Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przydomowa kolekcja odmian drzew owocowych Garoma.
No i wyrok został wykonany tzn, grusze japońskie: Shinseiki i Nijiseiki zostały wycięte. Rosły sobie w rzędzie malin ponad 10 lat, ale nikt ich nie chciał konsumować, a zbyt ozdobne nie były... . Co prawda kwitły i owocowały corocznie ale amatorów na nie nie było ani wśród rodziny ani znajomych. Bo to wygląd jabłka ( a raczej bardziej dokładnie staropolskiej gruszki odmiany Bergamotki Złotej lub Bergamotki Żółtej), ale smak jakiś taki nijaki: bo były soczyste, słodkie i twarde, jak dla mnie smak nieokreślony ani to 'pies ani wydra" i dlatego dostały wyrok. 

-
No kurna, gdzie te opady?! Miało u mnie padać w ciągu ostatniego tygodnia prawie codziennie i wielkie nic. Trudno już zapanować nad deficytem wody w ogrodzie. Dodatkowo jedna śliwa japońska ma deficyt fosforu, podsypałem wcześniej nawozu fosforowego i podlałem,ale reakcji póki co nie widać. Musiałem zamówić dzisiaj na tę intencję fosfor w płynie (FOSTAR) do nawożenia dolistnego bo mi drzewko diabli wezmą . U niektórych sadzonych jesienią drzewek zaczynam obserwować pierwsze objawy deficytu azotu , pomimo nawożenia wiosną najpierw Azofoską a potem Polifoską. W pierwszym momencie uznałem to za deficyt wody i 2 razy w tygodniu podlewałem, ale jak nie zobaczyłem poprawy to dostały dolistnie Florovitu i efekty zażółcenia zaczynają ustępować. Dodatkowo zamówiłem dzisiaj Nitromag więc w tym tygodniu dostaną jeszcze dolistnie azotu (oprócz "tradycyjnego" już podlewania). 

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasz kraj niestety pustynnieje
U mnie nie padało ponad miesiąc i sobotnio, niedzielnie opady nawodniły ok 5 cm wierzchniej warstwy. A wg map suszy w Małopolsce nie ma a ziemia wyschnięta na wiór http://www.susza.iung.pulawy.pl/KBW/06/ 

-
No to masz szczęście, że chociaż coś pokropiło, a u mnie miało być w sobotę 11 mmm deszczu, a deszcz ten to widziałem tylko w telewizji...! 

-
Biorąc pod uwagę,że nie mam w pobliżu mojej działki sklepu ogrodniczego i wobec zaistniałej sytuacji (niedoboru fosforu u śliwki), muszę zakupić na wszelki wypadek nawozy dolistne bym mógł szybko zareagować w takiej sytuacji. Mam już kupiony w ubiegłym roku Bormax (bor) i Kalprim (potas). Jutro powinienem dostać Fostar (fosfor) i Nitromag (azot). Brakuje mi Mikrovit Cynk, Mikrovit Żelazo, Mikrovit Miedź, Mikrovit Molibden,Wapnovit Turbo (wapń), Mikrovit Mangan. Nawozy te kosztują po kilkanascie zł za 1 litrowe opakowanie i będę musiał je zamówić w specjalistycznym sklepie jednocześnie by obniżyć koszty dostawy). 

