Ogródek Raczka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Raczka cz.4

Post »

Aniu to mnie tych liści zabraknie, nowych róż nasadziłam jesienią jak się nie mylę 18 szt. Powstały 2 nowe rabatki. Dzisiaj zobaczyłam ile liści jeszcze spadło pod jabłonkami, może ze 2 worki jeszcze będzie.
Dobrze ,że tija rozwiała moje liściane wątpliwości.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, to pewnie do tej pory liści pod korą już nie masz..
Dżdżownice pewnie zdążyły je przerobić.
Ja do swoich liści wrzuciłam kilka, i wyobraź sobie, pod koniec lata aż roiło się od nich.

Przygodę z wyrzuceniem z forum na zawsze i mnie spotkała.
Myślałam że się poryczę i zaraz pisałam do administratora za co...
Na szczęście to było włamanie i wszystko wróciło do normy.
Spadł mi kamień z serca... :wink:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Aniu cieszę się że już jesteś ;:168 zdjęcia przepiekne
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Gabriela pisze:Aniu, to pewnie do tej pory liści pod korą już nie masz..
Dżdżownice pewnie zdążyły je przerobić.
Gabi ja na swojej kwaśnej rabacie robiłam pod koniec lata przesadzanie roślin,
więc siłą rzeczy zmieszałam z ziemią te liście.W zeszłym tygodniu rozsypałam na puste miejsca ostatnie liście z dwóch worków.
Resztę uzupełnię wiosną.

Dorotko na pewno będziesz niestety miała mało tych liści.
Będziesz musiała kupić sporo kory na wiosnę.
Ja w sobotę nadal grabiłam liście i doszło mi 5 woreczków.
Kiedy już skończyłam z nimi stanęłam nad nimi i podziwiałam swoją pracę.
W pewnym momencie podszedł do mnie jakiś facet.Kojarzyłam sobie,że to jest nowy mieszkaniec domu niedaleko mnie.
I wiecie co zaczął na mnie wrzeszczeć,patrząc na moje worki z liśćmi.
cytat "żeby mi nie było tak,że wieczorem te worki znajdą się w naszych śmietnikach,my musimy płacić za wywóz śmieci z naszych pojemników.Wy zawsze wrzucacie swoje śmieci do naszych pojemników.!!!"
Próbowałam mu wytłumaczyć,że to worki z liściami do kompostowania,ale on w zapale wrzeszczenia nie słuchał mnie.
Ja niespotykanie spokojny człowiek,musiałam powiedzieć mu,żeby sobie poszedł i nie wygadywał głupot.
Mieszkańcy trzech domów mają trzy średniej wielkości pojemniki i faktycznie sporo ludzi z okolicznych domów znosi do nich śmiecie,często duże gabarytowo.Tylko dostało się mnie,niewinnej.Ja mam swój osobny śmietnik,poza tym wykopany spory dół,jak potrzebowałam ziemię na skalniak.Do tego przecież mam dwa kompostowniki i mam gdzie wyrzucać odpady.

moje wory z liśćmi,mam już 20: :heja :heja :heja
Obrazek

W sobotę robiłam porządki kolo kompostowników,miałam tam stertę łętów po cannach,daliach,mieczykach.
Poza tym stertę darni po falowaniu rabatki.

tak było:
Obrazek

tak jest,wygrabiłam tez liście pod jabłonkami:
Obrazek

moje kompostowniki,po lewej naturalny,po prawej drewniany
przed naturalnym jest wcześniej wspomniana dziura,wypełniona tym wszystkim,
co nie nadawało się na kompost,ponieważ poziom odpadów obniży sie po zimie,więc nie grabiłam tam liści

