Doniczkowa rodzinka w domowym buszu

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doniczkowa rodzinka w domowym buszu

Post »

Henryku, filodendrony są rzeczywiście urodziwe i zdaje się dość łatwe w uprawie, toteż mają wielu zwolenników. Dość dobrze znoszą nasze zimy, szczególnie pnącza. Na pewno pokażę kiedyś swoje podrośnięte egzemplarze, o ile będę jeszcze prowadzić ten wątek.
Mam pytanie o Lisę. Dlaczego piszesz o niej w czasie przeszłym? Co się z nią stało, skoro tak dobrze u Ciebie rosła?

Magda, ja te moje squamiferum kupiłam na początku stycznia w OBI. Było mnóstwo tych maluszków w cenie 10 złotych. Wyglądały bardzo biednie, takie zziębnięte i przestraszone. Wzięłam dwie sztuki na wypadek, gdyby jedna nie przeżyła. Otuliłam je szalikiem i biegiem ptrzetransportowałam do samochodu. Po tygodniu przesadziłam do świeżej ziemi. Teraz już widzę, że przetrwały. Może za jakiś czas posadzę je razem do jednej doniczki. Nie wiem, czy to dobry pomysł. :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Mam pytanie o Lisę. Dlaczego piszesz o niej w czasie przeszłym? Co się z nią stało, skoro tak dobrze u Ciebie rosła?
W pewnym okresie miałem ok. 120 różnych hoi. Były wtedy niewielkie ale i tak jak się okazało było ich dużo za dużo. :wink:
W ciągu lat wskutek selekcji (naturalnej oraz mojej) pozostało kilkadziesiąt a do teraz wytrwało tylko kilkanaście. To ekspansywne rośliny, potrzebują mnóstwo miejsca z którym u mnie jest kłopot. Do tego nie wszystkim odpowiadały warunki które mogę im zapewnić... :roll:
hoja Lisa była u mnie kilka lat, dobrze rosła i kwitła. Niestety (dla niej) rosła aż za dobrze i za szybko więc pozbyłem się jej z braku odpowiedniego miejsca. Postawiłem na inne, jeszcze wg mnie ładniejsze i te pozostawiłem. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak właśnie słyszałam ostatnio, że w OBI dużo fajnych doniczkowych kwiatów można nabyć za niewielkie pieniądze. Za taką cenę to i ja bym się skusiła, szkoda że mam po drodze.
Ja z kolei w tym tygodniu przytargałam z Biedry te słynne już maluszki filków, Birkina i Green Princess. Birkin jest słabo wybarwiony, ciekawa jestem czy w dobrym stanowisku szybko się rozjaśni.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ciekawa i piękna kolekcja roślin ;:333
Twoja hojeczka LIsa łudząco podobna do mojej Peperomii variegata :D
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :wit ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Henryku, no popatrz, jakie to jest paradoksalne, że na ogół na początku chcemy, by roślina szybko rosła i wypełniała nam przestrzen, a potem stwierdzamy, że rośnie "za dobrze" i się jej pozbywamy. W moim przypadku dotyczy to nieraz także ogrodu. Coś co było małe, zaczyna się w pewnym momencie rozprzestrzeniać, a ja czym prędzej staram się ten rozwój powstrzymać.
Mimo wszystko, szkoda mi tej twojej Lisy. :(

Magda, czytałąm o tym ostatnim "rzucie" do Biedronki. Byłam w jednej, ale nic ciekawego nie było. Paprotki, popularne sansevierie i draceny i nic więcej. A chętnie kupiłabym drugiego Birkina.
Mam jednego, trochę mu liści odpadło, ale chyba czuje on już wiosnę, bo widzę małe zielone wypustki.
Oto on. Philodendron Birkin
Obrazek

Obrazek

Arku, super trafne spostrzeżenie. Listki obu roślin rzeczywiście bardzo podobne do siebie, choć hojeczka ma je jakby w dużo mniejszej skali. Gdy się je zestawi razem, podobieństwo jeszcze bardzie rzuca się w oczy. :D
Peperomia tępolistna
Obrazek

Lisa
Obrazek
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p

Post »

