Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

No właśnie kopytnik rośnie powoli, a można posadzić różne rośliny i będą tworzyć takie plamy :D
Żurawina to roślina bagienna, a w oczku chyba będziesz chciała mieć czystą wodę ;:306 Jednak ma płytki system korzeniowy i nawet krótkotrwałe przesuszenie korzeni jest szkodliwe, poza tym powinna róść w słońcu. Radzą, żeby glebę podlać porządnie i wysypać korą to zatrzyma wilgoć, a Ty piszesz że masz dużo kory :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze kombinujesz z tym swoim leśnym krajobrazem ;:333 Przypomniał mi się odgród Moniki68, bardzo leśny, gdzie pięknie rosły lilie :idea: Jak jeszcze trochę poeksperymentujesz - sama się przekonasz, jak wiele roślin lubi takie warunki :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Lesna bardzo się zmieniła. Kora jednak robi rewelacyjną robotę
Bardzo podobają mi się schodki.
Przypominają mi takie typowe leśne
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Dorotko. ;:196 Twój leśny ogród pięknieje w oczach. ;:138 Oczko super , a cała reszta fantastycznie się komponuje. Jeśli chodzi o paprocie, to Pioropusznik powinien dać radę. Mam go na cienistej stronie dużego skalniaka i rośnie. Dąbrówki kolorowe też myślę, że podołają. Hosty niby lubią wilgoć, ale lepiej znoszą brak wilgoci niż języczki, czy pluskwice.
Jestem pewna, że wymyślisz coś fajnego. :D
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko, ja nie poznaję Twojego ogrodu. Pięknieje w oczach. A dziewczynki w oczach rosną. :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko i klops... smardze się sfilcowały. Ponoć jest szansa, że się w ten sposób rozniosą. Może za rok więc spróbuję? Na pewno, bo grzybki mun mi smakują. ;:215
Pamiętasz może nazwę tego żółtego tulipana czerwono obrzeżonego? Śliczny.
Zdjęcie białych tulipanów na tle piwonii wprost katalogowe. ;:215
I nie pisałam jeszcze ale widać, że Córa ma chochliki w oczach. ;:131
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, wszystkich odwiedzających i dziękuję że zaglądacie. ;:196 Wiem, że każdy ma dużo pracy a mimo wszystko jesteście. Ja w tym tygodniu mimo paskudnej pogody, pół soboty( bo drugie pół lał deszcz) i w niedzielę z głową wsadzoną między nogami pieliłam grządki kwiatowe, a zarośnięte były strasznie. Więc opieliłam wokół stawu, podrzuciłam kilka taczek ziemi. Czasu na wykańczanie leśnego zakątka nie starczyło, no i sił również.
Niestety spotkały mnie też przykrości . Chodzi o świerki, które rosną przy domu, niestety przegrałam z zarazą , mimo starań, te 30 letnie drzewa konają jeden za drugim. Do tego wichura dosłownie w pół złamała największego świerka przy domu, który jako jedyny miał piękne wiosenne przyrosty. Sumując wszystko, z tyłu domu nie mam już drzew, a co za tym idzie trzeba przesadzić rośliny cieniolubne, bo tam też był taki mini leśny zakątek. Niestety w związku z remontem domu te sprawy muszą poczekać ;:145 , a eM powiedział żebym udawała że tego nie widzę cyt." po co w ogóle tam chodzić z tyłu domu". No jak udawać, że nie ma tego kąta mojej rozpaczy i jak tam nie chodzić ;:223 , skoro tył domu jest przodem działki. ;:306

Rodzina dudków niestety się nie powiększy, jakieś zwierzę dorwało się do dziupli dudków ( pisałam już chyba, że w tym roku nie załapały się na wyższe partie wierzb, bo wszystko już zajęte było, wiec zrobiły sobie gniazdo pod zwaloną wierzbą). Malutki, dopiero wykluty dudek niestety został wyciągnięty i przyduszony. Szkoda maleństwa. ;:145

A teraz krótko odpiszę.

Marto dziękuję za podpowiedzi ;:196 kopytnika nie mam, a jasnotę to chyba mam, choć nie jestem pewna czy to to. Smardze jedz, są fajne, mięsiste i ja żyję to znaczy zjadliwe, a skoro takie drogie są to grzyby, to chyba nie trują :;230 .

