Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- promyk
- 200p

- Posty: 470
- Od: 18 kwie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu dziękuję, będę próbować zrobić w weekend tylko może zamiast mielonego dam pierś z kurczaka, zobaczymy co mi z tego wyjdzie, najpierw dam M spróbować... on wszystko żerny:;230
a ja z tych delikatnych......
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Sylwio może być mielone drobiowe a może być mieszane.Ja jadłam z mielonym wieprzowym i było bardzo dobre.
-
akl62
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ręce Cię nie bolą od pokrojenia tylu pigwowców ?
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Skąd wziąć owoce pigwy albo pigwowca?
- promyk
- 200p

- Posty: 470
- Od: 18 kwie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witam Aguś, w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam tą roladę serową, już nie czekałam weekendu bo zawsze mi coś wypada i nie mam czasu jej zrobić więc uczyniłam to wczoraj. I po konsumpcji i na ciepło i na zimno stwierdzam że jest w miarę dobra. Ja zrobiłam z piersią z kurczaka i pieczarkami. Bardzo ładnie wygląda i myślę że jako jedna z wielu przystawek była by w sam raz. A tak jako samodzielne danie, mąż pałaszował na kolacje, jest troszkę nudne.... za dużo zjeść nie można, rolada szpinakowo - łososiowa jednak wygrywa, bo jest żywsza..... Ale i tak pewnie zagości częściej na moim stole przy okazji jakiś imprez bo i łatwo i szybko się ją robi.....
A tak jak pisała Jola chyba jednak trzeba dodać do masy trochę mąki bo po upieczeniu gdzieś się ten tłuszczyk ciągle sączy.... no ja nie dodałam bo nie potrafiłam stwierdzić czy masa jest za tłusta, ale będę pamiętać na przyszłość....
A tak jak pisała Jola chyba jednak trzeba dodać do masy trochę mąki bo po upieczeniu gdzieś się ten tłuszczyk ciągle sączy.... no ja nie dodałam bo nie potrafiłam stwierdzić czy masa jest za tłusta, ale będę pamiętać na przyszłość....
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja z kolei nalewkę z owoców pigwowca robię trochę inaczej i też jest pychotkowa
Owoce wydrążam, drobno kroję (jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze) i zasypuję cukrem.
Zostawiam tak przez tydzień, dosypując cukru, jak poprzedni się rozpuści. Tak dużo sypię cukru, aż kolejna "dosypka" nie rozpuści się całkowicie tylko opadnie na dno.
Wtedy zlewam syrop (nie bardzo dokładnie), a owoce zalewam mieszanką wódki i spirytusu (1:1).
Syrop pozostawiam na zimę do herbaty.
Natomiast owoce w alkoholu stoją około miesiąc. Po tym czasie odsączam. Nalew rozlewam do butelek do leżakowania minimum pół roku. Im dłużej nalewka stoi tym jest ciemniejsza i bardziej esencjonalna.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, bym musiała do nalewu dolać syropu. Nalewka wychodzi dość gęsta i słodka (nawet czasami trzeba dodać trochę spirytusu lub wódki, bo za słodka). A korzyść, bo jeszcze jest syrop do herbaty.
Nie miałam tylko nigdy pomysłu na owoce po odlaniu nalewu, bo owoce są dość twarde.
Owoce wydrążam, drobno kroję (jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze) i zasypuję cukrem.
Zostawiam tak przez tydzień, dosypując cukru, jak poprzedni się rozpuści. Tak dużo sypię cukru, aż kolejna "dosypka" nie rozpuści się całkowicie tylko opadnie na dno.
Wtedy zlewam syrop (nie bardzo dokładnie), a owoce zalewam mieszanką wódki i spirytusu (1:1).
Syrop pozostawiam na zimę do herbaty.
Natomiast owoce w alkoholu stoją około miesiąc. Po tym czasie odsączam. Nalew rozlewam do butelek do leżakowania minimum pół roku. Im dłużej nalewka stoi tym jest ciemniejsza i bardziej esencjonalna.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, bym musiała do nalewu dolać syropu. Nalewka wychodzi dość gęsta i słodka (nawet czasami trzeba dodać trochę spirytusu lub wódki, bo za słodka). A korzyść, bo jeszcze jest syrop do herbaty.
Nie miałam tylko nigdy pomysłu na owoce po odlaniu nalewu, bo owoce są dość twarde.
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
akl62
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
"jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze"
Że też nigdy na to nie wpadłam. Pigwowce są twarde i mam zawsze umęczone ręce przy robieniu nalewki lub dżemu.
Że też nigdy na to nie wpadłam. Pigwowce są twarde i mam zawsze umęczone ręce przy robieniu nalewki lub dżemu.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Asiu, Sylwio, Jolu, Aniu, Aniu-kulko, Ewuniu dziękuję że zaglądacie
Wątek poszedł w stan uśpienia na czas ogrodowy, ale teraz kończy sie sezon i będzie więcej czasu na wstawianie przepisów i pogaduchy o gotowaniu.... Już w kolejce czeka przepis na pyszną zupkę porowo-serową z maleńkimi pulpecikami.... pycha.... zdjęcia zrobione, tylko trochę czasu i napiszę
Pigwóweczka i dereniówka jutro będą już zlewane i zasypywane cukrem. Ja na nalewkę kroję w cząstki a na dżemy, po usunięciu nasion kręcę przez maszynkę do mięsa. Wygodnie i szybko
Pigwóweczka i dereniówka jutro będą już zlewane i zasypywane cukrem. Ja na nalewkę kroję w cząstki a na dżemy, po usunięciu nasion kręcę przez maszynkę do mięsa. Wygodnie i szybko
- kuleczka
- 200p

- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNESS pyszotki, na razie pobieżnie zerknęłam, ale nadrobię
. Zapisuję i będę śledzić dalsze prace, bo nauki nigdy za wiele ...
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Mam pigwę, czas na nalewkę....

- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Oooo....nalewka
i to moja ulubiona...
stoi mi 3 duże słoje....
a resztki owoców wkładam do słoików i jest do herbaty....pyszne
nawet gotowac -pasteryzowac nie trzeba bo na % się utrzymują
Aga....czekam na ta zupe bo ciekawie brzmi
stoi mi 3 duże słoje....
a resztki owoców wkładam do słoików i jest do herbaty....pyszne
Aga....czekam na ta zupe bo ciekawie brzmi
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNIESZKO
Wykorzystanie pigwowca całkowite - świetnie
Wykorzystam 
Pozdrawiam Ewula
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
To może i ja podam przepis na wódeczke?
Ale zdjecia nie wstawie bo już jej nie ma.Tylko ona na bazie cukierków?
Ale zdjecia nie wstawie bo już jej nie ma.Tylko ona na bazie cukierków?
- Grazka226
- 1000p

- Posty: 1356
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguniu właśnie się zastanawiam czemu ja dzisiaj dopiero tutaj trafiłam
Taki fantastyczny wątek! Tym bardziej, że bardzo lubię gotować...
Idę pilnie nadrobić zaległości od początku i czekam na Twoje pyszne ciasto z owocami
Buźka!
Taki fantastyczny wątek! Tym bardziej, że bardzo lubię gotować...
Idę pilnie nadrobić zaległości od początku i czekam na Twoje pyszne ciasto z owocami
Buźka!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Kuleczko witam i bardzo zapraszam
Mam nadzieję, ze jakiś przepis spodoba Ci sie i wykorzystasz
Grażynko już nalew spirytusowy zlany, teraz pigwowiec zasypany cukrem.....a nalew żółciutki i pachnący,....cudo
Zupkę podam na dniach
Ewuniu ciesze się, że pomysł z wykorzystaniem pigwowca spodobał Ci sie
Moniczko witaj
Bardzo proszę o przepis na naleweczkę
Grażynko witaj w mojej kuchni
Cieszę się bardzo, że tu zawędrowałaś
Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisów i podzielisz się wrażeniami a oto obiecany przepis na Crumble
CRUMBLE ( owoce z kruszonką )


Crumble można robić ze wszystkich owoców, u mnie dziś wersja z jabłkami
* dowolne owoce ok 2 kg ( może być jeden rodzaj, może być mieszanka kilku ) - obrać, rozdrobnić, wypestkować, drobniejsze (jagody, borówki, maliny )zostawić w całości .
* cukier - niewielka ilość - w zależności od rodzaju owoców, do słodkich ( jabłka, brzoskwinie, borówki, śliwki ) - mniej, do kwaśniejszych ( rabarbar, porzeczki, maliny ) - więcej.
* łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce posypać cukrem, mąką, wymieszać.
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Duże naczynie żaroodporne, lub blaszkę wysmarować masłem. Wysypać owoce, pokryć je kruszonkę. Piec w 180*C do zrumienienie kruszonki....około 40-50 min
Kruszonkę, zamiast z orzechami można robić również z wiórkami kokosowymi, sezamem, płatkami owsianymi , wszystkie wersje pyszne....SMACZNEGO
Grażynko już nalew spirytusowy zlany, teraz pigwowiec zasypany cukrem.....a nalew żółciutki i pachnący,....cudo
Zupkę podam na dniach
Ewuniu ciesze się, że pomysł z wykorzystaniem pigwowca spodobał Ci sie
Moniczko witaj
Grażynko witaj w mojej kuchni
CRUMBLE ( owoce z kruszonką )


Crumble można robić ze wszystkich owoców, u mnie dziś wersja z jabłkami
* dowolne owoce ok 2 kg ( może być jeden rodzaj, może być mieszanka kilku ) - obrać, rozdrobnić, wypestkować, drobniejsze (jagody, borówki, maliny )zostawić w całości .
* cukier - niewielka ilość - w zależności od rodzaju owoców, do słodkich ( jabłka, brzoskwinie, borówki, śliwki ) - mniej, do kwaśniejszych ( rabarbar, porzeczki, maliny ) - więcej.
* łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce posypać cukrem, mąką, wymieszać.
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Duże naczynie żaroodporne, lub blaszkę wysmarować masłem. Wysypać owoce, pokryć je kruszonkę. Piec w 180*C do zrumienienie kruszonki....około 40-50 min
Kruszonkę, zamiast z orzechami można robić również z wiórkami kokosowymi, sezamem, płatkami owsianymi , wszystkie wersje pyszne....SMACZNEGO

