Ja gnojówki robię z chwastów lub ziół, ale co kto lubi.....
Borówka amerykańska - 6 cz
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Niesolona, to będzie gnojówka z ogórka lub kapusty.
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma w Polsce prawa nakazującego zakwaszania gnojówkami.Podobnie jak zakwaszania jakimiś innymi "zakwaszaczami".Sposób zakwaszania zależy też od rodzaju gleby macierzystej i jej odczynu.Najlepsza jest siarka mielona/granulowana.Ta druga działa wolniej.
Mam mały problem, zbiża sie zima (prawie
) i chciałbym krzaczki już 2 letnie spryskać siarczanem potasu po liściach.
Stąd pytanie ile łyżeczek lub łyżek stołowych na 5 litrów wody ?? Nie chce popalić liści no ale chce aby już zaczęły krzaczki drewnieć.
Drugie pytanie,
mam 2 letni krzaczek odmiana Eliott, trochę za dużo w lecie nawozu sypnełem i mi za bardzo w górę wystrzelił, łodygi niestety giętkie. Mam go na wiosnę przyciać czy poczekać jak skończy 3 rok ?
Stąd pytanie ile łyżeczek lub łyżek stołowych na 5 litrów wody ?? Nie chce popalić liści no ale chce aby już zaczęły krzaczki drewnieć.
Drugie pytanie,
mam 2 letni krzaczek odmiana Eliott, trochę za dużo w lecie nawozu sypnełem i mi za bardzo w górę wystrzelił, łodygi niestety giętkie. Mam go na wiosnę przyciać czy poczekać jak skończy 3 rok ?
4 małe płaskie łyżeczki/5 litrów wody - roztwór ok 0,5%zikkk pisze:chciałbym krzaczki już 2 letnie spryskać siarczanem potasu po liściach.
pelikano11 pisze:4 małe płaskie łyżeczki/5 litrów wody - roztwór ok 0,5%
I tym można spokojnie nawozić dolistnie borówkę bez obaw że spali ? Fajnie.
A jak z moim drugim pytaniem ? Póki co pędy przywiązałem sznurkiem do palika żeby się nie odłamały.
-
Kisiell3
- 50p

- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich forumowiczów
Mam do was pytanie :chce przygotowac glebę pod borówkę lecz nie wiem ile Wigoru S rozsiać na metr kwadratowy ? Gleba jest piaczczysta o pH ok 5,5-6 ?
Mam do was pytanie :chce przygotowac glebę pod borówkę lecz nie wiem ile Wigoru S rozsiać na metr kwadratowy ? Gleba jest piaczczysta o pH ok 5,5-6 ?
Kisiell3 przy Twoich parametrach gleby, żeby zbić do 4,5 pH, potrzeba ok 50-60 g siarki pylistej na metr2, i zadziała za kilka miesięcy.
-
Tomala3d
- 500p

- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Kilsiell3 z własnego doświadczenia wiem że takie zakwaszanie gleby to za dużo kombinacji i efekt niepewny. Najlepiej kupić za 10zł 80l torfu kwaśnego o ph3-4 i z takiego worka po wymieszaniu z pisakiem będzie na dwa stanowiska. W okolicach korzenia ja dawałem torf czysty bez piasku i borówki rosną pięknie. Trzeba pamiętać o tym że borówki lubią glebę przepuszczalną próchniczną więc nawet jak zakwasisz to może być za ciężka gleba żeby korzenie się przebiły. Dodatkowo jak wsadzisz borówki w kwaśny torf to nie masz się co martwić o odczyn bo borówki i tak będą dobrze rosły. Kiedyś oglądałem film gdzie gość w stanach pokazywał biologiczna uprawę borówki i na najlepszym polu miał glebę o pH 6.8.
-
Kisiell3
- 50p

Dzięki za szybką odpowiedz:) Mam zamiar na wiosnę posadzic ok 300 szt krzaczków wiec chce zakwaśic glebę pod moją plantacyjkę
Wiosną tego roku posadzilem "experymentalnie" 20 krzaczków róznych odmian borówki wg przepisu Tomala3d i jestem pod wrazeniem jak ładnie mi poszły, mają wiele odrostów i metrowe przyrosty ale posadzilem je zanim trafilem na to forum i teraz wiem ze popelnilem wiele błedów
Mam zamiar zrobic to wg przepisu edicool czyli wyorac rowy i wsypac do nich 50% trocin 25% torfu wysokiego i 25% rodzimej ziemi. Pelikano 11 potwierdzil moje wyliczenia a chcialem sie upewnic bo rózne zródła podawaly inaczej
Dodam ze jakies 500 m dalej u siostry posadzilem te same sadzonki w ten sam sposób i tam juz borówki ani drgnęly i są takie marne jakies
U niej gleba juz jest nieco cięższa od mojej bo u mnie ponizej 30 cm juz jest zólty piasek
Ale podejrzewam ze przyczyną tej róznicy jest to ze ona podlewala wodą wodociągową a ja ze studni ?
Dodam ze jakies 500 m dalej u siostry posadzilem te same sadzonki w ten sam sposób i tam juz borówki ani drgnęly i są takie marne jakies
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Można zrobić zakwaś chlebowy.
300 krzaków to już wyzwanie - w przybliżeniu 60x60 m - dobrze liczę? Wg mnie całą powierzchnię trzeba by przygotować a nie ryć rowy
-
Kisiell3
- 50p

Chcę to upchnąć w 5 rzędach o dł 70m rozstaw między rzedami 2,30 m (quadem się przecisne)
i rozstaw miedzy krzakami 120cm. Zakwasic grunt chce żeby był bufor, a rowy jak zrobię szerokie na 70cm , głębokie na 30-40 cm i wypelnie wcześniej wspomnianą mieszanką to powinno wystarczyć ? Co o tym sądzicie ?
-
Kisiell3
- 50p

Wodę mam ze studni oraz z sieci także jak w jednym zabraknie To się do drugiego przepnie, dodatkowo planuję zakupić kilka mauzerow 1000l na deszczówkę bo mam spory budynek gospodarczy więc będzie z czego uzbierać ;) Co do ogrodzenia to planuje wykonać je wiosną z siatki leśnej ;) Dodam ze działka na której mam zamiar założyć plantacje położona jest za budynkiem gospodarczym i ciągnie się aż do lasu więc od domu bedzie dzieliło mnie do niej jakieś 100m
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych mauzerow jakie wybrać czarne czy przezroczyste bo przy przezroczystych będzie wytwarzal się glon ? Czy to raczej bez znaczenia ?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych mauzerow jakie wybrać czarne czy przezroczyste bo przy przezroczystych będzie wytwarzal się glon ? Czy to raczej bez znaczenia ?
-
Kisiell3
- 50p

Co do dziczyzny to wiem i dodatkowo dochodzi drob sąsiada takze ogrodzenie to mus
Co do szkodliwości kretow to już się przekonałem i do tego dojdą pewno nornice .... Macie jakis sprawdzony sposób na wyeliminowanie tych szkodników ?
Przypominam: ten wątek dotyczy Borówki Amerykańskiej.
bab...
Przypominam: ten wątek dotyczy Borówki Amerykańskiej.
bab...
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zainwestuj też w prawdziwy pehametr i kwas siarkowy do zakwaszania wody w zbiornikach.