No Jacku-ale oferta!!! a ja mogę się na wrzosy i wrzośce załapać???Monia68 pisze:Jacku, szykuj trochę miejsca pod kwasoluby![]()
Na wiosnę dostaniesz ode mnie dużą sadzonkę kiścienia i jeśli już będą gotowe, to rh
Będę też likwidować wrzosowisko, więc jeśli chcesz, oddam kilkadziesiąt wrzosów i wrzośców- liczba nieznana, bo nie wiem, jak przeżyją zimę...
Nowy ogród Jacka cz.3
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka cz.3
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Gabrysiu! Lubię wymieniać się roślinami. Sam chętnie rozdaję nadwyżki
Ta trawa z wierzchu jest żywo zielona, a spodnia część listków jest właśnie niebieskawa. Ma listki nie za duże (max 15cm) lekko pokładające się, zaokrąglone na końcach. Byłbym wdzięczny za pomoc w identyfikacji
Izo, wybacz Grześkowi. Szczerze powiedziawszy też nie dokońca zrozumiałem jego stwierdzenie ale nie chcę rozwijać tego tematu.
Grażynko, ale to chyba nie mnie powinnaś się pytać i prosić
Kwitnących jak na lekarstwo, to chociaż ciekawe listki pokażę:
saxifraga paniculata

arabis ferdinandi-coburgi 'Variegata'

helleborus lividus

limonium tataricum

ajuga reptans 'Burgundy Glow'

Izo, wybacz Grześkowi. Szczerze powiedziawszy też nie dokońca zrozumiałem jego stwierdzenie ale nie chcę rozwijać tego tematu.
Grażynko, ale to chyba nie mnie powinnaś się pytać i prosić
Kwitnących jak na lekarstwo, to chociaż ciekawe listki pokażę:
saxifraga paniculata

arabis ferdinandi-coburgi 'Variegata'

helleborus lividus

limonium tataricum

ajuga reptans 'Burgundy Glow'

- grzech77
- 200p

- Od: 29 maja 2008, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry bardzo słoneczne!tu.ja pisze:Mam wrażenie, że nie do końca zrozumiałeś sens mojej anegdoty. Ja w przeciwieństwie do niej wiedziałam, że campanulla to po łacinie dzwonek i nawet jej to powiedziałam - ale nie o to przecież w tym chodziło...grzech77 pisze:
I właśnie dla tego warto jest znać nazwy łacińskie, zawsze możesz pokazać takiej niedouczonej pani, że ładne ciuchy i perfumy to nie wszystko
No cóż poliglotą nie jestem, za nadmiarem łaciny ( każdej) nie przepadam - ale jako takie podstawy znam.
To ja tłumaczę, mnie chodziło o tę panią co pracowała w kwiaciarni a nie wiedziała, że Campanulla to Dzwonek. To trochę tak jakby pani prowadząca sklep z tkaninami nie wiedziała czym się różni len od bawełny ... Tak więc przepraszam najmocniej, za to, że wyraziłem się dość jasno i ktoś mógł poczuć się urażonym.
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Moje zacisze.
Witaj Jacku, ta bordowa trawa o którą pytałeś to na 99% konwalnik Ophiopogon. Ja dopiero zaczynam zabawę z trawami i nazwy nie trzymają mi się jeszcze głowy.
Piękne roślinki pokazałeś teraz. Na tle wilgotnych kamieni wyglądają zjawiskowo.
Piękne roślinki pokazałeś teraz. Na tle wilgotnych kamieni wyglądają zjawiskowo.
Ja się uczę nazw łacińckich z konieczności, bo sąsiadka (kończyła szkołę ogrodniczą) posługuje się właśnie nazwami łacińskimi i na początku nie zawsze wiedziałam o jakiej roślinie mówi
grzech77 pisze:Dzień dobry bardzo słoneczne!tu.ja pisze:Mam wrażenie, że nie do końca zrozumiałeś sens mojej anegdoty. Ja w przeciwieństwie do niej wiedziałam, że campanulla to po łacinie dzwonek i nawet jej to powiedziałam - ale nie o to przecież w tym chodziło...grzech77 pisze:
I właśnie dla tego warto jest znać nazwy łacińskie, zawsze możesz pokazać takiej niedouczonej pani, że ładne ciuchy i perfumy to nie wszystko
No cóż poliglotą nie jestem, za nadmiarem łaciny ( każdej) nie przepadam - ale jako takie podstawy znam.
To ja tłumaczę, mnie chodziło o tę panią co pracowała w kwiaciarni a nie wiedziała, że Campanulla to Dzwonek. To trochę tak jakby pani prowadząca sklep z tkaninami nie wiedziała czym się różni len od bawełny ... Tak więc przepraszam najmocniej, za to, że wyraziłem się dość jasno i ktoś mógł poczuć się urażonym.
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Jacku, to z pewnością ta sama trawa.
Jeśli tylko znajdę ten katalog, to Ci podam nazwę, a Ty sobie sprawdzisz.
Tylko że na działkę idę dopiero w sobotę.
Jeśli tylko znajdę ten katalog, to Ci podam nazwę, a Ty sobie sprawdzisz.
Tylko że na działkę idę dopiero w sobotę.
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Cześć .Szkoda ,że nie spotkaliśmy się u Ali
Zapomniałam zabrać szczepkę żółtej maliny więc podaj adres na pw to wyślę.
Zapomniałam zabrać szczepkę żółtej maliny więc podaj adres na pw to wyślę.
- JacekP

