Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Aszko, dzisiaj w domu był taki bałagan i hałas, ze z przyjemnością uciekłam do ogrodu i doprowadziłam do porządku kilka rabatek :D

Iguś, fachowcy są całkiem dobrzy, ale bez Persenu Forte się nie obeszło ;:224

Łano, dziękuję za interesujące informacje o magnolii :) Jak będę miała chwilkę, chętrnie wpadnę do Twojego ogrodu, żeby obejrzeć jej fotki. A pogoda na szczęście się poprawiła, bo mój dach w połowie póki co przykryty jest tylko folią...

100krotko, ten remont to jest -mam szczerą nadzieję- raz na całe życie ;:108 Wymiana dachu i remont góry domu, nie ruszanej przez poprzednich właścicieli od wojny (tej drugiej światowej :;230 ) to spore wyzwanie i organizacyjne, i finansowe. Ale jakie fajne rzeczy odkrywamy! N.p. po opaleniu kilku warstw paskudnej farby olejnej na drzwiach, naszym oczom ukazało się piękne, pełne słoi drewno :lol: Na to tylko jakaś fajna lakierobejca...Drzwi oczywiście poniemieckie. Podobnie zresztą jak kontakty - nawet elektrycy mówili, że takich to chyba jeszcze nie widzieli. Ale kontakty to już będą nowe ;:224

Gosiu, jak na razie dekarze bardzo się starają, chociaż zadanie mają trudne. Dookoła domu rośnie tyle roślinek! Mało tego - sam dom i nawet dach są porośnięte pnączami. I tych na dachu już nie da się uratować; niektórych w pobliżu domu - również :( Ale musiałam się z tym liczyć...
Remontujac ten stary domek bardzo się staramy, żeby zachować jego styl i charakter. Dachówka bedzie niemalże identyczna z tą niemiecką - tzw. karpiówka, okna - tam, gdzie to możliwe- drewniane, a w środku żadnych gładzi, tylko naturalne ściany; zachowujemy też m.in. stare drzwi...

Adrianko, ogrodówki, wbrew moim obawom, pięknie kwitną, a lilie - to moje ulubione kwiaty zaraz po azaliach) ;:167
Tu - Triumphator i Landini:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie bajeczne :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daluniu lilie pomimo deszczu naprawdę bajeczne. ;:63
Współczuję Ci tego remontu i jeszcze musisz martwić się o roślinki, także przez to przeszłam, tyle, że w bloku w małym mieszkaniu, ale elektrycy, hydraulicy i malarze kilka dni się wymijali, to był koszmar. :)
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu dopiero mogłam troszkę nadrobić forum więc obejrzałam przepiękne zdjęcia z Turcji, ja też kocham podróże ;:167
Twoje lilie śliczne , ja wciąż czekam na te kupione wiosną aż rozkwitną
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Lilie cudne bajeczne brak mi słów ;:138
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Obejrzałam Twoją wizytówkę i jestem pełna zachwytu - ogród przepiękny :lol: Rh cudnie kwitnące i różyczki takie jak lubię i hosty i lilie cudne to i na żurawki może zachorujesz :D
U mnie też wielki remont i wiem jak to jest pilnować fachowców by czegoś nie zdeptali ....najlepiej stać im nad głową ;:224
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dalu! Długo nie zaglądałam , a tu tyle nowinek ! Remont, urlop, przeprowadzka (???)...
Trzymam kciuki,żeby wszystko sprawnie i szybko poszło. Wielkie wyrazy uznania za poszanowanie przeszłości i zachowanie starych elementów w domu. Czasem to bywa kłopotliwe, ale nic nie zastąpi klimatu i atmosfery , jaką nadają miejscu. Wiem,że potrafisz docenić takie rzeczy. Dlatego też Twoje miejsce jest takie urokliwe.
Lilie wspaniałe, co z przyjemnością stwierdza niżej podpisana ich wielbicielka!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Tamaryszku, miło Cię widzieć w moim ogrodzie po dłuższej przerwie :P
U mnie ostatnio rzeczywiście miało miejsce sporo zmian - przeprowadzka taka połowiczna; raczej była to likwidacja wrocławskiego mieszkania, w którym nie mieszkamy już od trzech lat; ale remont domu to już pełną gębą ;:224 To stary, poniemiecki domek, w piwnicy którego znalazłam wiele interesujących przedmiotów, a teraz w czasie remontu natrafiamy na takie perełki:
Obrazek
Otóż drewniane drzwi na strych obite były brzydką blachą - postanowilismy ją zedrzeć i oczyścić ładnie drewno. Na blasze przyklejona była taka nalepka - nie znam niemieckiego, ale domyślam się, że drzwi zostały wykonane we Wrocławiu i przesłane w czerwcu 1931 roku do Zopten nad rzeką Berge (Zopten to Sobótka).

