Ogródek doktora Lokiego ? cd...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek doktora Lokiego ? cd...

Post »

Też chciałem zapytać co za cuda niewidy posiałeś :wink:
Piękny Narcissus bulbocodium, masz z nim jakieś problemy? Miałem już jedno podejście do niego ale u nas chyba musiałby jednak rosnąć w szklarni zimą, po 2 zimie została mi tylko jedna marna cebula...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Marta ? Jaki maj, marzec, marzec, i w dodatku wszystko później niż zwykle, bo w tym roku zima dosyć surowa była? Co do niebieskiego pierwiosnka ? owszem, to przesadzony zmartwychwstaniec. Chyba mu się w nowej lokalizacji podoba.

@ Pelagia
? Długo by gadać, bo przez te siedem godzin zapełniłem siedem skrzynek balkonowych, dwie duże doniczki oraz sześćdziesiąt pięć mniejszych. Lista na dwa łokcie ? jakieś osiemdziesiąt różnych gatunków, często po kilka odmian na jeden gatunek? Chwalić to ja się będę jak mi co z tego wyrośnie i zakwitnie? A fiołeczki fajne? Wszędzie ich u mnie pełno, jak zaczynałem urządzać ogród zastanawiałem się co to za uciążliwy chwast niemożliwy do wypielenia, aż w końcu przyszła następna wiosna i ?chwast? zakwitł?

@ Sauromatum
? no i też Ci nie odpowiem, co posiałem, bo jest tego z osiemdziesiąt różnych gatunków i o wiele więcej odmian? Długo by wyliczać? Co do Narcissus bulbocodium ? raz posadziłem, zakwitło może raz, potem tylko liście? Ale miejsce było nieco kiepsko dobrane, bo rośliny dookoła urosły i je zacieniły kompletnie? Więc jest to moje drugie podejście, tym razem w pełnym słońcu gdzie nic nie ma prawa ich zacienić ? no i zobaczymy jak się będą sprawować z roku na rok?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Camellia japonica
Obrazek

Hyacinthus orientalis
Obrazek

Lamium purpureum
Obrazek

Narcissus minor
Obrazek

Narcissus sp.
Obrazek
Obrazek

Primula acaulis
Obrazek

Primula elatior
Obrazek
Obrazek

Viola odorata

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Loki, hiacynty kwitną ;:oj to u Ciebie już piękna wiosna ;:138 Z tych kwitnień, to może jasnota nad rzeką u mnie kwitnie ;:306
Ciekawe ile zostało Ci powierzchni użytkowej w domu, po tych ilościach wysiewów :wink:
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ano przyszła na razie wiosna, choć specjalnie ciepło nie jest? W dużym pokoju przekradam się korytarzykiem czterdziestocentymetrowej szerokości między kanapą a tackami z doniczkami, skrzynkami, etc? Coraz więcej już wschodzi, więc jak co roku mamy z żoną rytualne biegi rano, by wystawić je przed dom na słońce jak się już ociepli i wieczorem, by wnieść je do środka w celu ochrony przed nocnymi przymrozkami? Czekam już na ocieplenie, na czas gdy nie będzie już trzeba ich tak w kółko nosić?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aż się uśmiechnęłam czytając o porannych, rytualnych biegach z siewkami. W tym roku wiosna zawiodla nawet u Ciebie.
U mnie na razie zima trwa w najlepsze, znów dosypało śniegu, a nad ranem -9 na termometrze.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No fakt faktem, że wiosna mocno spóźniona u mnie? Wspomnienia z lat ubiegłych na FB mi pokazują, że wszystko jakoś tak o dwa tygodnie później?

...ale rytuały z wystawianiem i wstawianiem doniczek to coroczny klasyk? Zawsze jeszcze w marcu jest za zimno, żeby tak o zostawić na polu? Czasami i w kwietniu trzeba jeszcze z nimi biegać...

