Tajemniczy ogród
- MagdaMisia
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

madziu , ale zamierzasz je przykrywać czymś mimo wszystko?? 3 stopnie to też nie jest pomidora ulubiona temperatura... poniżej 12 stopni podobno się zatrzymuje w rozwoju na jakiś czas. no i ktoś napisał ,że jak będzie mu zimno w nocy to potem słońce może mu zaszkodzić w dzień , bo pobieranie wody przez korzenie będzie wstrzymane.... moje pomidorki troche tak poparzyło podczas hartowania- choć w nocy mają jakieś 9- 10 stopni.
no tak czy siak muszę się jeszcze wstrzymać bo nie mam gdzie kupić tej mikoryzy.. może w poniedziałek...

no tak czy siak muszę się jeszcze wstrzymać bo nie mam gdzie kupić tej mikoryzy.. może w poniedziałek...
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród

- MagdaMisia

ciężki dzień za mną, wsadziłam większość bawolego serca- cholera mnie wzieła bo nie starczyło mi czarnej włókniny no i nie kupiłam mikoryzy 

Wsadziłam też selerka , całą bazylię, czosnek cięty,reszte kopru pomiędzy ogórki, 10 sztuk ogórka. wsadziłam pod oknami thunbergię - ma już metr wysokości ( sadzona troszkę ponad miesiąc temu) rośnie jak salona!!!
jutro jeszcze papryka i pom.koktajlowe - a za tydzień melony ,dynia i arbuzy.
Cukinia i bakłażan jeszcze za małe na rozsadzanie.........
w domu posiałam więcej lawendy i pestki pigwowca. wziełam też listki fiołków wsadziłam do wody- no może się rozmnożą;)
i zrobiłam odkład pionowy na kalinie koralowej , bo odnogi które jej ujełam widzę ,że zaczynają więdnąć..... a szkoda , tak pięknie kwitnie z żółtego przeszła w białe ogromne kule. teraz żałuję ,że w marcu odrąbałam jej połowe pędów!!! ma chyba za sto kwiatów od czubka do samej ziemi.... zawziełam się ,że ją rozmnożę. może ktoś wie jak najprościej??????

Wsadziłam też selerka , całą bazylię, czosnek cięty,reszte kopru pomiędzy ogórki, 10 sztuk ogórka. wsadziłam pod oknami thunbergię - ma już metr wysokości ( sadzona troszkę ponad miesiąc temu) rośnie jak salona!!!
jutro jeszcze papryka i pom.koktajlowe - a za tydzień melony ,dynia i arbuzy.
Cukinia i bakłażan jeszcze za małe na rozsadzanie.........
w domu posiałam więcej lawendy i pestki pigwowca. wziełam też listki fiołków wsadziłam do wody- no może się rozmnożą;)
i zrobiłam odkład pionowy na kalinie koralowej , bo odnogi które jej ujełam widzę ,że zaczynają więdnąć..... a szkoda , tak pięknie kwitnie z żółtego przeszła w białe ogromne kule. teraz żałuję ,że w marcu odrąbałam jej połowe pędów!!! ma chyba za sto kwiatów od czubka do samej ziemi.... zawziełam się ,że ją rozmnożę. może ktoś wie jak najprościej??????

- agnieszka72
 - Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

zobaczymy jak mi się powiedzie eksperyment z tym odkładem na łodydze. jeśli  się uda to na pewno się podzielę..... proszę kogoś bardziej doświadczonego o wskazówki. jak na razie troszkę oskrobałam gałąż i w tym miejscu zawiązałam torebkę z bardzo wilgotnym torfem. ile teraz powinnam zaczekać na jakiś efekt 2 tyg wystarczą 

- HannaCS
 - 500p

- Od: 18 cze 2008, o 11:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

witam
peneloppe powiedz, czy Ty masz nadal pomidorki na oknie ? bo moje już 2 tyg w skrzynce na balkonie siedzą i nawet rosną

oglądam sobie to Twoje królestwo (tak w pracy, przy kawie, żeby się obudzic porządnie i wcale już teraz mi się pracować nie chce) teraz jak w ogrodach tak pieknie i pogoda lepsza niż podczas weekendu to ja na tym hamaczku z książeczką bym poleżała....