Niestety z tym drewnianym kompostownikiem miałam kłopot.Po podniesieniu kłapy wybrałam część kompostu i nie wiedziałam jak mam wydobyć pozostałą cześć.U mnie ziemia jest gliniasta,więc kompost nie jest sypki tylko zbity.
Wybrałam od spodu tylko przednią część,dalszą część nie miałam jak.Cały kompost jest zbity i nawet jak zabrałam jego część,górna część nad pustym miejscem niestety nie opadła.Chyba muszę czekać do przyszłego roku z wybraniem kompostu.Przerobiony kompost jest od spodu.Będę musiała chyba jakoś zdjąć drewniany kompostownik i wtedy wybrać kompost. :roll:

Została mi jeszcze jedna trzecia beczki gnojówki pokrzywowo mniszkowej,
czy ona może poczekać do wiosny,czy lepiej wylać na kompost?

Na zdjęciu widać też balot słomy po boczniakach,też nie wiem,czy dać go na kompost,czy na rabaty?

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dala ze zdjętej darni zrobiła sobie małe wzniesienie.
Może też by ci się gdzieś ładnie wkomponowało ?
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Aniu aleś się napracowała :( widać ile serca włożyłaś w swoją pracę, pracowita z Ciebie dziewczyna ...
Aniu kolorowych snów życzę ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, masz porządek i ład nawet przy kompostownikach. Aż miło patrzeć.
Ty obsypujesz przekompostowanymi liśćmi rabaty a ja skoszoną trawą, która też bardzo szybko się rozkłada.
Piękna ta szałwia ozdobna.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Aniu przezorny zawsze ubezpieczony jak się mawiało, ja w tym roku przegapiłam chyba liscie, szczerze mówiąc zapomniałam o moim śp.sąsiedzie to on tak pryzmował liście i ja korzystałam, teraz są i można się przygotować ale u mnie to musi być podanie, pieczątka, dwa znaczki i ustawowy termin na ustosunkowanie się M do "rozkazu" jak sam mawia.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu w porównaniu z Tobą na pewno mi worków z liśćmi zabraknie, może uda się wypełnić nimi jedną rabatkę.
Takich osób jak Twój sąsiad jest więcej :evil: , ja ich nazywam porządkowymi, trochę nawiedzeni ludzie, człowiek robi, a oni nie wiedzą po co, dlaczego zawsze wetkną swoje pięć groszy. Ja jak przenosiłam roślinki z działki, to jeden działkowicz oburzoy mnie zaczepił i podniesionym głosem zapytał czy czasami nie wyrzucę tego wszystkiego nad rzekę. Ponieważ już mnie tym pytaniem wkurzył odpowiedziałam również odpowiednim tonem, odszedł kawałek, i parzył co robię , a ja wszystko wkładałam do bagażnika. Był to znajomy mojej sąsiadki więc jej powiedziałam ,że ma kolegę idiotę, jak poszła do nich na kawkę , on nie omieszkał o mnie powiedzieć , wtedy mu wytłumaczyła dlaczego to robię . Rzekomo miał bardzo nieciekawą minę ,zrobiło mu się głupio.
Uporządkowałaś wszytko na 5. Tak jest z kompostem gliniastym ,a jak jeszcze jest bardzo mokry to nie wybierzesz od dołu. Ja przedtem przerzucałam z jednego miejsca na drugie, bardzo ciężka, niezbyt ładnie pachnąca robota.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Dopiero doczytałam o tym wrednym sąsiedzie, który myślał, że przygotowałaś wory do jego śmietnika :;230 :;230 :;230
...moja ułożona i stateczna siostra nawtykała mu ? Ja w porywach złości ...jak mnie odwiedzisz to powiem.. :oops:
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

coma ja już mam wzniesienie min. z wykorzystaniem darni.To jest mój skalniak.

