I cyklantera obrodziła pięknie, mimo trzech roślinek mam mnóstwo owoców:)
McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
U mnie tak samo, najlepszy plon dały pomidorki, cukinie, kabaczki, dynie i ogórki:))) 
U mnie 'eksperymentalnie' z super efektem kończy się sezon w którym z kilku krzaków obrodziła masa pomidorów koktajlowych. Poza tym dużo było cukinii.
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W najbliższym czasie dodam jamies zdjęcia!
Obecnie jestem na etapie zbierania nasion na Akcje 
-
krysia67
- 200p

- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Michałku, pochwal się jakie uprawiałeś odmiany pomidorów w tym sezonie /chyba nie meldowałeś/.
pozdrawiam
Krystyna
pozdrawiam
Krystyna
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
No i niecierpliwie czekamy na te obiecane zdjęcia
.
U mnie już porobione porządki, zdemontowałam siatki i pergole i już schowane czekają na przyszły sezon. Z warzyw rosną jeszcze pory, buraki (do wyrwania) w tym liściowe, kalarepy (do wyrwania), rzepy, letnie sałaty, koper (większy już zaprawiony, reszta skiełkowana), fasolki szparagowe (dużo zawiązanych, czekam aż troszkę podrosną), dogorywające cukinie i zimowy jarmuż.
U mnie już porobione porządki, zdemontowałam siatki i pergole i już schowane czekają na przyszły sezon. Z warzyw rosną jeszcze pory, buraki (do wyrwania) w tym liściowe, kalarepy (do wyrwania), rzepy, letnie sałaty, koper (większy już zaprawiony, reszta skiełkowana), fasolki szparagowe (dużo zawiązanych, czekam aż troszkę podrosną), dogorywające cukinie i zimowy jarmuż.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
krysia67
- 200p

Michałku, ale milczący jesteś
pozdrawiam
Krystyna
pozdrawiam
Krystyna
- McMArchewka
- 1000p

Witajcie! Daję słowo, że dodam dziś zdjęcia
Generalnie mam ostatnio bardzo mało czasu, nawet na warzywa
Za to z zebranych pomidorów zbieram nasionka dla siebie i na Akcję
Planuję także już przyszły rok ^^
- McMArchewka
- 1000p

A oto dodaje obiecane zdjęcia
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że ostatnio mam niezbyt wiele czasu na cokolwiek, także widać to w grządkach. Zbliża się zima, więc będę już musiał się zabrać za porządki
Bardzo się cieszę, że po dziś dzień pomidorki sobie rosną! ^^ Cukinie wyglądają, jakby zaskoczył je przymrozek - nic bardziej mylnego - dogorywają już po prostu. W najbliższym czasie zbiorę już całą resztę fasolki z orzełkiem. Zrobiłem już zapasy nasion pomidorów, także część z nich idzie na akcje. A oto fotorelacja

-
krysia67
- 200p

Michałku, no cóż nieuchronnie zbliża się koniec sezonu.
My na południ Polski i tak mamy lepiej, ponieważ nie było jeszcze przymrozków /przynajmniej u mnie/.
Ja w dniu wczorajszym wszystkie pomidory rosnące na balkonie obcięłam sekatorem /zlikwidowałam/.
Z Cytrynka Groniastego zebrałam jeszcze pojemnik 2 l niedojrzałych, ale wyrośniętych owoców.
Michałku masz już typy odmianowe pomidorów co do upraw w przyszłym roku ?
Podziel się z nami
pozdrawiam
Krystyna
My na południ Polski i tak mamy lepiej, ponieważ nie było jeszcze przymrozków /przynajmniej u mnie/.
Ja w dniu wczorajszym wszystkie pomidory rosnące na balkonie obcięłam sekatorem /zlikwidowałam/.
Z Cytrynka Groniastego zebrałam jeszcze pojemnik 2 l niedojrzałych, ale wyrośniętych owoców.
Michałku masz już typy odmianowe pomidorów co do upraw w przyszłym roku ?
Podziel się z nami
pozdrawiam
Krystyna
- McMArchewka
- 1000p

