Ogródek Gosi cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.11

Post »

Gosiu rabaty w Twoim ogrodzie jeszcze naprawdę kolorowo wyglądają, to nic, że zdjęcia z niedzieli, ale u mnie wcześniej byliny przekwitły, a hortensje zrobiły się rudo- brązowe .
Na ostrokrzewie doczekałaś się pięknych owoców, mój Maserwy nie ma niestety zapylacza i nie owocuje.
Piękne pióropusze traw, ciekawe jaka to odmiana?
Pozdrawiam Cię serdecznie . :)
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

hosty u ciebie są chyba wszędzie-czy nie przypala je słoneczko?
ładnie wyglądają trawki na rabatach a jeszcze ta werbena-niesamowite połączenia
bardzo mi się podobają te "wyspy" roślinnych bukietów i kamień w ogrodzie-świetne uzupełnienie ;:196
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, ostrokrzew cudny!
Werbena wciąż zachwyca i pogoda jej nie rusza ;:215
Twoje roślinki teraz złapały drugi oddech, gdy jest chłodniej i nie brakuje im wody wyglądają jeszcze ładniej ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich niedzielnie, po pracowitym weekendzie. Musiałam się spieszyć z pracami, bo w tygodniu niestety nie wyrabiam już z czasem. Popracowałam solennie. Poprzesadzałam rośliny, ale o tym później. Najpierw odpowiem

Ewuś, pamiętasz jak się martwiłam u Ciebie, że mój trzcinnki nie kwitnie tak jak u Was wczesnym latem? Mój jest inny. To trzcinnik krótkowłosy. A ostatnio dowiedziałam się od Marysi Mufki, że ma inną nazwę Stipa bradrytricha. Nie wiedząc o tym zamówiłam ją jeszcze raz. Tak to jest nie znac się na nazwach :roll:

Aniu, ostrokrzew stał się bardzo dużym krzakiem. Musze go regularnie podcinac, bo zdominowałby całą rabatę

Maju, mój ostrokrzew nie owocował przez 10 lat. Nie ma towarzystwa. Wydaje mi się, że zawiązal owoce po rozpoczęciu cięcia. Straszliwie mi się rozrósł w zeszłym roku musiałam go radykalnie skrócić.

Aniu, masz rację. Muszę otoczyć teren taśmą. I tak Flesz będzie miał sporo miejsca do biegania. Ja mam bardzo duży trawnik, więc jest co podbierać. Ale jak by był już taki ładniutki to na pewno bym się starała robić tego jak najmniej :D

Helenko, faktycznie mało kwiatów ucierpiało na przymrozkach. Tylko dalie i jednoroczne szałwie i begonie. Reszta trzyma się nieźle. Nawet liczę, na to, że róże się rozwiną.

Maryniu, ja muszę całkowicie wymienić trawnik. A jest tak duży, że kładka nie zda egzaminu. Szczególnie dla psa, bo przecież nie nauczę go chodzenia tylko po niej :wink: Ja muszę otoczyć teren taśmą. Całe szczęście, że mój pies reaguje na takie przeszkody i nie wchodzi tam gdzie nie chcę, żeby wchodził. Ciekawa jestem, czy moja trójsklepka przezimuje. Masz rację, że bardzo fajnie się fotografuje. Lubię takie maleństwa

Aniu, to trzcinnik krótkowłosy, inaczej zwany Stipa Brachytricha. Bardzo wdzięczna trawa. Zostaw ostrokrzew w spokoju. On musi posiedzieć kilka lat. Mój ostatnio za bardzo się rozbuchał więc zaczęłam go ciąć. I chyba dlatego nagle zaczął owocować. Innego wytłumaczenia nie mam, bo przez 10 lat nie miał kulek

Iza, bardzo się cieszę z tych kulek. Wiosną widziałam taki szczepiony egzemplarz z masą kuleczek. Pytałam nawet hodowcę dlaczego mój nie ma takich, a on odpowiedział, że dlatego, że nie ma towarzysza. Niestety dokupić nie mogłam, bo nie wiedziałam, czy mój to okaz męski, czy żeński. W dodatku nie miałam miejsca. Jakież było moje zdumienie, kiedy w tym roku kulki się pojawiły

Jadziu, trawki zazwyczaj nieźle zimują. Ta puchata już jest u mnie 3 rok.

Tereniu, u mnie hortensje też już pociemniały. Ale inne rośliny trzymają się nieźle.
Mój ostrokrzew tez nie ma zapylacza. Zaczął owocować nagle po 10 latach. Zazstanawiam się, czy to nie przez to, że zaczęłam go ciąć.
Trawka to trzcinnik krótkowłosy, inaczej zwany Stipa Brachytricha.

