Bób cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Bób cz.4

Post »

Jak dla mnie to by trzeba po prostu sprawdzić okres wegetacji danej odmiany.

Przykładowo Witkiem manita ma 75dni. Przy sadzeniu w połowie lipca, zbiory zaczniemy koniec września/początek października i to chyba taki optymalny termin sadzenia dla tej odmiany by był. Dla późniejszych by trzeba było wcześniej zacząć i ten październik przeznaczyć na okres zbiorów. :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W teorii może tak ale raczej bób nie nadaje się do uprawy na zbiór jesienią. Jest co prawda odmiana Luz de Otono, którą reklamuje się do uprawy jesienią ale raczej w Hiszpanii a nie w Polsce. Nawet skusiłem się parę lat temu na jej uprawę jesienią ale plonowanie było kiepskie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jakiś czas temu widziałem kilka ofert bobu z siewu jesiennego, jeśli jest tak jak Ty piszesz, to ktoś musiał sprowadzić bób zza granicy i sprzedawać jako swój.

Osobiście raz sadziłem bób po zbiorze cebuli zimowej jakoś na przełomie czerwca/lipca ale później zaniedbałem te uprawe z powodu wyjazdów, a lato wtedy jeszcze faktycznie było latem i bób nawet nie dorósł do swojej wysokości i wydał po 2-3strąki w dodatku nie wyrośnięte odpowiednio(połowa wielkości) i poźniej jakoś nie powtórzyłem tej próby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”