-
W związku z "akcją" zakupu nawozów w płynie w celu interwencyjnego zasilania roślin sadowniczych w przypadku wystąpienia niedoborów makro i mikro elementów przygotowałem sobie taką ściągę:
FOSTAR
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 500?1000 l/ha i 3-6 l/ha
czyli 3-6 ml na 1 litr wody.
Liczba zabiegów:
4-5 jabłoń. brzoskwinia, morela;
3-4 grusza, czereśnia, wiśnia, winorośl;
1-2 agrest;
3-7 malina owocująca napędach jednorocznych;
4-8 porzeczka, borówka, malina owocująca na pędach dwuletnich;
3 truskawka jeszcze nieowocująca (młoda);
4-5 truskawka w pełni owocowania.
NITROMAG
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 500?1000 l/ha i 2-3 l/ha
czyli 2-3 ml na 1 litr wody.
Liczba zabiegów:
3?5 jabłoń. grusza, brzoskwinia,, brzoskwinia, morela, śliwa, borówka, porzeczka;
2-4 czereśnia, wiśnia, winorośl;
1-2 agrest;
3-4 maliny owocujące na pędach jedno i dwurocznych;
2 truskawka nieowocująca (młoda);
4-6 truskawka w pełni owocowania.
KALPRIM
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 3-6 l/ha czyli 3-6 ml na 1 litr wody.
UWAGA! Winorośl roztwór 0,25?0,3%. Czyli 2,5-3 ml na 1 litr wody.
Liczba zabiegów:
1-6 jabłoń;
3-8 grusza;
2-6 czereśnia, wiśnia;
6-7 śliwa, brzoskwinia, morela;
1-3 agrest;
1-10 malina owocująca na pędach jednorocznych;
7-9 malina owocująca na pędach j dwuletnich;
5-7 porzeczka, borówka;
2-4 winorośl;
3 truskawka nieowocująca (młoda);
6-8 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT CYNK 112
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 1-2 l/ha czyli 1-2 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
4-6 jabłoń, grusza;
3-5 czereśnia, wiśnia, śliwa, brzoskwinia, morela;
2-4 winorośl, borówka, malina owocująca na pędach jednorocznych;
4-5 porzeczka, malina owocująca na pędach dwuletnich;
1-3 agrest.
2-3 truskawka nieowocująca (młoda);
3 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT MIEDŹ 80
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 1-2 l/ha czyli 1-2 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
1-3 jabłoń;
1-2 czereśnia, wiśnia, agrest , porzeczka, borówka, winorośl, maliny (bez względu na porę dojrzewania);
2 śliwa,, brzoskwinia, morela;
1-4 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT ŻELAZO 75
Liczba zabiegów:
2-3 jabłoń, porzeczka, borówka;
1-2 grusza, czereśnia, wiśnia, agrest, truskawka nieowocująca (młoda);
2 śliwa, brzoskwinia, morela;
2-4 malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich;
3-4 winorośl;
2-5 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT MOLIBDEN 33
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 0,5-1 l/ha czyli 0,5-1 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
1- 2 jabłoń. grusza, śliwa, czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, morela, truskawka w pełni owocowania ;
1-5 borówka;
1-3 winorośl;
1 truskawka nieowocująca (młoda).
MIKROVIT MANGAN 160
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 0,5-2 l/ha czyli 0,5 -2 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
1-3 jabłoń, grusza;
1-2 śliwa, czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, morela, borówka, porzeczka, malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich, truskawka nieowocująca (młoda);
1 agrest;
3-4 winorośl;
2-4 truskawka w pełni owocowania .
SULVIT
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 2-3 lub 3-5 l/ha czyli 2-3 ml lub 3-5 ml na litr wody.
2-3 ml: śliwa, brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia, malina jedno i dwuletnia, agrest, porzeczka, winorośl, truskawka nieowocująca (młoda) i w pełni owocowania;
3-5 ml: jabłoń i grusza.
Liczba zabiegów:
1-2 jabłoń. grusza;
2-5 śliwa, brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia, malina owocująca na pędach dwuletnich , porzeczka;
1-3 agrest;
3-4 malina owocująca na pędach jednorocznych;
2-4 winorośl;
3-6 truskawka w pełni owocowania .
WAPNOVIT TURBO
Dawka dla jednorazowego zastosowania: 1000 l/ha i 4-6 l/ha czyli 4-6 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
5-8 jabłoń;
4-7 grusza;
4-5 czereśnia, wiśnia;
3-7 śliwa, brzoskwinia, morela;
1-4 agrest;
4-6 malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich;
2-3 porzeczka, winorośl;
3 borówka;
Opracowano na podstawie etykiet w/w nawozów.
FOSTAR
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 500?1000 l/ha i 3-6 l/ha
czyli 3-6 ml na 1 litr wody.
Liczba zabiegów:
4-5 jabłoń. brzoskwinia, morela;
3-4 grusza, czereśnia, wiśnia, winorośl;
1-2 agrest;
3-7 malina owocująca napędach jednorocznych;
4-8 porzeczka, borówka, malina owocująca na pędach dwuletnich;
3 truskawka jeszcze nieowocująca (młoda);
4-5 truskawka w pełni owocowania.
NITROMAG
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 500?1000 l/ha i 2-3 l/ha
czyli 2-3 ml na 1 litr wody.
Liczba zabiegów:
3?5 jabłoń. grusza, brzoskwinia,, brzoskwinia, morela, śliwa, borówka, porzeczka;
2-4 czereśnia, wiśnia, winorośl;
1-2 agrest;
3-4 maliny owocujące na pędach jedno i dwurocznych;
4-6 truskawka w pełni owocowania.
KALPRIM
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 3-6 l/ha czyli 3-6 ml na 1 litr wody.
UWAGA! Winorośl roztwór 0,25?0,3%. Czyli 2,5-3 ml na 1 litr wody.
Liczba zabiegów:
1-6 jabłoń;
3-8 grusza;
2-6 czereśnia, wiśnia;
6-7 śliwa, brzoskwinia, morela;
1-3 agrest;
1-10 malina owocująca na pędach jednorocznych;
7-9 malina owocująca na pędach j dwuletnich;
5-7 porzeczka, borówka;
2-4 winorośl;
6-8 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT CYNK 112
Liczba zabiegów:
4-6 jabłoń, grusza;
2-4 winorośl, borówka, malina owocująca na pędach jednorocznych;
4-5 porzeczka, malina owocująca na pędach dwuletnich;
1-3 agrest.
2-3 truskawka nieowocująca (młoda);
3 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT MIEDŹ 80
Liczba zabiegów:
1-3 jabłoń;
1-2 czereśnia, wiśnia, agrest , porzeczka, borówka, winorośl, maliny (bez względu na porę dojrzewania);
2 śliwa,, brzoskwinia, morela;
1-4 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT ŻELAZO 75
Liczba zabiegów:
2-3 jabłoń, porzeczka, borówka;
1-2 grusza, czereśnia, wiśnia, agrest, truskawka nieowocująca (młoda);
2 śliwa, brzoskwinia, morela;
2-4 malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich;
3-4 winorośl;
2-5 truskawka w pełni owocowania.
MIKROVIT MOLIBDEN 33
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 0,5-1 l/ha czyli 0,5-1 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
1- 2 jabłoń. grusza, śliwa, czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, morela, truskawka w pełni owocowania ;
1-5 borówka;
1-3 winorośl;
1 truskawka nieowocująca (młoda).
MIKROVIT MANGAN 160
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500?1000 l/ha i 0,5-2 l/ha czyli 0,5 -2 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
1-3 jabłoń, grusza;
1-2 śliwa, czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, morela, borówka, porzeczka, malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich, truskawka nieowocująca (młoda);
1 agrest;
3-4 winorośl;
2-4 truskawka w pełni owocowania .
SULVIT
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 2-3 lub 3-5 l/ha czyli 2-3 ml lub 3-5 ml na litr wody.
2-3 ml: śliwa, brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia, malina jedno i dwuletnia, agrest, porzeczka, winorośl, truskawka nieowocująca (młoda) i w pełni owocowania;
3-5 ml: jabłoń i grusza.
Liczba zabiegów:
1-2 jabłoń. grusza;
2-5 śliwa, brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia, malina owocująca na pędach dwuletnich , porzeczka;
1-3 agrest;
3-4 malina owocująca na pędach jednorocznych;
2-4 winorośl;
WAPNOVIT TURBO
Dawka dla jednorazowego zastosowania: 1000 l/ha i 4-6 l/ha czyli 4-6 ml na litr wody.
Liczba zabiegów:
5-8 jabłoń;
4-7 grusza;
4-5 czereśnia, wiśnia;
3-7 śliwa, brzoskwinia, morela;
1-4 agrest;
4-6 malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich;
2-3 porzeczka, winorośl;
3 borówka;
Opracowano na podstawie etykiet w/w nawozów.