Aga, hosty raczej sadzę w półceiniu, albo w cieniu. Mam masę takich zakątków, stąd może wrażenie, że są wszędzie.
Właśnie taki miałam zamiar, żeby stworzyć wyspy kolorru przez cały sezon. Może to wygląda trochę bałaganiarsko, ale cieszy oko.

Kasiu, werbena jest super, chociaz powiem Ci, że mam parę takich miejsc, gdzie za bardzo nie chce rosnąc. Na początku miałam ją pod płotem przy6 wejściu. Teraz nie za bardzo jej się tam, podoba.
Faktycznie na moich piskach takie upały jak były w tym roku nie służą roślinkom. Od zawsze jesienią ogród wyglądał dużo lepeiej niż w środku lata.

A teraz relacja z moich weekendowych poczynań. Ocvzywiście nie są spektakularne, ale trochę się namachałam łopatą. No i może mało widoczne, bo to tylko kosmetyka. Po prostu jak zwykle poszerzyłam rabatki :wink: , ale już nie sadziłam nowych roslin, tylko poprzesadzałam te, które są, żeby miały więcej miejsca dla siebie.

Tak było
Obrazek

Tak jest teraz. Zlikwidowałam ten jęzor trawy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I druga rabata. Tutaj to w ogóle nic nie widać, bo rośliny zostały tylko poprzesuwane do przodu

Obrazek

Obrazek

Bratki kwitną w najlepsze
Obrazek

Obrazek

Floks w najlepsze jeszcze kwitnie
Obrazek

Jazz
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Gosiu floksy Ci jeszcze kwitną? ;:oj Niesamowite .
Podoba mi się kamień na rabacie, taki nie spotykany.
No a ten jęzor z trawy, to aż się prosił o zlikwidowanie. ;:306
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Margo2 pisze:
Obrazek
Piękne ujęcie, takie romantyczne ;:173 .
Teraz jesienią, to chyba nie ma na forum ani jednej osoby, która nie uszczupliłaby trawnika ;:306 . Ja w sobotę zrobiłam 2 nowe rabaty. I jedną nieco powiększyłam ;:224 . I znów mam mnóstwo miejsca na sadzenie ;:306 . I to mnie cieszy.
Gorzej, że przybywa miejsca do pielenia ;:223 . Na przyszły rok planuję koniecznie zrobić obrzeża rabat. Nie radzę sobie z przerastającym z pseudotrawnika perzem ;:222 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Gośka :wit
Czy u Ciebie był przymrozek? Floksy, bratki nawet smagliczka kwitnie w najlepsze ;:oj
Jak tylko będę miała wolną chwilę koniecznie muszę obejrzeć Twój wątek w całości ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Goś jak ten czas szybko leci....popatrz już jesień. Jak to miło powspominać Twoje lato.
Masz pięknie poutykane rózne roślinki...bardzo mi się to podoba i też tak staram się komponować.
Pięknie u Ciebie i widać, że dużo się działo. :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Gosiu dziękuję za werbenę...tak na zapas...mogę się odwdzięczyć knautią, która się trochę u mnie sieje, jeśli ją chcesz ;:108
Teraz czas ciepłych barw na rabatach...pięknie i smutno zarazem, bo to już koniec sezonu :(
Jeszcze grzecznie Ci kwitną różyczki, u mnie na pożegnanie sezonu zakwitła jednym kwiatkiem New Down, dobre i to.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Gosiu u ciebie ciągle wspaniałe zmiany :D aż ci zazdroszczę niestety zdrówko pokrzyżowało moje plany w ogrodzie na jesień no ale mam nadzieję że wiosną będzie lepiej :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Gosiu podoba mi się w Twoim ogrodzie ,bo ja takie właśnie lubię .Trochę w nieładzie ,ale wszystko do siebie pasuje i nie jest nudno .Jeszcze jesień pozwala na to ,aby się nią cieszyć .Pozdrawiam Cię Gosieńko
;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Gosiu ,bratki to pewnie same Ci się zasiały? , tez mam kilka takich , jak już nie kwitnie one daja sobie radę
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Piekna u Ciebie jesień,,,w zółtych hostowych kolorkach wygląda bajecznie ;:108
I dobrze,że róze jeszcze nam kwitną :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Małgoś weekend spędziłaś bardzo pracowicie , mnóstwo zrobiłaś, roślinki będą wdzięczne za poszerzenie rabat, będą miały większy luzik :D Hosty przy tarasie wyglądają bajecznie..... uwielbiam kiedy tak sie wyzłacają ;:167
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Czy ja dobrz widzę? To wysokie drzewko to tamaryszek? U mnie ciągle przemarza i odbija co roku od korzenia, od kilku lat jest krzaczkiem około 40 cm...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”