Beatko, miło, że podoba Ci się mój ogród :D
A pilnowanie fachowców może być trudne ze względu na ich liczbę - mam kilka ekip i fizycznie nie mogłabym stać im nad głową :;230

Tajeczko, pocieszam się tylko tym, że za kilka tygodni będę miała w końcu wyremontowany domek ;:108

Kasiu, U mnie lilie są w pełni rozkwitu; powoli zaczynają kwitnąć nawet orientalne, których zapach unosi sie nad całym ogrodem :lol:

Danielu, Dawidzie, ;:196

Dzisiaj dla odmiany - widoczki (ale fotek lilii mam jeszcze sporo; nie chcę Was jednak zanudzić ;:224 ).
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś kocham te Twoje bogate dojrzałe widoki ;:196
Lilijki prześliczne....ja też sadziłam wiosną Tryumfatora ....jeszcze nie kwitnie....ja w ogóle się boję, ze może go nie być bo mam sporo pomyłek.....
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Daluniu. Ja tak po cichutku jesteś u Ciebie prawie codziennie. Oglądałam zdjęcia z pięknego urlopu. Współczuję remontu, ale kiedyś trzeba go zrobić, a perspektywa, że już niedługo będzie po nim /przecież czas tak szybko leci/ i będzie wszystko pięknie odnowione i spokój na ładnych parę lat, chyba pozwoli Ci przetrwać jakoś ten bałagan. U mnie większość lilii, które sprawdzałam są od p. Pajdy i nie ma pomyłek, ale kilka mi niestety nie zakwitnie. Były małe cebule. Kilka, które przy rozpakowywaniu miały ułamany kiełek nie wyszła wcale. Za to reszta nadrabia te niedociągnięcia.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Daluś zanudzić ? haha uwielbiam oglądać Twoje widoczki :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś, a to nas uraczyłaś pięknymi zielonymi widoczkami. Aż chciałoby się zanużyć w tej zieleni i nigdy z niej nie wypłynąć ;:108
Uwielbiam Twój zielony ocean i szkoda że nie możesz z niego korzystać tak jak co roku, zajęta remontem. Ale remont tez niestety
trzeba kiedyś zrobić szczególnie wymianę dachu, bo to najważniejsze w domu. Trzymaj się i courrage na ten nadchodzący miesiąc.
Jak się wszystko skończy to dopiero będzie radość z odnowy domu. A różne odkrycia staroci są bardzo przyjemne. U nas na strychu
znależliśmy stary kufer przedwojenny z napisami Gare Austerlitz, to tak jakby się w jednej chwili wpadło do historii ...
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Na remont ładowałaś akumulatory w Turcji a gdzie planujesz odpoczynek po remoncie :?:
x-d-a

Post »

Olu, na razie o tym nie myślę, ale -fakt!- odpoczynek na pewno mi się przyda :D

Wiesiu, dlatego właśnie tak fajnie jest mieszkać w starych domach, które kryją w sobie wiele tajemnic, mają swoją historię i to, co czasami nazywamy 'duszą'...
A z ogrodu korzystam - po domowym rozgardiaszu to mó azyl, moje schronienie ;:108 Tym bardziej, że od kilku dni panuje piękna pogoda, a dzisiejszy wieczór jest niesamowity - ciepły, spokojny, odurzający zapachami...Dopiero przed chwilą wróciłam do domku - najpierw troszkę popieliłam, potem podlewałam doniczkowce, a w końcu siedziałam i podziwiałam...

Jolu, mówisz i masz! Dzisiaj widoczki z jabłkami w roli głównej, których urodzaj zapowiada się niesamowity
Obrazek Obrazek

Krysiu, remont to męczące i stresujące wydarzenie, ale - jak słusznie piszesz- trzeba to przejść! I pocieszać się, że potem będzie już pięknie ;:224 A tymczasem cieszyć się latem w ogrodzie, a jeśli lato to oczywiście lilie i hortensje :!:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dalu,jakie to odmiany jabłek? Pogrzeb głębiej w tej piwnicy,może jeszcze jakiś skarb znajdziesz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”