Ogródek Przemka cz.1
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Przemku!
Masz bardzo ciekawe roślinki. W oko wpadła mi funkia "stiletto", napisz proszę czy ją jakoś specjalnie traktujesz bo u mnie wyjątkowo słabo rośnie, w przeciwieństwie do pozostałych funkii.
Bardzo podoba mi się trojeść, mam dokładnie tę samą odmianę i na wiosnę myślałem ze nic z niej nie ma
pędy wypuściła pod konie kwietnia, teraz jest po kwitnienia, ale puszcza nowe pączki. Bardzo efektowna rzecz.
Powiedz mi też czy zostawiasz krokosmię na zimę w ogrodzie? Bo od lat choruje na tę roślinę i zawsze albo w ogóle nie wyrośnie, albo jej coś później jest.
Masz bardzo ciekawe roślinki. W oko wpadła mi funkia "stiletto", napisz proszę czy ją jakoś specjalnie traktujesz bo u mnie wyjątkowo słabo rośnie, w przeciwieństwie do pozostałych funkii.
Bardzo podoba mi się trojeść, mam dokładnie tę samą odmianę i na wiosnę myślałem ze nic z niej nie ma
Powiedz mi też czy zostawiasz krokosmię na zimę w ogrodzie? Bo od lat choruje na tę roślinę i zawsze albo w ogóle nie wyrośnie, albo jej coś później jest.
-
bożena170365
- 500p

- Od: 17 lut 2008, o 22:48
-
przemek1136

-
przemek1136

Po raz trzeci zabieram się do napisania odpowiedzi. Dwie poprzednie pożarł wirus ale ma kwarantannę więc może się uda.
Piterku Moje funkie są traktowane jednakowo. W tym roku mają kiepsko bo zostały wycięte 2 śliwy, które dawały sporo cienia no i jest dużo ślimaków. Ale wiosną miały dużo wilgoci, są wyściółkowane korą a podłoże jest gliniaste więc sobie radzą. Po przekwitnięciu ściąłem pędy kwiatostanowe i to tyle. Co do krokosmi to nie zamierzam jej wykopywać w tym roku tylko ją trochę osłonię. Jeżeli interesuje Ciebie ten temat to odsyłam do tematu "Rośliny cebulowe i jednoroczne- Krokosmia". Tam jest więcej informacji.
Monisiu roślinka o którą pytasz to szałwia omączona (Salvia farinacea) prawdopodobnie odmiana "Victoria"-jest to roślina jednoroczna.
Bożenko chyba zacznę żałować, że nie jestem kwiatuszkiem
Piterku Moje funkie są traktowane jednakowo. W tym roku mają kiepsko bo zostały wycięte 2 śliwy, które dawały sporo cienia no i jest dużo ślimaków. Ale wiosną miały dużo wilgoci, są wyściółkowane korą a podłoże jest gliniaste więc sobie radzą. Po przekwitnięciu ściąłem pędy kwiatostanowe i to tyle. Co do krokosmi to nie zamierzam jej wykopywać w tym roku tylko ją trochę osłonię. Jeżeli interesuje Ciebie ten temat to odsyłam do tematu "Rośliny cebulowe i jednoroczne- Krokosmia". Tam jest więcej informacji.
Monisiu roślinka o którą pytasz to szałwia omączona (Salvia farinacea) prawdopodobnie odmiana "Victoria"-jest to roślina jednoroczna.
Bożenko chyba zacznę żałować, że nie jestem kwiatuszkiem
-
przemek1136

-
przemek1136

-
przemek1136

Dario zawilce o które pytasz to zawilce wieńcowe rasy "de Caen". Kupuje się ich zasuszone bulwy. Przed sadzeniem należy je moczyć w wodzie-ok. 24 godzin. Teoretycznie zawilce wieńcowe uchodzą za gatunek zimotrwały w naszych warunkach ale w bezśnieżne zimy bulwy mogą wysychać. Twoja mama musiała wsadzić kilka bulw i stąd wygląda to jakby słabiej kwitły. Ja za 60 bulw zapłaciłem 4,99zł więc miałem ich aż za dużo. Rosną trochę za gęsto i nawet liście zaczęły chorować. Ale kwitną faktycznie masowo.
-
przemek1136

-
przemek1136

-
przemek1136