Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

rivendel pisze:
Gabriela pisze:Agnieszko, moczka to potrawa - właściwie deser, bez którego nie ma wigilii.
Robiony z piernika, bakalii i kompotów - każdy robi inaczej, ale te składniki, to podstawa.
Jest pyszna.
Kurczę, tak blisko od siebie mieszkamy..A tak jesteśmy daleko :roll:
Pojęcia nie miałam, choć wiem, że kuchnia śląska znacznie rózni się od...mojej np.
Czy ja mogę prosić o przepis???

Agnieszko no i tak to mosz każdy warzi inakszy i to jest fajne bo o czym by my tu godały jakby wszyscy warzyli to samo.

Dzięki za odwiedzinki i pozdrawiam. :D A Gabuni ;:168 dzięki, że ratowała honor gospodyni. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

koza pisze:Elżusiu !! Tyż czekom na Twoja wersja "Moczki" !!! To moja tradycyjnko potrawa wigilijna.
Ciekawe czy, warzymy tak samo :D
I jeszcze jedno . U mnie do modrej kapusty dodawało się zawsze cebulka zeszklono na tłuszczu. Widza, że u Ciebie na surowo. Dobrze widza ? Jak tak to w niedziela Twoja wersja wypróbuja!!! :lol:
Buziaki - ulka

Ulka :wit
Moja wersja moczki już wstawiyła Naleweczka ....dzięki Naleweczko ;:168 wiedziałach, że gdzieś ją wstawiałach ale to było dwa lata temu ;:124 ....jak ten czas zapiernicza :roll:

Tak Urszulko cebulka na surowo ale niektórzy podsmażają boczek i do tego cebulka...też musi byc przepyszne....i muszę kiedyś wypróbować. :idea:
Ciekawe jak Ci wyszła ta kapusta bo dzisiok jest niedziela. :P Dla Ciebie też buziaczki..i pa :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

anulka pisze:Elzuniu pyszne przepisy podałaś :D :D :D :D :D
Najbardziej co lubię to dynię na kwaśno i jutro zrobię w/g Twojego przepisu do szybkiego zjedzenia.Ciasto z cynamonem tez zrobię i to już na Święta.Podaj mi jeszcze przepis (tylko dobry) ,jak schudnąć :roll: :D

Anulko ja też bardzo lubię ten dyniowy kompot...szkoda tylko, ze dyni już nie mam bo mi smaku narobiłaś. :roll:
Ciasto z cynamonem jest bardzo łatwe tak, że nie zajmie Ci dużo czasu a jest naprawdę pyszne.
A jeżeli chodzi o schudniecie to się nie martw... będzie z czego tracić jak przidzie bieda. :wink:
Bardzo ciepluto Cię pozdrawiam i Twoje strony też bo mieszkasz tak daleko i w tak pięknym miejscu a jednak możemy sobie porozmawiać...fajne to nasze forum :D Pa Aniu :P .

Gabunia
to właśnie miałm na myśli...z ust mi to wyjęłaś. :roll:

Wiesz też bardzo lubię makówki i w tym roku zrobię tak jak Jadzia część z sucharkami. :D
Pa :P
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kapustka PYCHOTKA!!! Póki wątróbki nasze działają - taką będę serwowała!!!! Elżuniu podaj (wskaż) przepis na kruche ciasteczka z tej Twojej blachy i te rożki............Wigilię spędzę w Warszawie .Moczkę i karpia w galarecie zawiozę , a te ciasteczka też bym chciała.....Ślinka leci na sam widok !! Byle nie drożdżowe, bo u mnie nic na drożdżach nie wychodzi ;:145
Buziaki - ulka
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dynka pisze:A no wlazła wlazła ten zakapior z Rybnika katuję nią wszystkich , ja akurat w niej nie gustuję ale są tacy co do Lidki specjalnie na moczkę zaglądają (mój mąż naprzykład). Z warszawskich tradycji to jeszcze może pierogi , ale pieczone w piecu, i kompot z suszu . Z dzieciństwa pamiętam że babcia zawsze wiadro kompotu w sienia stawiała, bywały wtedy zimy więc kompot zamarzał , wtedy ja łyżką przerębel robiłam i lód taki jadłam ile razy ścierą zaliczyłam to tylko ja i babcia wie . Po za tym karp w galarecie, też go nie lubię , zupa grzybowa ale inna , grzyby w całości ziemiaki czysta ostra w smaku, Oczywiście kapusta z grzybami, pasztet rybny w cieście nawet ma łuski z ciasta, kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami. Moi i ja to takie kapustowe plemię :). Kutia , ale już tylko do popróbowania i kluski z makiem też po łyżeczce i barszczyk czerwony na koniec bez uszek bo musialabym chyba z tysiac zrobic by się towarzystwo ochwaciło, i karp smażony i ryba po grecku i śledzie w smakach różnych, w białym winie , pomarańczach i tradycyjne. I czasem ryby w zalewach , ostatnio terinny, i sałatki , łosoś wędzony podany na ciepło z ziemniaczkami i sosem chrzanowym .

