Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Post »

U mnie też zaczyna dojrzewać Wild Brasil, ładne żółte perełki, krzak zdecydowanie kompaktowy, gdyż ma 20 cm, próbowałem, to mają moc, w ustach czułem palenie i trochę goryczy :roll:
Jak ją przełknąłem to grzało w żołądku i pojawiła się czkawka. :oops:
moritius zdradź tajemnice dobrej kondycji papryki w doniczce u mnie często marnieją.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja papryka ostra De Cayenne .;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

KamilK02 pisze: 15 sie 2024, o 10:35U mnie też zaczyna dojrzewać Wild Brasil, ładne żółte perełki, krzak zdecydowanie kompaktowy, gdyż ma 20 cm, próbowałem, to mają moc, w ustach czułem palenie i trochę goryczy :roll:
Całkiem ładnie wyglądają te Wild Brazil, aż mnie korci w przyszłym roku spróbować skrzyżować ją z Cheiro Roxa, jeśli z coś wyjdzie z WB i CR, nasze źródło nasion, póki co, nie miało najlepszych osiągów jeśli chodzi o % kiełkowania :lol:. A jeśli nic nie wyjdzie, zawsze mogę zamówić z semillas.de, mają obydwie w ofercie (plus parę innych, które mam ochotę przetestować) - a z tego, co ludzie mówią, to dobre źródło, jeśli chodzi o jakość nasion. Z drugiej strony, nie zamknąłem jeszcze listy odmian, które zamierzam wysiać w przyszłym roku, choć ta zrobiła się już całkiem niemała - 23 odmiany, nie wliczając krzyżówek własnych :lol:.
moritius zdradź tajemnice dobrej kondycji papryki w doniczce u mnie często marnieją.
Tak szczerze, nie mam pojęcia, nie robię z nimi nic szczególnego. Rosną w normalnej ziemi kwiatowej, czasem dostają jakiegoś nawozu do pomidorów czy papryki rozpuszczonego w wodzie, młode siewki dostały z raz czy dwa humusu (też rozpuszczonego w wodzie, nie chce mi się teraz szukać butelki, żeby sprawdzić, jaki to był dokładnie, może kiedyś przy okazji, póki co powiem tyle, że cholerstwo jest gęstsze niż taki świeżo wybrany miód pszczeli), podlewam jak mają sucho.

Swoją drogą, znalazłem dzisiaj pąki na AX007 - Tabasco x Bishop's Crown ;:138. Fotki, póki co, brak, są jeszcze za małe i nie jestem w stanie złapać dobrej ostrości :D.
Pozdrawiam, Aleksander
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius zbiorę nasiona z Wild Brasill będzie wiadomo, że świeże :wit Nie udało się jej ożenić z C. annuum, może w przyszłym roku spróbuję. Czekam na relacje z degustacji hybryd między gatunkowych.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KamilK02 pisze: 15 sie 2024, o 20:13moritius zbiorę nasiona z Wild Brasill będzie wiadomo, że świeże :wit
Z własnych to wiadomo, po tych co w gratisie dostałem wiele nie oczekuję :lol:.
Nie udało się jej ożenić z C. annuum, może w przyszłym roku spróbuję.
Ktoś może się kłócić ze mną, ale moim zdaniem dużo zależy od odmian użytych w krzyżowaniu. I tak np. z mojego zapylania annuum x chinense, jalapeno jako annuum przyjmowała wszelkie chinense jakich używałem za pierwszym podejściem. Info od kogoś innego, nie pamiętam teraz jakie a x c (ale z tego co kojarzę to nie było jalapeno), do tej pory sześć prób tego samego krzyżowania, zero sukcesu. Generalnie w przypadku międzygatunkowych polecam zapylać więcej niż jeden kwiat za jednym razem, któryś może złapie.
Czekam na relacje z degustacji hybryd między gatunkowych.
A to jeszcze chwila, Tabasco x Jalapeno jeszcze nie zaczęła dojrzewać, Tabasco x Fatali White ma dopiero dwa zawiązki owoców takie gdzieś mniej-więcej 2mm, Carolina Reaper x Not Pink Tiger jeszcze nie kwitnie (małe pąki, obstawiam, że tak jeszcze tydzień-dwa zanim zacznie), a Tabasco x Bishop's Crown pewnie dopiero gdzieś we wrześniu będzie mieć kwiaty, jeśli nie zrzuci pąków.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Papryki dojrzewają w ekspresowym tempie. :heja
Pierwszy zbiór Caroliny przeznaczyłem na ostry sos śliwkowy, sporo jednak jeszcze zostało ;:209

Obrazek

Obrazek

Habanero Chocolate mniej plenna, ale za to urodziwa.

