Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- promyk
 - 200p

 - Posty: 470
 - Od: 18 kwie 2011, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu dziękuję, będę próbować  zrobić w weekend tylko może zamiast mielonego dam pierś z kurczaka, zobaczymy co mi z tego wyjdzie, najpierw dam M spróbować... on wszystko żerny:;230  
  
 a ja z tych delikatnych......
			
			
									
						
							Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
			
						Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- jola1
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4630
 - Od: 4 kwie 2008, o 08:15
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lublin/okolice
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Sylwio może być mielone drobiowe a może być mieszane.Ja jadłam z mielonym wieprzowym i było bardzo dobre.
			
			
									
						
										
						- 
				akl62
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2353
 - Od: 11 cze 2011, o 19:53
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Beskid Śląski
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ręce Cię nie bolą od pokrojenia tylu pigwowców ?
			
			
									
						
										
						- wielkakulka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 8593
 - Od: 5 wrz 2012, o 12:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Skąd wziąć owoce pigwy albo pigwowca?
			
			
									
						
										
						- promyk
 - 200p

 - Posty: 470
 - Od: 18 kwie 2011, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witam Aguś,  w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam tą roladę serową, już nie czekałam weekendu bo zawsze mi coś wypada i nie mam czasu jej zrobić więc uczyniłam to wczoraj. I po konsumpcji i na ciepło i na zimno stwierdzam że jest w miarę dobra. Ja zrobiłam z piersią z kurczaka i pieczarkami. Bardzo ładnie wygląda i myślę że jako jedna z wielu przystawek była by w sam raz. A tak jako samodzielne danie, mąż pałaszował na kolacje, jest troszkę nudne.... za dużo zjeść nie można, rolada szpinakowo - łososiowa jednak wygrywa, bo jest żywsza..... Ale i tak pewnie zagości częściej na moim stole przy okazji jakiś imprez bo i łatwo i szybko się ją robi.....
A tak jak pisała Jola chyba jednak trzeba dodać do masy trochę mąki bo po upieczeniu gdzieś się ten tłuszczyk ciągle sączy.... no ja nie dodałam bo nie potrafiłam stwierdzić czy masa jest za tłusta, ale będę pamiętać na przyszłość....
			
			
									
						
							A tak jak pisała Jola chyba jednak trzeba dodać do masy trochę mąki bo po upieczeniu gdzieś się ten tłuszczyk ciągle sączy.... no ja nie dodałam bo nie potrafiłam stwierdzić czy masa jest za tłusta, ale będę pamiętać na przyszłość....
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
			
						Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- ewa2204
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1515
 - Od: 2 kwie 2009, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja z kolei nalewkę z owoców pigwowca robię trochę inaczej i też jest pychotkowa  
 
Owoce wydrążam, drobno kroję (jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze) i zasypuję cukrem.
Zostawiam tak przez tydzień, dosypując cukru, jak poprzedni się rozpuści. Tak dużo sypię cukru, aż kolejna "dosypka" nie rozpuści się całkowicie tylko opadnie na dno.
Wtedy zlewam syrop (nie bardzo dokładnie), a owoce zalewam mieszanką wódki i spirytusu (1:1).
Syrop pozostawiam na zimę do herbaty.
Natomiast owoce w alkoholu stoją około miesiąc. Po tym czasie odsączam. Nalew rozlewam do butelek do leżakowania minimum pół roku. Im dłużej nalewka stoi tym jest ciemniejsza i bardziej esencjonalna.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, bym musiała do nalewu dolać syropu. Nalewka wychodzi dość gęsta i słodka (nawet czasami trzeba dodać trochę spirytusu lub wódki, bo za słodka). A korzyść, bo jeszcze jest syrop do herbaty.
Nie miałam tylko nigdy pomysłu na owoce po odlaniu nalewu, bo owoce są dość twarde.
			