peneloppe powiedz, czy Ty masz nadal pomidorki na oknie ? bo moje już 2 tyg w skrzynce na balkonie siedzą i nawet rosną
oglądam sobie to Twoje królestwo (tak w pracy, przy kawie, żeby się obudzic porządnie i wcale już teraz mi się pracować nie chce) teraz jak w ogrodach tak pieknie i pogoda lepsza niż podczas weekendu to ja na tym hamaczku z książeczką bym poleżała....
- MagdaMisia

- MagdaMisia

witam koleżanki z całej Polski 8) 
Eveluk- więc bardzo żałuję , że wyrwałam 5 odnóg

o ja głupia pinda 

oby się ukorzeniły w tej ziemi.
Haniu wczoraj i dziś wsadzałam wszystkie pomidorki i papryki porobiłam rusztowanie na dwa metry dla pomidorów wysokich, i krótkie kijki dla koktajlowych- które strasznie wyrosły mi na parapetach ( ale nie przytyły badyle).
Nie wiem co się dzieję moim bawolim sercom - też nie rosną , ledwo stoją. wsadziłam dziś do ziemi wszystkie bawole a w 15 minut pózniej lunął taki deszcz, że rwące potoki mi w ogródku płynęły

( mam lekki spadek na zachód)
więc wyszłam ratować pomidory i ogórki ( nie wszystkie były podwiązane. no i załamałam ręce - bo wszystkie bawole położyły się na ziemi pod ciężarem w błota a mają jakieś 12cm.
więc ja na tej ulewie zaczełam podwiązywać a potem oblewać im liście wodą.... jak wróciłam to lało się ze mnie .a pod domem we wszystkich donicach błoto, woda nie nadążała odpływać. cholera takie szkody w parę minut....

Madziu,
 jak tam grill , udał się?? ten  bakłażan był posiany ze dwa tyg. temu, ledwo widać mu listek właściwy.  jak myślisz może powinnam poczekać z tydzień i wsadzić go do gruntu?? dałby radę???  albo może zrobić mu jakąś osłonę???
Więc kto chętny na moją kalinkę koralową. Na przyszłą wiosnę już tu pewnie nie będę mieszkać , więc muszę wykorzystać ten krzaczek(- bo potem pójdzie pod siekierę) i go jak najwięcej rozmnożyć .

Eveluk- więc bardzo żałuję , że wyrwałam 5 odnóg
oby się ukorzeniły w tej ziemi.
Haniu wczoraj i dziś wsadzałam wszystkie pomidorki i papryki porobiłam rusztowanie na dwa metry dla pomidorów wysokich, i krótkie kijki dla koktajlowych- które strasznie wyrosły mi na parapetach ( ale nie przytyły badyle).
Nie wiem co się dzieję moim bawolim sercom - też nie rosną , ledwo stoją. wsadziłam dziś do ziemi wszystkie bawole a w 15 minut pózniej lunął taki deszcz, że rwące potoki mi w ogródku płynęły
więc wyszłam ratować pomidory i ogórki ( nie wszystkie były podwiązane. no i załamałam ręce - bo wszystkie bawole położyły się na ziemi pod ciężarem w błota a mają jakieś 12cm.
więc ja na tej ulewie zaczełam podwiązywać a potem oblewać im liście wodą.... jak wróciłam to lało się ze mnie .a pod domem we wszystkich donicach błoto, woda nie nadążała odpływać. cholera takie szkody w parę minut....
Madziu,
Więc kto chętny na moją kalinkę koralową. Na przyszłą wiosnę już tu pewnie nie będę mieszkać , więc muszę wykorzystać ten krzaczek(- bo potem pójdzie pod siekierę) i go jak najwięcej rozmnożyć .

- MagdaMisia