Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Oj trzymam łapki aby hoje zaczęły rosnąć pięknie 

- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj...te multiflory to będą miały różne kwiatki prawdaMalachitek pisze:No, no, poszalałaś
Trzymam kciuki, żeby wszystkie nabytki jednak przeżyły. Niestety to dość długa droga dla roślin - chociaż i tak dobrze, że w dzisiejszych czasach jest w ogóle taka możliwość.
A powiedz, czy te odmiany H. multiflora różnią się od siebie kwiatami, czy tylko liśćmi?

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Jak zawsze serdeczne dzięki za wizyty!
Ilonko, nie wiem czy spróbuję, bo jakoś im moje towarzystwo się nie spodobało
Ale kto wie, zobaczymy
Dorotko, one się różnią. hoja multiflora 'Thai' ma biało - pomarańczowe kwiaty, a te filipinki...nie wiem. Ale wygląd liści się liczył tutaj, na kwitnienie nie patrzyłam
Mieczysławie - jeśli przeżyją i one, i ja całą tę traumę
Pati - (nie) dziękuję
Agnieszko - z całej siły mam nadzieję, że będą
Tak na szybko dzisiaj, bo goni mnie pewna służbowa sprawa, wykorzystam moment wolnego przedpołudnia i pokażę już ostatnie hoje, które dotarły do mnie od Ewy (evluk). Jak pamiętacie, polowałam na minibelle, żeby DS-70 ściągnąć na większe słońce, i Ewa akurat miała. Przy okazji uzupełniłam sobie braki w pozostałych grupach hojowych, więc na sam ostatni rzut doszły:
wspomniana hoja minibelle:

hoja pubicalyx 'Jungle Garden' - drugie podejście:

hoja pubicalyx 'Royal Hawaiian Purple'

i cudowna piękność - hoja archboldiana 'YM Excellent'

To by było na tyle, jeśli chodzi o hoje, inne jeszcze pewnie keidyś dojdą, ale bliżej maja/czerwca, natomiast te co są, stanowią moje naprawdę długo wyczekiwane skarby roślinne. Oby rosły, a będę naprawdę zadowolona.
Dziękuję, że trzymacie kciuki!
Teraz czas na sukulenty i inne roślinności. To już ich pora, marzec za pasem
Ilonko, nie wiem czy spróbuję, bo jakoś im moje towarzystwo się nie spodobało

Dorotko, one się różnią. hoja multiflora 'Thai' ma biało - pomarańczowe kwiaty, a te filipinki...nie wiem. Ale wygląd liści się liczył tutaj, na kwitnienie nie patrzyłam

Mieczysławie - jeśli przeżyją i one, i ja całą tę traumę
Pati - (nie) dziękuję

Agnieszko - z całej siły mam nadzieję, że będą

Tak na szybko dzisiaj, bo goni mnie pewna służbowa sprawa, wykorzystam moment wolnego przedpołudnia i pokażę już ostatnie hoje, które dotarły do mnie od Ewy (evluk). Jak pamiętacie, polowałam na minibelle, żeby DS-70 ściągnąć na większe słońce, i Ewa akurat miała. Przy okazji uzupełniłam sobie braki w pozostałych grupach hojowych, więc na sam ostatni rzut doszły:
wspomniana hoja minibelle:

hoja pubicalyx 'Jungle Garden' - drugie podejście:

hoja pubicalyx 'Royal Hawaiian Purple'

i cudowna piękność - hoja archboldiana 'YM Excellent'

To by było na tyle, jeśli chodzi o hoje, inne jeszcze pewnie keidyś dojdą, ale bliżej maja/czerwca, natomiast te co są, stanowią moje naprawdę długo wyczekiwane skarby roślinne. Oby rosły, a będę naprawdę zadowolona.
Dziękuję, że trzymacie kciuki!