Grażynko ale mi smaku narobiłaś.
Takie cuda to są najlepsze właśnie tradycyjne i takie swojskie. Ja byś miała chwilkę to poproszę o przepisy na te smakołyki.....najlepiej zeby były mało czasochłonne....

Dzięki, że dzielisz się swoimi cudownościami. Gorąco Cię Grażko pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

koza pisze:Kapustka PYCHOTKA!!! Póki wątróbki nasze działają - taką będę serwowała!!!! Elżuniu podaj (wskaż) przepis na kruche ciasteczka z tej Twojej blachy i te rożki............Wigilię spędzę w Warszawie .Moczkę i karpia w galarecie zawiozę , a te ciasteczka też bym chciała.....Ślinka leci na sam widok !! Byle nie drożdżowe, bo u mnie nic na drożdżach nie wychodzi ;:145
Buziaki - ulka

Ulko jeżeli chcesz oszczędzić wątrobę, ale wydaje mi się, że wątroba się odradza....to pokrojoną cebulkę daj na sitko i przelej wrzątkiem...eter wyjdzie. :wink:

Jeżeli chodzi i przepisy to są wstawione pod numerem 9 i 10 na drugiej stronie. Są proste w wykonaniu ale jak je ugnieciesz daj do lodówki i później szuru buru na stolnicy i masz gotowe. Piekarnik 220 stopni w obu przypadkach...rożki max 10 minut a wykrawane troche dłużej. Ja jedną partię robię bardziej spieczoną a inną mniej.

A nad drożdżowymi popracujemy jak wrócisz z tej Warszawy.
Pa i daj znać jak Ci wyszły... :P
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Boguśko jo sobie już wyobrażom ile Ty tego babeczko musisz narobić....moczki garniec, makówek cały waszpek a ryb smażonych to chyba waniynka cało.
Co święta to święta...bardzo się cieszę, że już coraz bliżej.

Kwiatuszku miło mi, ze wstapiłaś do mnie, ze znalazłaś chwilkę na podpowiedzi moim gościom. Czy u Ciebie też się robi śląskie potrawy.... domyślam się, że tak ale chętnie posłucham Twoich opowieści.
Ślicznie i cieplutko Cię pozdrawiam. :D

Witaj Karpek....przeca miyszkosz blisko mie i przejeżdżom kola Cie......ciesza sie przeogromnie. Ciekawe czy łowisz karpie tam przi drodze jak sie jedzie w strona Skoczowa?

Tyż lubia makówki i zrobia te z sucharkami...dla odmiany.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elżuniu, w ubiegłym roku były u mnie ciasteczka Bogusi, a w tym roku chyba będą Elzbietki :lol:
Tak się zastanawiałam, czy w ogóle jakieś piec, ale...babka makowa musi być, to mi zostanie 6 żółtek, akurat na Twoje kruche ciasteczka :lol: A jak już zrobię kruche, to i rożki pewnie też ;)
Dzięki ;:79
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ponownie wszystkie szanowne śląskie i nie tylko kuchareczki. Było troszka czasu dzisiaj (trocha dorabiom) więc próbowałem przejrzeć Wasze ogródki (Bogusi, Twój, Chatte i innych pań) ale stwierdzam kategorycznie, że to jest niemożliwe w ciągu jednego wieczora (aż mie palec od kręcenia myszką boli).

