Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

A gitko i tak trzymaj.To naprawde działa!Wiem to z mojego doświadczenia hihihi
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pestka, trzymam Cię za słowo! :)

Mój jedyny pąk na białym falku już rozwinięty :)

Obrazek

A jeszcze dzień- dwa i otworzą się moje paki z przedłużeń pędów, to będzie co cykać :)
Mój bordowy kwiatek jeszcze nie otworzył dwóch paczków z przedłużenia, a znów mu się tworzy kolejny nowy- mało bo mało, ale zawsze coś! Zresztą, kto wie, może będzie tych pączków więcej..?!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Niech się przedłużają aż do ziemi :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, jestem za! :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dziś u bratówki. Pisałam kiedyś że ma białego giganta, który jest prawdziwym gigantem nie tylko ze względu na swój rozmiar...
Moja bratówka ma go już prawie 3 lata. Kupiony w kawiaciarni, był duży już wtedy i sporo kosztował. Nieśliśmy go w lutym spory kawałek na piechotę. Kwitł potem dość krótko i przez pół roku odpoczywał, zakwitł ponownie w listopadzie 2006r. I... od tej pory kwitnie stale!!!
Wypuszcza pęd za pędem, jeszcze jeden nie przekwitnie, już jest nowy i otwiera pąki.

Ale najlepsze jest to jak jest traktowany. Nigdy jeszcze nie był przesadzany. W doniczce ma zawsze mokro. Podłoża już prawie wcale, kupa korzeni, widać że są jakby sklejone pleśnią, sporo zgniłych, brązowych, ale też sporo dobrych! Od dołu doniczka cała brązowa i widać że podłoże w otworach spleśniałe. Na wys. 2cm od dołu doniczki osad z kamienia- widać że doniczka często stoi w wodzie (całość w osłonce). Podlewany świeżutką kranówą raz w tygodniu. Nawożony odżywką do orchidei, zawsze tą samą, nie wiem jak często i w jakich ilościach. Okno otwierają zimą bez oporów, rozszczelniają, jak powiedziałam że falków nie wolno przewiać to się tylko śmieli...

Ostatnio nawet załapał chyba przędziorki, ma jakieś drobne pajęczynki, jak zresztą i inne kwiaty obok, ale w ogóle mu to przeszkadza. [Żeby nie było- był opryskiwany, ale bez skutku]

No i chyba tyle. Teraz załączę poglądowe zdjęcia- przepraszam, strasznie marne, ale robiłam dziś po ciemku i to komórką.

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, jest podlewany przez 3 różne osoby, bratówkę, jej mamę albo moją, czyli jej teściową - zależnie kto akurat jest w domu.

Dziś zobaczyłam że:
1) przedłuża ten kwitnący pęd- są już 3 pączki,
2) wypuszcza dwa odbicia z pędu - i u niej, dla odmiany, one BARDZO SZYBKO rosną!!! :(

I jakie z tego wnioski? Po co my się tak staramy??!!! ;:145

Jeszcze jedno na dobicie ;)

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

A to musi być jakiś odmieniec :D:D:D:D Świetny odmieniec :) Poza jak to zawsze mówię, kwiat jest jak człowiek, każdy inny, niepowtarzalny egzemplarz, ma swoje zachcianki, lubi to czy tamto.. :) Grunt, że jest świetny!
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Agita, właśnie ... jakiś czas temu odpuściłam chuchanie i dmuchanie :o, a storczyki w odpowiedzi rosną jak szalone ;:6
Nie trzymam ich co prawda w wodzie, ale w osłonkach jak najbardziej :D
No i ta zimna woda prosto z kranu u mnie też zdaje egzamin :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żartujesz, Ewelina?! Zaraz idę na Twój wątek zobaczyć jak dbasz o swoje roślinki..! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agita masz rację, to prawdziwy mocarz, tyle czasu już kwitnie i na dodatek w sprzeczności ze swoimi potrzebami :shock: musiał się po prostu zaadaptować i przyzwyczaić do takich warunków, i mu one teraz najwyrażniej odpowiadają. Jak to mówią,, co nas nie zabije, to nas wzmocni,, widocznie te słowa pasują nie tylko do ludzi :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim zdechlaczku wyrasta kolejny korzonek, hurra! :D

Wyjątkowo mnie to cieszy, bo to jeden z moich dwóch pierwszych, ten w którym się zakochałam, od którego się wszystko zaczęło, bardzo żywotny, był mocno rozgałęziony w takie całkiem spore drzewko. Niestety go przelałam. Ale nawet teraz widzę jak walczy, wypuszcza sporo nowych korzonków, jakies 3 tygodnie temu chyba z pięć jeden za drugim. Wczoraj wieczorem go oglądałam i pomyślałam sobie- czemu tak gładko, żadnych nowych wypukłości, nic nie idzie, czyżby te 5 korzonków miało mu wystarczyć..?! A tu dziś rano patrzę w słońcu- jest!!! Ledwo zarysowana wypukłość, będzie kolejny korzonek! :) Suuuper! :D

Większość moich falków przedłuża teraz korzonki, kilka wypuszcza listek. Gdzieś czytałam że po przekwitnięciu storczyk najpierw rozbudowuje korzenie i wypuszcza listki, jednym słowem wzmacnia się żeby móc ponownie zakwitnąć. I że zaraz potem wychodzi nowy pęd. Czy ktoś mi powie ile mniej więcej trwa to "zaraz"?? ;) Wiem, że to sprawa indywidualna, ale.... tak średnio jak to u Was wygląda? :P

U nas dziś leży 1wszy śnieg, i zimno, ale mimo to słońce zagląda w okno- cieszę się, mam nadzieję że taka będzie ta zima. Dzięki storczykom zaczęłam bardziej zauważać i doceniać każdy słonecznmy dzień, czy to nie piękne? Poza wieloma innymi dobrymi wrażeniami jakich ta pasja nam dostarcza... :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

to dziwne, że ten biały Phal. mimo, że tak źle uprawiany, taki ładny jest. moje nigdy nie kwitną bez przerwy. puszczą pęd, pokwitną kilka miesięcy, przekwitną i potem odpoczywają jakiś czas... jednego mam bardzo dużego (liście 30-35 cm), puszcza teraz 1 pęd, ale nigdy nie kwitnie bez przerwy. każdy jego kwiat trzyma się na roślinie 5-6 miesięcy, a potem opada, a pęd więdnie.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla rozgrzania atmosfery...

Tak było u mnie w weekend :) :

Obrazek

2 dni nie miałam internetu, męczyłam się bez możliwości zajrzenia tutaj co nowego! To już obsesja... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie śliczne a ten ciemno fioletowy bardzo mi się podoba! Czy on ma takie białe obrzeża???Może jakieś zbliżenie jego by się znalazło?
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

To się nazywa uzależnienie :D
Bardzo, bardzo podoba mi się ten ciemny :roll: Jejku, on jest prawie czarny :!: Śliczny :D

Pozdrawiam,
Ewelina
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”