Może w końcu opanuję ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny- RATUNKU!!!
Co to za roślina???
Obcinałam dzisiaj jej przekwity-mam taką alergię ,że szok ( nigdy nie byłam alergikiem!!!)

Obrazek

Strasznie lubie to drzewko....ale jestem w czerwone plamy :)
Prosze o pomoc !!!! :)
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Alino... w sumie nie powinnam być zaskoczona Twoimi roślinami domowymi :P Już wiem jakie masz preferencje kwiatowe - takie jak jaaa!!! :P
Mylę się mówiąc, że podobają Ci się rzadkie i niespotykane na naszych parapetach okazy, nieraz wymagające trochę więcej zachodu niż podlanie? :P
Jednym słowem - wspaniała kolekcja :P :shock:

Robusta cudo :P , noga słonia - u mnie jako nolina - drugie cudo :shock: :shock: , drzewo butelkowe (pewnie pachira) :shock: :shock: :shock:
O Jakarandzie i mimozie nie wspomnę !!!

Napisz coś więcej o kloniku jadalnym, o Lady grin - tego już w ogóle nie znam :oops:

Twój dębosz w katalogach występuje jako figowiec lirokształtny.

Strasznie mi przykro, że tak ładne drzewko Cię uczula :cry: , ale nie pomogę w identyfikacji bo nie wiem :oops: Karo odgadnie w mig :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

fela pisze:To drzewo chusteczkowe jest niesamowite :shock: !Obejrzałam tak jak Gosia w necie i cały czas nie mogę dojść do siebie. Powinnam sprzątać dom a tymczasem siedzę w Twoim ogródku i jednocześnie szukam informacji w necie na temat niezwykłych,zjawiskowych roślin jakie nam prezentujesz. Postanowiłam, że będę wpadać tu niejako w nagrodę, po sprzątnięciu kolejnego pomieszczenia. Inaczej nigdy nie posprzątam chałupy. Zapowiadasz jeszcze domowe rośliny i ja już nie mogę się ich doczekać. ;:80

Judaszowiec też bardzo interesujący. Najciekawsze jest to, że wypuszcza kwiatki nawet z pnia. Chciałabym bardzo to zobaczyć. Niesamowita jest paulownia puszysta. To coś dla mnie, bo wyczytałam, że w optymalnych warunkach, już w pierwszym roku może osiągnąć wysokość ponad 5 metrów ;:138 . Tylko gdzie ją zdobyć :( ?

Witaj :)
Jeśli powiesz mi jak zrobić szczepki ( wszystko jedno z ktorej mojej rośly) chętnie Ci zrobię i wyślę .
Jestem otwarta na propozycje :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

g.kiecko pisze:Alino... w sumie nie powinnam być zaskoczona Twoimi roślinami domowymi :P Już wiem jakie masz preferencje kwiatowe - takie jak jaaa!!! :P
Mylę się mówiąc, że podobają Ci się rzadkie i niespotykane na naszych parapetach okazy, nieraz wymagające trochę więcej zachodu niż podlanie? :P
Jednym słowem - wspaniała kolekcja :P :shock:

Robusta cudo :P , noga słonia - u mnie jako nolina - drugie cudo :shock: :shock: , drzewo butelkowe (pewnie pachira) :shock: :shock: :shock:
O Jakarandzie i mimozie nie wspomnę !!!

Napisz coś więcej o kloniku jadalnym, o Lady grin - tego już w ogóle nie znam :oops:

Twój dębosz w katalogach występuje jako figowiec lirokształtny.