Z innej beczki: byłem wczoraj w sklepie ogrodniczym. Miałem kupić tylko ziemię i jedną doniczkę wraz z podstawką. Wróciłem z ośmioma chabaziami (firletka, tojad, jeżówka, rudbekia, dwa floksy szydlaste, wdówka kaukaska i pierwiosnek Viala)?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Cześć Loki,

Fajnie się czyta wynurzenia takiego entuzjasty (żeby nie powiedzieć "świra" :twisted: ) roślinnego jak Ty.
Super, że żona podziela Twoją pasję i wspólnie uprawiacie ogrodowe szaleństwo.
Zdjęcia, które robisz zdradzają ogromną miłość i znawstwo każdego strzępka przyrody. Czy Twoja dziedzina to botanika, biologia czy jeszcze coś innego?

U nas kalendarzowa wiosna zaczęła się śniegiem, wiatrem i syberyjskim zimnem. Z ziemi u mnie nie wyłazi dosłownie NIC.

A co tam na froncie, który tak nas wkurza?
Nas znowu przymknęli... Zamiast naprawiać służbę zdrowia rujnują gospodarkę.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jurku
Wyobrażam sobie Was przeciskających się przez chałupę zastawioną rozsadą :;230
Prawdziwi miłośnicy flory...
U nas w małym domku ciasno a co będzie ,jak przybędą pomidory itp. ;:oj
Chabazie cieszą ,ta wdówka kaukaska to inaczej driakiew :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Lisica ? Witam w moich skromnych progach ? bo to chyba Twoja pierwsza wizyta w tym wątku ? i serdecznie dziękuję za uznanie. Owszem, z zawodu, wykształcenia i zamiłowania jestem biologiem, konkretnie zawodowo param się mikrobiologią, choć moje zainteresowania wykraczają poza dziedzinę zawodowej specjalizacji. Na najbliższy tydzień szykuje mi się pogodowe szaleństwo. W dzień powyżej dwudziestu stopni, nocami przygruntowe przymrozki. A na froncie, który nas irytuje ? tydzień temu w szesnastu departamentach (odpowiedniki powiatów) wprowadzili dodatkowe obostrzenia (w tym tam, gdzie pracuję), od dzisiaj rozszerzyli to na kolejnych kilka (w tym ten, gdzie mieszkam) ? zamknięte sklepy niepierwszej potrzeby, zakaz oddalania się od domu na więcej niż 10 km (chyba że pracuje się dalej i ma się zaświadczenie od pracodawcy, że stanowisko pracy wymaga osobistej obecności a powierzone obowiązki nie dają się wykonywać w trybie pracy zdalnej ? na szczęście takie zaświadczenie mam). Na pierwszej liście zamykanych departamentów były wszystkie z regionu (odpowiednik województwa) Île-de-France, którego centrum jest Paryż. W mijającym tygodniu niezależny tygodnik Le Canard Enchaîné, specjalizujący się w dziennikarstwie śledczym, polityce i satyrze politycznej wykazał, że pomiędzy marcem 2020 a marcem 2021 ilość łóżek na reanimacji w regionie paryskim została mocno? zmniejszona. Ot i tak? Nie komentuję, bo to się nie da bez wykorzystania słów powszechnie uznanych za obelżywe, a potem jeszcze ktoś mnie będzie ścigał niczym Jakuba Żulczyka ostatnio w Polsce?

@ Pelagia
? Oj przeciskamy się, przeciskamy ? i plecy uginamy dwa razy dziennie, wnosząc i wynosząc nasze skarby. Ale warto. A wdówka bywa też nazywana driakwią, owszem.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki,

Twoje progi, które określasz jako skromne, są przebogate w piękno, wiedzę i pasję.
Fajnie się różnimy: Ty zaglądasz w każdą roślinę z dokładnością biologa, ja uwielbiam rozległe krajobrazy, najlepiej dzikie i górzyste.

Masz już wiosnę, ja jeszcze nie. Kaszuby to lokalny biegun zimna, więc na razie można podziwiać 1,5 cm kiełków czegoś-tam, i to przy pomocy lupy.

