Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Martusiu znów tyle piękności pokazujesz aż trochę zazdroszczę Ci tej ilości tulipanów :oops: U mnie w tym roku bieda na całym froncie tulipanowym. Dzisiaj pojawił sie pojedynczy Parrot z calutkiej paczki. pojedynczy Darwinowy oranżowy, żółte wszystkie poszły w zaświaty czyli nawet te najprostsze mi wypadają :cry: ;:222 Niestety to jednak Sangwinarie a nie Jeffersonie,ale coś wykombinuję dla Ciebie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DANUSIU, narcyzów zostało mi może połowa z tego co miałam, nawet stare białe pachnące, które kiedyś rosły i kwitły obficie, posadzone byle gdzie na wsi, teraz nie chcą mi się dać odchować, ale próbuję ;:108
Fiołki motylkowe rozrastają się i sieją bez umiaru, to taka ładna zaraza ;:124
Ten owad to bujanka. Jest to muchówka, a nie motyl jak zawisaki, ale też jest nazywana kolibrem kukułczym. A kukułczym dlatego, że podrzuca swoje jaja do gniazd pszczolinek, jak kukułka. Mam ich bardzo dużo w ogrodzie, fajnie buczą, ale nie wiem czy się cieszyć, bo to znaczy, że mnóstwo pszczolinek się nie wylęgło ;:14
Zazdroszczę Ci deszczu, bo u mnie susza ;:145

ANIU, dziękuję ;:196 bardzo lubię narcyzy ;:167 chyba jak wszystkie kwiatki ;:306
Takie kolorki mają niektóre siewki dziko rosnących kluczyków, ta akurat uchowała się w trawie.
Tulipany u mnie też raczej liściaste, nie wiem czy zakwitnie 1/3 tego co w ubiegłym roku ;:185

JADZIU, nie ma czego zazdrościć, cała ubiegłoroczna rabata tulipanowa po prostu zniknęła, zostało kilka kwitnących i trochę liści ;:14 Coś tam kwitnie w ogrodzie, bo mam ich sporo i hoduję nawet najmniejsze cebulki, gdzie tylko jest kawałek ziemi.
Zastanawiam się dlaczego u Ciebie nie chcą rosnąć ani narcyzy, ani tulipany? Jedno z dwóch powinno! Może to ślimaki niszczą cebulki?
Szkoda, że to nie jeffersonia, ale że sangwinaria się sieje, to bardzo dobra wiadomość ;:196

Wczorajszy piękny dzień psuł tylko okropny wiatr, wyraźne zdjęcie niemożliwe!
Pierwiosnki bezłodygowe z corocznych wiosennych zakupów, najlepiej przeżywają żółte.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego piątku :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ładne pierwiosnki, piękne narcyzki? Nawet zawilec wieńcowy już Ci kwitnie? Fiu, fiu, fiu, naprawdę piękna jest Twoja wiosna?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już i wieczornik u Ciebie kwitnie ;:202 czy to cosik inkszego. U mnie zakwitło 5 tulipanów ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu szkółka woziła kwiatki na zamówienie, ale nie wywiązali się do końca z zamówienia i nawet miałam chęć skręcić jadąc z zakupów spożywczych, ale jak zobaczyłam kłębiący się tłum i skręcające samochody szybko zrezygnowałam. Uzbierałaś śliczną kolekcję żonkili i ja się skupiłam jesienią na nich i trochę przybyło :D Niestety straciłam przez zimę mnóstwo cebulowych i trzeba będzie znowu odtwarzać grządki ;:124 Hortensje ogrodowe wszystkie od najmniejszych do największych straciły przyrosty, jednak dałam się nabrać i nie okryłam jak kiedyś do maja. Wszystko to nic w porównaniu z suszą która już daje się we znaki, a najgorsze chyba przed nami. Nie dość że brak było śniegu ...teraz deszczu to wszystko wysuszają ciągle wiejące wiatry! Ciężki sezon przed nami ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LOKI, dzękuję, wiosna zawsze jest piękna :tan
Zawilce wieńcowe mnie nie lubią i już ich nie sadzę. Z wielu bulw pokazywały się tylko liście i znikały. Ten pojawia się każdego roku, w innych miejscach czasem jeszcze zakwitną ze dwa, szkoda, bo są śliczne.

JADZIU, to miesiącznica, jeszcze nie wieczornik ;:185
Jeszcze nie wszystkie tulipany kwitną, może Ci zakwitnie więcej ;:196

MARYSIU, dobrze zrobiłaś ;:333 lepiej zmienić plan nasadzeń, niż narażać zdrowie.
Zraziłam się do nowych zakupów narcyzów, jak piękne cebule wsadzone jesienią, zgniły do wiosny ;:14 Teraz usiłuję rozmnożyć te, które mi zostały w ogrodzie. Pewnie jeszcze kiedyś skuszę się na jakieś, ale najchętniej na targu, wykopane z ogrodu z kwiatkiem, a nie w sklepie, wypasione azotem.
Hortensje trzeba było tym razem opatulić wiosną i chyba zostawić okryte do lata ;:306 bo przymrozki ciągle. Moje pod włókniną też obmarzły, nie dały rady podczas tygodnia mrozu bez przerwy.
Susza jest okropna i deszczu nie widać w prognozach do połowy maja, ale za to potem codziennie ;:224
Powiedzmy, że ten sezon będzie ciekawy ;:196

Taki zwykły szczawik, a jaki ma śliczny kwiatuszek.

Obrazek

Obrazek

Hiacynty już przekwitają, to zdjęcie sprzed tygodnia na kiedy jeszcze były piękne.