Teraz czas na sukulenty i inne roślinności. To już ich pora, marzec za pasem

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- wiosna zbliża się olbrzymimi krokami, najlepsza pora do wzrostu roślin, przeżyją, przeżyją. Wiosenne/ ... / - jeśli przeżyją i one, i ja całą tę traumę

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne choć młode - trzymam kciuki za powodzenie w uprawie.
Ciekaw jestem jak będzie wyglądać większa hoja archboldiana 'YM Excellent'. Póki co nie wydaje się być inna od typu - no, chyba, że chodzi o kwiaty, jeszcze tego nie sprawdzałem.

Ciekaw jestem jak będzie wyglądać większa hoja archboldiana 'YM Excellent'. Póki co nie wydaje się być inna od typu - no, chyba, że chodzi o kwiaty, jeszcze tego nie sprawdzałem.
- brombiel
Trzymam łapki za rozrost, już teraz w wyobraźni widzę olbrzymi gąszcz hoyowy 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Mieczysławie, Henryku, Agnieszko - wielkie dzięki za miłe słowa!
Mieczysławie - mam nadzieję, i naprawdę dziękuję za wsparcie. Troszkę im już dzisiaj lepiej, z dnia na dzień wyglądają lepiej, więc ostrożny optymizm jakbym zaczęła przejawiać...Ale bardzo ostrożny.
Henryku - różnią się nieco kwiatkami, a dokładnie kolorem. Natomiast "YM Excellent" sam sobie zresztą zadaje to pytanie
Angielskie "YM" czytamy fonetycznie tak samo, jak pytanie "why am", czyli... "dlaczego jestem", zaś excellent oznacza: doskonały, czy też wyjątkowy. Ktoś miał poczucie humoru dając taką nazwę
Jak patrzę na te hoję, jeszcze taką zabiedzoną, to też sobie zadaję to pytanie
Agnieszko - dziękuję i bardzo proszę, trzymaj dalej
Dziś odchodzimy od hoi.
Czas na rośliny, które zaczęły się budzić do życia:
Pachypopdium rosulatum v. eburneum

Pachypodium saundersii

Pachypodium succulentum cristata

i Pachypodium brevicaule:

I tu chciałam Wam pokazać różnicę podkładek. To powyżej jest szczepione na nieznanym mi bliżej Pachypodium, natomiast drugie ma podkładkę P. lamerei. Wygląda zdecydowanie inaczej:

i tu dla porównania oba szczepieńce razem:

Jak widać, podkładka ma znaczenie...Niemniej przy okazji budzących się pachypodiów chciałam przypomnieć tym, co je posiadają: to, że pojawiają się listki nie oznacza, że roślina się obudziła... U pachypodiów korzenie budzą się mniej więcej dwa tygodnie po tym, jak pojawią się pierwsze listki. Dopiero wtedy możemy pomyśleć o jakimkolwiek podlewaniu, najpierw bardzo skąpym. Inaczej mozemy się liczyć ze stratą rośliny.
Ale to tylko tak, dla przypomnienia, bo przecież jeśli ktoś je ma, to przecież o tym wie, bo inaczej przecież by już ich nie miał...
Może jednak nie będę już nic pisała
Pozdrowię Was w takim razie, miłego wieczoru życząc
Mieczysławie - mam nadzieję, i naprawdę dziękuję za wsparcie. Troszkę im już dzisiaj lepiej, z dnia na dzień wyglądają lepiej, więc ostrożny optymizm jakbym zaczęła przejawiać...Ale bardzo ostrożny.
Henryku - różnią się nieco kwiatkami, a dokładnie kolorem. Natomiast "YM Excellent" sam sobie zresztą zadaje to pytanie

Agnieszko - dziękuję i bardzo proszę, trzymaj dalej

Dziś odchodzimy od hoi.
Czas na rośliny, które zaczęły się budzić do życia:
Pachypopdium rosulatum v. eburneum

Pachypodium saundersii

Pachypodium succulentum cristata

i Pachypodium brevicaule:

I tu chciałam Wam pokazać różnicę podkładek. To powyżej jest szczepione na nieznanym mi bliżej Pachypodium, natomiast drugie ma podkładkę P. lamerei. Wygląda zdecydowanie inaczej:

i tu dla porównania oba szczepieńce razem:

Jak widać, podkładka ma znaczenie...Niemniej przy okazji budzących się pachypodiów chciałam przypomnieć tym, co je posiadają: to, że pojawiają się listki nie oznacza, że roślina się obudziła... U pachypodiów korzenie budzą się mniej więcej dwa tygodnie po tym, jak pojawią się pierwsze listki. Dopiero wtedy możemy pomyśleć o jakimkolwiek podlewaniu, najpierw bardzo skąpym. Inaczej mozemy się liczyć ze stratą rośliny.
Ale to tylko tak, dla przypomnienia, bo przecież jeśli ktoś je ma, to przecież o tym wie, bo inaczej przecież by już ich nie miał...

Może jednak nie będę już nic pisała

Pozdrowię Was w takim razie, miłego wieczoru życząc

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Świetne wejście. Pachypodia jak namalowane!
Próbowałem hodować je i ja - było to jednak dość dawno temu i widać nie miałem o nich wystarczająco dużo informacji, ot, choćby takich jakie Ty podajesz i nie zdołałem ich dłużej utrzymać. Te mi się naprawdę podobają!
Cóż, wypada życzyć powodzenia w ich uprawie. Bo wbrew pozorom nie są to łatwe rośliny co nie tylko ja na swoim przykładzie stwierdzam. Wiem to na pewno.
U Ciebie jednak nie takie cudaki dobrze rosną więc nie ma się co martwić i tylko chciałbym, abyś je częściej pokazywała bo na pewno warto!

Próbowałem hodować je i ja - było to jednak dość dawno temu i widać nie miałem o nich wystarczająco dużo informacji, ot, choćby takich jakie Ty podajesz i nie zdołałem ich dłużej utrzymać. Te mi się naprawdę podobają!
Cóż, wypada życzyć powodzenia w ich uprawie. Bo wbrew pozorom nie są to łatwe rośliny co nie tylko ja na swoim przykładzie stwierdzam. Wiem to na pewno.

U Ciebie jednak nie takie cudaki dobrze rosną więc nie ma się co martwić i tylko chciałbym, abyś je częściej pokazywała bo na pewno warto!

Ależ świetne rośliny pokazałaś
. Bardzo ciekawe
. Bardzo mi się podobają.

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ty to masz zbierankę roślin, co jedna to dziwniejsza
Niezwykle oryginalny mix 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- brombiel
Żanetko nie wiem jak to robisz, ale u Ciebie wszystko żyje i rośnie... do tego jeszcze ładnie wyglądając
ja miałam jedno Pachypodium lamerei i uschło...widać nie było mi pisane go hodować
Wracając jednak do zdjęć...to na pierwszym zdjęciu przypomina indianina... Karl May...dawne czasy

Kolczasty indianin

Wracając jednak do zdjęć...to na pierwszym zdjęciu przypomina indianina... Karl May...dawne czasy

Kolczasty indianin

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Żanett-ko
Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kolekcji wspaniałych hoj
-ale masz do nich rączkę
Pachypodia zjawiskowe wprost o niespotykanych i niesamowicie oryginalnych kształtach a Senny idą jak burza i takie zdrowe zielone aż miło popatrzeć
Pozdrawiam.

Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kolekcji wspaniałych hoj

Pachypodia zjawiskowe wprost o niespotykanych i niesamowicie oryginalnych kształtach a Senny idą jak burza i takie zdrowe zielone aż miło popatrzeć

Pozdrawiam.
Bardzo ciekawe to dziwadło Pachypopdium rosulatum v. eburneum, podoba mi się 
Pachypodium saundersii również wygląda niecodziennie - mi się podoba

Pachypodium saundersii również wygląda niecodziennie - mi się podoba

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
Pachypopdium masz cudowne
U mnie dopiero ruszają ale małe jeszcze są 

pozdrawiam
Ilona
Ilona