Ciekawy jest ten zakaz przekraczania 10 km od domu, no i to ausweiskontrolle :twisted: :twisted:
Dobrze, że masz ten papier, bo możesz zapuszczać się 10 km w każdą stronę... tylko po co, jak wszystko zamknięte?? Nas też chcieliby przymknąć, ale nie mają podstawy prawnej.
Ogród jest deską ratunku, a bunt metodą na zachowanie zdrowych zmysłów...

P.S. Czy w Twoim ogrodzie nie jest za żółto???
Lisica
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Lisica ? świat byłby niezmiernie nudny, gdyby ludzie się nie różnili i byli tacy sami? Ale wiesz? Ja dzikie, górzyste krajobrazy też uwielbiam? Wracając do naszego ulubionego tematu, dzięki papierowi od pracodawcy mogę przemierzać co rano i co wieczór 130 km, które dzielą moją chałupkę na zad***u od Institut Pasteur? 10 km wolno bez żadnego bonusowego świstka (oprócz dokomentu tożsamości, który potwierdza gdzie mieszkasz)? No i u nas niestety mają podstawę prawną ? w przeciwieństwie do Polski, u nas przegłosowano ustawę o stanie wyjątkowym, zgodnie z konstytucją, i daje ona prawo do tymczasowych ograniczeń podstawowych wolności? Pod niektórymi względami jest gorzej niż w jakimś Związku Radzieckim czy kraju okupowanym przez Trzecią Rzeszę? Dość już mam? Śmierć jest jedyną pewną rzeczą w życiu, jego nieuniknioną i w pełni naturalną konsekwencją, więc skoro już ustaliliśmy, że wszyscy i tak musimy umrzeć, to może jednak warto by było trochę pożyć najpierw? Bo to, co jest teraz, to nie jest życie, to jakiś jeden wielki obóz pracy? A co do tego, czy nie jest u mnie za żółto ? nie mam takiego wrażenia, skąd pytanie?

Bellis perennis
Obrazek

Corydalis solida
Obrazek

Hyacinthus orientalis
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Narcissus spp.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Primula acaulis
Obrazek

Primula elatior
Obrazek

Taraxacum officinale
Obrazek

Tulipa turkestanica
Obrazek

Veronica persica

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki,

Wrażenie "żółtego ogrodu" wzięło się ze zdjęcia forsycji i następnie serii żółtych żonkili.
Pytanie było oczywiście wredne :twisted: , bo nie lubię żółtego i nie mam nic żółtego w swoim ogrodzie.

Masz bardzo daleko do pracy. Mam nadzieję, że 130 km to podróż w obie strony, nie w jedną.
Chyba robisz doświadczenia w laboratorium, że nie możesz pracować zdalnie?
My już cały rok akademicki mamy zaplanowany on-line, łącznie z obronami magisterskimi i doktorskimi.

P.S. Trzeba doprawdy być biologiem, żeby zrobić zdjęcie zwykłemu mleczowi, i to piękne...
Lisica
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Loki, piękne narcyzy ;:167 , a już te z pomarańczowymi przykoronkami ;:oj . Zanim u nas zakwitną jeszcze trochę czasu minie, chociaż już trochę pąków jest.
Stokrotki i przetaczniki przynajmniej dorównują Twojej wiośnie ;:306
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Lisica ? ach? Ja w sumie nie mam blokady na punkcie żadnego koloru? Może nie jestem fanem różowego, ale jak widzę piękny różowy kwiat, to też się zachwycam? Do roboty sto trzydzieści kilometrów oczywiście mam w jedną stronę ? czyli dziennie wyrabiam ponad dwieście sześćdziesiąt? Widzisz, w regionie paryskim nieruchomości mają absolutnie chore ceny, więc żeby mieć dom z ogrodem jednocześnie nie bankrutując wynieśliśmy się z żoną poza region paryski? No i oczywiście w labie doświadczenia robię ? a doświadczeń zdalnie robić nie sposób? A rzeczony mlecz wcale nie jest mleczem, ino mniszkiem lekarskim? :D

@ Marta ? te przykoronki niemalże łososiowe są w realu? Uwielbiam narcyzy? Ale ciesz się ze stokrotek i przetaczników ? nawet jeśli w gruncie rzeczy są to chwasty? Bo jednak ładne są?

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”