Hacjenda Anego - bardziej różana.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.

Post »

Andrzeju czy dobrze zauważyłam maka od Tosi ????na jednej z fotek .U mnie trochę sie rozbija, a mam mało miejsca to taki zaborca terenu.Jednym jego atutem to cudne kwiaty, więc go toleruję.Cudne kolorowe poduchy floksów azalie też dają popis .Ciekawe czy u Was też dzisiaj było burzowo???? bo teraz znów przelatują po niebie flesze ;:222 Miłego ogródkowania ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję any :)
Złotlina masz pięknego,
co Ty z nim robisz, że jest tak dorodny kolego?
Floksowe poduchy,
lewizji kwiatuchy,
rojniki prześliczne,
wyglądają z kamieni jak jakieś iglicznie.
Wawrzynek się zbiera, opuncje szaleją,
trzmielina idzie do nieba pionową aleją  :lol:
Bardzo mi się podoba ten Adrzeja ogródek
i podziwiam go szczerze, z oczywistych powódek.
Niech kwitnie tam kwiecie
i rosną owoce,
i ptaszek jaki ładny czasem poświergoce ;:138
Nic nie poradzę na wierszy klecenie,
jak mnie takie w Andzeja ogrodzie nachodzi natchnienie :lol:
;:130
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu - no właśnie podpowiedziałaś Andrzejowi, że raczej nie zakwitnie jeszcze Wawrzynek, a ja na tej informacji skorzystałam, bo nie miałam złudzeń ;:172 Stąd skojarzyłam, że dostaliśmy podobnej wielkości sadzoneczki od Ciebie. Natomiast tej wiosny już jest widoczny, ma duże listeczki - trzyma już fason ;:215

Andrzejku - Pszczyna zaprasza w połowie maja.
Hortensję ogrodową miałam okrytą tej zimy, według Twoich wskazówek - i rzeczywiście jest róznica, nie wiem jeszcze czy w kwitnieniu ale w liściach to na pewno. Już tak będę ją okrywać co roku. ;:215
Goździk poczuł się chyba zazdrosny, że tak bardzo chwaliłam Twój, i też się za siebie wziął, a wcale mu się wcześniej nie chciało.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po pięknej majówce, kiedy to zamieszkałem na hacjendzie przez kilka dni, czas na sprawozdanie i pozdrowienie miłych gości :wit
Burza (3 V) nie przeszkodziła, bo akurat wróciliśmy do domu i patrzyliśmy na nią z okna.
Obrazek

Obrazek

Widywałem na krzewach pajęczyny, ale dopiero ubrane w poranną rosę ładnie wyglądały.
Obrazek

Dłużej na ogrodzie, to więcej czasu na zajęcia inne. Filipowi zmajstrowałem nowe skrzypce.
Obrazek

Dziękuję Aniu za miłe słowa.
W końcu dowiedziałem się, jak z jednego małego kwiatka ma powstać grono cytryńca chińskiego.
Właściwie to nie wiem jak, ale tak to wygląda - owoce będą :)
Obrazek

Masz rację - rodki kwitną i jest pięknie ;:138
Obrazek

Obrazek

Tak Beato - Bazylo, to są floksy szydlaste. Pięknie dodają koloru.
Obrazek

Ale nawet jednokolorowe roślinki pięknie się prezentują.
Obrazek

Tak Jadziu, to mak od Tosi i też się panoszy - wędruje gdzie chce, ala ja mu na drodze stoję i pilnuję :wink:
Wczoraj zaczął pokazywać kolorek.
Pisałaś 29tego i o burzę pytałaś - nie było ani burzy , ani żadnych opadów przez cały kwiecień :( dopiero 3 maja grzmiało i trochę popadało (pół beczki wody z dachu naleciało)
Obrazek

Azalie kwitną na potęgę :)
Obrazek

Obrazek

Moniko ... dziękuję Ci za 'takie natchnienie' ;:138 Pięknie napisałaś ;:168
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beato - Beaby trudno było nie trafić z wawrzynkiem - najwięcej roślin w ogrodzie mamy od Jadzi i najlepiej rosną, bo z serca darowane ;:180
"Daisy Days" już mam zapisane w kalendarzu (18-20 V) :heja
Cieszę się, że hortensje mają się lepiej. Ja tak jak mówiłem ... nie okryłem i wierzchołki mam przemarznięte. Ale one nie dały się i będą kwitły ze środkowych pąków.
Co dzień piękniejsza :)
Obrazek