Ponieważ makówki jo robia som - to tyż sprubuja z tymi sucharkami.

Halżbiytko - na pewno przejeżdżasz koło mnie, bo jo mieszkom blisko dwupasmówy.
Z łowieniem karpi - to chodziło Ci chyba o to miejsce ? :
Obrazek
Oczywiście, że tak - bardzo często tam łowię. Oto dowód:
Obrazek
Z Przemem i innymi wymieniamy jeszcze informacje tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=80

Może nie jest to specjalnie po śląsku ale czy robicie także dania (może bardziej jako przekąski) ze śledzi ? Dejcie jakieś przepisy ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izusia naprawdę są dobre i łatwe do zrobienia. Na stolnicy wszystkie składniki posiekaj nożem a później energicznie zagnieć ale nie na jedną kupę tylko takie grubsze wałki i do lodówki a później tylko (rożki) kroisz wzdłuż jak są za grube i później siekasz na cienkie plasterki .....ugnieciesz i cieniujesz w półksiężyce i na blaszkę. .....w tym czasie nagrzewasz piekarnik do 220 stopni. A orzechy nie siekaj na miał tylko tak wiesz mijająco. :wink:

Uda się na pewno ....powodzenia. :D Pa :P
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Januszu :D
ale na pewno nie masz takich zaległości jak ja :wink:
.....ogródków przybywa a czasu niestety nie. :roll: U Ciebie też byłam ale nie zostawiłam śladów i tak sobie pomyślałam znając Twoje upodobania "rybne", że to miejsce chyba jest odwiedzane przez Ciebie.
Widzisz jaki ten świat mały. :lol:

Widzę, że jest nas więcej chetnych do wypróbowania sucharków zamiast bułki. Na pewno makówka będzie super.
Będzie o czym pisać po świętach.

Jeżeli chodzi o śledzie to ja najchetniej kupuję matiasy na wagę....i to jest taka moja baza.
Takie matiasy można zrobić np.
- ze śmietaną.......moczysz z pół godziny w mleku, opłuczesz wodą, pokroisz na kawałki i polejesz śmietaną- świetne do ugotowanych ziemniaczków.
-w oleju z cebulką....nie moczę tylko kroję na kawałki, układam w słoiku na przemian z cebulką, można dać też pieprzu, ale na stół podaję z nowo pokrajaną cebulką.

Miłego pitraszenia życzę i dzięki za odwiedzinki. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elżuniu, na pewno zrobię :D
U nas w domu makówki zawsze były tylko z sucharkami. Wszyscy woleli je od tych z bułką, które robiła nasza babcia.
A moczkę to się robiło taką "oszczędną", ale nie ze względu na koszty, tylko smak :lol:
Ja tez taką robię, tzn. bez kompotów i suszonych sliwek, tylko piernik, orzechy (duzo!), rodzynki, cukier, zasmażka i trochę octu do smaku . Pycha! :D

Janusz, Ty chciałeś w jeden wieczór kilka ogrodów zwiedzić? ;:154 Akrobata z Ciebie :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Elus piekę na Święta Twoje ciasto cynamonowe :D Strasznie smakowicie wygląda.Zrobiłam juz sobie dynię-miała być bardziej w kawałkach marynowana ,ale wyszedł mi kompot :? I tak wszystko zjadłam-nie jestem wybredna :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elżuniu, ratunku!
Będę piec kruche ciasteczka, ale...mam wątpliwości.
W składzie podałaś cukier puder i sok z cytryny, ale to na polewę, prawda? Do ciasteczek nie dodajesz cukru, prócz waniliowego?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Elu - mogłabyś napisać jak robisz kokosanki,bo ja jeszcze nigdy nie robiłam :oops:
Pozdrawiam - Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”