Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Witaj Krysiu :wit
Piękno swoich kolorowych i fantastycznie kwitnących roślin jakie nam prezentujesz jest nie do opisania a do tego ta super jakość zdjęć ;:215
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam przemiłych gości jesiennymi kolorami - aura im sprzyja

Obrazek
Obrazek

Annes 77 - Anno dalie dekoracyjne faktycznie sa piękne i w tej grupie jest duża różnorodność kształtów

Ja lubię te o ogromnych kwiatach - dla przykładu
Yuuraku dalia dekoracyjna większośc jej kwiatów ma ponad 25 cm . Podbicie pomarańczowym kolorem dodaje jej szczególnego uroku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wielka szkoda,że to już wspomnienia a na kolejne kwiaty trzeba czekać kilka miesięcy...

Dalia dekoracyjna Kelvin Floodlight tez ma duże kwiaty ale inne ułożenie
Obrazek
Obrazek

bwoj54 - Bogusiu dziękuję za miłe słowa. Wnuczka jest uparta i konsekwentna w działaniu - to dobre cechy bo jak zacznie jakąś robotę to tak długo działa aż ją skończy. Hortensje jak zwykle ... nie zawiodły mnie mimo panującej suszy ale jak pomyslę ile dostały wody i najczęściej w pierwszej kolejności. Każda z nich ma wkopaną b2-litrowa butelke PET z otworami na dole. Cała aplikacja nawozów i mikroelementów podawana tym sposobem idzie wprost do korzeni a nie rozlewa sie na sporym obszarze.
Co do Niepokalanka to chyba założę szkółkę :D
póki co wirtualnie dla Ciebie a reszta na PW w najbliższym czasie

Obrazek
Obrazek

plocczanka - Lucynko potrafisz rozbawić do łez - masz specyficzny dowcip i dobrze . Dalie są tylko wspomnieniem popartym zdjęciami ... szkoda prawda?
Kochasz dalie podobnie jak ja czyli bratnia dusza. U mnie tez z roku na rok jest ich coraz mniej a część wysokich zamieniałam na karłowe - mniej miejsca zajmują zarówno na rabatach jak i w piwnicy. Ale .. są takie odmiany z których chciałoby się nigdy nie rezygnować.
Do nich należy
Pinelands Princess dalia jeleniorożna
Obrazek
Obrazek

a także Tsuki Yori No Schisa dalia z grupy jeleniorogich
Obrazek
Obrazek

Za dobre rady serdeczne dzięki ;:196

Arkadius121 - Arku dziękuję za miłą wizytę.
Rozpoczęłam jesiennymi barwami z przewagą żółtego koloru .
Dla Ciebie w innej tonacji ostatnie kolory tego sezonu

Aster novae-angliae 'Harrington's Pink' (Aster nowoangielski)
Obrazek
Obrazek

Leucanthemella serotina (Jastruń późny) bardzo wysoka ( ponad 2 m) bylina kwitnąca późną jesienią .
Czasami żartem mówią o niej " stokrotka na sterydach " ;:306
A że wysoka to zdjęcie nie inaczej tylko na tle nieba kwitnie w towarzystwie ostróżek powtarzających kwitnienie
Obrazek
Obrazek

Kończąc dzisiejsze wpisy pozdrawiam wszystkich i zapraszam na kolejne spacery bo w sezonie nie zawsze był czas więc tematów zaległych sporo czeka na pokazanie i ... omówienie.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu spacer po Twoim ogrodzie odbyłam i odbywam z przyjemnością mam łezki w oku jak patrzę na te cudowne dalie które tez powinnam mieć ;:145 cóż mój M w przyszłym roku nie dostanie zabawki pt.kosiarka do swoich łapek to już pewne!
Widok spadających liści, dywan liści to przepiękny widok i faktycznie tęsknota za latem.

Cudo Colorado Classic dalia, bardzo też lubię dalie kaktusowe.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Gdyby nie Twoja rączka Krysiu nie wiedziałabym że dalia Yuuraku ma wręcz olbrzymi kwiat ;:oj Ciekawe że dalie połączyły światy roślin i zwierząt - dalie jeleniorogie :)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A ja tylko dalie podziwiam bo nie ma miejsca na rabatach jak i na zimowanie. ;:223
Krysiu też bym chciała ich tyle ale by każdy kwiat który nam się podoba dać do ogrodu to by nie miał człowiek miejsca na wstawienie stopy i dom by trzeba było wyburzyć. ;:306 a i tak miejsca mało by było./...
Podziwiam Twoje cudności i zimą nadrabiaj, będziemy wspominać. ;:172
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja już nie mam ani jednej dalii.
Wszystko zginęło
Są piękne, a cieszyć oczy będę u Ciebie
Załamałam się dzisiaj sadząc róże. Czy wiesz, że sadząc ostatnią odkryłam w ziemi z worka jajeczka opuchlaków?
Co ja tym swoim bidom zgotowałam. Od razu będą podżerane.
Nie mam czasu na walkę z tym badziewiem. A muszę, bo zniszczy mi cały ogród. Już mam go chyba wszędzie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

tara pisze:Krysiu spacer po Twoim ogrodzie odbyłam i odbywam z przyjemnością mam łezki w oku jak patrzę na te cudowne dalie które tez powinnam mieć ;:145 cóż mój M w przyszłym roku nie dostanie zabawki pt.kosiarka do swoich łapek to już pewne!
Widok spadających liści, dywan liści to przepiękny widok i faktycznie tęsknota za latem.
Cudo Colorado Classic dalia, bardzo też lubię dalie kaktusowe.
Aniu witam po długiej przerwie i pozdrawiam.
Całe życie uczymy się na błędach cudzych i ? własnych więc myślę, że mąż już takiej przykrości Tobie nie zrobi.
Dywan złocistych liści i odrobina słonecznych promieni to jest to co nam osładza przemijający sezon.

Uwielbiam brzozy ... ich widok jesienią zapiera dech ? sa jak złociste fontanny ?
Szkoda, że w ostatnie dni więcej mgły i pochmurnego nieba. Mam nadzieję, że weekend będzie ładniejszy i znów wybiorę się w moje ulubione miejsca?
Kompleksy leśne latem kuszą mikroklimatem, wspaniałą atmosferą, którą czasami porównuję do świątyni. Natomiast jesienią gdy w liściach mniej chlorofilu zaczyna się cudowny spektakl bo zmienia się kolorystyka, a przez to każdy kolejny spacer jest niezapomnianym przeżyciem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyobraź sobie, że na ostatnim spacerze alejką nad jeziorem zauważyłam krzew pokryty setkami biedronek. Ogromnie zaskoczona zbliżyłam się aby zrobić kilka zdjęć. Okazało się, że liście i łodygi są pokryte mszycami - nie wiem co to za krzew ale biedronki miały obfity posiłek przed nastaniem zimy.
Obrazek
Obrazek

Bufo-bufo pisze:Gdyby nie Twoja rączka Krysiu nie wiedziałabym że dalia Yuuraku ma wręcz olbrzymi kwiat ;:oj Ciekawe że dalie połączyły światy roślin i zwierząt - dalie jeleniorogie :)
Oleńko sporo odmian dalii ma tak olbrzymie kwiaty, że ścinając je do domu nie wstawiam do wazonu tylko przycinam łodygę i na płasko kładę do misy podpierając wokół wianuszkiem liści np. z host.
Co do tych nazw pożyczonych ze świata zwierząt to faktycznie ciekawe pomysły ale gdy trzeba opisać kształt płatków budzi się wyobraźnia i szukamy odpowiednich słów

Dla przykładu zbliżenie płatków dalii TSUKI YORI NO SCHISA  typ płatków -  jeleniorogie (jeleniorożne)
Jak widzisz określenie idealnie pasuje
Obrazek

Kasiula17 pisze:A ja tylko dalie podziwiam bo nie ma miejsca na rabatach jak i na zimowanie. ;:223
Krysiu też bym chciała ich tyle ale by każdy kwiat który nam się podoba dać do ogrodu to by nie miał człowiek miejsca na wstawienie stopy i dom by trzeba było wyburzyć. ;:306 a i tak miejsca mało by było.... Podziwiam Twoje cudności i zimą nadrabiaj, będziemy wspominać.
Kasiu podobnie jest u mnie bo z wielu roślin już zrezygnowałam na rzecz określonych kolekcji . Po kilku latach zaczynamy cenić pewne grupy i wchodzimy w temat coraz głębiej. Tłok czy ścisk w ogrodzie nie oznacza piękna i ładu ? praktyczne podejście i konsekwencja w wyborze roślin przychodzi z czasem.

Ten mały kawałek ziemi który upiększamy jest też domem dla wielu zwierzątek mniejszych i większych bo tworząc odpowiednie środowisko dajemy im schronienie .

