Parapetowa kaktusiarnia DAK
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK
Dobrze, że już wróciłaś!
Teraz czekamy na fotki z kolekcji. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu dobrze ,ze już jesteś
i na fotki przyjdzie czas.
W Twoim wykonaniu będę na pewno super
W Twoim wykonaniu będę na pewno super
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Trudno mi znaleźć chwile wolne dla kwiatków, a tym bardziej dla ich dokumentowania na fotkach. Po wakacyjnych wojażach tysiące zdjęć do kadrowania i przeglądu, a i praca nie rozpieszcza nadmiarem czasu.
Pomimo pięknej pogody kaktusy jakoś leniwie otwierają płatki kwiecia, gymnole to nawet nie chcą się otwierać w pełni, choć słońca cały dzień pod dostatkiem - jak one to wyczuwają, że to nie ten kąt padania promieni
Ale trochę kwiecia się pokazuje:
Ucieszył mnie notek, bo ma kilka kwiatków, a jeszcze dużo pąków - takie spóźnione ma żniwa, bo w środku lata tylko 2 kwiatuszki, a teraz zaszalał. Oby tylko zdążyły się rozwinąć przed chłodami i słotą:

Pomimo pięknej pogody kaktusy jakoś leniwie otwierają płatki kwiecia, gymnole to nawet nie chcą się otwierać w pełni, choć słońca cały dzień pod dostatkiem - jak one to wyczuwają, że to nie ten kąt padania promieni
Ale trochę kwiecia się pokazuje:
Ucieszył mnie notek, bo ma kilka kwiatków, a jeszcze dużo pąków - takie spóźnione ma żniwa, bo w środku lata tylko 2 kwiatuszki, a teraz zaszalał. Oby tylko zdążyły się rozwinąć przed chłodami i słotą:

- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Ciekawe czy ten sezon będzie równie długi jak poprzedni?
U mnie szaleje tylko jedna Mammillaria, a u Ciebie jak zawsze pełno kolorowych bukietów.
Notocactus / Eriocactus warasii zakwitł pięknie! (też mam, ale póki co małą kulkę, więc na kwiaty trochę poczekam).
PS. Jak już z pracą się odrobisz to liczę na częstsze wpisy.
Pozdrawiam!
U mnie szaleje tylko jedna Mammillaria, a u Ciebie jak zawsze pełno kolorowych bukietów.
Notocactus / Eriocactus warasii zakwitł pięknie! (też mam, ale póki co małą kulkę, więc na kwiaty trochę poczekam).
PS. Jak już z pracą się odrobisz to liczę na częstsze wpisy.
Pozdrawiam!
Piękne gymniaczki
Moje też mimo słońca otwierają się tylko częściowo 
Zaciekawiła mnie dyskusja dotycząca tego, czy hoje to sukulenty. Angielska wikipedia zalicza je do sukulentów, na dole są wyszczególnione:
http://en.wikipedia.org/wiki/Succulent_plant

http://en.wikipedia.org/wiki/Succulent_plant
- hen_s

Bardzo ładnie u Ciebie Danusiu.
Szczególnie gymnokalicja jak namalowane, nawet te młodsze się starają. Dla mnie bardzo urokliwe G. anisitsii Strigl czy G. ochoterenai fa polygonum - pewnie dlatego, że te dobrze znam.
A tym czy hoje to sukulenty swoje wiem...
Szczególnie gymnokalicja jak namalowane, nawet te młodsze się starają. Dla mnie bardzo urokliwe G. anisitsii Strigl czy G. ochoterenai fa polygonum - pewnie dlatego, że te dobrze znam.
A tym czy hoje to sukulenty swoje wiem...
- honorka22

- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie u Ciebie o tej porze roku
Jednak nie ma co ukrywać, najlepsze już mamy za sobą, czego przykładem są kwiaty gymno. Pomimo słonecznych dni również i u mnie gymno powoli przestają rozwijać się całkowicie
Jednak nie ma co ukrywać, najlepsze już mamy za sobą, czego przykładem są kwiaty gymno. Pomimo słonecznych dni również i u mnie gymno powoli przestają rozwijać się całkowicie
Ile cudownych kwiatów 
- DAK

Jesień, coraz chłodniej szczególnie nocą.
Ale dni jeszcze całkiem pogodne i ciekawe czy te pączki jeszcze zdążą się rozwinąć:
Gymnole też mają jeszcze pączki i nieśmiało czasem próbują otwierać kwiatki, ale pewnie nie dziś, bo jakoś słonko za chmurami.
Do domu na parapet zabrałam tę Mammillarię, bo tak fajnie ukwiecona i miło wygląda w mieszkaniu

A poza tym musiała jako rozłożysta ustąpić miejsca nowym nabytkom z Czech
Przytargana od Dubena Parodia maxima ma cudne długie ciernie, dlatego stanęła przy innym długocierniastym stworzeniu Lobivii ferox - fajnie wyglądają obok siebie:
Ps. Oprócz nieziemskich widoków niezliczonej liczby kaktusów, bardzo podobały mi się czeskie klimaty krajoznawcze - Pardubice to przepiękne miasto ze starymi klimatami:

Ale dni jeszcze całkiem pogodne i ciekawe czy te pączki jeszcze zdążą się rozwinąć:
Gymnole też mają jeszcze pączki i nieśmiało czasem próbują otwierać kwiatki, ale pewnie nie dziś, bo jakoś słonko za chmurami.
Do domu na parapet zabrałam tę Mammillarię, bo tak fajnie ukwiecona i miło wygląda w mieszkaniu

A poza tym musiała jako rozłożysta ustąpić miejsca nowym nabytkom z Czech
Przytargana od Dubena Parodia maxima ma cudne długie ciernie, dlatego stanęła przy innym długocierniastym stworzeniu Lobivii ferox - fajnie wyglądają obok siebie:
Ps. Oprócz nieziemskich widoków niezliczonej liczby kaktusów, bardzo podobały mi się czeskie klimaty krajoznawcze - Pardubice to przepiękne miasto ze starymi klimatami:

- hen_s

Piękne roślinne widoki u Ciebie - i stanowczo zbyt rzadko pokazywane.
Parodia maxima, jak to ona, śliczna, ona zawsze stanowi ozdobę kolekcji. Pokaż dokładnie co więcej z Czech przyjechało.
Pardubice to piękne, klimatyczne miasteczko. Też mi się podoba, też kilka razy tam będąc zdjęć dużo zrobiłem.
Parodia maxima, jak to ona, śliczna, ona zawsze stanowi ozdobę kolekcji. Pokaż dokładnie co więcej z Czech przyjechało.
Pardubice to piękne, klimatyczne miasteczko. Też mi się podoba, też kilka razy tam będąc zdjęć dużo zrobiłem.
- DAK

Nie wiem kiedy znajdę więcej czasu, bo po wakacjach coś jestem ciągle w niedoczasie. Rozruch w pracy, a z wakacji ok. 3 tys. zdjęć do obrobienia, do tego filmy. A ja na dodatek zrobiłam się ostatnio strasznie rozjazdowa - były Czechy, a teraz szykuję się do Amsterdamu.
Z Czech większość to maluchy:
- Gymnocalycium: platense, spegazzinii, castelanosii, triacanthum, schickendantzii, cardenasianum, erinaceum, pseudoneuchuberii, zegarae, bicolor i jakiś, którego nazwę zawieruszyłam
- Echinopsis: obrepanda v. purpurea, aurea,
- Mammillaria: herrerae v. albiflora, duwei, longimama, Krainzia guelzowiana,
- Parodia: maxima, penicilata,
- Coryphantha: cornifera, scheeri,
- Chamaecereus: (2 z grubymi pędami i 1 z cienkimi ale z żółtymi kwiatami),
- Epithelantha: micromeris i micromeris v. rufispina,
I jeszcze: Solisia pectinata, Neohylenia nigriscoparia, Neolloydia conoidea, Echinocereus pulchellus, Echinocactus horizonthalonius, Astrophytum, "Lophka" diffusa, Sulcorebutia mentosa, 3 Lithopsy, Crassula 'Buddha's Temple', Euphorbia i zapomniałam nazwy tego "węża" co ma czerwone kwiatki (w prawym górnym rogu na tacy ze wszystkimi).
To co przytargałam z Czech to taka zbieranina, ale co się naoglądałam to moje. Dubenowe królestwo robi wrażenie!
Z Czech większość to maluchy:
- Gymnocalycium: platense, spegazzinii, castelanosii, triacanthum, schickendantzii, cardenasianum, erinaceum, pseudoneuchuberii, zegarae, bicolor i jakiś, którego nazwę zawieruszyłam
- Echinopsis: obrepanda v. purpurea, aurea,
- Mammillaria: herrerae v. albiflora, duwei, longimama, Krainzia guelzowiana,
- Parodia: maxima, penicilata,
- Coryphantha: cornifera, scheeri,
- Chamaecereus: (2 z grubymi pędami i 1 z cienkimi ale z żółtymi kwiatami),
- Epithelantha: micromeris i micromeris v. rufispina,
I jeszcze: Solisia pectinata, Neohylenia nigriscoparia, Neolloydia conoidea, Echinocereus pulchellus, Echinocactus horizonthalonius, Astrophytum, "Lophka" diffusa, Sulcorebutia mentosa, 3 Lithopsy, Crassula 'Buddha's Temple', Euphorbia i zapomniałam nazwy tego "węża" co ma czerwone kwiatki (w prawym górnym rogu na tacy ze wszystkimi).
To co przytargałam z Czech to taka zbieranina, ale co się naoglądałam to moje. Dubenowe królestwo robi wrażenie!
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Transformacja doniczkowa oficjalnie u ciebie rozpoczęta. Tak trzymaj
A tak merytorycznie to popraw sobie tego horizonthalonius na Echinocactus, a chamaki oznacz lepiej jako hybr. bo to jednak mieszańce 
- DAK

Dziękuję Artur, zaraz poprawię. I jeszcze mi napisz nazwę tego "węża", bo zapomniałam jak się nazywa.
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Hildewintera, chyba colademononis ale nie jestem pewien gatunku