Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Pokazałaś piękne kwitnienia, gratuluję ;:138
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57

Post »

Witam, dawno tu nie zaglądałam, a tu tyle pięknych kwitnień! Kwiaty wyczuły, ze są pod dobrą opieką i się pięknie odwdzięczają :) Gratuluję pędzików tak obfitych w kwiaty i pąki (u mnie kwitną 3 Phal i niestety mają od 3 do 5 kwiatów tylko:/, ale moje własne kwitnienia, więc i tak jest dobrze :D)
Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę.
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agitko...

ja tu widzę cudne kwitnienia Ascocend. Trzeba się z nich cieszyć :D Mnie się marzyła taka pomarańczowa z "piegami"...widać, Tobie była dana, nie mi ;:224

Masz cudne kwitnienia dendrobiów ;) No i te Twoje falenopsisy ciągle mnie zachwycają ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uważaj jak Ci się dendrobium firebird rozrośnie i zakwitnie "burza kwiatów". Będziesz miała iście ognistego ptaka, a raczej storczyka :;230 Tylko żeby za bardzo nie płonął ;:224

Nie powalają mnie Vandowate, ale Ascocendy które pokazałaś. Powiem tyle ;:111 Czekam na pełen rozkwit ;:65
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Małgosiu, Patrycjo, Karolciu, Asiu, Piotrze- dziękuję Wam za dobre słowo i życzenia :) Różnorodność mam dopiero od niedawna, wcześniej byłam zakochana na zabój w phalaenopsis... Teraz stwierdzam, że ta różnorodność jest też fajna z uwagi na to, ze obecnie, kiedy phals. głównie przekwitają i dopiero tworzą nowe pędy, dendrobia szaleją. Albo tak mi się ułożyło w tym roku ;) W każdym razie zaczynam naprawdę doceniać inne gatunki.

Lucynko, a nie patrz, co masz się męczyć, też bym nie mogła już patrzeć- takie nudy, ciągle te same 2 sztuki w obiektywie... :uszy
To na nobile poczekamy sobie razem, ciekawe która pierwsza coś z nich wyciśnie :;230

Kasiu, dziękuję pięknie ;:196

Ewelo, pewnie, że jest dobrze, tym bardziej, że każde kolejne kwitnienie będzie coraz ładniejsze- wiem to po sobie. Najważniejsze, że coś kwitnie; każdy kwiatek cieszy serce, czyż nie? :) Dziękuję i Tobie za wizytę i zapraszam do zaglądania!

Justynko, jak widać nie można mieć wszystkiego; mi się marzy(ła) fioletowa, a Tobie jest dana ;) Ale może się kiedyś wymienimy naszymi vandziorkami, jak już nam się opatrzą te nasze kolorki..? :lol:
Dendrobia jakoś wzięły się w końcu do roboty, mam nadzieję, że za rok będzie lepiej, zwłaszcza z typem nobile, bo na razie mam tylko 2 kwiatki na firebird.

Tomku, rozrośnie to może tak, ale że zakwitnie "burzą" kwiatów, to jakoś nie śmiem na razie marzyć, nie mając dla niego warunków w domu. Choć kto wie, dopiero się go uczę... ;) Oj, niech płonie, niech płonie, ono tak pięknie to robi! ;:167
Cieszę się, że podobają Ci się moje asco :)

No to jeszcze raz, do znudzenia, a co tam... ;)
Nowa ascocenda coraz piękniejsza, chyba jednak nabiera kolorków. Oto ona dziś w słoneczku, zdjęcia robione od góry (stoi w wazonie na podłodze, słoneczko było tylko tuż przy szybie, więc już tak zostało):

Obrazek

Obrazek

I wieczorna sesja z lampą (Lucynko, kwiatków będzie 9):

Obrazek

Obrazek

A tutaj druga, wyjątkowo blada w tym kwitnieniu, ale chyba jesienne chłody robią już swoje (a może tylko wydaje mi się blada przy tej nowej? ;)) Kwiatków będzie, jak zwykle, ok. 25-u:

Obrazek

Obrazek

I dla przełamania kolorków- "powichrowane" dendrobium, strasznie je lubię- zdjęcie mało wyraźne, ale robione bez lampy, bo z lampą to już w ogóle nie mogę złapać ostrości, nawet takiej "mniej więcej" jak tu ;):