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
nyawka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2023, o 16:23

Post »

bioy, papryczki wyglądają naprawdę przepięknie! ;:303

U mnie znacznie skromniejsze, chociaż też już po pierwszych zbiorach.
Habanero Red, roślina z tego roku
Obrazek
Obrazek
oraz z zeszłego roku (przezimowała w domu)
Obrazek
Co kuleje — idzie. © Stanisław Jerzy Lec
Awatar użytkownika
nyawka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2023, o 16:23

Post »

Zeszłoroczna Habanero Red się rozkręca. Suszę zapasy na zimę :)

Obrazek
Co kuleje — idzie. © Stanisław Jerzy Lec
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Już obdzielam chętnych :D ale chętni, nie chętnie chcą pomóc w przetwórstwie ;:131 Już widzę, że zbiorę ok 3 -4 jednorazówki :D
Obrazek

No i eksperymentalne papryczki z pomidorkami :D
Obrazek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bioy pisze: 19 sie 2024, o 21:46Papryki dojrzewają w ekspresowym tempie. :heja
To przynajmniej u ciebie coś się dzieje, swoich nie mogę się doczekać :lol:
Pierwszy zbiór Caroliny przeznaczyłem na ostry sos śliwkowy, sporo jednak jeszcze zostało ;:209
Po fotkach widzę, że fenotypowo nie jest najtragiczniejsza, choć owoce mogły by być trochę bardziej "ogoniaste" moim zdaniem. Zobaczę w przyszłym roku, co będzie z moimi, porównanie pomiędzy CR i 7 Pot Primo :D.
Tam na drugiej fotce to jest może Sugar Rush Peach czy Red?
Habanero Chocolate mniej plenna, ale za to urodziwa.
Prezentuje się całkiem nieźle, sam będę się musiał zaopatrzyć w coś z genami powodującymi zachowanie chlorofilu w dojrzałych owocach, z tym że prawdopodobnie będzie to coś w kolorze musztardowym albo oliwkowym, bo czekolada to ma cały komplet genów do czerwonego + chlorofil, a czerwonych rodziców to ja raczej chcę uniknąć w krzyżówkach jeśli się da :lol:.

Obiecałem pokazać owoce, jest jeden w miarę widoczny. Cofam wszystko, co o niej kiedyś tam napisałem, wygląda na to, ze jest jednak całkiem ciekawa, zarówno pod względem kształtu jak i koloru. Jeśli antocyjany nie rozłożą się jak będzie dojrzewać to strzelam, że kolor wyjdzie taki trochę bardziej rubinowy, ale to się zobaczy pewnie za jakiś miesiąc jak nie lepiej.
AX001 Carolina Reaper x Not Pink Tiger F1
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Bardzo ładna ta Twoja krzyżówka. Trzymam kciuki, by zachowała ten ciekawy kolor. ;:215
moritius pisze: 6 wrz 2024, o 14:04 Po fotkach widzę, że fenotypowo nie jest najtragiczniejsza, choć owoce mogły by być trochę bardziej "ogoniaste" moim zdaniem.
Zebrałem kolejną partię, tym razem do suszenia. Widać tu również nieco bardziej "ogoniaste" egzemplarze.

Obrazek
moritius pisze: 6 wrz 2024, o 14:04 Tam na drugiej fotce to jest może Sugar Rush Peach czy Red?
Teoretycznie, powinno to być Sugar Rush Stripey. Przynajmniej z takiej zebrałem nasiona w zeszłym sezonie.
Posadziłem trzy rośliny, z czego jedna to Stripey, (ta którą widać na drugim zdjęciu z poprzedniego posta).

Obrazek

Druga to "prawie" Stripey, ale zdarzają się takie, w połowie czerwone owoce.

Obrazek

Trzecia zaś, wyszła czerwona.

Obrazek

Co ciekawe, pierwsze owoce miały kształt bardziej zbliżony do CR. Czyżby mimowolna krzyżówka?

Obrazek
Obrazek

Krzyżówka Kamila, Pkam F1 ładnie się zregenerowała i jest mega plenna.
Przy ogławianiu usunąłem chyba z setkę małych owoców, które raczej nie zdążyły by dojrzeć.

