Ja gnojówki robię z chwastów lub ziół, ale co kto lubi.....

Beata
    Beata
 ) i chciałbym krzaczki już 2 letnie spryskać siarczanem potasu po liściach.
 ) i chciałbym krzaczki już 2 letnie spryskać siarczanem potasu po liściach.4 małe płaskie łyżeczki/5 litrów wody - roztwór ok 0,5%zikkk pisze:chciałbym krzaczki już 2 letnie spryskać siarczanem potasu po liściach.
Stąd pytanie ile łyżeczek lub łyżek stołowych na 5 litrów wody ?? Nie chce popalić liści no ale chce aby już zaczęły krzaczki drewnieć.
pelikano11 pisze:4 małe płaskie łyżeczki/5 litrów wody - roztwór ok 0,5%

Wiosną tego roku posadzilem "experymentalnie" 20 krzaczków róznych odmian borówki wg przepisu Tomala3d i jestem pod wrazeniem jak ładnie mi poszły, mają wiele odrostów i metrowe przyrosty ale posadzilem je zanim trafilem na to forum i teraz wiem ze popelnilem wiele błedów
 Wiosną tego roku posadzilem "experymentalnie" 20 krzaczków róznych odmian borówki wg przepisu Tomala3d i jestem pod wrazeniem jak ładnie mi poszły, mają wiele odrostów i metrowe przyrosty ale posadzilem je zanim trafilem na to forum i teraz wiem ze popelnilem wiele błedów   Mam zamiar zrobic to wg przepisu edicool czyli wyorac rowy i wsypac do nich 50% trocin 25% torfu wysokiego i 25% rodzimej ziemi. Pelikano 11 potwierdzil moje wyliczenia a chcialem sie upewnic bo rózne zródła podawaly inaczej
 Mam zamiar zrobic to wg przepisu edicool czyli wyorac rowy i wsypac do nich 50% trocin 25% torfu wysokiego i 25% rodzimej ziemi. Pelikano 11 potwierdzil moje wyliczenia a chcialem sie upewnic bo rózne zródła podawaly inaczej   
   U niej gleba juz jest nieco cięższa od mojej bo u mnie ponizej 30 cm juz jest zólty piasek
 U niej gleba juz jest nieco cięższa od mojej bo u mnie ponizej 30 cm juz jest zólty piasek   Ale podejrzewam ze przyczyną tej róznicy jest to ze ona podlewala wodą wodociągową a ja ze studni ?
 Ale podejrzewam ze przyczyną tej róznicy jest to ze ona podlewala wodą wodociągową a ja ze studni ?

i rozstaw miedzy krzakami 120cm. Zakwasic  grunt chce żeby był bufor, a  rowy jak zrobię szerokie na 70cm , głębokie na 30-40 cm i wypelnie wcześniej wspomnianą mieszanką to powinno wystarczyć ? Co o tym sądzicie ?
  i rozstaw miedzy krzakami 120cm. Zakwasic  grunt chce żeby był bufor, a  rowy jak zrobię szerokie na 70cm , głębokie na 30-40 cm i wypelnie wcześniej wspomnianą mieszanką to powinno wystarczyć ? Co o tym sądzicie ?

Co do szkodliwości kretow to już się przekonałem i do tego dojdą pewno nornice .... Macie jakis sprawdzony sposób na wyeliminowanie tych szkodników ?
  Co do szkodliwości kretow to już się przekonałem i do tego dojdą pewno nornice .... Macie jakis sprawdzony sposób na wyeliminowanie tych szkodników ?