Marysiu na czystą wodę w moim oczku to nie mam co liczyć, taka masa liści, gałęzi, ale już mam 3 żaby ;:215 . Z żurawiną dam sobie spokój jak z RH , bo to widzę nie na weekendy roślina, choć korą podsypana.

Jacku dziękuję, staram się coś sensownego wymyśleć, nie zawsze wychodzi ;:131 . A jak tam moje roślinki?.

Gosiu dziękuję ;:196. Jeszcze dojdą jakieś nasadzenia, będzie lepiej, choć i tak jestem zadowolona. Z drugiej strony robię wejście płaskie z czerwonego buka, ale takie małe patyczki sadzonki mi przysłali , nie wiem kiedy urosną i powstanie z tego wejście ;:306 .

Ewuś witaj :wit , dziękuję. Myślę i myślę ale to naprawdę trudne miejsce. Nie dość, że cień , mało wody bo pod dużymi drzewami, to jeszcze górka. Ja to naprawdę lubię sobie życie utrudniać :;230 . Języczka tam rośnie, ale do przesadzenia, na górce rzeczywiście źle znosi niedopatrzenia ogrodnika, więdnie szybko. Hosty wsadzone, dąbrówkę mam jedną na cypelku pod dębem , jak się rozrośnie to sadzonkę wezmę.

Gosia dziękuję, robię co mogę , a dziewczyny też robią co mogą żeby rosnąć :;230

Ania jak to sfilcowały się? :;230 :;230 , no ale trudno, w przyszłym roku, albo szukaj, w tym tygodniu nowe znalazłam. Ten tulipan to AQUILLA, mi podobają się bardziej te białe - Casablanca , długo kwitną i takie pełne. Co do tych chochlików to o tak ;:108 masz rację ;:170 :twisted: .

Pozdrawiam wszystkich ;:167 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko żal dudka ;:145 , a może jeszcze jedno jajeczko będzie? Ja też mam jednego świerka całego w brązie i nawet myślałam, że mi wredna sąsiadka podlała roundapem. Ciągle nim pryska ;:223 a świerk posadzony przez poprzedników zasłania jej świerka ;:oj Z tyłu domu posadź inne drzewa i nie rozpaczaj, bo to nic nie da ;:168
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć :wit
Fajnie sobie zaplanowałaś tą leśną skarpę. Pomysł na schodki baaardzo mi się podoba. Chyba wykorzystam go u siebie ;:oj
A wiesz, że u mnie w cieniu świetnie rośnie skalnica? I nawet szałwia i wilczomlecz. Jedziesz w weekend na działkę? To pojedź okrężną trochę drogą i sobie pokopiemy. Jestem sama bo syn na uczelni a M w podróży. Dziewczynki pobawią się z kotami ;:333
A właśnie robię rewolucję na rabacie cienistej i byłoby sporo do wykopania :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dudków szkoda, ale może drugi lęg sobie sprawią? Taka już natura i nic z tym nie zrobimy ;:131 Szkoda też świerków i Twoich nasadzeń, ale zawsze można na palikach siatkę maskującą lub cieniującą rozwiesić tymczasowo, żeby nie stracić cennych roślin.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu tak żal strasznie, nie wiem raczej tam gniazda nie zrobi, bo całe rozwalone, ale będę szukać może jeszcze gdzieś się zagnieździ. Wiesz, że o tym samym pomyślałam, to jest roundapie i sąsiadce?. Nie płaczę, że poszły, bo za długo nic nie było z tym robione, jak kupiliśmy już coś było nie tak, gorzej że połamane , ale najgorzej i z tego powodu ubolewam, że muszę patrzeć na to dopóki silniejsze ręce skończą podłogę i nabiorą ochoty do prac ziemno-drzewnych ;:209 . Żeby to wszystko jakoś uprzątnąć. Sama zobacz jak to wygląda.
ObrazekObrazek
Obrazek
I jak mam udawać, że tego nie widzę, z boku jest furtka na działkę.

Jolu dziękuję, wykorzystuj jak Ci się podoba , będzie mi miło. Skalnica w cieniu, wilczomlecz? ;:202 .
Jesteś na miejscu to też inaczej wygląda. Chętnie bym przyjechała , zobaczymy , planów nie mam, bo coś słyszałam, że kolejna ekipa na weekend może jedzie żeby robić sufit w pokoju. A ja chciałam z pomidorami jechać, bo już czas. Nie czy w piątek czy sobotę będę jechać i czy w ogóle będę tam jechać, ale i tak chętnie się spotkam tylko co z moim Waderem, tu jest problem. U Ciebie psy, koty, niby wszystko w tym samym odcieniu :;230 biszkoptowym ;:306 , ale nie wiem czy by się dogadali. Jolu w czwartek zadzwonię , mam nadzieję , że już mnie eM poinformuje o swych planach weekendowych i się umówimy.