			
									
						
							Owoce wydrążam, drobno kroję (jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze) i zasypuję cukrem.
Zostawiam tak przez tydzień, dosypując cukru, jak poprzedni się rozpuści. Tak dużo sypię cukru, aż kolejna "dosypka" nie rozpuści się całkowicie tylko opadnie na dno.
Wtedy zlewam syrop (nie bardzo dokładnie), a owoce zalewam mieszanką wódki i spirytusu (1:1).
Syrop pozostawiam na zimę do herbaty.
Natomiast owoce w alkoholu stoją około miesiąc. Po tym czasie odsączam. Nalew rozlewam do butelek do leżakowania minimum pół roku. Im dłużej nalewka stoi tym jest ciemniejsza i bardziej esencjonalna.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, bym musiała do nalewu dolać syropu. Nalewka wychodzi dość gęsta i słodka (nawet czasami trzeba dodać trochę spirytusu lub wódki, bo za słodka). A korzyść, bo jeszcze jest syrop do herbaty.
Nie miałam tylko nigdy pomysłu na owoce po odlaniu nalewu, bo owoce są dość twarde.
Ewa
Coś Wam opowiem
			
						Coś Wam opowiem
- 
				akl62
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2353
 - Od: 11 cze 2011, o 19:53
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Beskid Śląski
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
"jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze"
Że też nigdy na to nie wpadłam. Pigwowce są twarde i mam zawsze umęczone ręce przy robieniu nalewki lub dżemu.
			
			
									
						
										
						Że też nigdy na to nie wpadłam. Pigwowce są twarde i mam zawsze umęczone ręce przy robieniu nalewki lub dżemu.
- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Asiu, Sylwio, Jolu, Aniu, Aniu-kulko, Ewuniu  dziękuję że zaglądacie  
 Wątek poszedł w stan uśpienia na czas ogrodowy, ale teraz kończy sie sezon i będzie więcej czasu na wstawianie przepisów i pogaduchy o gotowaniu.... Już w kolejce czeka przepis na pyszną zupkę porowo-serową z maleńkimi pulpecikami.... pycha.... zdjęcia zrobione, tylko trochę czasu i napiszę 
 
Pigwóweczka i dereniówka jutro będą już zlewane i zasypywane cukrem. Ja na nalewkę kroję w cząstki a na dżemy, po usunięciu nasion kręcę przez maszynkę do mięsa. Wygodnie i szybko
			
			
									
						
										
						Pigwóweczka i dereniówka jutro będą już zlewane i zasypywane cukrem. Ja na nalewkę kroję w cząstki a na dżemy, po usunięciu nasion kręcę przez maszynkę do mięsa. Wygodnie i szybko
- kuleczka
 - 200p

 - Posty: 241
 - Od: 28 kwie 2011, o 18:03
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNESS pyszotki, na razie pobieżnie zerknęłam, ale nadrobię  
 . Zapisuję i będę śledzić dalsze prace, bo nauki nigdy za wiele ...
			
			
									
						
										
						- wielkakulka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 8593
 - Od: 5 wrz 2012, o 12:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Mam pigwę, czas na nalewkę.... 
  
  
			
			
									
						
										
						- grazynarosa22
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 8499
 - Od: 16 mar 2009, o 12:18
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Podkarpacie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Oooo....nalewka  
  i to moja ulubiona... 
 
stoi mi 3 duże słoje....
a resztki owoców wkładam do słoików i jest do herbaty....pyszne
 nawet gotowac -pasteryzowac nie trzeba bo na % się utrzymują  
 
Aga....czekam na ta zupe bo ciekawie brzmi
			
			
									
						
										
						stoi mi 3 duże słoje....
a resztki owoców wkładam do słoików i jest do herbaty....pyszne
Aga....czekam na ta zupe bo ciekawie brzmi
- Ewiczka52
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1306
 - Od: 1 lut 2012, o 14:52
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNIESZKO 
  Wykorzystanie pigwowca całkowite - świetnie 
 Wykorzystam  
			
			
									
						
							Pozdrawiam Ewula
			
						- 
				Monika79
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 956
 - Od: 16 kwie 2012, o 16:50
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
To może i ja podam przepis na wódeczke?
Ale zdjecia nie wstawie bo już jej nie ma.Tylko ona na bazie cukierków?
			