-
Kurcze,pominąłem jeden nawóz dolistny na swojej ściądze, ale juz uzupełniam:
BORMAX
Dawka dla jednorazowego zastosowania: 500- 1000 l/ha i 1-1,5 l/ha czyli 1-1,5 ml na 1 litr wody. UWAGA! WINOROŚL: 0,5-1.5 ml na 1 l wody.
Liczba zabiegów:
3-6 jabłoń, grusza, borówka;
1-3 agrest;
2-5 malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich, porzeczka;
3-4 winorośl;
5-6 truskawka w pełni owocowania.
BORMAX
Dawka dla jednorazowego zastosowania: 500- 1000 l/ha i 1-1,5 l/ha czyli 1-1,5 ml na 1 litr wody. UWAGA! WINOROŚL: 0,5-1.5 ml na 1 l wody.
Liczba zabiegów:
3-6 jabłoń, grusza, borówka;
1-3 agrest;
2-5 malina owocująca na pędach jedno i dwuletnich, porzeczka;
3-4 winorośl;
5-6 truskawka w pełni owocowania.

-
No i tak, powoli trzeba by pomyśleć o "programie nawożenia winorośli w aspekcie drewnienia łozy". W ubiegłym roku zastosowałem (z pozytywnym skutkiem) taki program:
15.08. doglebowo siarczan potasu,
1.09. dolistnie Kalprim,
15.09. doglebowo siarczan potasu,
1.10. dolistnie Kalprim,
i ostatni zabieg 15.10. Kalprim dolistnie.
W tym roku pewnie będzie "powtórka z rozrywki" ... .
15.08. doglebowo siarczan potasu,
1.09. dolistnie Kalprim,
15.09. doglebowo siarczan potasu,
1.10. dolistnie Kalprim,
i ostatni zabieg 15.10. Kalprim dolistnie.
W tym roku pewnie będzie "powtórka z rozrywki" ... .

-
Doglebowo siarczan potasu na drewnienie łozy można dostarczyć też w formie rozpuszczonego w wodzie nawozu ( 1% czyli 10 g na 1 litr wody jak podaje winnica Przybyłówka). 

-
No i tak, przez 3 lata (od 2016 roku) byłem przekonany,że mam śliwę Brzoskwiniową (Jerozolimkę) kupioną w szkółce w Lusowie, ale w tym roku miała pierwsze owoce i na pewno jest to śliwa tylko,że nie Jerozolimka! Zastanawia mnie tylko czy był to błąd szkółkarza czy ( o zgrozo działalność celowa (skoro klient chce mieć jakaś odmianę a jej nie ma w szkółce to zakłada się inną etykietkę i wysyła...) . O ewentualnej podmianie klient przekona się za kilka lat i trudno mu będzie to reklamować.
Muszę więc wznowić poszukiwania tej odmiany, obecnie mam do wyboru albo sklep internetowy Podkarpackie sady albo szkółkę w Zasowie i nie wiem gdzie jest większe prawdopodobieństwo uzyskania właściwej odmiany. Logika wskazuje ,że w szkółce, ale tę moją "Jerozolimkę" też kupowałem w szkółce...? . 