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

wszystkie są cudne! możesz pokazywać więcej :D bo nigdy się nam nie znudzą :D
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Agnieszko obie są śliczne i pięknie Ci zakwitły ;:138 Gratuluję Dendrobium ma piękny kolor :)
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko piękne te Twoje ascocendy, obie. ;:167 Dendrobium powichrowane wygląda obłędnie.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Agnieszko, moja Vanda z LM była z tych o szerokich i grubych liściach. Ale krótkimi bym ich nie nazwała :)
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agnieszko ale ja jestem gapa ;:223 ;:223 takie zaproszenie przegapiłam ;:125 Vandzia piękna niespodzianka jak widać się udała i Właścicielka bardzo zadowolona, ale co do koloru to faktycznie pani z LM trafiła w 10 :;230 :;230 chyba, że my się wszyscy mylimy i zamiast różowego jakiś pomarańczowy widzimy ;:129
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Jeśli chodzi o mnie to możesz Ascocendy pokazywać codziennie. Chyba mi się nigdy nie znudzą ;:108

W takim razie trzymam kciuki za Dendrobium. Niech obrasta w nowe i silne psb. a przyszłą zimą niech cieszy oczy kwiatami. No i oczywiście niech płonie tak jak lubi.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, co ja mogę jeszcze dodać na temat tych ślicznotek ? :D
Kiedyś będę takie mieć, jeszcze nie teraz, bo trzeba mieć marzenia nie tylko spełnione ;:91
Niby podobne, a są zupełnie różne ;:108 Jedna piegowata, a druga nie, odcień też inny ;:108
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Piękne kwitnienia. W te jesienne dni to jak miód dla serca. Czekamy na więcej. ;:108
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agnieszko ascocendy masz cudowne, pozostałe kwitnienia oczywiście też. Szczególnie masdevallia i ten ciapek żółto- bordowy. ;:152
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kochani, dziękuję za miłe słowo na temat moich kwiatków- cieszą się pewnie tak samo jak ja z tych pochwał :D

Ascocendy są w sumie poniekąd swoim przeciwieństwem; jedna ciemna z jasnym środeczkiem, druga jasna z ciemnym- żeby tak jeszcze postawić pomiędzy nimi fioletową... ;:224
Ale cóż, nie można mieć wszystkiego. Ja już po raz kolejny dobiłam do kresu moich możliwości przestrzennych i chyba zakończę powiększanie kolekcji. Chyba nie mam wyjścia ;:223 :lol:

Ale żeby nie było tak słodko, dzisiaj Was trochę postraszę ;:202 Pokażę Wam co to za plamy, o których pisałam wcześniej. Znalazłam je u tej ciemnopomarańczowej asco w marcu; od razu wycięłam 2 liście, ale po kilku dniach czarna plama pokazała się na kolejnym liściu- wkurzyłam się, przestraszyłam i prawie wyrzuciłam całą roślinę, ale w końcu postanowiłam nie wycinać i poobserwować dla odmiany. No i tak stała z tą plamą do sierpnia- niewiele się działo, ale minimalnie urosła, a że była blisko trzonu, wycięłam ją w końcu wraz z kolejnym liściem na początku sierpnia. A kilka dni później odkryłam pęd...

Obrazek

Obrazek

Na razie nic z nią nie robiłam poza moczeniem w biosepcie. Dziś/jutro planuję oprysk biochikolem. Ale jeśli plamy dalej będą wychodzić, to możliwe, że ją wyrzucę. Obecnie ma kilka maleńkich jasnych plamek; jedna z nich powolutku ciemnieje- i jakoś źle mi się to kojarzy, bo takie objawy miałam na moich chorych storczykach 1,5r temu. Wydaje mi się, że ona ma w sobie jakąś chorobę, tylko, że ta choroba jej tak szybko nie zjada...

A z drugiej strony- podobne (chyba?) ciemne i jasne plamy miałam już na mojej vandzie (tej niekwitnącej) 1,5r temu- wtedy, kiedy na wielu innych storczykach z tego samego pokoju szalała choroba, ale po obcięciu 2 liści plamy nigdy więcej się nie pokazały i roślina wygląda dziś jak okaz zdrowia. A nawet specjalnie nie traktowałam jej jakimiś środkami leczniczymi. Na pewno miała raz robiony oprysk topsinem i potem może z 1-2x biochikolem, i to by było na tyle.
Tak to wyglądało wtedy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc już sama nie wiem co robić z tą ciemnopomarańczową... Ryzyko jest duże :roll:
No nic, na razie nie marudzę, powalczę biochikolem a potem się zobaczy ;)

A może ktoś z Was zetknął się z czymś takim na vandowatych i mógłby mnie oświecić co to takiego..? ;:88
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”