Tolinka i róże

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tolinka i róże

Post »

Tolinko róże w tym tygodniu prawie do wszystkich przyjadą...Ale będzie fajnie :tan Tobie troszkę łatwiej, bo już kilka dołków masz wykopanych. U mnie dopiero rabata przygotowana, a o dołkach to nawet nie miałam kiedy pomyśleć :roll: Pracowity piątek się zapowiada. Boję się, że nie zdążę jednego dnia wszystkich posadzić. Tym bardziej, że czeka mnie też kilka przeprowadzek. Mam nadzieję, że znajdę pomocników, bo sama nie wykopię 22 dołków, że o różach czekających na przeprowadzkę nie wspomnę :roll:

PS. Róże z R Ć ;:215 , a jak same sadzonki? Zadowolona jesteś?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz rację Tolinko, jest co robić, ale póki sił starczy, będę sobie radziła a póżniej, no cóż, później będą musiały sobie radzić same, dlatego postawiłam raczej na róże parkowe, które wymagają mniej pracy - przynajmniej tak mi się wydaje ;:131
U mnie też juz cukinie, ogórki i pomidorki powschodziły i mam ten sam problem, gdzie je pomieszczę jak w takim tempie będą rosły ;:173, a przecież jeszcze mam posiane kwiatki ;:202 , co mnie naszło w tym roku. ;:124 Czasu i sił coraz mniej a robotę sama sobie wymyślam. ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Daysy na cukinie i ogorki nie za szybko?
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny!
Mam zamówionych kilka róż w szkółce R... ale doczytałam się w Waszych wątkach, ze jesteście niezbyt z nich zadowolone. Mam ochotę na jeszcze kilka róż, domówić, czy poczekać aż będą u naszej Ewy lub w Flo......?
Marta
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, ja do tej pory kupowałam róże tylko w Rosarium i jestem z nich bardzo zadowolona, właścicielka P.Janina , przemiła osoba, cierpliwie odpowiedziała na każdy mail, wyjaśniając moje wątpliwości. Ale to jest tylko moja opinia.
Przepraszam, że sie wtrąciłam w dyskusję :wink:

Beatris
no chyba za wcześnie, bo mi tak wyskoczyły szybciutko. Chciałam kilka mieć wcześniejszych warzywek, ale chyba lekko przesadziłam ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Zjadą się wszystkie na raz tzn. ile i skąd? Jak przyjdą, koniecznie zrób fotki. ;:215
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

TOLINKO a jak długo moczysz nózki rózyczkom zanim je wsadzasz do gruntu i pytanie na póżniejszy termin czym nawozisz i kiedy :?: moje zmagania z różami to początki ale chciałabym żeby były udane ;:306
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

:wit Witajcie ;:4

Dorotko dasz radę kochana , ;:168 przecież nie musisz na raz ,możesz ,a nawet powinnaś sobie pracę podzielić,nie wolno się tak przemęczać ,to bardzo dużo pracy ;:124 Róże z RĆ zamawiałam po raz kolejny ,żałuję że nie zrobiłam zdjęć,sadzonki duże dorodne ,ładny system korzeniowy mogę z czystym sumieniem polecić :uszy

Daysy o widzę że mamy ten sam temperament ;:306 chyba rzeczywiście z tą cukinią przesadziłyśmy ,a ty jeszcze ogórki posiałaś ;:306 :;230 ja sieję do gruntu ,no cóż wytyczę kawałek salonu i zrobię poletko cukiniowe,będę mówiła wszystkim że to taka nowa moda ,stawiam na ekologię ,żeby nie padały na nie kwaśne deszcze :;230

Martusia ja kupowałam róże w Rosarium i to nie tak że niezadowolone,czasem nawet w najlepszej szkółce trafi się słabsza sadzonka ale kupowałam tam sporo róż i są to jedne z ładniejszych w tej chwili ,no choćby mój Louis Odier ;:167

Asiu już spieszę z relacją ;:65

Krysiu na wiosnę moczę róże ok 24godzin ,żeby dobrze się napiły ,podczas sadzenia wrzucam do dołka obornik przerobiony i przykrywam warstwą ziemi ,w tym roku mam mączkę rogową więc nie daję już obornika ,ale sporo kompostu mieszam z ziemią,po posadzeniu dostaną jeszcze nawozu dedykowanego.Jak jakaś róża wyraźnie rośnie słabiej podlewam ją jeszcze nawozem magiczna siła do róż.Jak zakwitną stosuję już tylko nawóz z pokrzyw.

No i przyjechały moje królewny :tan

Winchester Cathedral
Lacre
Blue Girl
Spirit of Freedom
Cream Abundance
Fisherman Friend

Te od lewej z F te z prawej z R z końskowoli

Obrazek

zaraz wrzuciłam do wiader ,ale musiałam wnieść do garażu ,bo u nas już -3 stopnie ;:202
Jutro posadzę i zrobię jeszcze solidne kopce ;:209
Mam nadzieję że do niedzieli skończę już nową rabatkę ,później zostanie tylko dosadzanie bylin i jednorocznych ;:3

Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Super krzaczki ;:333 Lacre posadziłam jesienią,jestem bardzo jej ciekawa ;:108
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Lacre jest piękna już kwitła mi w tamtym roku w tym domówiłam jeszcze jedną, buduje ładny krzew no i kwitnie duże kwiaty jasno waniliowo morelowe piękna ;:3
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko mam taras od południa, to pójdą do skrzynek, a na noc do domu, będę ćwiczyła bieg i podnoszenie ciężarów ;:211 Trochę gimnastyki przed sezonem nie zaszkodzi.
Winchester Cathedral i Crem Abundace, też zagoszczą w moim ogrodzie, ta pierwsza jeszcze śpi zadołowana a druga ma przyjechać dzisiaj ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ja biegam z hortensją bo ma dość duże listki. :roll:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko ja różyczki, które dostałam teraz z Rozarium wsadziłam do doniczek i ustawiłam w zacisznym miejscu w ogrodzie. Przestraszyłam się po wczorajszej nocy, że przemarzną, ale nic im się nie stało. Myślę, że takie niewielkie przymrozki to dla róż nie problem.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ja posadzilam i lekko na noc okryłam w razie większych mrozów.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

:wit Witajcie ;:4

Róże posadzone ufff ,dostały kopczyki,więc póki co nie martwię się przymrozkami dadzą radę,a jutro ma padać,więc z podlewaniem też nie będzie problemu.Udało mi się jeszcze zrobić trochę porządków na rabatkach ,bo nowej rabatki nie skończę dopóki nie nawiozę ziemi ,a po tą trzeba jechać ;:219 Bardzo jestem ciekawa tych nowych odmian,szczególnie czekam na Rosenfaszination ,większość z nich oglądam w Waszych ogrodach i mam nadzieję,że będą tak piękne jak u Was ;:108
Po niedzieli będę ciąć róże i rozgarniać kopczyki ,ma być już piękna pogoda ;:3

Dzisiaj przyjechały do mnie nowe dalie ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”