-
Chyba pora by zaktualizować wiosenną inwentaryzację w przydomowej kolekcji po usunięciu 2 grusz japońskich i ?niewypale? ze śliwą Brzoskwiniową oraz uzupełnić ją o krzewy owocowe i winorośla, na dzień dzisiejszy są w zbiorze: 153 odmiany jabłoni, 26 odmian grusz, 49 odmian śliw , 8 odmian brzoskwiń, 12 odmian czereśni, 7 odmian wiśni (razem z czerechami) oraz 2 odmiany leszczyny i 1 odmiana nieszpułki czyli razem 258 odmian drzew owocowych (poniżej spis tych odmian ale nie mam 100% pewności czy ująłem je wszystkie w tym zestawieniu bo precyzyjne dane mam w stosownej tabeli w innym pliku), a także 59 odmian krzewów i 98 odmian winorośli .
Odmiany - stan na 20.07.2019:
JABŁONIE: Abondanza, Adam Mickiewicz, Alkmene, Alwa, Ananas Berżenicki, Anis, Antor, Antonówka, Antonówka Półtorafuntowa, Ariwa, Arkad Żólty, Arszam, Astramel, Auralia, Beforest, Beni Shogun, Berlepsch, Brzoskwiniowe Letnie, Burgundy, Burgund Żółty, Biogolden, Bananowe Zimowe, Carola, Cesarz Wilhelm, Charłamowskie, Close, Cukrówka Litewska, Cynamonówka Ananasowa, Cynamonówka Prążkowana, Daria, Dark Rubin, Deans Codlin, Delikates, Discovery, Early Crimson, Early Geneva, Elise, Ellisona Pomarańczowe, Elstar, Fantazja, Florina, Freedom, Free Redstar, Gala, Glogierówka, Gold Milenium, Grafsztynek Inflancki, Grafsztynek Prawdziwy, Grahama Jubileuszowe, Hana, Heliodor, Ingrid Marie, Jakub Lebel (Jakubek), James Grieve, Jantarnoje, Jester, Jonatan, Jonica, Julia, Kalwila Letnia Fraasa, Kalwila Jesienna Czerwona, Kalwila Zimowa Czerwona, Kalwila Zbawiciela, Kalwila Biała Letnia, Kalwila Biała Zimowa, Kalwila Śnieżna, Kalwilka Wczesna, Kalwinka Ukraińska, Kandil Sinap, Katja, Kardynalskie Płomieniste, Koksa Pomarańczowa, Korobówka, Kosztela, Kronselska, Krótkonóżka Królewska, Królowa, Książę Albrecht Pruski, Książęca, Księżna Luiza, Landsberska, Lipno, Lired, Malinowa Oberlandzka, Melba, Melfree, Miodar, Miodzianka, Mivibe, Moskowskoje Ozerlje, Niezrównane Peasgooda, Novamac, Oliwka Biała (Astrachańska), Oliwka Czerwona (Astrachańska), Oliwka Żółta (Inflancka), Orion, Papierówka Słodka , Papierówka Staropolska, Paulared, Pepina Linneusza, Pepina Parkera, Pepina Ribstona, Piros, Piekna Oltarzewska, Rajka, Rapa Zielona, Rarytas Sląski , Red Boscop, Red Free, Remo, Reneta Sudecka, Reneta Woskowa, Reneta Szara , Reneta Złota, Reneta Muszkatałowa, Reneta Szampańska, Reneta Simirenko, Reneta Ananasowa, Reneta Kulona, Różanka Berneńska, Różanka Wirgińska (Wirginijska), Rubinola, Ryszard Zółty, Sander, Sawa , Signe Tilisch, Sary Sinap, Sława Zwycięzcom (Sława Pabieditielam), Smalcówka, Strumiłówka, Sommer Gold Pepping, Spartan, Suisslepper, Suislepper Czerwony, Stark Earliest, St. Edmund Russet, Starking, Szampion, Sztetyna Żółta, Szwajcarskie Pomarańczowe, Śmietankowe, Titówka, Topaz, Truskawkowe Nietschera, Waleria, Wealthy, Winter Rambur, Witos, Zailijskoje, Złota Szlachetna (Golden Noble), Złotka Kwidzyńska, Zimowe Cytrynowe (Zimnyje Limmonyje), Zorza.
GRUSZE: Armida, Baby, Bera Boska, Bera Hardyego, Bera Liońska, Bojniczanka, Bonkreta Williamsa, Dar Jubilejnyj, Dicolor, Donald (siewka JV), Faworytka, Funtówka (Bociany), Guyota, Jan Sobieski, Komisówka, Konferencja, Kongresówka, Leclerc, Margarette Marillat, Paryżanka, Salisbury, Sidlenka, Solanka, Szarenza, Trewinka, Żyfardka;
SLIWY: Afaska. Amers, Anna Spath, Avalon, Bluefree, Cacanska Lepotica, Cacanska Rana, Car, Casselman, Damacha (lokalna), Diana, Formosa, Friar, Gauota, Herman, Jojo, Jubileum, Kalipso, Kattinka, Kometa, Kubań, Królowa Wiktoria, Mirabelka Flotowa, Nectavit, Oneida, Opal, Ozark Premier, President, Rekord, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Renkloda Ulena, Czerwona, Ruth Gersteter, Shiro, Silvia, Stanley, Topend, Topfive, Topgigant, Tophit, Valjevka, Vanier, Vision, Węgierka (lokalna), Węgierka Biała, Węgierka Dąbrowicka, Węgierka Łowicka, Węgierka Włoska, Węgierka Wagenheima, Węgierka Wczesna, Węgierka z Butherthal,
BRZOSKWINIE: Early Redhaven, Harnaś, Inka, Rakoniewicka, Reliance, Royalvee, Wczesna Kijowska,
CZEREŚNIE: Bladoróżowa, Bittnera Czerwona, Burlat, Gold Stark, Kanarkowa, Karesova, Majówka, Miodówka, Rivan, Sercówka Nieszawska, Van, Vega;
WIŚNIE: Czerecha Hortensja, Czerecha Książęca, Czerecha Gubeńska, Czerecha Kleparowska, Groniasta, Pandy, Szklanka (lokalna);
NIESZPIUŁKA Macrocarpa.