			
									
						
										
						Ale zdjecia nie wstawie bo już jej nie ma.Tylko ona na bazie cukierków?
- Grazka226
 - 1000p

 - Posty: 1356
 - Od: 12 mar 2012, o 13:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Podkarpacie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguniu właśnie się zastanawiam czemu ja dzisiaj dopiero tutaj trafiłam 
  
Taki fantastyczny wątek! Tym bardziej, że bardzo lubię gotować...
Idę pilnie nadrobić zaległości od początku i czekam na Twoje pyszne ciasto z owocami
 
Buźka!
			
			
									
						
							Taki fantastyczny wątek! Tym bardziej, że bardzo lubię gotować...
Idę pilnie nadrobić zaległości od początku i czekam na Twoje pyszne ciasto z owocami
Buźka!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
			
						Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Kuleczko witam i bardzo zapraszam   
  Mam nadzieję, ze jakiś przepis spodoba Ci sie i wykorzystasz  
 
Grażynko już nalew spirytusowy zlany, teraz pigwowiec zasypany cukrem.....a nalew żółciutki i pachnący,....cudo
 
Zupkę podam na dniach
 
Ewuniu ciesze się, że pomysł z wykorzystaniem pigwowca spodobał Ci sie
 
Moniczko witaj
  Bardzo proszę o przepis na naleweczkę  
 
Grażynko witaj w mojej kuchni
 Cieszę się bardzo, że tu zawędrowałaś  
 Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisów i podzielisz się wrażeniami a oto obiecany przepis na Crumble  
 
CRUMBLE ( owoce z kruszonką )


Crumble można robić ze wszystkich owoców, u mnie dziś wersja z jabłkami
 
* dowolne owoce ok 2 kg ( może być jeden rodzaj, może być mieszanka kilku ) - obrać, rozdrobnić, wypestkować, drobniejsze (jagody, borówki, maliny )zostawić w całości .
* cukier - niewielka ilość - w zależności od rodzaju owoców, do słodkich ( jabłka, brzoskwinie, borówki, śliwki ) - mniej, do kwaśniejszych ( rabarbar, porzeczki, maliny ) - więcej.
* łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce posypać cukrem, mąką, wymieszać.
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Duże naczynie żaroodporne, lub blaszkę wysmarować masłem. Wysypać owoce, pokryć je kruszonkę. Piec w 180*C do zrumienienie kruszonki....około 40-50 min
Kruszonkę, zamiast z orzechami można robić również z wiórkami kokosowymi, sezamem, płatkami owsianymi , wszystkie wersje pyszne....SMACZNEGO
			
			
									
						
										
						Grażynko już nalew spirytusowy zlany, teraz pigwowiec zasypany cukrem.....a nalew żółciutki i pachnący,....cudo
Zupkę podam na dniach
Ewuniu ciesze się, że pomysł z wykorzystaniem pigwowca spodobał Ci sie
Moniczko witaj
Grażynko witaj w mojej kuchni
CRUMBLE ( owoce z kruszonką )


Crumble można robić ze wszystkich owoców, u mnie dziś wersja z jabłkami
* dowolne owoce ok 2 kg ( może być jeden rodzaj, może być mieszanka kilku ) - obrać, rozdrobnić, wypestkować, drobniejsze (jagody, borówki, maliny )zostawić w całości .
* cukier - niewielka ilość - w zależności od rodzaju owoców, do słodkich ( jabłka, brzoskwinie, borówki, śliwki ) - mniej, do kwaśniejszych ( rabarbar, porzeczki, maliny ) - więcej.
* łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce posypać cukrem, mąką, wymieszać.
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Duże naczynie żaroodporne, lub blaszkę wysmarować masłem. Wysypać owoce, pokryć je kruszonkę. Piec w 180*C do zrumienienie kruszonki....około 40-50 min
Kruszonkę, zamiast z orzechami można robić również z wiórkami kokosowymi, sezamem, płatkami owsianymi , wszystkie wersje pyszne....SMACZNEGO
 
		
