Mój ogródek - kogra - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko, Ty masz za to bliziutko do cudownych gór, które uwielbiam, a są ode mnie tak daleko. W las też się zapuszczasz od czasu do czasu (widziałam fotki :wink: ), więc chyba nie jest on od Ciebie tak daleko :wink: Masz cudowny balkon, pełen kwiatów, o którym ja tylko mogę sobie pomarzyc :shock:
Mieszkanie w lesie ma też swoje minusy :( Wszędzie daleko, bez samochodu ani rusz :( Do sklepów, chociaż jest ich w centrum Żarek kilka + hipermarket 'Rogalik', mam kawał drogi, na nogach, to jakieś 20-25 min w jedną stronę, a z ciężkimi zakupami byłoby z powrotem dłużej, dlatego na zakupy jeżdżę samochodem :roll: Nie ma tu żadnych rozrywek, więc młodzież ucieka stąd do miasta. Obie moje córki nie chcą tutaj mieszkac, chyba, że na starośc :roll: I tu jest chyba ' pies pogrzebany ' las, i to co on oferuje, potrafią docenic dopiero ludzie dojrzali, jak my :wink:

Niestety, nie jest tak cudownie, jak to na pierwszy 'rzut oka' wygląda. Kwaśna ziemia, torfowa jest tylko o....jedną ulicę dalej :twisted: Ci którzy mają tam działki, rzeczywiście mogą sadzic Rh. i azalie bez wielkich ceregieli, i sadzą :!: Ja żeby posadzic u siebie Rh, musiałam wyrwac spory dół i zapełnic go taką właśnie ziemią, bo u mnie suchutki, żółty piaseczek, w sam raz dobry np. do budowy domu :twisted: Ludzie, którzy się tu budują nie muszą go kupowac, wystarczy ten z wykopu pod fundamenty :roll: Co to oznacza dla zapalonego ogrodnika, chyba wiesz.....harówa, harówa i jeszcze raz harówa :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Elu.
Ja do gór mam około 20 km, czyli nie aż tak blisko i też jeżdzimy tam samochodem.
Każdy medal ma dwie strony. Znam minusy mieszkania w lesie. Ale plusów jest więcej. Znam ludzi którzy na zakupy chodzą na piechotę 10 km do najbliższego sklepu, zimą i latem, bo inaczej się nie da. Ale nigdy w życiu nie zamienili by się na mieszkanie w mieście.
Ogrodnictwo ma być przyjemnością , nieść radość a nie być męczarnią ponad siły.
Może więc narzuciłaś sobie zbyt wysoką poprzeczkę. Może lepiej byłoby dostosować rośliny do warunków a nie na odwrót. Rozumiem, że realizujesz swoje pragnienia i marzenia, ale to czy ogród będzie dla Ciebie radością czy mordęgą zależy tylko od Ciebie.
Ja na swój balkonik czekałam 20 lat i wg mnie nic nie jest niemożliwe. To tylko kwestia wiary w siebie i wyobrażni.Myślę, że też mogłabyś mieć taki lub nawet lepszy. Jeśli budynek jest twój, to możesz mieć wszystko czego zapragniesz. I wierz mi, nie jest to tylko kwestia pieniędzy, choć bez nich jest trudno w dzisiejszym świecie coś zbudować.Jeśli znajdziesz sposób na wykorzystanie tanich materiałów z rozbiórek w firmie budowlanej to możesz za małe pieniądze zrobić coś wielkiego i spełnić swoje marzenia.
A miejsce w którym mieszkasz jest cudowne. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, kupiłam jesienia bratki i posadziłam je do skrzynki balkonowej. Co z nimi zrobić na zimę, żeby szczęśliwie przezimowały?
A czy jest możliwość przechowania przez zimę pelargonii, które jeszcze rosną w skrzynkach balkonowych.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogusia2 - skrzynkę najlepiej pozostawić w zimnym i widnym pomieszczeniu a jeśli takiego nie masz, to wkop skrzynkę w ziemię i okryj igliwiem lub włókniną. Wiosną kiedy największe przymrozki miną i śnieg się stopi w tym miejscu , odkryj je i pozostaw aż do momentu, kiedy miną przymrozki. Potem postaw w miejsce przeznaczenia. Nie zapomnij tylko, że w dnie skrzynki muszą być drożne otwory odprowadzające wodę.
Pelargonie w skrzynkach można przechować jeśli ma się do tego warunki, czyli widne, chłodne pomieszczenie, w którym temperatura nie spada poniżej 5 stopni w plusie. W innym przypadku nie ma to sensu bo rośliny zamierają lub wyciągają się bardzo mocno i zanim się pozbierają to już jest koniec lata.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko Ty to jesteś szczęściara ,będziesz miała kwitnące całą zimę ,a my to musimy się obejść oglądaniem kolorków u Ciebie ,bratki są super ...... :P
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Grażynku, piękności balkonowe.
Ty , po prostu zatrzymujesz LATO !
Obrazek
http://www.humor.sadurski.com
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogusiu - no nie wiem jeszcze czy cały czas, bo balkonowy ogródek mam pierwszy raz i będzie to wielka niewiadoma. Nie wiem jeszcze jakie mrozy będą na balkoniku, ile wytrzymają kwiaty a jako królik doświadczalny rosną bratki.
Wszystko więc zależy od zimy. :wink: :lol:

Hanuś - jak się cieszę, że już Ci lepiej.
Dzięki, że wpadłaś.
Staram się zatrzymać lato jak najdłużej, bo za zimą jak wiesz za bardzo nie przepadam.
A humorki super, zaraz mi się humor poprawił. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ha, jakie rozgadane towarzystwo tu się rozgościło.I bardzo miłe.
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Witaj Grażynko!

Widzę, że ten twój balkonowy ogródek rozkwita :lol: Bratki prześliczne...zupełnie o nich zapomniałam tej jesieni :wink:
Piękny masz ten swój kącik :D

Ja się melduję, że wróciłam na forum :wink: a zaległości ma tyyyyyyle, że hej - oczywiście ku mojej ogromnej radości bo uwielbiam oglądąć, podziwiać:)
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Eleko - witaj. :wit
Miło mi, że wpadłaś i bardzo się cieszę, że wróciłaś.
Zapraszam zatem do śledzenia i udziału w dyskusjach o kogrobuszu. :wink: :lol:

Miikako - witaj, jak miło że już jesteś. :lol:
Ja jestem stale na forku ale nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego. Tylu wspaniałych ludzi przybyło a doba jakby na złość się skurczyła. :wink:
A więc znam ten problem z autopsji.
Jak już nadrobisz zaległości to zapraszam na mój balkonowy w chłodne i ponure dni dla poprawy humoru. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To może zajęcie na zimowe wieczory?
Budowanie miast w miniaturze - piekne!
http://www.joemonster.org/art/9894/Tilt ... miniaturki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Hanuś - ciekawa propozycja ale nie dla mnie .
Bo to mój M zajmował się kiedyś fotografią i jak zobaczy ten program to pewnie zaraz ograniczy mi się dostęp do kompa . ;:112
Na zimę planuję inne zajęcia nie związane z mediami. :wink: :lol:
A jak Haneczko twoje zdrówko - czy już wszystko dobrze ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

"Złego diabli nie wezmą, bo same się go boją " :twisted:
Odnośnie zimowania roślin w kompostowniku.
To małe przełożenie grządek wypiętrzonych albo jak wolisz Grażynko,
klasycznych mini szklarenek z podsypką obornikowo-gałęziowo-liściastą.
Zasady te same - mocznik, materiał organiczny,próchnica, mikroorganizmy -> rozkład=ciepło.
W cieple większość patogenów ginie.
A do kompostownika nie wrzucam plamistości, ani fytoftorozy,
więc w zeszłym roku, miałam zdrowe roslinki ( byliny!) z kompostowego ogrzewacza.
Ważne, jest to, by doniczki były zagłabione w odpadkach/ ziemi/ liściach i miały kontakt z podłożem.
Górę można przykryć np. agrowłókniną lub kupa liści, by zapewnić dostęp powietrza i wody.
O ile pamiętam, to tylko raz podlałam byliny, bo potem nie chciało mi się znów zasypywać liśćmi. I przezimowałao super. :lol:
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Grażynko kolejny liliowiec wypuszcza pąki.. Obawiam się jednak, że nie zdąży zakwitnąc.
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech, szkoda, że to już jesień, choć jesienny Kogrobusz wygląda równie pięknie jak letni, a kolorowe brateczki kierują już myśli ku wiośnie :D
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”