Chwila relaksu - np. haft krzyżykowy
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko,
prześlicznej urody jest twoja afrykanka! Gratuluję! (ze mnie niestety antytalent
)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkie hafciarki! Lucyno - jestem pełna podziwu! Przez kilka lat namiętnie wyszywałam, ale niestety od ponad roku nic nie zrobiłam. Osobiście wolę małe formy, choć kilka obrazów "popełniłam" . Ja również wyszywam na czystej kanwie ( bez tamborka ) Może przy okazji coś pokażę ze swoich prac - jeśli zechcecie. 
zuzulec pisze:Skończyłam!!!!! jestem tak z siebie dumna, bo efekt mnie zaskoczył. Jest po prostu cudowny. Zdecydowanie lepiej prezentuje się już po wypraniu i wyprasowaniu ... warto było:
W moim blogu www.mulinkowe-krzyzyki.bloog.pl możecie zobaczyć troszkę szczegółów dotyczących tego obrazka.
Dorotko, ciągle czekam na Twój adres mailowy. podaj mi go na PW, to wyślę interesujące Ciebie pliki ;)
Wymiekam jest boski tem obrazek
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mi też się strasznie podoba ten Phal. , ale nie umiałabym zrobić haftu nie mając na kanwie namalowanego gotowego wzoru. chciałabym umieć haftować tak jak wy.... ale nawet do gotowców mam słomiany zapał, bo odkąd 1,5 lat temu po raz pierwszy wyhaftowałam obrazek, do tej pory zrobiłam tylko 2... 1 wisi na ścianie, na drugi nie mam ramki 
to on:

nie jest zbyt ciekawy i skomplikowany, a na zdjęciu wyszedł źle. to był mój pierwszy obrazek, wisi teraz na ścianie
to on:

nie jest zbyt ciekawy i skomplikowany, a na zdjęciu wyszedł źle. to był mój pierwszy obrazek, wisi teraz na ścianie
- cappuccino
- Przyjaciel Forum

- Od: 25 cze 2007, o 19:09
Ja natomiast zawsze wybieram czystą, niezadrukowaną kanwę. Uwielbiam, kiedy coś mi powstaje w rękach z niczego... Uwielbiam odliczanie krzyżyków i satysfakcję po skończeniu...
Niestety moje małe dzieci tak bardzo absorbują uwagę, że ostatnio ograniczam się do małych form... Kartki okolicznościowe, małe obrazki itp.
Niestety moje małe dzieci tak bardzo absorbują uwagę, że ostatnio ograniczam się do małych form... Kartki okolicznościowe, małe obrazki itp.
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
- Storczykowa

może i bym umiała, tylko skąd wezmę kanwę tak sztywną jak ta zamalowana? ja je haftuję trzymając obrazek w ręce (jedną reką trzymam, drugą wyszywam), a miękkiej (bo miałam taki kawałeczek gdzieś) nie utrzymałabym. nie mam dużej wyobraźni, wolę mieć gotowy wzór, na którym haftuję niż na czystym, chociaż na czystym daje większe możliwości, bo można jaki obrazek się chce, a w sklepie nie idzie kupić kanwy z nadrukowanym storczykiem.dorcia pisze:Duśka, nie narzekaj, obrazek jak marzenie. Możesz haftować i na czystej kanwie, kwestia chcenia, potrafisz to robić
- Storczykowa

ahaaa... myślałam, że to trzeba w ręce... ale ta namalowana jest już sztywna i dobrze się ją trzyma ;)tengel27 pisze:Storczykowa pisze:Od tego jest tamborekdorcia pisze: ...a miękkiej (bo miałam taki kawałeczek gdzieś) nie utrzymałabym. ....Sam używam - kanwa jest równomiernia naciągnięta i wygodniej się szyje ;)
Widzę, że coś się ruszyło w tym temacie ;)
Dusia - powiem Ci, że Aida DMC jest dosyć sztywna. Można robić bez tamborka. Wiem, że część pań tak właśnie pracuje. Pierwsze moje prace (storczyk i Aftykanka) robiłam właśnie bez jego użycia. Mniejsze robię na tamborku - bo jest wygodniej, ale po porównianiu widzę, że krzyżyki powstające na tamborku są ładniejsze i muszę zakupić sobie większy rozmiar. Jak na razie mam 15 X 15 cm i 23 X 23 cm. Pracuję na takich kwadratowych angielskich tamborkach - polecam ...
W ostatnim czasie zrobiłam to:

Dusia - powiem Ci, że Aida DMC jest dosyć sztywna. Można robić bez tamborka. Wiem, że część pań tak właśnie pracuje. Pierwsze moje prace (storczyk i Aftykanka) robiłam właśnie bez jego użycia. Mniejsze robię na tamborku - bo jest wygodniej, ale po porównianiu widzę, że krzyżyki powstające na tamborku są ładniejsze i muszę zakupić sobie większy rozmiar. Jak na razie mam 15 X 15 cm i 23 X 23 cm. Pracuję na takich kwadratowych angielskich tamborkach - polecam ...
W ostatnim czasie zrobiłam to: