Kobea i jej uprawa - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kobea i jej uprawa.

Post »

Ja swoje posiałam tydzień temu, więc czekam cierpliwie :wink: Nie znam jednak tej roślinki ( kupiłam nasiona, bo mi się obrazek podobał :lol: ) proszę więc o odpowiedź - czy kobea może rosnąc na balkonie, ale w taki sposób, żeby była wisząca, a nie pnąca w górę? Chciałabym ją posadzić razem z tunbergią. Z tego co udało mi się wyczytać na forum tunbergię można prowadzić w formie wiszącej.
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Kobea ma wąsy czepne, które uczepią się wszystkiego ? włącznie z chropowatą ścianą z braku lepszych podpór ? więc będzie się pięła w górę za wszelką cenę?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Oj, to chyba sobie odpuszczę i nie będę jej uszczęśliwiała na siłę. Muszę wymyślić jakieś inne towarzystwo na balkon ;:224
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
martaksc
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2011, o 16:06

Post »

MadiW pisze:wsadzilam na sztorc leciutko przysypalam ziemią

hmmm ja mam w tym roku pierwszy raz do czynienia z kobeą, więc nie jestem ekspertem, ale były wpisy na forum, że zbyt płytko wsadzona kobea wyrasta ze "skorupkami".... poczytaj parę stron wczesniej :)
DEBIUT 2011 :)
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p
Od: 12 maja 2010, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A siał ktoś może kobee z nasion z własnej uprawy?
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Moje kobee dostały tyczki bambusowe :) No i zaczynam coraz częściej kobeę uszczykiwać bo zaczyna się faza szalonego wzrostu :lol:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A mówiłam że jak zacznie rosnąć to sama będziesz wiedziała kiedy i co uszczykiwać :P
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Ja dzis zagrzebałam w tych nasionkach co posiałam 2 tyg temu-niestety teraz jestem przekonana że trefne nasiona.Nawet nie drgnęly, po naciśnięciu jednego wypłynęła z niego biała woda i wyszło białe takie jakby w zdrowym nasionku ale nie powinno ono już zacząć kiełkować? Resztę nasion zostawiłam no i dosiałam tydzień temu ta białą może choć ona ruszy. czekam i zazdroszczę Wam pięknych okazów:( ale tak pozytywnie zazdroszczę niech Wam rosną piękne i bujne:)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Comcia pisze:A mówiłam że jak zacznie rosnąć to sama będziesz wiedziała kiedy i co uszczykiwać :P
Dokładnie !!! Ale instruktaż na początek bardzo sie przydał ;:108 dzięki ;:196
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

-----> Tunia-Mar

Zwracaj baczną UWAGĘ na tyle na termin przydatności nasion, bo on może być dość długi, tylko na termin ich pakowania. Najlepiej jakby były z końca zeszłego roku. W przypadku kobei zauważyłem, że świeżość nasion ma bardzo duże znaczenie. Myślę, że nie wygrzebuj jeszcze nasionek, mi dziś wzeszła ostatnia kobea (chyba) a wysiałem ją na początku lutego. Dokup nasionek, spokojnie jeszcze zdążą Ci wzejść, i będą kwitły w lecie. Tylko zwróć uwagę na termin ich pakowania. Ja rok temu kupiłem nasionka które miały rok, miały jeszcze termin przydatności do siewu na rok,ale z tej paczki nic nie wzeszło. Nie ryzykuj też namaczania w wodzie, bo mogą zgnić. Ponadto spróbuj je wysiać w specjalnej ziemi przeznaczonej do wysiewu i pikowania.Aaa i one wschodzą jakby minimum dwa tygodnie, u mnie pierwsza może wzeszła po 5 dniach, ale reszta po około dwóch tygodniach i więcej.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

7 marca przesadziłam białą kobeę, która na szczęście wzeszła. Dzisiaj jedna wyglada tak
Obrazek

Wtedy też włożyłam kolejne nasionka filetowej i oto wczorajszy efekt
Obrazek

wszystko zależy więc od jakości nasionek :uszy
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

mmgg prawda wszystko co piszesz, te trefne nasiona wcześniej sadziłam w zwykłej ziemi i nie wzeszły ani jedno (ponad miesiąc czekałam bo wiem że kobea lubi długo w ziemi poleżeć) pomyślałam że to pewnie wina ziemi, kupiłam tę do siewu i pikowania, i jak widać chyba nadal nici więc nasiona do dupy. Ale poczekam jeszcze a nóż widelec:) Biała kobea powinna wzejść bo sprawdzony dostawca, znajomym wzeszła 100% to czekam cierpliwie-nie wyobrażam sobie balkonu bez kobei???:) No jak????
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Czekaj, czekaj:) A jednocześnie dosiej nasionka. Zaraz Ci powiem z jakiej firmy ja mam - z Plantico. Siłę kiełkowania oceniam na 70-80%. Kobea ma to do siebie, ze wschodzi bardzo nierównomiernie i długo to trwa;/ Ale ja też sobie nie wyobrażam ogrodu bez kobei, szczególnie fioletowej. Rok temu miałem nasiona z legutki i też wzeszły. Za to gazanie wszystkim na forum pięknie wschodzą, a ja 3 raz siałem i dopiero za 3 razem wyszły:) Myślę że nie warto się poddawać:)
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

A i ja się pochwale moim buszem - już po kilkukrotnym podcinaniu ;:224
Fioletowa rośnie szybciej od białej przynajmniej u mnie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zjawka - u mnie podobny busz :lol: i co rusz skubie kobeę ;:224
Zablokowany