Piękny ten Birkin Wandziu, środkowe liście to obłęd. Na szczęście już nieco więcej światła dociera na parapety i kwiatuszki też to czują.
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hoja Lisa już dawno odżałowałem. Mam dużo innych roślin, moim subiektywnym zdaniem może nawet ładniejszych a w każdym razie mniej ekspansywnych. Brak miejsca na rośliny bardzo mi doskwiera! :roll:

Spojrzałem natomiast nieco wyżej gdzie pominąłem (lub dodałaś) haworcję którą podpisałaś Haworcja Alba. Otóż to nie jest ta roślina (Haworthia fasciata fma Alba) - możesz to sobie sprawdzić w necie.
Wg. mnie jest to raczej niezupełnie czysta gatunkowo Haworthia fasciata fma Big Band (oryginalna ma więcej pasków i są one grubsze). Ale to też b. ładna roślina! :)

Natomiast dziś pokazany Philodendron Birkin jest absolutnie poza konkurencją - po prostu wspaniały. Gratuluję takiego ładnego okazu. ;:138
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

hen_s pisze: W ciągu lat wskutek selekcji (naturalnej oraz mojej) pozostało kilkadziesiąt a do teraz wytrwało tylko kilkanaście. To ekspansywne rośliny, potrzebują mnóstwo miejsca z którym u mnie jest kłopot. Do tego nie wszystkim odpowiadały warunki które mogę im zapewnić... :roll:
hoja Lisa była u mnie kilka lat, dobrze rosła i kwitła. Niestety (dla niej) rosła aż za dobrze i za szybko więc pozbyłem się jej z braku odpowiedniego miejsca. Postawiłem na inne, jeszcze wg mnie ładniejsze i te pozostawiłem. :)
Pozwolę się wtrącić, już miałem wcześniej zadać pytanie. Pomijając problemy z warunkami, ale jeśli chodzi o te co się zbytnio rozrosły, dlaczego Henryku po prostu ich nie poprzycinałeś i ich nie odmłodziłeś? Przecież większość Hoi dobrze znosi cięcie i rozmnażanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może nie do końca mi się podobała? Może nawet odrobinę znudziła przez kilka lat spędzonych u mnie?
Mam naprawdę mało miejsca a roślin - "zielonych", nie kaktusów bo to inna bajka - dużo. Nie mogę im wszystkim zapewnić dobrych warunków i często z tego powodu muszę się ich pozbywać bo nie lubię roślin "męczyć". hoja Lisa to "tylko" hoja z popularnego i często spotykanego rodzaju hoja australis, nie jest to bynajmniej rarytas. Jak już mam wybór wybieram to co ładniejsze i rzadziej spotykane. Bo coś wybrać muszę nad czym nieustannie ubolewam. :roll: :cry:
Awatar użytkownika
Traffcia
100p
100p
Od: 7 kwie 2015, o 15:30

Post »

A ja u ciebie podziwiam peperomie. Są to rośliny, które bardzo mi się podobają i do których zupełnie "nie mam ręki".
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p

Post »

To prawda peperomie są trochę jak begonie, albo się je czuje i kocha albo nic z tego nie będzie. Trzeba mieć wyczucie w ręce. Ja ostatnio zachorowałam na Peperomie Watermelon, na razie się wstrzymuję ale jak się zrobi cieplej to kto wie ;:306
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
Traffcia
100p
100p
Od: 7 kwie 2015, o 15:30

Post »

Moja córka dostała w maju Watermelona. Cały sezon było super, ale zimy nie przeżył ;:145
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Henryku, dziękuję za rozpoznanie haworsji. Z pewnością masz rację co do odmiany. ;:108 To może tak przy okazji zerknij na ten sukulencik. Kupiony jako mix, nie wiem nawet czy to haworsja czy aloes. Pomożesz?
Obrazek

