Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu to ten chaber? Zaznaczę białego orlika ;:108
Miłego weekendu. Idę pogrzebać w ziemi. :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, przyszłam troszkę odpocząć w Twoim ogrodzie, bo upały nie pozwoliły mi plewić w swoim... Za bardzo grzeje, żeby szarpać się z chwastami. Fajne kompozycje doniczkowe, już truskaweczka na rabacie... i morze samosiejek! A ostróżki- sama bym dokupiła, ale to za delikatne kwiaty do mojego ogrodu, wiecznie połamane przez dziko latające psy :evil: U mnie też ucierpiały iglaki i w sumie nie wiem czy przez zimę, czy wspomniane psy podsikują je nieustannie i zaczynają podsychać, brązowieć... Moje róże w tym roku to porażka. Poza tą wielką na pergoli wszystko inne praktycznie przemarzło. Chopiny też ścięłam przy samej ziemi, choć rok temu miały wiosną jakieś 1,5 metra. niby puszczają pędy, ale czy zakwitną?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dzisiaj taki upał, że nie dało się pracować w ogrodzie. Jedynie na rabacie zachodniej udało mi się przerzedzić samosiejki werbeny Rigidy, niech rośnie bez przesadzania. Gleba tak wysuszona, że podlewałam malutkie cynie, których ślimaki nie zdążyły zjeść. Upał służy truskawkom, dojrzewają szybko.

Ewuś rzeczywiście cebulki czosnków dużo większe od nasion, ale do cebul, które się sadzi jeszcze im daleko. :) Postanowiłam, że po przesuszeniu posadzę je między już rosnącymi czosnkami. Może wszystkich nie wysiekam i część za kilka lat zakwitnie. Karmnik ładny na zdjęciu, mam go niewielkie kępki przy żwirowych schodkach. Niestety przerasta chwastami i trzeba pilnować, bo szybko go zdominują. Wiotka szmaragdowa trawa to ostnica Pony Tails. Teoretycznie jest jednoroczna, ale u mnie kilkanaście przeżyło już dwie zimy. Co roku kilka sztuk wysiewam, bo gdyby wyginęły, to nie wyobrażam sobie już ogrodu bez niej. Wysiewa się w ogromnych ilościach, ale maluchy rzadko przeżywają zimę. Mam dużo różnych traw, teraz zaczynają ładnie przyrastać.

Obrazek

Martuś trochę popieliłam i pościnałam żółte liście tulipanów, bo już mnie wyjątkowo drażniły. Białe irysy szybko w tym upale przekwitły. Podglądnę Twoje. ;:65 Specjalnie dla Ciebie ogólny widok na ogród, nie widać chwastów i pustych miejsc. ;:306

Obrazek

Ewelinko jednak kora na wielu rabatach zdecydowanie upraszcza pielęgnowanie ogrodu. Poza werbeną, która tam najlepiej się wysiewa, chwastów raczej nie ma. Dlatego zastanawiam się nad korą w innych miejscach, ale te ciągłe przeróbki. ;:124 Naprawdę nie poświęcam wiele godzin na pracę, raczej są to krótkie wyjścia z domu w wolnych chwilach. Też czekam na deszcz, bo już bym resztki werbeny sprzątnęła, a chwastów trochę też przyrosło. :roll: Różowa szałwia chyba zagości na rabacie po likwidacji truskawek, ale dopiero za dwa lata. Już się zastanawiałam, czy nie przesadzić ciemnych orlików, ale wszędzie mam rabaty na tle zielonego żywopłotu, lub elewacji. Niestety ta rabata przy elewacji zachodniej już obsadzona wieloletnimi trawami i iglakami. Trudno tam wcisnąć jeszcze orliki.

Obrazek

Seba pod koniec lata pomyślimy o nadwyżkach. :D Truskawek już mamy sporo, dziś syn się napatoczył, to podjadł prawdziwych, pachnących, nie chemicznych z bazaru. ;:108 Niektóre rabaty się zagęszczają, a inne pozostaną luźne, bo takie założenie zrobiłam. Choć pomysły mam różne, więc nigdy nie wiadomo jaką rewolucję przeprowadzę. ;:306 Aktualnie za wiele roślin nie kwitnie, ale już sporo bylin pokazuje kolory, więc czerwiec, jak zwykle, będzie najbardziej kwitnący. Naparstnice już zaczynają.

