Radośnie Was witam po deszczowej nocy (w końcu)
Wczoraj jeszcze słońce nie zaszło, a już jeż przyszedł w odwiedziny
Basiu ... smutno mi że nie rosną u ciebie azalie
Ja też długo miałem z nimi problemy i kilka 'wyszło'. Zawziąłem się jednak i ... rosną.
Przede wszystkim przy sadzeniu młodych roślin namoczyć korzenie, rozczesać i rozłożyć w niegłębokim dołku bo korzenią się szeroko i płytko (
Jadzi podpowiedź - jakże prawdziwa) gdy przesadzałem swoje w inne miejsce, to nawet po dwóch latach bryła korzeniowa wyglądała jakby wyjęta dopiero z doniczki.
Oczywiście w dołku głęboko ziemia przepuszczalna i dużo kwaśnego torfu.
Potem coroczne zakwaszanie gleby, oraz porcja nawozu do kwasolubów, oraz całoroczne podlewanie, nawet zimą.
Dodam jeszcze, że po kwitnieniu obrywam wszystkie pąki kwiatowe, roślina się wzmacnia i mocno krzewi.
Nie mogę się na nie napatrzeć - w tej chwili są głównym tematem zdjęciowym
Jadziu, nie tylko rośliny od ciebie nie przynoszą wstydu, ale są głównym punktem ogrodu. Wiele z nich po raz pierwszy widzieli nasi ogrodnicy
Róże jeszcze zapączkowane, pewnie teraz ruszą po nocnym długim opadzie deszczu.
Wczoraj obejrzałem wszystkie i .... mszyce zaczynają się zbierać, a kilka pączków zniknęło - znalazłem winowajców.
Nawet do pąków piwonii się wgryzały - ciekawie będzie kwiat wyglądał, gdy przegryzły się przez niemal wszystkie płatki.
Brawo
Elizabetko! Czekamy na odwiedziny. Zaraz napiszę pw.
Za makami nie płacz - panoszą się mocno i pozbierałem sadzonki w ub.r. - siedziały w doniczkach i rosną po zimie
Będziesz miała
Beatko, długo się zastanawiałem, o jakie niebieskie niby stokrotki chodzi ....
Pewnie miałaś na myśli te pod goździkami.
To
kulnik sercolistny
Moniko - lewizja dwa razy mi uciekła, ale ja uparty, a że przysłowia są mądrością narodów, więc .... do trzech razy sztuka.
Wiem, że ma mieć drenaż i posadzona ma być na leżąco, by w kącikach liści nie gromadziła się woda - na zimę ma daszek z szyby.
Dzwonią na mnie, że koniec na dzisiaj ...
Pozdrawiam więc wszystkich
Lilakiem Meyera 'Palibin' Po deszczu czas na flancowanie sałaty, oraz cynii i astrów.