Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój kawałek świata - iwa27
Witakcie Pyziu, Urszulko i Andrzeju. Bardzo dziękuję za wasze rady - zwłaszcza Andrzejowi - masz rację, najlepiej do tego podejść matematycznie
ale nie wiem dlaczego do tej pory nie wykorzystywałam tej królowej nauk w ogrodnictwie. Całkowicie zweryfikowałam swoje plany i iglaki poszły w inne miejsca. Trochę w gorącej wodzie jestem kąpana, ale z drugiej strony gdy ogladam ogród Igi - to nic nie rozumiem - tam wszystko jest blisko siebie sadzone
Zdjęcia moich nabytków dodam jutro bo tutaj jak zwykle prędkość Internetu mnie oszałamia 
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Chyba u Ciebie Iwonko jeszcze nie byłam, to znaczy oficjalnie, bo czasem podglądam zza płota
Piszę, bo ja też mam tendencje do zbyt gęstego sadzenia, zwłaszcza iglaków i one zwykle po 3-4 latach są przesadzane
Całe szczęście, że te przesadzane jakoś to znoszą. Ale to takie trudne zostawić tyle wolnego miejsca między roślinami
Piszę, bo ja też mam tendencje do zbyt gęstego sadzenia, zwłaszcza iglaków i one zwykle po 3-4 latach są przesadzane
Całe szczęście, że te przesadzane jakoś to znoszą. Ale to takie trudne zostawić tyle wolnego miejsca między roślinami
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- iwa27
- 1000p

Witaj Elsi
No właśnie to bardzo trudne, bo co tam wsadzić
mają zostać takie puste połacie, to się zaplewię na śmierć. Ja nie używam foli pod korę, nie podoba mi się to, a pokrywanie korą takich olbrzymich pustych miejsc mnie nie cieszy - będę musiała wydawać pieniądze na korę zamiast na roślinki. Chyba się do ciebie przespaceruję - zobaczę jak sobie radzisz z tymi odstępami 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Iwuś - wygląda to bardzo ładnie, tylko pamiętaj że sporo iglaków jest bardzo ekspansywne. Wiem to po sobie, teraz muszę je u siebie co roku mocno ciąć, chociaż i tak są wielkie.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
iwa27 pisze:Witaj ElsiNo właśnie to bardzo trudne, bo co tam wsadzić
mają zostać takie puste połacie, to się zaplewię na śmierć. Ja nie używam foli pod korę, nie podoba mi się to, a pokrywanie korą takich olbrzymich pustych miejsc mnie nie cieszy - będę musiała wydawać pieniądze na korę zamiast na roślinki. Chyba się do ciebie przespaceruję - zobaczę jak sobie radzisz z tymi odstępami
a u mnie pod korą chwasty nie rosną
tylko mam jej sporą warstwe.
Iwuś, może daj w te puste miejsca byliny, dopóki się iglaki nie rozrosną?
A może trawki ozdobne?
Tylke te małe
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Iwa , Ty nie patrz na mój ogród, bo moje iglaki mają za ciasno, a rosną dopiero 9 lat.Od trzech lat sekator jest w ruchu.I nie jestem z tego zadowolona, ale ja nie mam miejsca i wyjścia.Jak możesz to sadź z dużymi odstępami.Będzie miejsce na cebule i byliny. Same iglaki Ci się znudzą, ciągle wygląda tak samo.
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Ania dobrze doradza z tą korą, tylko ja na samą korę musiałabym wydać majątek,
(działka 3.000 m kw. x 5 cm grubości
), a chciałabym jeszcze i roślinek trochę kupić.
No dobrze, na niektóre rabatki będzie kora wysypana, sukcesywnie będę uzupełniać,
bo zamierzam zaopatrzyć się w korę do przekompostowania. Nie wyrabiam z pieleniem, a rabatek przybywa
(działka 3.000 m kw. x 5 cm grubości
No dobrze, na niektóre rabatki będzie kora wysypana, sukcesywnie będę uzupełniać,
bo zamierzam zaopatrzyć się w korę do przekompostowania. Nie wyrabiam z pieleniem, a rabatek przybywa
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- iwa27
- 1000p

Dobrze już dobrze, zrozumiałam
Piotruś dzięki za odwiedziny Iguś ale mi się tak u ciebie podoba, ale posłucham Ani i Elżbietki i powsadzam bylinki
Powiedzcie mi kochani czy jak chciałabym przesadzić w inne miejsce irga to zrobić to jeszcze teraz czy lepiej na wiosnę

