Witaj
awangardas na forum i dzięki za podpowiedź co do źródeł pozyskiwania niektórych owoców, ale póki co próbujemy ustalić co za odmianę ma
tija. Z jej opisu wynika raczej,że mamy do czynienia z jabłkiem letnim. Wskazane przez Ciebie odmiany takie jak renety, antonówki to odmiany wczesnojesienne ( pora dojrzewania wrzesień a nawet później). Tylko Ananas berżenicki jest wcześniejszy (sierpniowy), ale jego wygląd (stożkowate jabłko) do opisu
tiji nie pasuje. Ja chciałbym móc porównać smakowo odmiany letnie takie jak np. Biała Nalew. Na razie mam posadzone (w 2016 roku) z wczesnych: Papierówkę Słodką, Różowy Nalew, Cukrówkę Litewską, Oliwkę: białą (astrachańskie białe),żółtą (inflancką) i czerwoną (astrachańskie czerwone) , Suislepskie oraz z nowych: Early Geneva i Piros. Miałem kiedyś Celeste ale się jej pozbyłem ze względu na jej aromat (jak dla mnie zbyt perfumowany). Niestety na owocowanie niektórych z nich muszę jeszcze trochę poczekać. Wydaje mi się ,że takie rzadkie stare odmiany jak niektóre papierówki czy kitajki są raczej nie do zdobycia na targu, ale pewności nie mam... .

Życzę przyjemnej lektury na forum i sukcesów w uprawie.