Chcę zamontować kratkę z boku balkonu i puścić po niej pnącza, tak aby odgrodzić się od sąsiadów.
Miło by było, żeby miało to wyraz nie tylko estetyczny ale także smakowy.

Duża donica 50l , ocieplona na zimę np.grubym styropianem żeby korzenie nie przemarzły i można próbować.ZEN76 pisze:Mam pytanko: czy ktoś z was, próbował uprawiać winogrona w donicy na balkonie.
Chcę zamontować kratkę z boku balkonu i puścić po niej pnącza, tak aby odgrodzić się od sąsiadów.
Miło by było, żeby miało to wyraz nie tylko estetyczny ale także smakowy.
Z Twojego i Dziadka opisu wygląda że jest to bardzo dobra odmiana. Odporna na niskie temperatury,nie choruje,smaczna. Takich odmian łączących te cechy u nas jak na lekarstwo.W takim razie i ja także zaczynam rozglądać się za tą odmianą.maryann pisze:Średnio na trzech termometrach przy domu -25. Ale było to jeszcze w grudniu zanim spadł śnieg; bez przygotowania się roślin do zimy bach! taki mróz. Ta Lilla jest w średnio przewiewnym miejscu i nie przy ziemi.andrew54 pisze:Maryann a jaką najniższą temperaturę miałeś tej zimy?
Niczym jej nie kropię. W ogóle inne- jak przewalczyłem mączniaka rzekomego to już któryś rok mam spokój; jak mnie coś zaniepokoi początkiem lipca(w zeszłym roku) to prysnę zapobiegawczo- ale o niej zapominam... A zdrowa.
Więcej zdjęc na http://www.winogrona.org/index.php?title=Lilla
Magda, ważne, że rosną.mila1003 pisze: Teraz z chudego patyczka wyrosły pędy, z niektórych 1, z innych nawet 3. Z tego co zrozumiałam mam zostawić po jednym reszta do wyeliminowania. I tu moje pytanie: mają być wycięte wyłamane czy jak mam je potraktować? .