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Moje berberysy:
berberys ottawski) ?Superba? lub Thunberga Atropurpurea
Berberys Thunberga Golden Carpet

Berberys Thunberga ?Atropurpurea Nana?
NN,
Bagatelka,
Erecta,

Berberys Fricarta ?Telstar?,

Admiration
A oto moje nowe iglaki
Cis pospolity Brzeg
Cis pośredni Wojtek
Jałowiec pospolity Horstman
Jałowiec Sabiński Blu Sparkle

Jałowiec chiński Kurisao
berberys ottawski) ?Superba? lub Thunberga Atropurpurea
Berberys Thunberga Golden Carpet

Berberys Thunberga ?Atropurpurea Nana?
NN,
Bagatelka,
Erecta,

Berberys Fricarta ?Telstar?,

Admiration
A oto moje nowe iglaki
Cis pospolity Brzeg
Cis pośredni Wojtek
Jałowiec pospolity Horstman
Jałowiec Sabiński Blu Sparkle

Jałowiec chiński Kurisao
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwonaxp
- 1000p

- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Witaj Iwonka
Urządziłam sobie spory spacerek po twoim ogrodzie .Tak od deski do deski jak się mówi
Masz jak już wcześniej ci pisałam ładna dużą działkę i możliwość kupowania chciejstw i obsadzania.
U mnie pomalutku limit się wyczerpuje . Ciągle jednak przesadzam , dosadzam. Umie prace biegną troszkę nie po kolei , więc ciągle coś czemuś przeszkadza
Za to ty to masz pole do popisu !!! Jak bardzo chciałabym mieć większą działkę !!!
Urządziłam sobie spory spacerek po twoim ogrodzie .Tak od deski do deski jak się mówi
Masz jak już wcześniej ci pisałam ładna dużą działkę i możliwość kupowania chciejstw i obsadzania.
U mnie pomalutku limit się wyczerpuje . Ciągle jednak przesadzam , dosadzam. Umie prace biegną troszkę nie po kolei , więc ciągle coś czemuś przeszkadza
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
IWA ,jak to mówią ,,nie miała baba kłopotu ,kupiła sobie .....................w Twoim przypadku iglaczki ,,
.............,a teraz martw się ,gdzie je posadzić ,jak ,z czym i te nieszczęsne odstępy .
..Też mam z tym problem,zawsze sadzę za gęsto. :?Na razie wygląda to jako -tako ,ale za jakiś czas będzie kłopot . Może kiedyś się tego nauczę i będę sadzić i zestawiać jak należy . :P
- Andrzej Max

- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Myślę że w przypadku irgi - nie powinno mieć żadnego znaczenia, a tobie łatwiej chyba teraz pamiętać co gdzie rośnie niż za parę miesięcy...iwa27 pisze:Powiedzcie mi kochani czy jak chciałabym przesadzić w inne miejsce irga to zrobić to jeszcze teraz czy lepiej na wiosnę![]()
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Zgadzam się z Andrzejem, ja też teraz przesadzałam krzaczory.. 
Witaj Iwono, posiedziałaś w wątku u Sylwka i zaraziłaś się iglakami
Ale zakupy super. Ja chyba wstrzymam się do wiosny

- iwa27
- 1000p

Iwonko uważam, że ja też póki co sadzę - w większości przypadków - trochę nie po kolei. Często się zdarza, że trafiam na jakąś okazję - tak jak teraz - no i opanować się nie umiem, a potem dopiero kombinuję gdzie nowe nabytki posadzić
Jolu masz dokładnie rację - nie miała baba kłopotu
Andrzeju bardzo się cieszę, że tu zaglądasz i dzielisz się ze mną swoja wiedzą. Muszę się w końcu udać na spacer do twojego ogrodu
Iguś dzięki, czy ty kobitko nie wiesz jaka duża rośna taka irga (według mnie to irga pozioma, ale nie znam jej nazwy) , to jest jej zdjęcie z połowy października

Marcinie witaj w moich skromnych progach. Wpadam na ciebie w ogrodach Grześka i Piotrka, wiem ze masz ogromna wiedzę i bardzo się cieszę, że wpadłeś do mnie - zaglądaj częściej proszę, bo ja wiecznie mam jakieś dylematy
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3