Strasznie mi przykro, że tak ładne drzewko Cię uczula :cry: , ale nie pomogę w identyfikacji bo nie wiem :oops: Karo odgadnie w mig :wink:
Już w drugi dzień naszej znajomości napisałam Ci,że jesteśmy podobne ;:12

Dzięki za opisanie roślinek-powoli tworzę całkiem nie zły album zdjęć z opisami ( w moich dokumentach.) Potem wydrukuje i będzie album roślin - część a) domowych, b) ogrodowych c) drzew :):):
Hahaha- ja muszę mieć wszystko na piśmie :):):):)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alinko z braku czasu ostatnio zaglądam rzadko ma forum ale dzisiaj zrobiłam sobie wielką przyjemność odwiedzając Cię w ogrodzie.Menażeria-niesamowita.Ja mam dwa psy i wydaje mi się,że to dużo :P :P
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Aszka pisze:Alinko z braku czasu ostatnio zaglądam rzadko ma forum ale dzisiaj zrobiłam sobie wielką przyjemność odwiedzając Cię w ogrodzie.Menażeria-niesamowita.Ja mam dwa psy i wydaje mi się,że to dużo :P :P
Kochana powiem Ci szczerze,że sama nie wiem jak to się stało ....powolutku po jednym mieszkańców przybywało.....
Ale nasz dom żyje dzięki zwierzaczkom :)
Mogę się jeszcze pochwali ślicznymi końmi!!!
To nasz pierwszy konik - Romeo ( dzisiaj emeryt-podaje łapkę i daje buzi hahaha)

[/URL] Obrazek

Pierwsz nasz dziewczynka -Kaśka :) ( Casandra)
Obrazek

A tutaj Tofik ( Lord Oder 2) dla nie wtajemniczonych dodam- czerwona wstązka w grzywie znaczy- gryzie, czerwona wstązka w ogonie- znaczy kopię!!!!! :):) ALE JAK SKACZE!!!!!!!!!!!!

Obrazek

A tutaj mój ulubieniec..Daruś ( Dar live)

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Alino - niespodziewanie przybywam na ratunek :D
ale poważnie owszem uczulił Cię ten krzew.
To Lantana camara - znajdziesz o niej szczegółowe informacje w sieci
a tymczasem powiem Ci,że wszystkie jej części są trujące zarówno dla zwierząt jak i ludzi.
Liście ma pokryte włoskami i one właśnie drażnią skórę...
Czy ja pozostawisz u siebie zadecydujesz sama ,wszak wśród Twoich roślin tarasowych jest mnóstwo trujących i jakoś sobie radzisz więc i tutaj może będzie ok... nie dotykaj jej po prostu dla własnego bezpieczeństwa...
Pozdrawiam serdecznie... :D
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję :)
Masz rację -teraz mi przypomniałaś...Lantana!!!
Mam ją kilka lat i nigdy wczaśniej nie zauwazyłam takiej reakacji u siebie...
Cóż...będę zwyczajnie podchodziła do niej z większym szacunkiem :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Wracają co naszych roślinek -wklejam ostatki domowych miliuśińskich....dzisiaj kaktusiki :):)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Alinko opowiedz więcej o swoich koniach, bardzo proszę..kocham te zwierzęta i jestem pod wrażeniem!!
Sama kiedyś jeździłam konno :oops:
Odgaduję zagadkę z poprzedniej prezentacji zdjęć-kwiatki doniczkowe !! :wink:
(może to hoje?)

Mam butelkowca od 5 lat-strasznie kapryśna roślina-zrzuca liście z byle powodu. Generalnie woli suche i bardzo suche podłoże, nie lubi przestawiania-u mnie za każdym razem odchorowuje to. Ma swoje ulubione miejsce obok telewizora i nigdzie indziej nie chce przebywać- od razu gubi liście w wyrazie protestu. Ma ponad metr wysokości i bardzo pasowałoby mi umieszczenie jej w innym miejscu :roll: ..nijak nie mogę jej przekonać do przeprowadzki :lol:
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

A teraz NAPRAWĘ OSTATNIE :):)
Fenix -palma daktylowa 2,5 metra :)
Obrazek

zamiokulkus ( odnawiam go!!) i bukszpan

Obrazek

W łazience stoi ..pakuva kencja

Obrazek

Mam też benjaminka-tylko trochę obrażony ( zrzucił listki-zmieniłam mu miejsce :) )
Obrazek

