Kuleczko witam i bardzo zapraszam   

  Mam nadzieję, ze jakiś przepis spodoba Ci sie i wykorzystasz  
 Grażynko
 
Grażynko już nalew spirytusowy zlany, teraz pigwowiec zasypany cukrem.....a nalew żółciutki i pachnący,....cudo  
 
 
Zupkę podam na dniach  
 Ewuniu
 
Ewuniu ciesze się, że pomysł z wykorzystaniem pigwowca spodobał Ci sie  
 Moniczko
 
Moniczko witaj  

  Bardzo proszę o przepis na naleweczkę  
 Grażynko
 
Grażynko witaj w mojej kuchni  

 Cieszę się bardzo, że tu zawędrowałaś  

 Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisów i podzielisz się wrażeniami a oto obiecany przepis na Crumble  
 CRUMBLE ( owoce z kruszonką )
 
CRUMBLE ( owoce z kruszonką ) 
 
 
Crumble można robić ze wszystkich owoców, u mnie dziś wersja z jabłkami  
 
 
* dowolne owoce ok 2 kg ( może być jeden rodzaj, może być mieszanka kilku )  - obrać, rozdrobnić, wypestkować, drobniejsze  (jagody, borówki, maliny )zostawić w całości . 
* cukier - niewielka ilość - w zależności od rodzaju owoców, do słodkich ( jabłka, brzoskwinie, borówki, śliwki  ) - mniej, do kwaśniejszych ( rabarbar, porzeczki, maliny ) - więcej. 
* łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce posypać cukrem, mąką, wymieszać.
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Duże naczynie żaroodporne, lub blaszkę wysmarować masłem. Wysypać owoce, pokryć je kruszonkę. Piec w 180*C do zrumienienie kruszonki....około 40-50 min
Kruszonkę, zamiast z orzechami  można robić również z wiórkami kokosowymi, sezamem, płatkami owsianymi , wszystkie wersje pyszne....SMACZNEGO  