KRZEWY OWOCOWE: Agrest bezkońcowy Spinfree, Agrest czerwony Triumph, Agrest Invicta, Atkinidia Issai, Borówka Chandler, Borówka Bluecrop, Borówka Bonus, Borówka Bluegold, Borówka Chanticleer, Borówka Darrow, Borówka Duke, Borówka Earlyblue, Borówka Elizabeth, Borówka Elliot, Borówka Herbert, Borówka Nelson, Borówka Patriot, Borówka Sierra, Borówka Spartan Cytryniec chiński, Jagoda Goji , Jagoda kamczacka Leningradskij Velikan, Jagoda kamczacka Vostorg, Jagoda kamczacka Honeybee, Jagoda kamczacka Indygo Gem, Jagoda kamczacka Borealis, Jagoda kamczacka Zojka, Jagoda kamczacka Wojtek, Jagoda kamczacka Sinogłaska, Jagoda kamczacka Czelabinka, Jagoda kamczacka Atut, Jagoda kamczacka Duet, Jeżyna bezkońcowa Thornfree,, Jeżyna bezkońcowa Orkan, Jeżyna bezkońcowa Brzezina, Jeżyna bezkońcowa Polar, Jeżyna bezkońcowa Gracja, Jeżyna bezkońcowa Ruczaj, Jeżyna bezkońcowa Navaho, Jeżyna bezkońcowa Loch Ness, Jeżyna bezkońcowa Loch Tay, Jeżyna bezkońcowa Gazda, Malina czarna Bristol, Malina powtarzająca Polana, Malina Żółta Poranna Rosa, Malina Tulamen, Malina Veten, Malina Cascade, Malina Glen Ample, Malina Laszka, Malina powtarzająca Polka, Porzeczka biała Blanka, Porzeczka biała z Juterbog, Porzeczka czarna Titania, Porzeczka czerwona Jonkher van Teets, Porzeczka czerwona Rosetta, Porzeczka różowa Ulubiona Lwowa, Porzeczkoagrest Josta, Porzeczkoagrest Croma.
WINOROŚLE:Agat Doński, Ajwengo, Akademik, Aksinia, Ametyst Nowoczerkaski, Antoni Wielki, Arkadia, Atos, Bajkonur, Bieżewyj (do zasadzenia w doniczce) Cerkiewne Dzwony, Chameleon, Czekoladowa, Czempion, Dołgożdannyj, Dostojnyj, Einset Seedles, Eszter, Etalon, Ewerest, Festivee, Furszetnyj, Gałbena Nou, Gałachad, Garmonia, Głasza, Gordiej, Gurman Rannyj, Hariton, Hrustik, Jubilej HD ,Jupiter, Katalonia, Katrusia, Kiesza Rannyj (Polanka), Kiszmisz Luczistyj, Kiszmisz Zaporoski, Kodrianka , Kodrianka Krasnaja, Krasotka, Lancelot, Liwia, Łora, Łorano, Miodowa ,Nadieżda Azos, Nazari, Nero, Niniel, Nowy Wostorg Krasny, Oligarch, Orion, Oryginał Czarny, Pierwozwannyj, Piesnia, Podarok Irinie, Produsier , Regina, Rombik, Roszfor, Rozalinda, Rozmus, Rumba, Rumiejka, Rusłan, Saturn, Senator Burdaka , Senator Pawłowskiego, Sfinks, Sirieniewyj Tuman, Stella, Super Extra, Swenson Red, Sycylia, Syndykat, Szmaragd, Tigin, Timur Różowy, Walek, Wiera , Zarja Nieswietaja, Złato.
Mam też jeszcze odmiany winorośli : Elegant Swierchrannyj, Kristaly, Canadice, Aloszenkin, , Wiktoria, Timur , Talizman, Sputnik Siewiero kałkaski, Elegia, Bianca, Muromiec, Tomajski, Typ Hadżibeja, Wostorg Idealnyj, Wostorg BV przewidziane do usunięcia (czyli przekazania innym użytkownikom w okolicy) jesienią 2019 roku.
Odmiany - stan na 20.07.2019:
JABŁONIE: Abondanza, Adam Mickiewicz, Alkmene, Alwa, Ananas Berżenicki, Anis, Antor, Antonówka, Antonówka Półtorafuntowa, Ariwa, Arkad Żólty, Arszam, Astramel, Auralia, Beforest, Beni Shogun, Berlepsch, Brzoskwiniowe Letnie, Burgundy, Burgund Żółty, Biogolden, Bananowe Zimowe, Carola, Cesarz Wilhelm, Charłamowskie, Close, Cukrówka Litewska, Cynamonówka Ananasowa, Cynamonówka Prążkowana, Daria, Dark Rubin, Deans Codlin, Delikates, Discovery, Early Crimson, Early Geneva, Elise, Ellisona Pomarańczowe, Elstar, Fantazja, Florina, Freedom, Free Redstar, Gala, Glogierówka, Gold Milenium, Grafsztynek Inflancki, Grafsztynek Prawdziwy, Grahama Jubileuszowe, Hana, Heliodor, Ingrid Marie, Jakub Lebel (Jakubek), James Grieve, Jantarnoje, Jester, Jonatan, Jonica, Julia, Kalwila Letnia Fraasa, Kalwila Jesienna Czerwona, Kalwila Zimowa Czerwona, Kalwila Zbawiciela, Kalwila Biała Letnia, Kalwila Biała Zimowa, Kalwila Śnieżna, Kalwilka Wczesna, Kalwinka Ukraińska, Kandil Sinap, Katja, Kardynalskie Płomieniste, Koksa Pomarańczowa, Korobówka, Kosztela, Kronselska, Krótkonóżka Królewska, Królowa, Książę Albrecht Pruski, Książęca, Księżna Luiza, Landsberska, Lipno, Lired, Malinowa Oberlandzka, Melba, Melfree, Miodar, Miodzianka, Mivibe, Moskowskoje Ozerlje, Niezrównane Peasgooda, Novamac, Oliwka Biała (Astrachańska), Oliwka Czerwona (Astrachańska), Oliwka Żółta (Inflancka), Orion, Papierówka Słodka , Papierówka Staropolska, Paulared, Pepina Linneusza, Pepina Parkera, Pepina Ribstona, Piros, Piekna Oltarzewska, Rajka, Rapa Zielona, Rarytas Sląski , Red Boscop, Red Free, Remo, Reneta Sudecka, Reneta Woskowa, Reneta Szara , Reneta Złota, Reneta Muszkatałowa, Reneta Szampańska, Reneta Simirenko, Reneta Ananasowa, Reneta Kulona, Różanka Berneńska, Różanka Wirgińska (Wirginijska), Rubinola, Ryszard Zółty, Sander, Sawa , Signe Tilisch, Sary Sinap, Sława Zwycięzcom (Sława Pabieditielam), Smalcówka, Strumiłówka, Sommer Gold Pepping, Spartan, Suisslepper, Suislepper Czerwony, Stark Earliest, St. Edmund Russet, Starking, Szampion, Sztetyna Żółta, Szwajcarskie Pomarańczowe, Śmietankowe, Titówka, Topaz, Truskawkowe Nietschera, Waleria, Wealthy, Winter Rambur, Witos, Zailijskoje, Złota Szlachetna (Golden Noble), Złotka Kwidzyńska, Zimowe Cytrynowe (Zimnyje Limmonyje), Zorza.