W naszym małym stawie zaskrońce buszują jakby był tylko dla nich :D
Obrazek
Obrazek

To pewnie przez nich jest mniej zielonych żab ale i przez suszę bo ikra zbyt blisko brzegu złożona i po obniżeniu poziomu wody wysycha ?
Obrazek

Moim podopiecznym dobrze u nas co widać na załączonych zdjęciach - przy nadarzającej się okazji korzystają z luksusu czyli wyłożonej do podsuszenia poduszki ? .. ;:oj
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pogadałam z nią, pozwoliłam wejść na dłoń a przy okazji zrobiłam kilka zdjęć.
Potem obie wróciłyśmy do swych zajęć czyli ja do pielenia a ona do leniuchowania na mojej działce ... i gdzie tu sprawiedliwość ??? ;:131
To jaszczurka po przejściach ( co widać po kolorze odrośniętego ogonka), kiedyś zgubiła ogon ale mając dobre warunki życia odbudowała go i jest wyjątkowo długi bo te odrośnięte zawsze są krótsze.

Margo2 pisze:A ja już nie mam ani jednej dalii. Wszystko zginęło ?
Są piękne, a cieszyć oczy będę u Ciebie
Załamałam się dzisiaj sadząc róże. Czy wiesz, że sadząc ostatnią odkryłam w ziemi z worka jajeczka opuchlaków?
Co ja tym swoim bidom zgotowałam. Od razu będą podżerane.
Nie mam czasu na walkę z tym badziewiem. A muszę, bo zniszczy mi cały ogród. Już mam go chyba wszędzie
Gosiu bardzo współczuję ? jak te dalie zginęły ?
Czytając o tych jajeczkach opuchlaka w worku kupionej ziemi aż się wzdrygnęłam ? różne rzeczy się trafiają ale taka niespodzianka ? nawet wrogowi bym nie życzyła bo słyszałam, że trudne do zwalczania.
U mnie póki co ich nie ma choć przypuszczam, że mogłam kupić rododendron w doniczce z takim "bonusem" bo w innej szkółce kupione żyją a ten jeden padł po 2 miesiącach bez widocznej na wierzchu przyczyny. Po wykopaniu z korzeni została resztka ...
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

"...Jesień piękna, przebogata..."
Krysiu dalie masz przepiękne, żałuję, że nie mam gdzie zimować ich karp ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Pięknie Krysiu opisujesz. ;:138 Zwierzęta dzielą z nami ogród ale widać ze krzywdy nie mają bo są nadal, jaszczurka na dłoni, rewelacja. ;:196 ;:196 zaskroniec śliczny, ja swojego płoszyłam ;:174 nie boje się ale boje się o moje rybki. ;:219
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Krysiu - brakuje mi słów podziwu dla Twoich fotek i ogrodu ;:138 ;:138

Dalie masz niesamowicie piekne ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu u ciebie zawsze przyroda w komplecie. Rośliny i zwierzęta, tak jak w naturze, razem. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Łał! Stołówka biedronkowa ;:215 ;:215 ;:215
W ogóle widzę, że masz szczęście do bezpośrednich kontaktów z różnistymi zwierzątkami. Nawet z takimi, przed którymi ja zwiewam, gdzie pieprz rośnie. :;230 :;230 Mam tu na myśli jaszczurki. Brrr! ;:219
Ciepełka Ci życzę w złocistych promieniach ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U moich rodziców w lampie mieszka całe stado biedronek
W bloku :shock:
Jak przyprowadziłaś opuchlaka na działkę to już będziesz miała
Ja muszę zacząć z nimi walkę, tylko, że podobno najbardziej skuteczne są nicienie, a to jest bardzo drogie.
U mnie już są wszędzie.
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Krysiu, u Ciebie jak zwykle cudownie. Przepiękne zdjęcia jesiennych brzóz ;:oj Twój cały zwierzyniec mnie zauroczył, biedronki na wypasie, zaskroniec czyścioszek, żabka czekająca na całusa i jaszczurka lubiąca pogawędki :uszy
Muszę Ci się też pochwalić, że wiciokrzew zaostrzony, który od Ciebie dostałam, wypuścił korzonki. Czyli warto było spróbować ;:196
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Poleciałam czytać o tym opuchlaku no i okazało się,że teraz,jesienią wykopałam takiego białego gada, dałam go sumowi w oczku wodnym. Wiedziałam,że to nic dobrego, ale żeby zaraz opuchlak ... Bardziej stawiałam na rolnicę. Teraz moje zagonki przeoruje kret, może je wydłubie wszystkie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”