trzmielina wygląda tragicznie, na pocieszenie powiem Ci, że jak nigdy, tak moja jedna chyba zmarzła, normalnie aż trudno uwierzyć, ale mizernie się to zapowiada
Mój świat - Tamaryszek
Re: Mój świat - Tamaryszek
Iza, mężowi pogratuluj ode mnie pomysłu na prezent
złoty chłopak
trzmielina wygląda tragicznie, na pocieszenie powiem Ci, że jak nigdy, tak moja jedna chyba zmarzła, normalnie aż trudno uwierzyć, ale mizernie się to zapowiada
co do tego "czegoś" na śniegu, to musisz lepsze zdjęcie cyknąć, by dojść co to takiego 
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo, jakaś inwazja u Ciebie. Jeszcze czegoś takiego nie widziałam.
Trzmieliny szkoda
Pozdrawiam Dorota
Trzmieliny szkoda
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już mi lepiej Izo, dziękuję. Trzmielina ucierpiała, ale wydaje mi się, że nie wszystkie gałązki zostały uszkodzone.
Trzeba wyciąć połamane gałązki a rany zasmarować maścią ogrodniczą - Funabenem (do kupienia w sklepie ogrodniczym).
Pozostałe gałązki trzeba będzie skrócić do maksymalnie 4 oczek, aby mogły się rozkrzewić.
Będziesz obserwować, czy roślina wypuszcza nowe pączki i czy jej kształt Ci odpowiada.
Usunąć i zastąpić nową zawsze możesz, ale wcześniej spróbuj dać jej szansę.
Trzeba wyciąć połamane gałązki a rany zasmarować maścią ogrodniczą - Funabenem (do kupienia w sklepie ogrodniczym).
Pozostałe gałązki trzeba będzie skrócić do maksymalnie 4 oczek, aby mogły się rozkrzewić.
Będziesz obserwować, czy roślina wypuszcza nowe pączki i czy jej kształt Ci odpowiada.
Usunąć i zastąpić nową zawsze możesz, ale wcześniej spróbuj dać jej szansę.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
no to widzę nie tylko u mnie jakieś zniszczenia ta zima zrobiła, pewnie też spadający śnieg z dachu połam ci trzmielinę
nie zostaje nic innego jak przyciąć, dobrze, że choć część gałązek jest cała 
Te czarne kropki na śniegu nie wyglądają miło:(
Te czarne kropki na śniegu nie wyglądają miło:(
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- fela

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Bardzo intrygujące te pchełki. Dziwne...Może ktoś z sąsiadów wie co to jest.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tamaryszku - przykro mi z powodu Twojej trzmieliny. Ja jeszcze swojego ogrodu po zimie nie oceniałam, natomiast w październiku zostały obłamane 3 gałęzie 10- cio letniego tulipanowca, który już od 3. lat kwitnie. Mokre opady śniegu tak go załatwiły.
- kocica

- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Witaj Tamaryszku, ja też oglądam straty ogrodowe. Też mam połamane - rozszczepione gałęzie np. na wierzbie szczepionej, o innych szkodach pewnie dopiero się dowiem jak ubędzie trochę śniegu. Skorzystam z rad jakie dała elsi, może moim drzewkom pomogą.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Ale miałaś ferie.... Tylko pozazdrościć.
A śniegu masz tyle ile ja ;)
A śniegu masz tyle ile ja ;)
Izo, wracając do białego zakątku, to tej zimy kżdy go ma w ogrodzie. Niestety chyba wszyscy mamy już dość tej śnieżnej bieli. Tak się cieszyłam, że zima odchodzi, lody puszczają.. i dziś się załamałam jak zobaczyłam rano kolejne opady śniegu.
Ale masz fajnie, że masz perspektywę takiej wycieczki. Cudownie, że się z nami dzielisz i pokazujesz zdjęcia ze swoich wypraw. Będziemy czekać na relacje z Londynu.
Ale masz fajnie, że masz perspektywę takiej wycieczki. Cudownie, że się z nami dzielisz i pokazujesz zdjęcia ze swoich wypraw. Będziemy czekać na relacje z Londynu.
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
SYLWESTE ? Witaj Sylwek, przekażę M. pochwały, bardzo lubi być chwalony ! Spróbuję przyciąć tę trzmielinę, ale wygląda dość kiepsko... Co do zdjęcia ?tej zarazy?- obawiam się, że nie uda mi się zrobić większego zbliżenia.
DANIO ? Doroto, dziękuję za odwiedziny ! W którymś z poprzednich lat już coś takiego było... Tajemnicza sprawa...Może ktoś rozpozna...
ELSI ? witaj Elu! Obciąć teraz , jak najszybciej ? Czy poczekać aż się ociepli ? Może uda się ją uratować...
AGRAZKA ? Grażynko, taka lawina runęła z dachu, że aż strach... Ta trzmielina i tak jest trochę z boku, a co się dzieje pod zwałami tego lodośniegu ? boję się myśleć...
FELA ? Nikt nie wie , co to takiego, Felu ! To się jakoś gromadzi w koleinach, odciskach butów, a na gładkiej powierzchni śniegu rzadziej się rozsiadło...
TAJKA ? witaj , Tajko, pierwszy raz u mnie, a mam nadzieję, że nie ostatni ! Straty po zimie będziemy oceniać pewnie za miesiąc , jak cały śnieg spłynie .. Albo i później ? bo dopiero wtedy się przekonamy, które rośliny ?ruszą?. Szkoda pięknego tulipanowca....
KOCICA ? dzień dobry, Kocico! Trzeba próbować ratować, na wywalenie zawsze jest czas. U mnie też na razie śniegu mnóstwo.
PRIAM ? witaj ! Ferie były rzeczywiście bardzo udane . Śniegu ubywa, ale powolutku...A od północnej strony domu leży tyle, że zostanie chyba do maja !
IZA ? Izo, nawet ja- wielbicielka zimy- mam już jej dosyć. A nie mogę się już doczekać wykańczania mojego Białego Ogrodu...
Współczuję opadów, u mnie od wielu dni nie padało...
Relacja z Londynu będzie, a tymczasem...
Żeby zaczarować trochę wiosnę , chcę dziś pokazać ogrody KEUKENHOF w Lisse, które zwiedzałam rok temu w Holandii.
Powstały w połowie XX wieku ( na bazie starszych założeń ). Jest to rozległy park, o powierzchni 28 ha. Pomiędzy starymi drzewami połyskują strumienie i stawy, alejki prowadzą do pawilonów wystawowych, w których są wystawiane m.in. kompozycje kwiatowe i rośliny doniczkowe. Ja miałam okazję oglądać wystawę storczyków. Ogrody słyną z uprawy roślin cebulowych, zwłaszcza tulipanów