Obrazek

Elu pozbieram nasiona orlików, ale nie wiem, czy one powtarzają cechy. ;:218 Ten orlik jest właściwie niebiesko- fioletowy, taki jak na zdjęciu, choć nazywa się blue. :;230 Nasiona czosnków wrzuciłam do ziemi, bez wiary, że wzejdą. W dodatku tuż przy brzegu trawnika pod trzmieliną, więc lekko nie miały, ale wzeszły bardzo ładnie. W kolejnym roku też wysiałam, i podobnie sobie poradziły. Już pościnałam czosnki, właśnie ze względu na osłabianie cebuli produkcją nasion. Został jeden na kolejny wysiew. ;:173

Obrazek

Obrazek

Alu jak na roślinę, która prawie nie miała korzenia i jeden liść, to chaber rozrósł się doskonale. Będzie kilka kwiatów, mają piękny mocny kolor. ;:215 Ty zaznacz swojego białego, a ja spróbuję wysiać pełnego białego, może się uda. Wczoraj dzień z Karolem, a dziś trochę nadrobiłam zaległości w domowych pracach, bo upał taki, że nie dało się nic robić. Gleba sucha jak pieprz. ;:202

Obrazek

Obrazek

Mariolko narzekałyśmy na zimną wiosnę, a teraz znowu upały nam przeszkadzają. ;:306 Lubię ciepło, ale też w takie dni jak dziś, nie grzebię na rabatach, bo bardziej można zaszkodzić roślinom, gleba straci resztki wilgoci. Ostróżkom czasem sama połamię pęd, a co dopiero Twoje czworonogi. ;:108 U mnie przemarzły tylko młode przyrosty. Choć jeden świerk kulisty jednak ma jakiegoś grzyba. Użyłam chemii i już pięknie przyrasta. Na pewno psi mocz uszkadza iglaki. Moja siostra ma małego pekińczyka, a już wykończył kilka małych iglaków. Przestała dosadzać, bo szkoda pracy. Chopin na pewno zakwitnie, mój ścięty na 3-5 cm już ma pąki. :tan To jednak róża terminator, choć u mnie posadzona wyjątkowo źle, zimne wiatry wieją dokładnie korytarzem, na końcu którego ona rośnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i miłego świętowania. Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, ciekawe rzeczy piszesz na temat czosnków. Czyli trzeba ścinać przekwitnięte żeby nie osłabiać cebul? Dobrze zrozumiałam? A te małe cebulki, które wykopałaś to z siewu właśnie? Po jakim czasie są takie? Pytam, bo u mnie co roku między czosnkami na wiosnę pełno trawki, i myślę, że to właśnie wysiane nasionka.. Tylko, że nie zauważyłam jakiejś większej ilości nowych czosnkowych kwiatów :roll: Jak myślisz, pogrzebać w ziemi i sprawdzić czy są tam małe cebulki?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Soniu :wit

Dawno u Ciebie nie byłam, narobiło mi się zaległości ;:185

Za każdym razem jak do Ciebie zaglądam, to jestem pod wrażeniem, że u Ciebie wszystko jest takie uporządkowane, równiutkie, aż chciałoby się tam pójść i coś porobić w ogrodzie :D Zresztą, w takim pięknym ogrodzie pracować, to sama przyjemność ;:108
Mój ogród, dla porównania, to jest jeszcze dziczyzna :lol: Staram się go ujarzmić, ale czasem przegrywam. Ale, dla chcącego nic trudnego :wink:

Soniu, a kiedy kwitną te złocienie Crazy Daisy, które od Ciebie mam? Bo zakwitły mi teraz inne, wysokie białe i zaczełam gorączkowo szukać tych od Ciebie, bo one chyba takiej bardziej pierzaste były.
Ostnica mi niestety nie przezimowała, chociaż ją okryłam, ale na pewno jeszcze spróbuję :)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu wszystko pięknie kwitnie i rośnie ;:215 Cieszę się bo na ostatniej fotce masz iryski, które u mnie kwitną w dużej ilości ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, znalazłam nareszcie siewki Werbeny Patagońskiej ;:oj Są jednak. Maleńkie, ale jednak. Siałam i Rigidę, ale 1.nie pamiętam gdzie 2.nigdzie jej nie widzę, a już zaczęłam pielenie. Może gdzieś wyrośnie niespodzianie.
Nad korą też się zastanawiam. Chciałabym ja dać pod róże, bo kosić wśród nich to koszmar. Dziewczyny różnie o niej piszą i na razie jeszcze nie podjęłam decyzji. Chyba jednak mnie to nie minie.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu u Ciebie jak zwykle czyściutko, estetycznie ;:63
Trawki pięknie wyglądają z czerwienią.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, mam nadzieję, że choć troszeczkę wody z nieba na Twój ogród popłynęło... ;:218
Bardzo kolorowo na Twoich rabatach i tak czyściutko. ;:333 Widać rękę ogrodniczki. ;:63
Widzę kwitnącą żurawkę i różowego chabra! ;:303

