Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Niesolona, to będzie gnojówka z ogórka lub kapusty. :;230
Ja gnojówki robię z chwastów lub ziół, ale co kto lubi.....
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma w Polsce prawa nakazującego zakwaszania gnojówkami.Podobnie jak zakwaszania jakimiś innymi "zakwaszaczami".Sposób zakwaszania zależy też od rodzaju gleby macierzystej i jej odczynu.Najlepsza jest siarka mielona/granulowana.Ta druga działa wolniej.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

Mam mały problem, zbiża sie zima (prawie :wink: ) i chciałbym krzaczki już 2 letnie spryskać siarczanem potasu po liściach.

Stąd pytanie ile łyżeczek lub łyżek stołowych na 5 litrów wody ?? Nie chce popalić liści no ale chce aby już zaczęły krzaczki drewnieć.

Drugie pytanie,
mam 2 letni krzaczek odmiana Eliott, trochę za dużo w lecie nawozu sypnełem i mi za bardzo w górę wystrzelił, łodygi niestety giętkie. Mam go na wiosnę przyciać czy poczekać jak skończy 3 rok ?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zikkk pisze:chciałbym krzaczki już 2 letnie spryskać siarczanem potasu po liściach.

Stąd pytanie ile łyżeczek lub łyżek stołowych na 5 litrów wody ?? Nie chce popalić liści no ale chce aby już zaczęły krzaczki drewnieć.
4 małe płaskie łyżeczki/5 litrów wody - roztwór ok 0,5%
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

pelikano11 pisze:
4 małe płaskie łyżeczki/5 litrów wody - roztwór ok 0,5%

I tym można spokojnie nawozić dolistnie borówkę bez obaw że spali ? Fajnie.

A jak z moim drugim pytaniem ? Póki co pędy przywiązałem sznurkiem do palika żeby się nie odłamały.
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Witam wszystkich forumowiczów :wink:
Mam do was pytanie :chce przygotowac glebę pod borówkę lecz nie wiem ile Wigoru S rozsiać na metr kwadratowy ? Gleba jest piaczczysta o pH ok 5,5-6 ?
x-p-11
---

Post »

Kisiell3 przy Twoich parametrach gleby, żeby zbić do 4,5 pH, potrzeba ok 50-60 g siarki pylistej na metr2, i zadziała za kilka miesięcy.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Kilsiell3 z własnego doświadczenia wiem że takie zakwaszanie gleby to za dużo kombinacji i efekt niepewny. Najlepiej kupić za 10zł 80l torfu kwaśnego o ph3-4 i z takiego worka po wymieszaniu z pisakiem będzie na dwa stanowiska. W okolicach korzenia ja dawałem torf czysty bez piasku i borówki rosną pięknie. Trzeba pamiętać o tym że borówki lubią glebę przepuszczalną próchniczną więc nawet jak zakwasisz to może być za ciężka gleba żeby korzenie się przebiły. Dodatkowo jak wsadzisz borówki w kwaśny torf to nie masz się co martwić o odczyn bo borówki i tak będą dobrze rosły. Kiedyś oglądałem film gdzie gość w stanach pokazywał biologiczna uprawę borówki i na najlepszym polu miał glebę o pH 6.8.
Kisiell3
50p
50p

Post »

Dzięki za szybką odpowiedz:) Mam zamiar na wiosnę posadzic ok 300 szt krzaczków wiec chce zakwaśic glebę pod moją plantacyjkę :) Wiosną tego roku posadzilem "experymentalnie" 20 krzaczków róznych odmian borówki wg przepisu Tomala3d i jestem pod wrazeniem jak ładnie mi poszły, mają wiele odrostów i metrowe przyrosty ale posadzilem je zanim trafilem na to forum i teraz wiem ze popelnilem wiele błedów :roll: Mam zamiar zrobic to wg przepisu edicool czyli wyorac rowy i wsypac do nich 50% trocin 25% torfu wysokiego i 25% rodzimej ziemi. Pelikano 11 potwierdzil moje wyliczenia a chcialem sie upewnic bo rózne zródła podawaly inaczej :)
Dodam ze jakies 500 m dalej u siostry posadzilem te same sadzonki w ten sam sposób i tam juz borówki ani drgnęly i są takie marne jakies :roll: U niej gleba juz jest nieco cięższa od mojej bo u mnie ponizej 30 cm juz jest zólty piasek :shock: Ale podejrzewam ze przyczyną tej róznicy jest to ze ona podlewala wodą wodociągową a ja ze studni ?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Można zrobić zakwaś chlebowy.
x-p-11
---

Post »

300 krzaków to już wyzwanie - w przybliżeniu 60x60 m - dobrze liczę? Wg mnie całą powierzchnię trzeba by przygotować a nie ryć rowy
Kisiell3
50p
50p

Post »

Chcę to upchnąć w 5 rzędach o dł 70m rozstaw między rzedami 2,30 m (quadem się przecisne) :) i rozstaw miedzy krzakami 120cm. Zakwasic grunt chce żeby był bufor, a rowy jak zrobię szerokie na 70cm , głębokie na 30-40 cm i wypelnie wcześniej wspomnianą mieszanką to powinno wystarczyć ? Co o tym sądzicie ?
Kisiell3
50p
50p

Post »

Wodę mam ze studni oraz z sieci także jak w jednym zabraknie To się do drugiego przepnie, dodatkowo planuję zakupić kilka mauzerow 1000l na deszczówkę bo mam spory budynek gospodarczy więc będzie z czego uzbierać ;) Co do ogrodzenia to planuje wykonać je wiosną z siatki leśnej ;) Dodam ze działka na której mam zamiar założyć plantacje położona jest za budynkiem gospodarczym i ciągnie się aż do lasu więc od domu bedzie dzieliło mnie do niej jakieś 100m :)
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych mauzerow jakie wybrać czarne czy przezroczyste bo przy przezroczystych będzie wytwarzal się glon ? Czy to raczej bez znaczenia ?
Kisiell3
50p
50p

Post »

Co do dziczyzny to wiem i dodatkowo dochodzi drob sąsiada takze ogrodzenie to mus :) Co do szkodliwości kretow to już się przekonałem i do tego dojdą pewno nornice .... Macie jakis sprawdzony sposób na wyeliminowanie tych szkodników ?

Przypominam: ten wątek dotyczy Borówki Amerykańskiej. :wink:
bab...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zainwestuj też w prawdziwy pehametr i kwas siarkowy do zakwaszania wody w zbiornikach.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”