DANIO ? Doroto, dziękuję za odwiedziny ! W którymś z poprzednich lat już coś takiego było... Tajemnicza sprawa...Może ktoś rozpozna...
ELSI ? witaj Elu! Obciąć teraz , jak najszybciej ? Czy poczekać aż się ociepli ? Może uda się ją uratować...
AGRAZKA ? Grażynko, taka lawina runęła z dachu, że aż strach... Ta trzmielina i tak jest trochę z boku, a co się dzieje pod zwałami tego lodośniegu ? boję się myśleć...
FELA ? Nikt nie wie , co to takiego, Felu ! To się jakoś gromadzi w koleinach, odciskach butów, a na gładkiej powierzchni śniegu rzadziej się rozsiadło...
TAJKA ? witaj , Tajko, pierwszy raz u mnie, a mam nadzieję, że nie ostatni ! Straty po zimie będziemy oceniać pewnie za miesiąc , jak cały śnieg spłynie .. Albo i później ? bo dopiero wtedy się przekonamy, które rośliny ?ruszą?. Szkoda pięknego tulipanowca....
KOCICA ? dzień dobry, Kocico! Trzeba próbować ratować, na wywalenie zawsze jest czas. U mnie też na razie śniegu mnóstwo.
PRIAM ? witaj ! Ferie były rzeczywiście bardzo udane . Śniegu ubywa, ale powolutku...A od północnej strony domu leży tyle, że zostanie chyba do maja !
IZA ? Izo, nawet ja- wielbicielka zimy- mam już jej dosyć. A nie mogę się już doczekać wykańczania mojego Białego Ogrodu...
Współczuję opadów, u mnie od wielu dni nie padało...
Relacja z Londynu będzie, a tymczasem...
Żeby zaczarować trochę wiosnę , chcę dziś pokazać ogrody KEUKENHOF w Lisse, które zwiedzałam rok temu w Holandii.
Powstały w połowie XX wieku ( na bazie starszych założeń ). Jest to rozległy park, o powierzchni 28 ha. Pomiędzy starymi drzewami połyskują strumienie i stawy, alejki prowadzą do pawilonów wystawowych, w których są wystawiane m.in. kompozycje kwiatowe i rośliny doniczkowe. Ja miałam okazję oglądać wystawę storczyków. Ogrody słyną z uprawy roślin cebulowych, zwłaszcza tulipanów

- szyszunia
- 1000p

- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Karamba ale pięknie 
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Pieknie wyglądają cebulowe w takich dużych, grupowych nasadzeniach. Musiałaś mieć wiele przyjemności oglądając je na żywo. Widać, że przychodzą tam tłumy na to widowisko.
- fela

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Tamaryszku !
Przepiękny jest ten park ! Pierwsza fotografia cudownie bajkowa !
Wszystkie piękne ale te z wodą są zachwycające.
Takim fotkom warto dać większy format. Pokaż nam więcej fotek z tego parku, bo jestem przekonana, że jeszcze masz.
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iza to prawda, zdjecia cudne
U mnie też takie zwały śniegu spadły z dachu, że tulipany nie mają najmniejszych szans jeszcze przez jakiś czas
A swoją drogą co tu posadzić w takich miejscach narażonych zimą? Myślałam o iglakach płożących, hostach i liliowcach, ale widzę, że pomysł nie jest dobry i mam dylemat. Dodam, że jest to dosyć stroma skarpa
Moze jakiś pomysł na poczekaniu
U nas dzisiaj było +8 stopni

U mnie też takie zwały śniegu spadły z dachu, że tulipany nie mają najmniejszych szans jeszcze przez jakiś czas
A swoją drogą co tu posadzić w takich miejscach narażonych zimą? Myślałam o iglakach płożących, hostach i liliowcach, ale widzę, że pomysł nie jest dobry i mam dylemat. Dodam, że jest to dosyć stroma skarpa
U nas dzisiaj było +8 stopni
Fantastyczny park! Takie połacie tulipanów w jednakowych kolorach robią wrażenie