Fajniebeata693 pisze:Aniu, oczywiście umówimy się.
Parapetówki i podłogówki ... aanula :)
-
niezwykla22
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 23 maja 2008, o 19:42
Pachira - jak rozkrzewić?
WItam
Od 2 lat mam pachirę - kupiłam ja jak była już dużą rośliną, miała wówczas pień spleciony z pięciu gałęzi. W międzyczasie 3 z gałązek uschły - zostały dwie. Moim problemem jest to, że drzewko strasznie się pnie w górę (jeszcze rok i dotknie sufitu), ma całe mnóstwo nowych , młodych a co za tym idzie - niewielkich listków, przy czym zgubiła (uschły lub zżółkły) wszystkie te stare liście, bardzo duże i dorodne. Staram się bardzo sumiennie dbać o jej warunki bytowe, ale ona i tak dubi te najładniejsze liście i wypuszcza nowe - na samej górze drzewka.
Moje pytanie: czy robię gdzies błąd? Jak zatrzymać jej wzrost w górę, a sprawić, żeby "nabrała" dużych liści?
Czytałam, że wczesną wiosną można skrócić gałązki nawet w połowie długości - ale nie mam pojęcia czy chodzi o główne gałęzie- mogłabym dostać schemat cięcia na jakimś obrazku?
Bardzo, bardzo dziękuję
Od 2 lat mam pachirę - kupiłam ja jak była już dużą rośliną, miała wówczas pień spleciony z pięciu gałęzi. W międzyczasie 3 z gałązek uschły - zostały dwie. Moim problemem jest to, że drzewko strasznie się pnie w górę (jeszcze rok i dotknie sufitu), ma całe mnóstwo nowych , młodych a co za tym idzie - niewielkich listków, przy czym zgubiła (uschły lub zżółkły) wszystkie te stare liście, bardzo duże i dorodne. Staram się bardzo sumiennie dbać o jej warunki bytowe, ale ona i tak dubi te najładniejsze liście i wypuszcza nowe - na samej górze drzewka.
Moje pytanie: czy robię gdzies błąd? Jak zatrzymać jej wzrost w górę, a sprawić, żeby "nabrała" dużych liści?
Czytałam, że wczesną wiosną można skrócić gałązki nawet w połowie długości - ale nie mam pojęcia czy chodzi o główne gałęzie- mogłabym dostać schemat cięcia na jakimś obrazku?
Bardzo, bardzo dziękuję
Jak dobrze, że nasi grają do bani. Przynajmniej przeglądnęłam cały Twój wątek
Twoje roślinki są świetnym antidotum na naszych piłkarzy. Są... przepiękne 
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pachira - jak rozkrzewić?
Niestety moja pachira nie ma az takich przyrostów jak opisujesz u swojejniezwykla22 pisze:WItam
Czytałam, że wczesną wiosną można skrócić gałązki nawet w połowie długości - ale nie mam pojęcia czy chodzi o główne gałęzie- mogłabym dostać schemat cięcia na jakimś obrazku?![]()
![]()
Bardzo, bardzo dziękuję
Nie wiem dokładnie jak ją ciąć ... Kiedyś Przemo wspominał coś o cięciu pachiry, zapytaj więc fachowca, czyli Przemka, a na pewno udzieli Ci odpowiednich instrukcji
- Teresa600

- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Aanulla.........same cuda tu zobaczyłam,piękne zadbane roślinki , i takie ich mnóstwo.Ciekawi mnie jednak czy zakwitła Ci ukorzeniona przez Ciebie sundavilla. Moja zakwitła i bardzo sie z tego cieszę.
zapraszam do mojego świata hydro
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73&start=0
Pozdrawiam Teresa
zapraszam do mojego świata hydro
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73&start=0
Pozdrawiam Teresa

- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- aanula

- Od: 21 cze 2007, o 10:38
Witaj AndziaAndziax007 pisze:Witaj Imienniczko![]()
I jak tam dracenki po liftingu
Dracena ma się całkiem dobrze
Jak tylko znajdę trochę wolnego czasu, to zrobię jej sesję zdjęciową i pokażę ...
Jadzia1 pisze:Anula a słychać u parapetowych Laughing
Jadziu
Mam nadzieję, że jak przyjdzie wiosna, to chociaż niektóre "odżyją" ...