GRUSZE: Armida, Baby, Bera Boska, Bera Hardyego, Bera Liońska, Bojniczanka, Bonkreta Williamsa, Dar Jubilejnyj, Dicolor, Donald (siewka JV), Faworytka, Funtówka (Bociany), Guyota, Jan Sobieski, Komisówka, Konferencja, Kongresówka, Leclerc, Margarette Marillat, Paryżanka, Salisbury, Sidlenka, Solanka, Szarenza, Trewinka, Żyfardka;
SLIWY: Afaska. Amers, Anna Spath, Avalon, Bluefree, Cacanska Lepotica, Cacanska Rana, Car, Casselman, Damacha (lokalna), Diana, Formosa, Friar, Gauota, Herman, Jojo, Jubileum, Kalipso, Kattinka, Kometa, Kubań, Królowa Wiktoria, Mirabelka Flotowa, Nectavit, Oneida, Opal, Ozark Premier, President, Rekord, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Renkloda Ulena, Czerwona, Ruth Gersteter, Shiro, Silvia, Stanley, Topend, Topfive, Topgigant, Tophit, Valjevka, Vanier, Vision, Węgierka (lokalna), Węgierka Biała, Węgierka Dąbrowicka, Węgierka Łowicka, Węgierka Włoska, Węgierka Wagenheima, Węgierka Wczesna, Węgierka z Butherthal,
BRZOSKWINIE: Early Redhaven, Harnaś, Inka, Rakoniewicka, Reliance, Royalvee, Wczesna Kijowska,
CZEREŚNIE: Bladoróżowa, Bittnera Czerwona, Burlat, Gold Stark, Kanarkowa, Karesova, Majówka, Miodówka, Rivan, Sercówka Nieszawska, Van, Vega;
WIŚNIE: Czerecha Hortensja, Czerecha Książęca, Czerecha Gubeńska, Czerecha Kleparowska, Groniasta, Pandy, Szklanka (lokalna);
NIESZPIUŁKA Macrocarpa.
KRZEWY OWOCOWE: Agrest bezkońcowy Spinfree, Agrest czerwony Triumph, Agrest Invicta, Atkinidia Issai, Borówka Chandler, Borówka Bluecrop, Borówka Bonus, Borówka Bluegold, Borówka Chanticleer, Borówka Darrow, Borówka Duke, Borówka Earlyblue, Borówka Elizabeth, Borówka Elliot, Borówka Herbert, Borówka Nelson, Borówka Patriot, Borówka Sierra, Borówka Spartan Cytryniec chiński, Jagoda Goji , Jagoda kamczacka Leningradskij Velikan, Jagoda kamczacka Vostorg, Jagoda kamczacka Honeybee, Jagoda kamczacka Indygo Gem, Jagoda kamczacka Borealis, Jagoda kamczacka Zojka, Jagoda kamczacka Wojtek, Jagoda kamczacka Sinogłaska, Jagoda kamczacka Czelabinka, Jagoda kamczacka Atut, Jagoda kamczacka Duet, Jeżyna bezkońcowa Thornfree,, Jeżyna bezkońcowa Orkan, Jeżyna bezkońcowa Brzezina, Jeżyna bezkońcowa Polar, Jeżyna bezkońcowa Gracja, Jeżyna bezkońcowa Ruczaj, Jeżyna bezkońcowa Navaho, Jeżyna bezkońcowa Loch Ness, Jeżyna bezkońcowa Loch Tay, Jeżyna bezkońcowa Gazda, Malina czarna Bristol, Malina powtarzająca Polana, Malina Żółta Poranna Rosa, Malina Tulamen, Malina Veten, Malina Cascade, Malina Glen Ample, Malina Laszka, Malina powtarzająca Polka, Porzeczka biała Blanka, Porzeczka biała z Juterbog, Porzeczka czarna Titania, Porzeczka czerwona Jonkher van Teets, Porzeczka czerwona Rosetta, Porzeczka różowa Ulubiona Lwowa, Porzeczkoagrest Josta, Porzeczkoagrest Croma.
WINOROŚLE:Agat Doński, Ajwengo, Akademik, Aksinia, Ametyst Nowoczerkaski, Antoni Wielki, Arkadia, Atos, Bajkonur, Bieżewyj (do zasadzenia w doniczce) Cerkiewne Dzwony, Chameleon, Czekoladowa, Czempion, Dołgożdannyj, Dostojnyj, Einset Seedles, Eszter, Etalon, Ewerest, Festivee, Furszetnyj, Gałbena Nou, Gałachad, Garmonia, Głasza, Gordiej, Gurman Rannyj, Hariton, Hrustik, Jubilej HD ,Jupiter, Katalonia, Katrusia, Kiesza Rannyj (Polanka), Kiszmisz Luczistyj, Kiszmisz Zaporoski, Kodrianka , Kodrianka Krasnaja, Krasotka, Lancelot, Liwia, Łora, Łorano, Miodowa ,Nadieżda Azos, Nazari, Nero, Niniel, Nowy Wostorg Krasny, Oligarch, Orion, Oryginał Czarny, Pierwozwannyj, Piesnia, Podarok Irinie, Produsier , Regina, Rombik, Roszfor, Rozalinda, Rozmus, Rumba, Rumiejka, Rusłan, Saturn, Senator Burdaka , Senator Pawłowskiego, Sfinks, Sirieniewyj Tuman, Stella, Super Extra, Swenson Red, Sycylia, Syndykat, Szmaragd, Tigin, Timur Różowy, Walek, Wiera , Zarja Nieswietaja, Złato.
Mam też jeszcze odmiany winorośli : Elegant Swierchrannyj, Kristaly, Canadice, Aloszenkin, , Wiktoria, Timur , Talizman, Sputnik Siewiero kałkaski, Elegia, Bianca, Muromiec, Tomajski, Typ Hadżibeja, Wostorg Idealnyj, Wostorg BV przewidziane do usunięcia (czyli przekazania innym użytkownikom w okolicy) jesienią 2019 roku.