Dobrego tygodnia, Soniu. ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, policzki Cię dzisiaj nie piekły? :lol: Pytam, bo myślałam o Tobie podczas pielenia. Otóż znalazłam miliony siewek werbeny. A tak się zawsze dziwiłam, że Ty masz, a u mnie się nie wysiewa. Otóż jest już wszędzie, nawet w warzywniku :;230
A ja jeszcze posadziłam troszkę z rozsady :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękują wszystkim za zaglądanie. ;:180 Piękny, upalny dzień. Pobiegałam wieczorem z konewką, jak nie spadnie zapowiadany deszcz, jutro od rana konieczne podlewanie. Bażant nawoływał swoje panienki, chyba się pogubiły. :wink: Niestety daleko się chował.

Obrazek

Dorotko ścinam czosnki zaraz po przekwitnięciu. Jak u każdej rośliny cebule tracą energię na wytwarzanie nasion, zamiast ją magazynować na przyszłoroczne kwitnienia. Cebulki czosnków wysokich ze zdjęcia mają dwa lata. Na kwitnienie trzeba poczekać pewnie z pięć lat. ;:65 U Ciebie najpewniej szczypiorek czosnkowy, ale kwiatów szybko niestety nie ma. :D W pierwszym roku cebulki mają średnicę około 3-4 mm. Z pewnością je znajdziesz, tylko trzeba dokładnie przesiać ziemię. Tylko czosnek główkowaty u mnie kwitnie w kolejnym roku po wysianiu się.

Dominiko masz dużą działkę, zastane drzewa i krzewy. Moja działka była zupełnie pusta, marzyłam o tym, żeby jakieś drzewo szybko urosło. ;:108 Tworzyłam ogród według pewnego schematu, który miałam w głowie. Mimo, że zamówiłam projekt ogrodu już w momencie, gdy zaczęła się budowa domu. Na szczęście zaczęłam się uczyć, między innymi na forach i projekt pozostał na pamiątkę. :wink: Nie zrealizowałam żadnego jego fragmentu. Po zaglądaniu do innych ogrodów, powoli szukałam takiego, który będzie mi odpowiadał i na jaki mnie stać. :D
Crazy Daisy ma dopiero malutkie pączki. Kwitnie trochę później niż zwykłe złocienie. Ostnicy nie ma sensu okrywać, ona nie przetrwa w wilgoci. U mnie trzeci rok żyje na najbardziej suchej rabacie. Tam gdzie gleba rodzima pomieszana z gliną co roku ginie.

Ewuniu irysy syberyjskie, to prezent od mojej najlepszej przyjaciółki. Średnio co dwa lata zmieniają miejsce, ;:173 a jednak kwitną niezmiennie. Już kilka osób zostało obdarowanych, bo bardzo ładnie przyrastają. Wolę je od bródkowych, bo zdecydowanie dłużej kwitną. ;:215

Iwonko taki chwast, jak werbena z pewnością nie mógł nie wysiać się. ;:306 U Ciebie chłodniej, dlatego jeszcze małe, zresztą w tym roku u mnie też zdecydowanie później się pokazała. Niestety zakwitnie też później, ale jak będzie długa jesień, nacieszymy się nią. Rigida wygląda dokładnie tak, jak patagońska. Ja zachowuję siewki, tam gdzie rosła, ale prawdopodobieństwo, że będą pomieszane jest duże. :wink: Dopiero jak zaczynają mocniej przyrastać, widać różnicę. Rigida szybko się rozkrzewia, a patagońska rośnie w górę.
Różomaniaczki nie polecają kory pod róże, bo trudno wybierać liście porażone chorobami. Ja jednak jedną rabatę z różami wysypałam korą, bo rosną w słabej, piaskowej glebie, która bardzo szybko wysycha. Natomiast na bylinowych sprawdza się doskonale, chwastów prawie nie ma, a jeśli wyrosną, to są rachityczne i łatwo je wyrwać. U mnie kora stale pomieszana z glebą, bo ciągle coś przesadzam. Również gryzonie robią tunele, a niszcząc je mieszam korę z glebą. Czasem dokupuję w ciągu sezonu i dosypuję na wierzch, żeby trochę poprawić wygląd. :roll:

Kasiu niewielki ogród, łatwiej utrzymać porządek. Mam niepohamowaną chęć do zmian, więc z bliska już tak różowo, moje rabaty nie wyglądają ;:306 Dzisiaj też pozaglądałam i już bym coś przesadziła. Na szczęście upały, więc rośliny bezpieczne. :lol: Trawy nareszcie widać na rabatach, w tym roku prawie wszystkie przeżyły, z czego jestem niezmiernie zadowolona, bo bez nich jakoś ogrodu już sobie nie wyobrażam.

Lucynko żurawki wszystkie kwitną, mam ich trochę, więc kwiaty w różnych kolorach. Chaber, to niespodzianka, którą dostałam z inną rośliną. Posadziłam jesienią jeden liść z niewielkim korzonkiem, bo wydawało mi się, że to nie chwast. Nawet darczyńca miał wątpliwości. Chaber odwdzięczył się, że nie wylądował w kompostowniku. Pięknie się rozrósł i kwitnie. :tan Właśnie zerwał się wiatr i coraz więcej chmur płynie, może wreszcie popada. Jeśli nie, jutro czeka mnie podlewanie.

Małgosiu werbena walczy o przetrwanie, więc na stałe już zagości w ogrodzie. :uszy Tylko wyjątkowe estetki, pewnie wypielą ją zanim zdąży urosnąć. ;:131 U mnie w truskawkach było najwięcej, ponieważ były przykryte włókniną od lutego, gleba była cieplejsza. W wątku werbenowym toczy się dyskusja, jak długo siewki zachowają cechy pierwotne. U mnie drugi rok wyłącznie samosiejki, więc zaobserwuję, czy równie ładnie zakwitnie, jak ta z nasion sklepowych. ;:218 Rumieńce miałam wyjątkowe, zarówno z Twoich dobrych fluidów, jak i upału. :D

Zakwitła cebula siedmiolatka, ponieważ uwielbiają ją owady, zostawiłam kilka kwiatów.

Obrazek

Miłorząb co roku testuje moją cierpliwość, dopiero zaczął wypuszczać liście. :roll:

Obrazek

Bobo i Anabelka już zapączkowane.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

No pewnie, jesienią będzie odpowiedni czas na dzielenie roślin :D
U mnie też powoli naparstnice zaczynają swój pokaz ;:173
Moja hortensja Bobo jeszcze malutka, ciekawe czy zakwitnie ?
To moja pierwsze hortensja - posadziłem ją w widocznym miejscu przy altanie.
Soniu jakie niskie hortensje jeszcze polecasz ?
U mnie też miłorząb dopiero liście puścił ;:224 surmia również.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu nas dziś burza z ogrodu wygoniła.A mieliśmy gości i grillowaliśmy.
Popadało troszkę, więc roślinki podlane. :lol: Też już miałam bardzo sucho.
Teraz deszcz poszedł dalej, może do ciebie i w nocy ci pięknie podleje... ;:173
Moja anabellka też już w pączkach... :heja
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu a nas wygonił deszcz z rynku, gdzie były obchody Dnia Dziecka. Jak wróciliśmy do domu to przestało padać. Troszkę podlało ale się zmieniło powietrze. Jutro liczę na zapowiedziany deszcz, bo już strasznie sucho było. Podlewałam.. To jednak masz rutewkę ekrii?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

A moja anabelka w kikutach ogryzionych przez ślimaki..mam ją na rabacie zewnętrznej przed działką i nie dopilnowałam...Ale teraz już się zbiera i może zakwitnie później.
Jutro ma być temperatura znośna to będzie ulga...Sucho... w sobotę zdrowo podlewałam! ;:108 Może w nocy popada!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”