Witajcie po świętach!
Uff, dałam radę
Byliśmy wczoraj na wsi pofitnesować się trochę

Dziś mamy zakwasy
M pociął na kawałki zwalone pnie wierzb w rowie i powyciągał je na brzeg. Trzeba utrzymywać rowy w drożności - taki obowiązek, więc trzeba było to zrobić. Drewno trzeba będzie załadować na traktorek i zwieźć gdzieś na kupkę. Mamy tego ze 2 kubiki... i teraz pojawia się pytanie.
Co my z tym drewnem teraz zrobimy? Zakazują palić drewnem w kominkach, więc po co sadzić drzewa na własnej działce? Jaką mielibyśmy z tego korzyść? Wycinać zakazują, a jak już, to potrzebne ekstra zezwolenia, albo nasadzenia zastępcze razy pińcet, więc po co w ogóle sadzić drzewa? Zadrzewione fragmenty gruntów rolnych są wyłączone z dotacji, więc po co je utrzymywać?
Co to za jakiś po*******ny absurd? A nie, wróć! Dają ekstra dopłaty za zakładanie zadrzewień śródpolnych, ale tylko tych nowych... Ciekawe, kiedy znów im się odmieni i każą je zwracać?
Ja w tym czasie odkopałam 2 fragmenty rowów: do i od "stawu". Krowy zadeptały i naniosły ziemi, ale też postanowiłam pogłębić rowy, żeby mi znów woda w sadzie nie stała. Od posadzenia 2 czereśnie i ok. 10/74 jabłoni nie przeżyło wiosennego nadmiaru wody. Nic to.

Posadziłam w te miejsca nowe drzewa.
Dla przypomnienia mapka z rzeźbą terenu i miejscem, gdzie będzie przyszły staw:
Mam też mały problem z piwniczką.
Utrzymuje się w niej stała temperatura 8 st. C. To jest trochę za dużo do przechowywania warzyw i cebul. Wilgotność jest na poziomie ok. 75-80%. Warzywa mi rosną w piwniczce.

Wczoraj wietrzyłam 5 godzin i temperatura spadła tylko o 1 stopień. Niby wentylacja jest, ale to tylko pozioma rura wetkniętą do otworu w ściance. Trzeba dokupić trójnik i wyprowadzić rurę pionowo. Może grawitacja zadziała i będzie lepiej, się zobaczy.

Jakbyśmy tam mieszkali, to można by zamontować jakąś instalację chłodniczą z oddawaniem ciepła do np. zbiornika wody użytkowej... czyli powietrzna pompa ciepła.
Trochę mnie irytuje za wysoka temperatura w piwniczce...
Jakbym nie zajrzała tutaj przed Nowym Rokiem, to życzę Wam wszystkiego najlepszego, zdrowia oraz wielu radości w nadchodzącym roku.