Obrazek

Zawilec ;:167 Może Robinsoniana?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłej soboty :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Dzięki Marta.Nie wiedziałam,że są zawiślaki i bujanki.To ja już nie wiem co u mnie czasami fruwa.Kiedyś chciałam zrobić zdjęcie,ale się nie
udało.Może w tym roku będę szybsza?
Twój ogród piękny,taki prawdziwie wiosenny.Kępa narcyzów z przykoronkiem cudowna.Na żywo musi być u Ciebie pięknie.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu to tak jak Ty zraziłaś się do narcyzów to ja do tulipanów. Całe lata nie kupowałam nowych odmian, bo wolę inne jednoroczne :D W jesieni zmieniłam zdanie i zobaczymy jak na tym wyjdę :;230
Czy hiacynty wykopujesz co roku? Miłego dnia! ;:168
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Hmm? Fakt, że u mnie też zawilce wieńcowe jakoś żywotnością nie powalają?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wiosna u Ciebie imponująca Marto! Różnorodność cebulowych do podziwiania, białe szafirki... ;:138
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Martuniu na moje oko te zawilce to na pewno Robinsoniana ;:138 Są cudowne. Mają wyjątkowo duże kwiaty i do tego ten śliczny kolor. U mnie całkiem dobrze sobie radzą. Co do prymulek szklarniowych to też mam podobne doświadczenia - żółtaczki są najbardziej trwałe i żywotne. Wszystkie jednak są śliczne i trudno im się oprzeć na przedwiośniu.
Widzę, że masz niesamowite ilości narcyzów w wielu odmianach ;:oj Piękne! U mnie słabo rosną niestety...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu co rośnie w hiacyntowym rondzie czy mieliście przymrozek dzisiejszej nocy .U nas dalej mroźny wiatr wysusza ziemię ;:222 Tulipanowe pole robi wrażenie ;:333
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DANUSIU, jeśli widzisz teraz brązowe owady w kształcie kropli, zawisające nad kwiatkami, to bujanki. One są wiosną, zawisaki pojawiają się latem, są to przeważnie motyle nocne, to raczej ich nie spotkasz, bo nie nocujesz na działce, ale jest też Fruczak gołąbek, zawisak, który odwiedza ogrody latem i to chyba właśnie o nim myślisz :D
A w ogrodzie pięknie jest, bo jest wiosna ;:138
Cieplutkiej wiosny ;:196

MARYSIU, u mnie całą grządkę tulipanów wrąbał jakiś podziemny zwierz, to może jesienią jakieś dokupię,chociaż sadzonek liściowych mam dużo. Hiacynty rosną już czwarty, a może piąty rok bez wykopywania i jest taki pomysł, żeby zrobić to tego lata ;:224 Na razie nie mam pomysłu, gdzie je posadzić jesienią, bo wiadomo, że już tam się nie zmieszczą, a i dobrze byłoby zmienić im miejsce.
Miłego dnia ;:196

LOKI, a to mnie zmartwiłeś ;:174 Myślałam, że one nie wytrzymują mrozów i dlatego przepadają. Już planowałam dosadzić ich trochę, bo zim nie ma, a one i u Ciebie grymaszą?

MARYNIU, dziękuję ;:196 Szafirków jest teraz taka ilość odmian, a ja największą atencją darzę właśnie te chudziaki białe i niebieskie z dawnych lat. Kiedyś rosły wszędzie, a teraz ciężko dochować się kępki, chyba wstydzą się tych "długowłosych", które panoszą się w ogrodzie. ;:306

IZUNIU, mam nadzieję, że i u mnie będzie im dobrze, bo są piękne ;:167
Pierwiosnki kuszą kolorami po zimie i zawsze kupuję, ale z tegorocznych zakupów zostały mi tylko ziemiórki :;230 Jak zaczęły pojawiać się muszki, nie miały już wcale korzeni ;:14 A mogłam je wsadzić do ziemi w ogrodzie, może by się uratowły.
Narcyzy bardzo chętnie rosły u mnie, ale coś im coraz trudniej i muszę bardziej o nie zadbać :oops:

JADZIU, przymrozki nas nie opuszczają, do tego cały dzień nieprzyjemnie zimny wiatr ;:14
Nie wiedziałam, gdzie Ty widzisz u mnie tulipanowe pole ;:oj Skupiłam się na mojej pięknej szachownicy perskiej, która raczyła zakwitnąć po wielu latach :;230
A za hiacyntami rosną zimowity ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parasolki stopowca się otwierają, może coś wiedzą o deszczu?

Obrazek

Omal nie przegapiłam pierwszego kwiatuszka iryska ;:124

Obrazek

Taki narcyzowy maluszek, kwiat ma jakieś półtora centymetra ;:167

Obrazek

Miłego dnia :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty sie skupiłaś na szachownicy :) a mój wzrok pobiegł w stronę tulipanów.U mnie chyba z 5 sztuk zakwitło i tak sie z tego cieszę a tyle paczek wysadziłam jesienią.Trudno sie mówi trza iść dalej ,jednak mam juz pierwszego różanego pączusia na moim Doktorku :heja Niestety mszyce już się do niego dały :evil: Trza zrobić oprysk, bo inaczej rozmnożą się do granic nieprzyzwoitości.U nas też wieje lodowaty wiatr i nie warto siedzieć w ogródku przegląd i do chałupy ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Tulipanki, szachownice, narcyzki, fiołeczki , iryski wszystko pięknie kwitnie. ;:333
Nawet już krzewy.Coraz ładniej. Masz bardziej rozwiniętą wiosnę niż u mnie. ;:108 ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”