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Piękne papryczki , szkoda że nie mogę uprawiać takich ostrości . ;:138
Jalapeno to dla nas maksymalna moc i to dopiero w przetworach .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bioy pisze: 6 wrz 2024, o 21:54 Bardzo ładna ta Twoja krzyżówka. Trzymam kciuki, by zachowała ten ciekawy kolor. ;:215
Jedyny owoc na NPT był taki lekko różowy (wewnątrz jasny, nie pamiętam dokładnie, czy to był brzoskwiniowy, czy biały), także całkiem prawdopodobne, że barwnik zostanie - a czy będzie widoczny, to już inna bajka. Dojrzały owoc tej F1 będzie czerwony, chyba że CR była jakaś szemrana, to wtedy może się i coś innego trafić. Jak fiolet zostanie, to najwyżej przyciemni czerwień :D.
Przyszły rok będzie ciekawszy, selekcja odpowiednich egzemplarzy pod względem cech takich jak kolor czy kształt owocu. Możliwe, że będę miał na zbyciu jakieś nasiona z tego, co odpadnie w selekcji jak ktoś będzie chętny - ale to dopiero do obgadania będzie w przyszłym roku :wink:.
Zebrałem kolejną partię, tym razem do suszenia. Widać tu również nieco bardziej "ogoniaste" egzemplarze.
Właśnie widzę parę ciekawszych egzemplarzy.
U mnie CR ląduje w słoju z Habanero i sobie fermentują na sos, bo suszu poza mną to nikt by się za bardzo nie dotknął przy gotowaniu - zawsze ten sam lęk "a jak wyjdzie za ostre" :lol:. A tak w sosie to mogę rozdać po krewnych i znajomych :D.
Druga to "prawie" Stripey, ale zdarzają się takie, w połowie czerwone owoce.
Podejrzewam, że u Stripey wchodzą w grę jakieś dwa kodominujące geny, stąd paski - technicznie pół-czerwony to też pasek :lol:. Podobny efekt można zaobserwować wśród kaktusów na kwiatach Chamaecereus 'Unikum', jak ktoś nie zna a jest ciekawy, polecam wyszukać w grafice google czy gdzieś.
Trzecia zaś, wyszła czerwona.
Podobno trafiają się czasem, ktoś gdzieś pisał, że Stripey nie jest jeszcze całkiem stabilny.
Co ciekawe, pierwsze owoce miały kształt bardziej zbliżony do CR. Czyżby mimowolna krzyżówka?
Raczej nie, widać by to było na wszystkich owocach, a nie tylko tych pierwszych. Czasem tak jest, te pierwsze owoce wychodzą takie trochę niewydarzone.
Tak swoją drogą, jak walory smakowe u Sugar Rush? Mam nasiona Stripey na przyszły rok i tak się zastanawiam, na co się nastawić.
anulab pisze: 7 wrz 2024, o 08:03Piękne papryczki , szkoda że nie mogę uprawiać takich ostrości . ;:138
Jalapeno to dla nas maksymalna moc i to dopiero w przetworach .
Kwestia przyzwyczajenia. Osobiście od młodych lat lubię ostre, także mój organizm się choć trochę przystosował, potrafię zjeść habanero prosto z krzaka bez jakichś ekscesów. Carolina Reaper dała mi za to radę, byłem całkiem nieprzygotowany do tego co tam się może po niej podziać :;230.

Wrzucę dzisiaj coś jeszcze. Wygląda na to, że moja AX007 to niewypał, jestem niemal pewien, żejakimś cudem zamiast Tabasco x Bishop's Crown wyrosło mi czyste Tabasco. Zobaczę jeszcze po kształcie owoców, ale póki co wszystkie pozostałe cechy wskazują na Tabasco. Nie narzekam w sumie, będzie z czego nasiona zebrać, bo już myślałem, że po obecnym roku nie będę miał już Tabasco.
Obrazek

AX005 Tabasco x Fatalii White ma tylko trzy owoce, I raczej nie zanosi się na więcej. Dobre i to, spróbuję ją przezimować z AX001, jeśli jakimś cudem w F2 nie wybiorę nic ciekawego, to przynajmniej będzie z czego zebrać więcej nasion F2 :D
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

W skrzynce papryki ostre jakie uprawiam - Furilla , Peppadew , Del Piquillo , Peppino i Jalapeno Kamila .
Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab,bioy, Pięknie wam owocuje Pkam, próbowałem zieloną, próbowałem dojrzałą i wypaliło usta, za dużo ognia ma jak dla mnie :roll:
moritius może geny tabasco dominują nad Bishop's Crown, albo za późno kastrowany kwiat i sama się zapyliła?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”