Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Iza, mężowi pogratuluj ode mnie pomysłu na prezent :) złoty chłopak :)
trzmielina wygląda tragicznie, na pocieszenie powiem Ci, że jak nigdy, tak moja jedna chyba zmarzła, normalnie aż trudno uwierzyć, ale mizernie się to zapowiada :( co do tego "czegoś" na śniegu, to musisz lepsze zdjęcie cyknąć, by dojść co to takiego :)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Izo, jakaś inwazja u Ciebie. Jeszcze czegoś takiego nie widziałam.
Trzmieliny szkoda :(
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już mi lepiej Izo, dziękuję. Trzmielina ucierpiała, ale wydaje mi się, że nie wszystkie gałązki zostały uszkodzone.
Trzeba wyciąć połamane gałązki a rany zasmarować maścią ogrodniczą - Funabenem (do kupienia w sklepie ogrodniczym).
Pozostałe gałązki trzeba będzie skrócić do maksymalnie 4 oczek, aby mogły się rozkrzewić.
Będziesz obserwować, czy roślina wypuszcza nowe pączki i czy jej kształt Ci odpowiada.
Usunąć i zastąpić nową zawsze możesz, ale wcześniej spróbuj dać jej szansę. :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

no to widzę nie tylko u mnie jakieś zniszczenia ta zima zrobiła, pewnie też spadający śnieg z dachu połam ci trzmielinę :( nie zostaje nic innego jak przyciąć, dobrze, że choć część gałązek jest cała :)
Te czarne kropki na śniegu nie wyglądają miło:(
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Bardzo intrygujące te pchełki. Dziwne...Może ktoś z sąsiadów wie co to jest.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku - przykro mi z powodu Twojej trzmieliny. Ja jeszcze swojego ogrodu po zimie nie oceniałam, natomiast w październiku zostały obłamane 3 gałęzie 10- cio letniego tulipanowca, który już od 3. lat kwitnie. Mokre opady śniegu tak go załatwiły.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Tamaryszku, ja też oglądam straty ogrodowe. Też mam połamane - rozszczepione gałęzie np. na wierzbie szczepionej, o innych szkodach pewnie dopiero się dowiem jak ubędzie trochę śniegu. Skorzystam z rad jakie dała elsi, może moim drzewkom pomogą.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Ale miałaś ferie.... Tylko pozazdrościć.
A śniegu masz tyle ile ja ;)
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Izo, wracając do białego zakątku, to tej zimy kżdy go ma w ogrodzie. Niestety chyba wszyscy mamy już dość tej śnieżnej bieli. Tak się cieszyłam, że zima odchodzi, lody puszczają.. i dziś się załamałam jak zobaczyłam rano kolejne opady śniegu.
Ale masz fajnie, że masz perspektywę takiej wycieczki. Cudownie, że się z nami dzielisz i pokazujesz zdjęcia ze swoich wypraw. Będziemy czekać na relacje z Londynu.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

SYLWESTE ? Witaj Sylwek, przekażę M. pochwały, bardzo lubi być chwalony ! Spróbuję przyciąć tę trzmielinę, ale wygląda dość kiepsko... Co do zdjęcia ?tej zarazy?- obawiam się, że nie uda mi się zrobić większego zbliżenia.

DANIO ? Doroto, dziękuję za odwiedziny ! W którymś z poprzednich lat już coś takiego było... Tajemnicza sprawa...Może ktoś rozpozna...

ELSI ? witaj Elu! Obciąć teraz , jak najszybciej ? Czy poczekać aż się ociepli ? Może uda się ją uratować...

AGRAZKA ? Grażynko, taka lawina runęła z dachu, że aż strach... Ta trzmielina i tak jest trochę z boku, a co się dzieje pod zwałami tego lodośniegu ? boję się myśleć...

FELA ? Nikt nie wie , co to takiego, Felu ! To się jakoś gromadzi w koleinach, odciskach butów, a na gładkiej powierzchni śniegu rzadziej się rozsiadło...

TAJKA ? witaj , Tajko, pierwszy raz u mnie, a mam nadzieję, że nie ostatni ! Straty po zimie będziemy oceniać pewnie za miesiąc , jak cały śnieg spłynie .. Albo i później ? bo dopiero wtedy się przekonamy, które rośliny ?ruszą?. Szkoda pięknego tulipanowca....

KOCICA ? dzień dobry, Kocico! Trzeba próbować ratować, na wywalenie zawsze jest czas. U mnie też na razie śniegu mnóstwo.

PRIAM ? witaj ! Ferie były rzeczywiście bardzo udane . Śniegu ubywa, ale powolutku...A od północnej strony domu leży tyle, że zostanie chyba do maja !

IZA ? Izo, nawet ja- wielbicielka zimy- mam już jej dosyć. A nie mogę się już doczekać wykańczania mojego Białego Ogrodu...
Współczuję opadów, u mnie od wielu dni nie padało...
Relacja z Londynu będzie, a tymczasem...

Żeby zaczarować trochę wiosnę , chcę dziś pokazać ogrody KEUKENHOF w Lisse, które zwiedzałam rok temu w Holandii.
Powstały w połowie XX wieku ( na bazie starszych założeń ). Jest to rozległy park, o powierzchni 28 ha. Pomiędzy starymi drzewami połyskują strumienie i stawy, alejki prowadzą do pawilonów wystawowych, w których są wystawiane m.in. kompozycje kwiatowe i rośliny doniczkowe. Ja miałam okazję oglądać wystawę storczyków. Ogrody słyną z uprawy roślin cebulowych, zwłaszcza tulipanów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Karamba ale pięknie :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Pieknie wyglądają cebulowe w takich dużych, grupowych nasadzeniach. Musiałaś mieć wiele przyjemności oglądając je na żywo. Widać, że przychodzą tam tłumy na to widowisko.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Tamaryszku ! ;:138 Przepiękny jest ten park ! Pierwsza fotografia cudownie bajkowa ! ;:138 Wszystkie piękne ale te z wodą są zachwycające. ;:138 Takim fotkom warto dać większy format. Pokaż nam więcej fotek z tego parku, bo jestem przekonana, że jeszcze masz.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza to prawda, zdjecia cudne ;:108
U mnie też takie zwały śniegu spadły z dachu, że tulipany nie mają najmniejszych szans jeszcze przez jakiś czas :(
A swoją drogą co tu posadzić w takich miejscach narażonych zimą? Myślałam o iglakach płożących, hostach i liliowcach, ale widzę, że pomysł nie jest dobry i mam dylemat. Dodam, że jest to dosyć stroma skarpa :wit Moze jakiś pomysł na poczekaniu ;:224 ;:180
U nas dzisiaj było +8 stopni ;:3 :tan :tan
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Fantastyczny park! Takie połacie tulipanów w jednakowych kolorach robią wrażenie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”