Len także od Jadzi, na razie kłóci się z niezapominajką, która sama tu przyszła. Niedługo przekwitnie i len będzie królem do jesieni.
Obrazek

Pierwsza rozkwitła Therese Bugnet od Elizabetki
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich miłych gości - na ogrodzie pachnie cudownie. Lilak Mayera Palbin zakwita :heja
Obrazek

Fioletowy RH zaraz poprawi kolorystykę ogrodu.
Obrazek

Miłego dnia i wypoczynku na ogrodach :wit
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Andrzejku, Twoje azalie robią wrażenie! ;:oj Cudowne są! Niestety moje kwitną bardzo skromnie, nie wiem co z nimi mam począć... :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju len ,który się nie leni właściwie jest od Izki, tylko u mnie pozwoliłam mu się rozsiać tak jak mówiła Iza, dlatego zawsze jest coś do podziału. Cieszę się ,ze moje roślinki dobrze rosną,bo zawsze im po cichutku mówię ,żeby mi wstydu nie przyniosły . Nie wyobrażam sobie ogródka bez azalii i Rh a tegoroczne cudownie są ukwiecone ;:167 aż dech zapiera, a serce rośnie :wink: Lewisje też muszę pochwalić oj zaraziłam nią co poniektórych :;230 Widzę ,ze róże jeszcze nie są na pierwszym planie czyli nie kwitną aaaaa prócz Thereski jednak moja jeszcze w pąkach .Cudne widoczki ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Andrzejku ja też mam len od Izki i wiele kwiatków. :wink:
A Therese Bugnet dostałam parę dobrych lat od Oliwki i teraz mogę dalej przekazywać jej korzonki...to sama przyjemność.
Korzonki nadal się tworzą więc na pewno nie będziesz ostatni do obdarowania. ;:306
Ogród prezentuje się obłędnie....cudne są te poduszkowe floksy. Moje już przekwitły niestety ale taka kolej rzeczy.
A co do maków to miałam nasiona i wysiewałam zaraz po zimie i ani jeden mi nie wykiełkował...szkoda bo bardzo mi się podobają.
Za lilaka dziękuję...co prawda mam jednego ale skoro u mnie dobrze rośnie to chętnie przyjmę co Wam zbywa.
Na przełomie maj/czerwiec trzeba zorganizować jakiś najazd na Waszą działeczkę ;:138 chętnie bym te cuda zobaczyła na żywca. :lol:
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Jejciu Andrzej jak u Ciebie pięknie zielono i kolorowo ;:215 Podziwiam rodki i azalie ;:138

No, ale też muszę pochwalić Twoje zdolności lutnicze - przystojny skrzypek i wypasione skrzypce - to musi zagrać ;:333

A możesz mi powiedzieć co to za kwiatek podobny do niebieskiej stokrotki?

Pozdrawiam :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

A moja lewizja mam mnie w nosie i nie kwitnie :| Lewa jakaś :roll:
Pięknie. Kolorowo. Tyle kwiatów. ;:180 ;:63 :tan
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Radośnie Was witam po deszczowej nocy (w końcu) :wit

Wczoraj jeszcze słońce nie zaszło, a już jeż przyszedł w odwiedziny :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basiu ... smutno mi że nie rosną u ciebie azalie :(
Ja też długo miałem z nimi problemy i kilka 'wyszło'. Zawziąłem się jednak i ... rosną.
Przede wszystkim przy sadzeniu młodych roślin namoczyć korzenie, rozczesać i rozłożyć w niegłębokim dołku bo korzenią się szeroko i płytko (Jadzi podpowiedź - jakże prawdziwa) gdy przesadzałem swoje w inne miejsce, to nawet po dwóch latach bryła korzeniowa wyglądała jakby wyjęta dopiero z doniczki.
Oczywiście w dołku głęboko ziemia przepuszczalna i dużo kwaśnego torfu.
Potem coroczne zakwaszanie gleby, oraz porcja nawozu do kwasolubów, oraz całoroczne podlewanie, nawet zimą.
Dodam jeszcze, że po kwitnieniu obrywam wszystkie pąki kwiatowe, roślina się wzmacnia i mocno krzewi.
Nie mogę się na nie napatrzeć - w tej chwili są głównym tematem zdjęciowym :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu, nie tylko rośliny od ciebie nie przynoszą wstydu, ale są głównym punktem ogrodu. Wiele z nich po raz pierwszy widzieli nasi ogrodnicy ;:333
Róże jeszcze zapączkowane, pewnie teraz ruszą po nocnym długim opadzie deszczu.
Wczoraj obejrzałem wszystkie i .... mszyce zaczynają się zbierać, a kilka pączków zniknęło - znalazłem winowajców.
Obrazek

