Skromnie ale ogródkowo -ogród Sary

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skromnie ale ogródkowo -ogród Sary

Post »

Muszę sie pochwalić! Udało się ;:138
Ukorzeniłam róże pnącą i chyba rabatową ;:138 ;:108 ;:215
Pnącą czerwoną wsadziłam do doniczki aby się ukorzeniła,a na jesień idzie do ziemi i pod okrycie :)
Ale się cieszę. Próbuję ukorzenić jeszcze kilka roślin....zobaczymy z jakim skutkiem.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, gratuluję. :D Trzeba będzie tylko lepiej zabezpieczać je na zimę. Szlachetne odmiany na własnych korzeniach są podobno bardziej wrażliwe na mróz, niż te szczepione na dziczkach.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta wiem,wiem. I się tak zastanawiam czy by nie zabrać ich do domu i przezimować na stryszku,a na przyszły rok wysadzić?
Ja chętnie zaszczepiłabym ale nie potrafię, czytałam o tym ale no nie umiem. Róż pomarszczonych u mnie pod dostatkiem przecie...
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

Ładne masz te dąbrówki! Tylko one ekspansywne są -mi się tak rozbestwiła na rabacie ,ze musiałam część usunąć :(
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Saro :wit

Spaceruję właśnie po Twoim ogrodzie i zachwycam się pięknie kwitnącymi roślinkami, niektóre wyglądają niezwykle powabnie jak np. ta:

Obrazek

Znasz może jej nazwę, czy to roślina wieloletnia czy też jednoroczna ?.....piękna jest ;:108

Miło mi było Cię zobaczyć na zdjęciu, bardzo sympatycznie wyglądasz Saro ;:215

Jak tam roślinki z wiosennego zakupu, czy wszystkie Ci się przyjęły?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gogo76p Nie ty jedna masz z nimi problem:) Ja ostatnio musiałam drastycznie ją wyrwać. Żal mi było posłać na kompostownik ale jak trzeba to trzeba niestety.

Elu :wit
Cieszę się,że zajrzałaś do mojego ogrodu i podobają ci się moi podopieczni. Roślinka o którą pytasz to floks gwiaździsty -jednoroczny ale polecam do nasadzeń bo jest śliczny,a zwłaszcza na rabatkach. A jeśli chodzi o roślinki wiosenne,cóż częściowo tak ale nie obyło się o straty niestety. :roll:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oooo...a co Ci się nie powiodło? Może będzie można coś zaradzić?
Dzięki za nazwanie roślinki ;:196
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Hej Zeberko - Saro :wit
Przyszłam z rewizytą, byłam już u ciebie w ogrodzie ale chyba mi posta wcięło bo nie mam cię w "wątkach z moimi postami"
Bardzo szybko i bardzo ładnie zrobiliście działeczkę, aż miło się patrzy na tyle kolorowych kwiatów ;:138 Mam parę faworytów na grządkach, teraz już na bieżąco podpytam o niektóre przy nadarzającej się okazji:D
Dziękuję za odwiedziny w moim tworzącym się dopiero ogródku:D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, oj teraz to już nie pamiętam- cebulowe ucierpiały chyba najbardziej no i floksy bo kilka straciłam niestety.

kozino
, niestety posta też nie widzialam ale teraz nadrobiłaś z czego się cieszę :)
Faworytów powiadasz?? Powiedz jacy albo pokaż chętnie ci powiem,a może nasionka będę miała??
Lubię tworzące się ogródki, mój ogród też w ciągłej modernizacji ;:108

Mówie Wam kochani ile się ostatnio dzieję, napomnę o malutkiej kici którą znaleźliśmy na podwórku podczas 1-dniowego pobytu w Poznaniu bo wrócilismy nakarmić zwierzaki do domu. Otóż wchodzimy z mamą na klatkę schodową,a tam malutka kicia. Niestety nie rozpoznałyśmy jej (na podwórku często goszczą koty), mama była popytać sąsiadów czy komuś się nie zgubiła. Ale nie wróciła z dobrymi wiadomościami, w ten sam dzień jechalismy na działkę no i wzieliśmy pod bluzę bidulke.Spala całą podróż. Nie wyglądała źle, mała,kruchutka ale ogolnie zadbana. Na dzialce okazalo się ( była u nas 2 dni) że umie korzystać z kuwetki, pomysleliśmy iż może zgubiła się albo ktoś ją wyrzucił na to podwórko. Nakarmiliśmy bidulke, ogłosilismy na internecie...ale odzewu zero. A nasze pieski zadowolone z kociego towarzystwo nie były, kotkę dopadłu na działce jedna trzepła łapką no i w tym momencie stwierdzilismy,że nie możemy jej trzymać,ze znajomych kotki kochanej też nikt wziąć nie mógł. Więc z ciężkim bólem serca zawieźlismy ją do schroniska, tam przynajmniej dostanie jedzonko i nie wpadnie pod samochód. Kochana bidulka, mówie wam fajna kotka. Mamy nadzieję,że znajdzie dom.

A teraz druga sprawa z dzialki! Dzisiaj modernizowaliśmy rabaty, a w sumie od wczoraj je już tworzyliśmy :) Czekamy aż tata przywiezie Thuje, korę a! No i katalpa ma jeszcze przyjechać :) ;:224 Ale to już niespodzianka, jak gotowiec będzie to pokażę.
Niestety dzisiaj przekopując kwiaty zauwazyłam w jakim stanie są moje kwiaty cebulowe ;/ Muszę uzupelnić kolekcję w krokusy, hiacynty bo moja kolekcja uszczupliła się strasznie, a szczęście tulipany już kupione ;:215
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Czekamy na fotki zmian...
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu myślę,że dopiero po weekendzie :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Saro wzruszająca historia kotki :roll: Całe szczęście, że są jeszcze tacy ludzie, jak wy ;:196
Do mnie też przyplątał się kotek, ale miałam więcej szczęścia i znalazłam mu domek.
W tej chwili też jestem nastawiona na zakup cebul, bo niestety ostatnia zima wykończyła mi wszystkie narcyzy i część tulipanów.
Pewnie wszystkiego nie kupię, ale pierwsze zakupy już poczynione ;:173
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bardzo ciekawy ten floks gwiaździsty. Już gdzieś o nim czytałam ale nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten Twój. Szkoda że jednoroczny. A nasionka można zbierać?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko :wit , szkoda tylko że nie znaleźliśmy jej domu.
Ja cały czas dokupuję jakieś rośliny cebulowe,dzisiaj trochę krokusów. Mamy ponad 50 cebul tulipanów,nawet pospisywałam sobie nazwy i ciekawa jestem czy będą takie jak były opisane :) Nie mam narcyzów,może dokupię no i hiacynty. :D

April
Ja też kiedyś,jeszcze za nim kupiliśmy działkę czytałam to tych floksach bo widzialam je w czyimś ogrodzie. Na mnie wywarły ogromne wrażenie ale zawiodly bo jednoroczne. Ale dostalam je w lidlu , pomyslałam iż warto spróbować. No i efekt jest :) Nasionka zbiera się bardzo prosto, ie ma z tą roślinką problemów. POLECAM ;:333
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mając zdjęć roślin, podsyłam zdjęcie kici o której pisałam w powyższym wątku;
Obrazek

Nie wiem czy każdy z Was wie ale dzisiaj podczas pełni,księżyc ma przybrać niebieską barwę, zjawisko to zachodzi gdy podczas jednego miesiąca występują 2 pełnie. Niestety ja dzisiaj tego zjawiska nie ujrzę przez te okropne chmury,a następne będzie dopiero w 2015r :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”