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale lista, o rety!
Jak sobie radzisz z chorobami grusz?
Jak sobie radzisz z chorobami grusz?
-
No cóż, zasadniczo u mnie oprócz parcha występuje tylko rdza gruszy, którą leczy się tymi samymi środkami co parcha więc mam w swojej apteczce zestaw : Zato, Miedziań, Syllit , Amistar i w razie infekcji podejmuję działania interwencyjne.
Działań profilaktycznych nie stosuję bo żona nie chce jeść opryskanych owoców , jeśli nie ma potrzeby ich pryskani. A wcześniej nawet jak była profilaktyka to i tak od sąsiadów parch lub rdza przychodziły więc teraz podejmuje tylko działania interwencyjne. Oczywiście liście spod drzew jesienią w razie możności usuwam. 

-
Może to pora na modyfikację "programu drewnienia łozy" ? Myślę tutaj o ewentualnym zastąpieniu drugiego podsypu siarczanu potasu dolistnym Kalprimem. Dolistne nawożenie ma te przewagę nad doglebowym, że pożądany składnik szybciej dociera do miejsca przeznaczenia.
Natomiast co do tzw. programu drewnienia łozy to jest element "mojego" czyli przeznaczonego dla mojej lokalizacji programu nawożenia winorośli w trakcie uprawy (pomijam tutaj nawożenie startowe), który został przeze mnie opracowany/skompilowany na podstawie informacji, opinii oraz odpowiedzi szanownych kolegów z naszego i sąsiedniego forum (blackjack, sajko71,kapitan,vanKlomp, piotr85 i wielu innych). Koledzy Ci wsparli mnie bezpośrednio (odpowiadając na moje pytania) lub pośrednio (udzielając odpowiedzi w wielu wątkach w/w forów) swoją wiedzą i doświadczeniem.
Zasadniczo ten program z grubsza obejmuje wiosenne nawożenie winorośli Azofoską i Saletrą Wapniową jako podstawowe nawożenie dla tego gatunku. W trakcie sezonu dwukrotne nawożenie dolistne Alkalinem KBSi (to przede wszystkim element programu przeciwdziałania chorobom o czym napiszę niebawem) oraz tzw. "program drewnienia łozy" o czym pisałem w powyższych wejściach. Taki zestaw nawożenia traktuje jako eksperymentalny (bo zbyt krótko zajmuje się winoroślą- tylko 4 lata by traktować go jako docelowy).
Ewentualne korekty i usprawnienia w kolejnych sezonach pozwolą mi opracować program docelowy dla mojej lokalizacji.
Mam też swoje "eksperymentalne" (opracowane na podstawie identycznej analizy wypowiedzi specjalistów, ekspertów, kiperów itd.) sposoby prowadzenia , zabezpieczania na zimę sadzonek oraz profilaktyczne ( mające wyeliminować lub ograniczyć do minimum) opryski dla winorośli.
Zwracam jednak uwagę,że każdy uczestnik forum winien podejmować własne decyzje co do sposobu nawożenia, prowadzenia czy też ochrony winorośli. Powodzenia w uprawie życzę wszystkim poszukującym wiedzy na ten temat. 