Nawet do pąków piwonii się wgryzały - ciekawie będzie kwiat wyglądał, gdy przegryzły się przez niemal wszystkie płatki.
Obrazek

Brawo Elizabetko! Czekamy na odwiedziny. Zaraz napiszę pw.
Za makami nie płacz - panoszą się mocno i pozbierałem sadzonki w ub.r. - siedziały w doniczkach i rosną po zimie :)
Będziesz miała ;:333
Obrazek

Obrazek

Beatko, długo się zastanawiałem, o jakie niebieskie niby stokrotki chodzi ....
Pewnie miałaś na myśli te pod goździkami.
To kulnik sercolistny
Obrazek

Moniko - lewizja dwa razy mi uciekła, ale ja uparty, a że przysłowia są mądrością narodów, więc .... do trzech razy sztuka.
Wiem, że ma mieć drenaż i posadzona ma być na leżąco, by w kącikach liści nie gromadziła się woda - na zimę ma daszek z szyby.
Obrazek

Dzwonią na mnie, że koniec na dzisiaj ...
Obrazek

Pozdrawiam więc wszystkich Lilakiem Meyera 'Palibin' Po deszczu czas na flancowanie sałaty, oraz cynii i astrów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twój -mój Palibin też zakwitł cudnie i roznosi nieziemski zapach .Azalie masz Andrzeju cudne i obficie zakwitły mój Catawbiense dopiero się zbiera jednak jest długi chudy i nie robi jakiegoś oszałamiającego efektu .Po całonocnym podlewaniu trochę wody z postawionych pod altanka pojemników poszło do beczki.Musiałabym mieć tam jakiś większy pojemnik albo beczkę na darmową wodę. Andrzeju fajnie mieć takiego przyjaciela u siebie https://lh3.googleusercontent.com/n-AAl ... 00-h600-no CUDNY WIDOK ;:167
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sporo pracy przy tym usuwaniu przekwitniętych pąków, skoro tak dużo obficie kwitnących azalii :) Ale efekt jest. Widać, że im dobrze :)
Jeeeeeeeeż ;:138 Wspaniale ;:138 U nas nie ma jeży. Są za to gryzonie w ilości hurtowej i każdego rodzaju :roll: I turkucie podjadki... Ale jeży nie ma ;:185 A ja tak je lubię :tan
Z lewizją się tak nie obeszłam, pewnie pokazała mi co o mnie myśli :) Teraz będę mądrzejsza!
Dziękuję za porady.
Pisałeś o ogrodnikach, że nie widzieli takich roślin - podejrzewam, że jesteście ozdobą i obiektem westchnień całej okolicy :)
;:333 :wit
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Polski piękne.
Ale bezapelacyjnie teraz teraz prym wiodą cudne rodki i azalie.
Widoki masz bajeczne. Mnie rodki nie lubią. :(
A to ciekawe z tym cytryncem. ;:oj też tego nie widziałam ,nie wiedziałam. ;:131 A jednego kwiatka grono.
Ciekawe jestem czy u mojego cytrynca coś się też tak pojawi. Czy owocki będą.
Muszę się on bliżej przyjrzeć :roll:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Niesamowite, jak pięknie ukwiecona działeczka ;:138 Ogromne wrażenie zrobiło na mnie zdjęcie z ogromem płatków kwiatowych , pokrywających rabatkę. Rododendrony i azalie powalają i choć nie mam jak na razie do nich ręki , nie odpuszczę ;:306
Cytryńca miałam , ale niestety nornice go zniszczyły. Pozdrawiam serdecznie ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Andrzejku powiem Ci, że azalie u Ciebie wymiatają!!! ;:oj Szczęka opada... ;:167

Ja mam już z 6 lat dwie sztuki, w tym roku jedna nawet zakwitła ładnie (jak na swoje możliwości), a druga ma dwa kwiaty i sporo suchych pędów. Chyba tę drugą przesadzę w inne miejsce, bo ostatnio przyszło mi na myśl, że może ją coś podjada od spodu? Kiedy można przesadzać?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”