Witajcie moi drodzy! Dzisiejszy dzień minął przede wszystkim pod hasłem: komin. No i udało się
Mam już CIEPŁOOOO
A jak nie wierzycie, to wstawię zdjęcie buzujących płomieni w kominku
Grzegorz, nikt nie czuje się urażonym. Wszyscy Cię bardzo lubimy, tylko nie zrozumieliśmy (łącznie ze mną)
Dzięki Agnieś
Ten konwalnik ma piękny kolor. Mam na niego chętkę
Gabrysiu - jesteś wielka
Poczekam do soboty.
Ido, no szkoda, ale nie mogłem. Cieszę się, że pamiętasz o malinie ale czy ona się jeszcze przyjmie? Ty masz doświadczenie z malinami więc się dostosuję
Grzegorz, nikt nie czuje się urażonym. Wszyscy Cię bardzo lubimy, tylko nie zrozumieliśmy (łącznie ze mną)
Dzięki Agnieś
Gabrysiu - jesteś wielka
Ido, no szkoda, ale nie mogłem. Cieszę się, że pamiętasz o malinie ale czy ona się jeszcze przyjmie? Ty masz doświadczenie z malinami więc się dostosuję
- MalaRybka
- 1000p

- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kominek? działający? Nie wierzę 
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- JacekP

Iwonka, witaj
Ja też jeszcze nie wierzę ale sama zobacz

i coś dla podniebienia - ziemniaczane gnocchi

i coś dla podniebienia - ziemniaczane gnocchi

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku nie mogę się nadziwić masz ciepło, pięknie w kominku się pali no i nadziwić że facet takie smakołyki przygotowuje .
Agnieszko, Grzesiu nikt nie czyje się urażony
Agnieszko, Grzesiu nikt nie czyje się urażony
- Grzesik

- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Zazdroszczę żywego ognia w domu
Chyba nic tak nie dodaje energi w jesienno-zimowe wieczory jak buzujące płomienie ;)
- MalaRybka
- 1000p

- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzesiu, zgadzam się z tobą. Uwielbiam ogień w kominku i często w nim palimy. Właściwie to mam kozę Jotul, ale kocham ją ;) . Szczególnie późną wiosną, lub wczesną jesienią gdy dżdżysto i zimno za oknem.
Jacku gratluję kominka
. Jest z rozprowadzeniem ciepła czy ogrzewa jeden pokój?
Jacku gratluję kominka
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- jollla500

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku kominek to wspaniała sprawa, ja codziennie w nim rozpalam i się grzeję przy nim
Dobranoc
Dobranoc
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witaj Jacuś
Bardzo się cieszę, że masz już w domu sprawne ogrzewanie i w dodatku jest to kominek !
Jedzonko wygląda zachęcająco, możesz więcej powiedzieć o tej ziemniaczanej potrawie ?
Jacku super zdjęcie dąbrówki, w jakim kolorze kwitnie paskowana gęsiówka ( arabis )?
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że masz już w domu sprawne ogrzewanie i w dodatku jest to kominek !
Jedzonko wygląda zachęcająco, możesz więcej powiedzieć o tej ziemniaczanej potrawie ?
Jacku super zdjęcie dąbrówki, w jakim kolorze kwitnie paskowana gęsiówka ( arabis )?
Pozdrawiam