Miłka może i drugi lęg będzie. W zeszłym roku późno gniazdo założyły , jakoś po szpakach na wysokościach, więc może się nie zniechęcą. Będę je obserwować, jak nie uciekły :shock: . Takich tam dorodnych roślin nie mam :;230 , można przesadzać ;:306 . Tylko musi ktoś powycinać, ja przesadzę a pomysłu dalej na to miejsce brak ;:14 ;:14 . Tuje pod płotem?, młode drzewka ? ale jakie? Pustka zupełna. Rosną tam np. konwalie Obrazek
Serduszka Obrazek i hosty , a i anabelka jedna.

Pisałam o stratach w różach , niestety ;:145 budleje też poszły, krzewuszki wszystkie i jeszcze kilka różnych , nie wiem nawet jakich, nie pamiętam nazw i nie chcę wiedzieć. Po prostu uschnięte badyla stoją i tyle. Daję im czas jeszcze dwa tygodnie, potem będzie wielkie ognisko ;:172 .

A teraz coś weselszego , zdjęcia z weekendu te ładniejsze :;230 .Zapraszam.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ta brzoza, znalazłam ją za sławojką ( dopiero ;:306 ), jest z jednej strony opleciona sosną , a z drugiej porzeczką czerwoną - taki trójkącik :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje pierwsze iryski
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

W całości jeszcze nie wygląda, ale zawsze do przodu ;:215
Obrazek Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wader to spokojny psiak, z tego co pamiętam, powinni się dogadać. Poza tym zawsze można wyznaczyć oddzielne terytoria :;230
To czekam na telefon :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Dorotko- mimo strat w roślinach, cudnie u Ciebie i takie zwiewne nimfy leśne skaczą po schodkach :D Brzozy, brzozy ;:167 i ten czarowny pejzaż za ogrodem. Bardzo żal, że rodzina dudków straciła pisklę. Bardzo lubię te ptaki, tak częste w moich okolicznych laskach przed laty; teraz już u mnie ich nie ma ;:145
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu jak sobie poradzimy to dobrze. Zadzwonię. ;:196
Dla Ciebie moje najpiękniejsze teraz kwitnienie, uwielbiam tę chmurkę dostałam od JackaP jestem zauroczona nią.
Uwaga będzie dużo fot , bo z której strony działki bym nie była , zawsze musiałam jej cyknąć fotę. ;:306 :;230
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
No dobrze starczy, ale jak chcesz to mam jeszcze ;:172

Aniu dziękuję kochana ;:196 Nawet nie wiesz jaka ja wściekła byłam jak zobaczyłam tego malca, mam też podejrzenia że Wader go załatwił ;:134 , choć chyba by tak głęboko łapą nie sięgnął.
Brzozy, brzozy właśnie myślę co wsadzić jak pozbędę się tych drapaków, boję się wsadzać iglaki- bo zaraza, choć pewnie bez tuji pod płotem się nie obejdzie ;:306 , ale myślałam, żeby przy furtce zrobić mały brzózkowy lasek . Mam sporo czasu do myślenia.
Dla Ciebie moje nimfy, tym razem w wersji łąkowej ;:306
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szłyśmy do lasu zobaczyć czy kwitną konwalie i rosną majowe prawdziwki, ale jak się dorwały do tej łąki pełnej dmuchawców to nie chciały iść dalej :wink:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dorotko, wcale się dziewczynkom nie dziwię, że nie chciały iść dalej, dmuchawce kuszą, oj kuszą :wink: Ciekawe co takiego w sobie mają, że człowiek musi dmuchać i już :;230
Pięknie urządzasz swój zakątek, ta niebieściutka chmurka jest genialna ;:215 Czy to floks szydlasty?
Współczuję straty świerków, to bardzo przykre doświadczenie :( Wiesz chociaż co im jest? U mnie zaatakowane są też tuje - kilka z nich ma takie uschłe placki - raz u góry, raz u dołu... Co to się wyrabia???
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”