Narcyzy,żonkile - cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Żonkile i narcyzy

Post »

U mnie tez pokazują się "kły", i chyba wszystko naraz ma ochotę zakwitnąć, bo i tulipany i narcyzy i hiacynt :shock:

Zazwyczaj tak się dzieje, kiedy wiosna jest spóźniona, a nie przedwczesna.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzenka79 pisze:Nie ma czegoś takiego jak żonkil
Jest ;-) To jest nazwa gatunku, podczas gdy Narcyz to nazwa rodzaju - szerszej kategorii.
Jak podaje wiki:
Narcyz żonkil, żonkil (Narcissus jonquilla L.) ? gatunek roślin z rodziny amarylkowatych.
(...)
U typowej formy gatunku na jednym pędzie osadzonych jest 2-6 pachnących kwiatów(...)Na pędzie znajduje się zwykle 2 lub więcej kwiatów, a wysokość całego pędu wraz z kwiatami wynosi do 38 cm
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Przeczytałam dopiero pierwsze 10 stron, ale muszę napisac... Dzięki temu wątkowi już wiem, jak nazywają się moje ukochane narcyzy - to narcissus poeticus - kojarzą mi się z dzieciństwem, z działką na której wujek miał ich całe łany. Poprzedniej wiosny odszukałam w trawie, głęboko w zielsku trochę ich liści i wówczas przesadziłam je do siebie (wiem, że to nie był dobry moment, ale tylko wówczas dało się je odnaleźc - zielsko do pasa, a miedzy zielskiem stare, zdziczałe machonie), przeżyły, co prawda żaden nie zakwitł, ale listki wypuściły, po sezonie je wykopałam, podsuszyłam i jesienią wsadziłam (tylko nie pamiętam, gdzie ;) ), mam nadzieję, że wyrosną, bo jak nie, to tej wiosny znów udam się ze szpadlem na poszukiwania. Jeny, jak one pięknie pachną, zawsze będą mi się z dzieciństwem i wujkiem kojarzyc :)

No ale wracając do tematu - jak duże powinny byc ich cebule? Bo ja się obawiam, że przez to zostawienie cebul w zielsku na dobre 10-15 lat, bo już tyle nikt na tej działce nic nie robi, cebule zmarniały - były takie cieniutkie, małe - jakieś 3-4cm wysokości i cienkie jak palec, rzadko która miała ponad 1cm średnicy. One powinny byc takie, czy to kwestia zabiedzenia? A jeśli to drugie i mi wyrosną, to powinnam np w pierwszym roku przebolec i ściąc im kwiaty, żeby cebule się wzmocniły?
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie cienkie to zabiedzone :( . Dorodne cebule powinny mieć 3-4 cm. średnicy. Trochę mniejsze są niskie drobnokwiatowe. Proponuję Ci wiosną, jak u wujka będą kwitły, powsadzać obok cebul patyki, żeby w lipcu jak zaschną liście łatwo je znaleźć. Natomiast u siebie nie wykopuj ich co roku - w tym samym miejscu mogą rosnąć 3-4 lata. I zasilić je wczesną wiosną nawozem, żeby trochę podpaść ;:65. Jak cebula jest mała, to i tak nie zakwitnie - muszą urosnąć w obwodzie ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Byłam dziś na działce-brak pokrywy śnieżnej.Z jednej strony radocha,że już po,a z drugiej-a jak przyjdą mrozy? Moje narcyze miejscami mają po 10 cm...Ziemia wszędzie zmarznięta a cebulowe dają sobie radę
athshe
500p
500p

Post »

jode22 - te, które mam będę nawozic i zostawię je w spokoju na kilka lat - mam nadzieję, że to wystarczy. A co do wsadzania patyków przy cebulach na tamtym polu... Wujek już nie żyje dobrych naście lat - te patyki, to musiałyby byc niezłe drągi, żeby to wypatrzec latem. Chyba, że pokombinuję z jakimiś intensywnie żarówiastymi plastikami. Pomyślę, przejdę się tam za kilka tygodni zobaczyc, czy w ogóle coś się pojawia jeszcze. W tamtym roku widziałam JEDEN kwiat przejeżdżając obok.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

kjakub no właśnie-narcyz żonkilowy ale nie żonkil!! Żonkil to niepoprawna nazwa narcyza o dużym przykoronku w kształcie trąbki,czyli wszystko to co naywamy żonkilami nim nie jest.
Wikipedia nie jest dla mnie zródłem botaniki :wink:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Marzenka ? ja tam zazwyczaj ufam artykułom naukowym na wikipedii. ;-) Narcissus jonquilla to żonkil i koniec. :-P

U mnie żonkile dopiero w pąkach, ale inne narcyzy już pięknie kwitną:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
x-Cz-a

Post »

U Ciebie wsio aborotno ale piękne ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Ale piękne, z mojego 'Pink Island' wyrósł pospolity trąbkowy ;:161
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A dziękuję za uznanie. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jeszcze dwa:

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
athshe
500p
500p

Post »

U mnie pierwsze kwitną tet-a-tet (jeśli źle piszę nazwę, to przepraszam)
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Ładne te wasze żonkile. Moje dopiero gramolą się z ziemi.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

U mnie też dopiero wychodzą z ziemi , za to krokusy rozkwitły na całego :heja
Bożena
Zablokowany