Jest też storyczk pachnący...ale lekko przekwita :)
Obrazek

Moje maleństwo-Yucca :)

Obrazek

A teraz hicior Banan zimujący w ogrodzie :)
Obrazek

Więcej roślin w domu prawdopodobnie nie mam-jeśli o którymś zapomniałam to z góry roślinkę przepraszam :):):)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

judyta pisze::shock: Alinko opowiedz więcej o swoich koniach, bardzo proszę..kocham te zwierzęta i jestem pod wrażeniem!!
Sama kiedyś jeździłam konno :oops:
Odgaduję zagadkę z poprzedniej prezentacji zdjęć-kwiatki doniczkowe !! :wink:
(może to hoje?)

Mam butelkowca od 5 lat-strasznie kapryśna roślina-zrzuca liście z byle powodu. Generalnie woli suche i bardzo suche podłoże, nie lubi przestawiania-u mnie za każdym razem odchorowuje to. Ma swoje ulubione miejsce obok telewizora i nigdzie indziej nie chce przebywać- od razu gubi liście w wyrazie protestu. Ma ponad metr wysokości i bardzo pasowałoby mi umieszczenie jej w innym miejscu :roll: ..nijak nie mogę jej przekonać do przeprowadzki :lol:
Witam w moim ogródku. :)
Judytko-rozumię Twoją pasję :):)
Oprócz kucyka ( w domu ) mamy konie sportowe w stajni-pensjonat. Córka skacze ( wczoraj i dzisiaj wygrała zawody-wyjatkowo w tym roku idzie jak burza... :) Oczywiście bardzo się cieszę...dzieci zyjące z pasją...mają ciekawe dzieciństwo ( a rodzice świety spokój hahaha )
Koniki to trakheny...mają wypalone korony na zadzie ( takie ja kupiliśmy . Sa u nas od 3-4 roku swojego zycia z pasją szkolimy je w różnych stronach świata . Na jednym ze zdjęć ( Daruś) jest podczas treningu u mistrza swiata w Holandii ( były tam całe wakacje razem z córcią-mamcia tęskniała) Efekt jest taki ( niech się pochwalę ) Od 2 lat Daruś jest najlepiej skaczącym trakhenem w Polsce ( w klasie 4 i 5 latków) Ojcem był niejaki Oder syn Espadrona :) Mówi Ci to coś???
Jak będziesz chciała napiszę Ci więcej....ale najpierw sama muszę się doszkolić ;:102 ;:102
Syn z koleji tuninguje konie mechaniczne ( na podwórku istny cyrk ) Mogę wkleić zdjęcia samochodu ( jak znaję-przerobionego na wystawy )

Bardzo mnie zdziwiłaś z drzewem butelkowym....lubi sucho?????
Pani w sklepie kazała obficoe podkewać...chyba już wiem co mu się podoba.... Kilka razy zmieniłam mu miejsce- teraz jest w okni eze wschodniej strony ale faktycznie zrzuca listki ?/ Hmmm muszę go przemyśleć!!!Dzięki :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Co do zagadki-jesteśbliska rozwiązania ...ale nie taka jest odpowiedz :):)
Próbuj dalej ........ ;:88
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Alino przejrzałam watek i widzę "miła roslinę" której nazwy nie znasz.
To jest młodziutki egzemplarz filodendrona f podwójniepierzastego (Philodendron bipinnatifidum)
Mam identyczny ale już nieco starszy okaz.

Obrazek
To już chyba wszystko.
Miłego wieczoru :D
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

nO to się synusiem bezwstydnie pochwalę ( jego hobby):):)
Taka była pierwsz wersja po tuningu :)
Obrazek

Potem wygladało tak samo tylko miało 2 siedzenia z przodu i z tyłu 6 monitorów z kopmutera dla wyświetlania klipów :)( nie mam zdjęcia)

Następnie ( czyli za rok :
Obrazek

W tym roku:
Obrazek
Oczywiście z tyłu same głośniki :):)

Obrazek

A teraz jak zwykle zagadka .. co to za samochód????
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”