Obrazek

Obrazek

Jolu ja po prostu uparcie dążę do wyznaczonego celu.
Niestety ciężka praca jest w osiągnięciu celu niezbędna.
Znalazłam jeszcze dla ciebie moje ostatnie,ogrodowe "słoneczko":

Obrazek

Jacku ja zawsze bałam się kłaść trawy na rabatki,ale przymierzam się do tego.
Na drugi rok kompostowniki muszę zostawić w spokoju,więc trawa z koszenia będzie lądowała na rabatkach.
Zawsze myślałam,że trawa sypana na rabatki będzie po prostu przy rozkładzie śmierdziała i zaszkodzi roślinom. :oops:

Tara właśnie przez te podania i pieczątki to ja sama robię w ogrodzie.
Czekając aż mój M weźmie się za jakąś prace nie miałabym nic zrobione.

Dorotko u mnie jeszcze nie koniec sezonu,mam jeszcze sporo prac porządkowych,w tygodniu nie mam kiedy tego zrobić.Na rabatkach mam jeszcze w niektórych miejscach kwiaty jednoroczne. :oops:
Robię najpierw to co w danym momencie jest niezbędne i nie do zrobienia już na wiosnę,czyli np.to grabienie i pakowanie liści w worki.W sobotę mam jeszcze zamiar posiać nasiona bylin:orlików,ostróżki,chyba wysieje też przypołudniki do gruntu.Muszę poszperać w nasionach i poszukać tych,które ewentualnie mogę teraz jeszcze wysiać.
Dorota może znasz nazwę szałwii,którą od ciebie dostałam:
Obrazek

Interesuje mnie też nazwa tej żurawki od ciebie,teraz fajnie się wyróżnia wśród liści:
Obrazek
ElzbietaaG pisze:Dopiero doczytałam o tym wrednym sąsiedzie, który myślał, że przygotowałaś wory do jego śmietnika :;230 :;230 :;230
...moja ułożona i stateczna siostra nawtykała mu ? Ja w porywach złości ...jak mnie odwiedzisz to powiem.. :oops:
Tak,Elu,twoja ułożona siostra musiała nawtykać temu sąsiadowi.
Oczywiście nie używałam brzydkich słów,ale głos miałam podniesiony,tak mnie wkurzył. :evil: :evil:

rozplenica japońska:
Obrazek

perukowiec;
Obrazek

Na koniec zdjęcie z czerwonymi koronami cesarskimi,którym coś się pomieszało
i rosną sobie w najlepsze:

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wydaje mi się ,że jak wysiewałam szałwię na torebce pisało lekarska, ale na 100% nie jestem pewna, rośnie na wys. ok.40 cm, ładnie kwitnie na fioletowo, dużo pszczółek ją obsiaduje, ma przyjemny zapach.
Tu na zdjęciu z początku czerwca wygląda tak, nie mam zdjęć póżniejszych bardzo szybko się rozrosła, kwitła obficie.
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Raczku- nieboraczku ! Wspominałam niedawno Twoje początki na forum...Twój ogród w mijającym sezonie zmienił się nie do poznania ! Wszystko się pięknie rozrosło, zagospodarowałaś miejsca przedtem niewykorzystane. Włożyłaś masę pracy - za co Cie podziwiam :) Teraz masz naprawdę piękny teren!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Grzegorz B

Post »

Aniu tytan pracy z Ciebie :shock: :shock: :shock: , napracowałaś się na maksa, ale patrząc na efekty to wiadomo, że warto było. Ja również uwielbiam porządek i nie tylko tam, gdzie wzrok sąsiadów sięga, jak to się często zdarza. A tego "gostka" trzeba było bardziej "uświadomić" :lol:

Rosplenica japońska w tym wydaniu, jest FANTASTYCZNA :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jak wyglądasz wkurzona... Nie dziwię się,że Cię wyprowadził z równowagi tymi uwagami.
Chociaż z drugiej strony gdyby ludzie nie wyrzucali śmieci gdzie popadnie to sąsiad na pewno nie podejrzewałby Cię o taki brzydki zamiar...
Sprawdzałam swoje korony - wcale ich nie widać...ciekawe czy wiosną wyjdą. To moje drugie podejście do nich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”