Natomiast co do tzw. programu drewnienia łozy to jest element "mojego" czyli przeznaczonego dla mojej lokalizacji programu nawożenia winorośli w trakcie uprawy (pomijam tutaj nawożenie startowe), który został przeze mnie opracowany/skompilowany na podstawie informacji, opinii oraz odpowiedzi szanownych kolegów z naszego i sąsiedniego forum (blackjack, sajko71,kapitan,vanKlomp, piotr85 i wielu innych). Koledzy Ci wsparli mnie bezpośrednio (odpowiadając na moje pytania) lub pośrednio (udzielając odpowiedzi w wielu wątkach w/w forów) swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zasadniczo ten program z grubsza obejmuje wiosenne nawożenie winorośli Azofoską i Saletrą Wapniową jako podstawowe nawożenie dla tego gatunku. W trakcie sezonu dwukrotne nawożenie dolistne Alkalinem KBSi (to przede wszystkim element programu przeciwdziałania chorobom o czym napiszę niebawem) oraz tzw. "program drewnienia łozy" o czym pisałem w powyższych wejściach. Taki zestaw nawożenia traktuje jako eksperymentalny (bo zbyt krótko zajmuje się winoroślą- tylko 4 lata by traktować go jako docelowy).

-
W przypadku nowych nasadzeń winorośli stosuję "nowy" zmodyfikowany program nawożenia. Standardowo pod korzeń (nawożenie startowe) podaję około łopaty nawozu bydlęcego (granulat bo tylko takowy mam dostępny), na to 10-15 cm ziemi i dopiero sadzonka. W kolejnej fazie nawożenia podaję 2 razy w tygodniu do korzeniowo płynny Florovit ( w terminie od posadzenia około 20-25 maja, do końca lipca) w stężeniu 1:100 przy czym pierwsze podlanie po 10 dniach od posadzenia w stężeniu 1:400, kolejne po tygodniu w stężeniu 1:200, a potem już 2 razy w tygodniu stężenie 1:100, ilość wody 10 litrów na 3 lub 4 sadzonki. Starsze nasadzenia są też doraźnie wzmocnione Florovitem, ale w ich przypadku stosuje inne proporcje niż w/w. 
A teraz uzasadnienie takiego intensywnego odżywiania nowych sadzonek: pisałem już na tym forum (tylko w innym wątku) , że znacznie bardziej cenię sobie opinie i wyjaśnienia praktyków uprawiających winorośl niż opracowania książkowe teoretyków , które już w momencie wydania są nieaktualne (proces wydawniczy obecnie w Polsce to średnio 1 rok (od 6 miesięcy-to rzadkość do 18 miesięcy- to raczej standard). Przykładowo książka wydana w 2017 roku została przez autora napisana prawdopodobnie na przełomie 2015 i 2016 roku. Wyobraźmy sobie np. ,że w takiej pozycji wskazano środki ochrony roślin, które często są już w 2019 roku niedostępne na rynku bo cofnięto im pozwolenie na dystrybucję, a sam czytelnik ma je zastosować w tym roku. Dlatego tworząc "swoje" eksperymentalne programy nawożenia, ochrony opieram się przede wszystkim na doświadczeniu koleżanek i kolegów forumowiczów.
A teraz przykład nawożenia książkowego i forumowego: jak kupowałem pierwsze sadzonki winorośli w latach 2015-2017 sposób nawożenia oparłem na tzw. literaturze przedmiotu (Uprawa winorośli autorstwa R.M.). Oczywiście stosując w tym nawożeniu odpowiednie proporcje bo szanowny autor podawał je w tonach na hektar.
W bieżącym roku zastosowałem sposób podany wyżej oparty na opiniach kolegów z forum, no i zaobserwowałem następujące różnice: sadzonki posadzone w 2018 roku (tzw. metoda książkowa) urosły średnio po 40-50 cm od 10 lipca do końca sezonu (30.11), z tym,że kilka najwyższych osiągnęło poziom maksymalny 1,2 m, a najmniejsze spośród 25 sadzonek z tego roku urosły po kilka centymetrów. Czego efektem było ,że te najsłabsze nie przetrwały zimy.
W tym roku sadzonki w ilości 38 sztuk zostały posadzone i nawożone metodą forumową (opartą na opiniach forumowiczów czyli z zastosowaniem wyższego stężenia Florovitu) 20 maja i do 20 lipca br kilka z nich już przekroczyło maksymalny przewidziany dla nich poziom 1,85 m (zostały usunięte koronki by zwiększyć grubość łóz). Wszystkie tegoroczne sadzonki w tym momencie średnio osiągnęły poziom około 80-90 cm, a tylko kilka z nich ma wysokość 30 cm (a przecież do końca sezonu zostało jeszcze około 2 miesięcy). Dlatego uważam,że opieranie swego postępowania na literaturze z książek w moim przypadku nie ma racji bytu. Stąd też uważnie śledzę informacje na temat winorośli na naszym forum jak również na forum sąsiednim (poświęconym tylko i wyłącznie winorośli) , gdzie są informacje, jak na moje potrzeby, ważniejsze i bardziej aktualne od tych książkowych.
Zaznaczam jednak,że to są moje eksperymentalne metody, które niekoniecznie sprawdzą się w innych lokalizacjach. Co jednak nie neguje twierdzenia,że aktualne i dostosowane do naszych lokalizacji informacje na temat uprawy winorośli warto poszukać przede wszystkim w necie. 

A teraz uzasadnienie takiego intensywnego odżywiania nowych sadzonek: pisałem już na tym forum (tylko w innym wątku) , że znacznie bardziej cenię sobie opinie i wyjaśnienia praktyków uprawiających winorośl niż opracowania książkowe teoretyków , które już w momencie wydania są nieaktualne (proces wydawniczy obecnie w Polsce to średnio 1 rok (od 6 miesięcy-to rzadkość do 18 miesięcy- to raczej standard). Przykładowo książka wydana w 2017 roku została przez autora napisana prawdopodobnie na przełomie 2015 i 2016 roku. Wyobraźmy sobie np. ,że w takiej pozycji wskazano środki ochrony roślin, które często są już w 2019 roku niedostępne na rynku bo cofnięto im pozwolenie na dystrybucję, a sam czytelnik ma je zastosować w tym roku. Dlatego tworząc "swoje" eksperymentalne programy nawożenia, ochrony opieram się przede wszystkim na doświadczeniu koleżanek i kolegów forumowiczów.