Magda i Traffcia, z peperomiami ludzie mają różne doświadczenia i raczej przykre. Chociaż bywają tacy, którzy uważają je za mało wymagające. Ja raczej trzymam się od peperomii z daleka i podziwiam tylko w sklepie. Niedawno widziałam Watermelona w LM. Cudowna wielka rozeta, pięknie wybarwiona, ale przypuszczam, że u mnie wkrótce zaczęłaby zamierać. Podobnie przepiękna Rosso. Arkadius pokazał u siebie jej wspaniały egzemplarz. ;:108
Ja mam peperomię tępolistną variegatę (która akurat rośnie świetnie i którą już rozmnożyłam z sadzonki szczytowej). Poza tym mam te małe dwie peperomie zwisające, ale jeszcze się o nich nie wypowiem, bo są u mnie za krótko. Natomiast w swojej kolekcji posiadam peperomię Jelly. To najbrzydsza roślina w całej mojej kolekcji. Jakieś nieforemne liście, brzydki pokrój. Taka własnie postrzępiona była w momencie zakupu, ale miałam nadzieję, że się u mnie ładnie rozwinie, lecz nadal pozostaje mało urodziwa. A może jest tak brzydka, że aż piękna :?:

peperomia Jelly
Obrazek

Postanowiłam nie czekać już dłużej na wiosnę i rozpoczynam ogólne przesadzanie.
Przesadziłam wczoraj epipremnum Blue Form. Bardzo mi się podobają jego wyjątkowo, intensywnie zielone i lśniące liście. Są najbardziej błyszczące spośród wszystkich moich epipremnum.
Obrazek

Zauważyłam, że ostatnio moja Ctenanthe zaczyna się dziwnie zachowywać. Liście zaczęły się zwijać po bokach w ruloniki. Z pewością nie została ani przesuszona, ani przelana. Może to niska wilgotność. Ale obok dobrze rośnie kalatea i aglaonema. W każdym razie postanowiłam zajrzeć w korzenie. Nic złego nie znalazła, ale gdy już ją wyjęłam z doniczki, to pomyślałam, żeby ją rozdzialić na trzy.
Tak wyglądała rok temu.
Obrazek

A tu już po rozsadzeniu. Jedną część wsadziłam do hydroponiki. To moje pierwsze doświadczenia z tą formą uprawy.
Obrazek

Obrazek

Za jednym rzutem do hydroponiki poszły też inne bidule.
Aglaonema China Red
Obrazek

Syngonium NN
Obrazek

Oraz wymarzony filodendron Malay Gold, którego kupiłam na allegro od sprzedawcy mającego 100% pozytywów. Roślina przyszła beznadziejnie zapakowana w luźne paczce i złamana przy podstawie. Dostałam zwrot kosztów, ale co z tego, gdy nie mam roślinki. No ale podobno hydroponika działa cuda. :wink:
Obrazek

Monsterka dostała wyższy palik. Na razie tylko jeden pęd pnie się w górę, ale dosadziłam do doniczki drugą sadzonkę, a trzecią mam już w odwodzie, tak że mam nadzieję, że moją "małpeczkę" wkrótce zagęszczę.
Obrazek

A z nowości to pochwalę się jeszcze zrobioną przez mężulka półeczką stanowiącą poszerzenie parapetu. Hurra, tym sposobem zyskałam dla swoich roślinek dodatkowe miejsce z dostępem światła. :D
Obrazek

Kąpią się w słoneczku. którego w tym roku mamy w zimie wyjątkowo mało
Obrazek

A tu roślinki po drugiej stronie okna
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda7 napisał(a):
(...) zerknij na ten sukulencik. Kupiony jako mix, nie wiem nawet czy to haworsja czy aloes.
Według mnie to jest Haworthia radula lub jej hybryda.

Rozpoznawanie roślin z marketów to loteria, często są to bowiem rośliny mocno zmieszane gatunkowo a więc posiadają cechy dwu gatunków, ba, nawet dwu rodzajów!
Pytasz czy to haworcja czy aleos. Otóż wiedz że są produkowane mieszańce tych dwu rodzajów sprzedawane jako "Gasteraloe". O, np. tu: https://florens.pl/e-sklep/gasteria-aloes/
Dlatego identyfikacja tych roślin to prawdziwa loteria i niechętnie się tym zajmuję. :wink:
Ale... Czego się nie robi dla przyjaciół. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję Henryku, to bardzo przydatna stronka. :) Mnie podobają się zarówno aloesy, jak i haworsje, a najbardziej spodobało mi się, że zaliczasz mnie do przyjaciół. ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”