Krysiu, u mnie nie było także przymrozków na szczęście Ufff ^^
A jeśli chodzi o pomidorki na przyszły rok to hmhmh. .. na pewno Czereśniowy, Złoty Ożarowski i Koralik, a co do reszty to muszę jeszcze to przemyśleć
Natomiast wiem, że na pewno nie będę miał Sławy Nadrenii, Bawolego Serca i być może Krakusa. Może będzie jeszcze Sakiewka i Czekolada. Poza tym chcę znaleźć jakąś właśnie taką zwyczajną odmianę pomiara, czerwoną coś na wzór tego, co zawsze można w sklepie nabyć 
A jeśli chodzi o pomidorki na przyszły rok to hmhmh. .. na pewno Czereśniowy, Złoty Ożarowski i Koralik, a co do reszty to muszę jeszcze to przemyśleć
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Michale!McMArchewka pisze:... Poza tym chcę znaleźć jakąś właśnie taką zwyczajną odmianę pomidora, czerwoną coś na wzór tego, co zawsze można w sklepie nabyć
Ja (i myślę, że zdecydowana większość) uprawiam pomidory właśnie dlatego, że sklepowe są dla mnie nijakie. Jeśli smakowałyby mi sklepowe, to pewnie kupowałabym zamiast uprawiać.
Powodzenia
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- McMArchewka
- 1000p

No tak, ja tez dlatego uprawiam pomidory
Po prostu muszę znaleźć taką uniwersalną, najlepiej czerwoną, dużą i jak najwcześniej dojrzewającej odmiany. Szukam ideału
Także planuję wyglad przyszłorocznego tunelu foliowego. Wiem też, że bedę chciał mieć jeszcze mniej odmian niż w tym roku przy jednoczesnym zwiększeniu ilości krzaczków i maksymalnym wykorzystaniu mniejsca pod folią
Także planuję wyglad przyszłorocznego tunelu foliowego. Wiem też, że bedę chciał mieć jeszcze mniej odmian niż w tym roku przy jednoczesnym zwiększeniu ilości krzaczków i maksymalnym wykorzystaniu mniejsca pod folią
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
U mnie wygrał w tym roku 'Ożarowski', był smaczniejszy nawet od 'Bawolego serca'
.
Powolutku ku końcowi sezonu ogrodowego, wyrwałam dzisiaj selery korzeniowe (niestety nici z bulw, ale przynajmniej na zielone będzie do zupy), jeszcze naciowe powyrywać, buraki liściowe rosną sobie dalej (tak samo ćwikłowe siedzą w ziemi), rzepka rośnie spokojnie oby do przymrozków jeszcze podrosła (najwyżej zostanie opatulona włókniną), kalarepka dalej stoi (do podjedzenia, większość idzie dla kur akurat uwielbiają tartą a nie jest zdrewniała, czyli zgodnie z opisem
), pory porosły cienkie jak mały palec (za ciemno miały przez kalarepy
), no i sałatki mimo że letnie odmiany teraz przez te deszcze zaczynają wyglądać jak sałaty (ale dojrzeć nie dojrzeją, przynajmniej na kanapki lub do obiadu będzie).
U mnie tak samo jak i u Ciebie jeszcze krzaczki cukinii dogorywają (czekają na zlitowanie
), ale pogoda taka że się nie chce z domu wychodzić, a co dopiero dobrowolnie siedzieć lub robić coś w ogródku.
Powolutku ku końcowi sezonu ogrodowego, wyrwałam dzisiaj selery korzeniowe (niestety nici z bulw, ale przynajmniej na zielone będzie do zupy), jeszcze naciowe powyrywać, buraki liściowe rosną sobie dalej (tak samo ćwikłowe siedzą w ziemi), rzepka rośnie spokojnie oby do przymrozków jeszcze podrosła (najwyżej zostanie opatulona włókniną), kalarepka dalej stoi (do podjedzenia, większość idzie dla kur akurat uwielbiają tartą a nie jest zdrewniała, czyli zgodnie z opisem
U mnie tak samo jak i u Ciebie jeszcze krzaczki cukinii dogorywają (czekają na zlitowanie
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Z czerwonych pomidorów najwcześniej zaowocował mi Pikuś (malinowy), a później Malinowy Olbrzym (wcale tego malinowego koloru ani smaku nie wyczułam)
.
W ubiegłych latach miałam najwcześniej Moskovich i Cosmonaut Volkow.
W ubiegłych latach miałam najwcześniej Moskovich i Cosmonaut Volkow.
Moje nowe imię Szansa 
- McMArchewka
- 1000p

Ginka, widzę, że też nie wyrwałaś jeszcze buraczków? 
ostatnia szansa, jak dla mnie to zdecydowanie najlepszy był w tym roku Koralik - prawdziwy smak pomidora! ^^
ostatnia szansa, jak dla mnie to zdecydowanie najlepszy był w tym roku Koralik - prawdziwy smak pomidora! ^^