Kolekcje Floriana cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Elusia a mnie te bezproblemowe wyginęły, a tyle lat je miałam . Ostatnio znów kupiłam lecz tylko 2 zakwitły 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadzinko nie wiem co jest przyczyną...masz gliniastą ziemię z tego co pamiętam. A może jakieś gryzonie.
- JAKUCH

Nie mam gliniastej ziemi Elusia, więc nie wiem dlaczego giną te botaniczne gatunki. Możliwe ,że mają zbyt mokro przy tylu różach a rosną miedzy nimi
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Madziu, dzięki za info. Zatem moje pałczychy mają za mało próchnicy ale to się chyba nie zmieni, bo moim oczkiem w głowie są inne rośliny. Pałczychy muszą sobie radzić same. Nie śmierdzą zbytnio podczas kwitnienia, bo są w przewiewnym miejscu - w holu. W mniejszym i zamkniętym pomieszczeniu rzeczywiście ich zapaszek bywa nieznośny
Pierwiosnki kwitną od miesiąca więc czas najwyższy poświęcić im post:

Grażynko, nic nie poradzimy, jak roślinie nie pasują nasze warunki ogrodowe. Botaniczne tulipany z racji wczesnego kwitnienia potrzebują szybko nagrzewającą się glebę i dużo słońca. Cebulki są małe więc potrzebują przepuszczalną glebę, by dały sobie radę.
Twój pierwiosnek ma niespotykany kolor, dlatego uwielbiam go:

Janko, tulipanów coraz więcej więc i Twój ogród niebawem się nimi zapełni.
Kilka krzyżówek-samosiejek podbiło moje serce
:

Tak Miłko, wśród tulipanów botanicznych są Batalina, Greiga, Hagera, Kaufmanna, Klusjusza i inne. Bogactwo gatunkowe tulipanów jest duże więc tworząc kolekcję nie są nawet potrzebne odmiany wielkokwiatowe. Dolomit pod tulipany?
Może jestem zacofany ale dla mnie jedynym nawozem a zarazem podłożem pod cebule jest kompost
Kolejna udana krzyżówka:

Anido, bardzo dziękuję w imieniu tulipanów
Botaniczne są naprawdę piękne!

Elżbietko zgadzam się, tarda to efektowny tulipan o ładnych proporcjach. Bardzo dobry na skalniak! Rzeczywiście ne ma z nim problemu.
A to już jakaś odmiana pierwiosnka lekarskiego:

Jadziu, czynników niepowodzenia w uprawie jakiejś rośliny może być wiele. Mi też tulipan Tarda wydaje się bezproblemowy i nawet sam się sieje ale tak nie musi być zawsze. Gryzonie, patogeny, nasz błąd, aura, coś nie tak z glebą, nasłonecznieniem, sąsiedztwem innych roślin itp. itd.
Miałem kiedyś pierwiosnka 'Gold Lace'. Zostały po nim bardzo ładne siewki:

Jedyny pierwiosnek ząbkowany, jaki mi został:

I najmniejszy z pierwiosnków:

Pierwiosnki kwitną od miesiąca więc czas najwyższy poświęcić im post:

Grażynko, nic nie poradzimy, jak roślinie nie pasują nasze warunki ogrodowe. Botaniczne tulipany z racji wczesnego kwitnienia potrzebują szybko nagrzewającą się glebę i dużo słońca. Cebulki są małe więc potrzebują przepuszczalną glebę, by dały sobie radę.
Twój pierwiosnek ma niespotykany kolor, dlatego uwielbiam go:

Janko, tulipanów coraz więcej więc i Twój ogród niebawem się nimi zapełni.
Kilka krzyżówek-samosiejek podbiło moje serce

Tak Miłko, wśród tulipanów botanicznych są Batalina, Greiga, Hagera, Kaufmanna, Klusjusza i inne. Bogactwo gatunkowe tulipanów jest duże więc tworząc kolekcję nie są nawet potrzebne odmiany wielkokwiatowe. Dolomit pod tulipany?
Kolejna udana krzyżówka:

Anido, bardzo dziękuję w imieniu tulipanów

Elżbietko zgadzam się, tarda to efektowny tulipan o ładnych proporcjach. Bardzo dobry na skalniak! Rzeczywiście ne ma z nim problemu.
A to już jakaś odmiana pierwiosnka lekarskiego:

Jadziu, czynników niepowodzenia w uprawie jakiejś rośliny może być wiele. Mi też tulipan Tarda wydaje się bezproblemowy i nawet sam się sieje ale tak nie musi być zawsze. Gryzonie, patogeny, nasz błąd, aura, coś nie tak z glebą, nasłonecznieniem, sąsiedztwem innych roślin itp. itd.
Miałem kiedyś pierwiosnka 'Gold Lace'. Zostały po nim bardzo ładne siewki:

Jedyny pierwiosnek ząbkowany, jaki mi został:

I najmniejszy z pierwiosnków:

- JAKUCH

U mnie bardzo długo nagrzewa się gleba dlatego może tulipanom się nie bardzo podoba .Nic na siłę wymykają się z ogródka to gonić ich nie będę Pozostaną tylko te którym się podoba.Cudne prymulki wszystkie pastelowe kolory
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Rzeczywiście jest jak mówisz, choć zupełnie nie rozumiem dlaczego... Liście są maleńkie, ewidentnie od bulw przybyszowych palczychy, a po głównej nie ma śladu...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Florian Silesia

Jadziu, pierwiosnki tylko nieliczne pastelowe. Raczej w jaskrawych barwach
W sprawie roślin, które nie chcą rosnąć - tak jak mówisz: nic na siłę. Wiosenne kwiaty muszą się spieszyć, by w krótkim czasie urosnąć, zakwitnąć i wydać nasiona, a to wszystko przy dużych skokach temperatury więc muszą mieć optymalne dla nich warunki glebowe i nasłonecznienie. To samo się tyczy ranników czy cieszynianek.
Ale dziś inny gatunek wcześnie kwitnący i roznoszący miły zapach po ogrodzie:

Loki, pisałeś, że u Ciebie było -11stC. Więc duże bulwy czy cebule mające sporo wody łatwiej przemarzają. Sprawdziłem to na przykładzie dalii. Przechowywałem je kiedyś w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Duże bulwy padły, natomiast cieńsze sobie poradziły.
C.d. fiołków:

miły "przybłęda":

piękny z liści:

zaczęły kwitnąć większe fiołki:

W sprawie roślin, które nie chcą rosnąć - tak jak mówisz: nic na siłę. Wiosenne kwiaty muszą się spieszyć, by w krótkim czasie urosnąć, zakwitnąć i wydać nasiona, a to wszystko przy dużych skokach temperatury więc muszą mieć optymalne dla nich warunki glebowe i nasłonecznienie. To samo się tyczy ranników czy cieszynianek.
Ale dziś inny gatunek wcześnie kwitnący i roznoszący miły zapach po ogrodzie:

Loki, pisałeś, że u Ciebie było -11stC. Więc duże bulwy czy cebule mające sporo wody łatwiej przemarzają. Sprawdziłem to na przykładzie dalii. Przechowywałem je kiedyś w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Duże bulwy padły, natomiast cieńsze sobie poradziły.
C.d. fiołków:

miły "przybłęda":

piękny z liści:

zaczęły kwitnąć większe fiołki:

- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pewnie masz rację...
Viola sororia... Boże, jakie to piękne...
Pozdrawiam!
LOKI
Viola sororia... Boże, jakie to piękne...
Pozdrawiam!
LOKI
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Florian wiesz, że jestem zbieraczką ciekawych roślin dzikich więc proszę pamiętaj o kolurii kuklikowatej gdyby była jakaś siewka
zaczynają swój festiwal fiołki motylkowe i nadal pięknie się prezentują pierwiosnki
zaczynają swój festiwal fiołki motylkowe i nadal pięknie się prezentują pierwiosnki
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam świątecznie i cieplutko pozdrawiam
Dla poprawy nastroju wiedziałam gdzie można pospacerować - wiosna u Ciebie kipi kolorowymi drobiażdżkami ale ... wszystkie cieszą.
Moje tulipany Darwina (cebulki od Ciebie) w pakach ale przystopowały bo zimno arktyczne zaatakowało nasze strony.
Czekam na ten spektakl z niecierpliwością , dojrzałam wśród nich 3 sztuki "Red Riding Hood" i bardzo mnie cieszą.
Moje posadzone w doniczki o średnicy ok 15 cm ... niezbyt pojemne stąd pytanie bo tez wyciągam po kwitnieniu i stawiam za krzewy.
Dla poprawy nastroju wiedziałam gdzie można pospacerować - wiosna u Ciebie kipi kolorowymi drobiażdżkami ale ... wszystkie cieszą.
Moje tulipany Darwina (cebulki od Ciebie) w pakach ale przystopowały bo zimno arktyczne zaatakowało nasze strony.
Czekam na ten spektakl z niecierpliwością , dojrzałam wśród nich 3 sztuki "Red Riding Hood" i bardzo mnie cieszą.
O jakich skrzynkach mowa i ile sztuk mieści się w nie ?Florian Silesia pisze: a wszystkie tulipany mam posadzone w skrzynkach, by je zaraz po przekwitnięciu wyjąć, a na ich miejsce posadzić dalie. Taką metodę stosuję od lat. Zresztą wszystkie cebulki co roku wyciągam z ziemi więc sadzenie w pojemnikach jest bardzo praktyczne.
Moje posadzone w doniczki o średnicy ok 15 cm ... niezbyt pojemne stąd pytanie bo tez wyciągam po kwitnieniu i stawiam za krzewy.
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Rozpoczyna się czas kwitnięcia tulipanów. I gdyby tak jeszcze słońce zechciało zaświecić, to pąki szybciej by się otwarły.
Fiołki urocze, szczególnie te wonne.
Fiołki urocze, szczególnie te wonne.
- lanceta

- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Kolekcja fiołków,robi wrażenie.Nie jestem przekonana,czy to zasługa "modelek",czy raczej profesjonalizm Fotografa.
Ciekawa jestem Twojej odpowiedzi nt. sadzenia cebulowych.
Ciekawa jestem Twojej odpowiedzi nt. sadzenia cebulowych.
- Florian Silesia

Loki, fiołki motylkowate mają bardzo ładne płatki - w paski bądź kropki. Są dość spore jak na fiołki.
Kolejna grupa wiosennych kwiatów - zawilce:

Marysiu, będę pamiętał, chociaż mam kolurię od wielu lat i nie wytworzyła siewek. Czasem uda się podebrać kawalątek ale nawet kępka przyrasta bardzo wolno. Widocznie nie ma u mnie optymalnych warunków.
Tak, pierwiosnki pięknie kwitną i pojawiają się kolejne w moich pierwiosnkowych szpalerkach. A wśród nich zakwitł piękny kosaciec:

Krysiu, witam Cię serdecznie! U nas też chłodno ale to dobrze - wiosenne kwiaty nie lubią wysokich temperatur i szybko przekwitają.
Tak, chyba Cię nawet uprzedzałem, że wśród mieszańców Darwina mogą się zdarzyć tulipany Greiga 'Red Riding Hood'. Taką mieszankę kiedyś dostałem i nie jestem w stanie ich rozdzielić. Na szczęście miksują się tak, że nie ma pstrokacizny. Cebule te sadzę w plastikowe skrzynki do warzyw, jakich używa się w handlu. Wybieram te mniejsze i płytsze, by móc je w całości zakopać. Na chwilę obecną jeden z tulipanowych szpalerów wygląda tak:

Lidziu, słonko - fajna sprawa ale tulipany szybko przekwitają więc taka pogoda jest dla nich lepsza. Pamiętam, jak tulipany przekwitały w 2 dni, bo było za ciepło.
Fiołki super, choć rzadko chce mi się klękać przy nich, by je powąchać. Czasem jednak doleci ten zapach wyżej do mojego nosa

Dziękuję Lodziu
Modelki są najważniejsze
Co do sadzenia tulipanów - tak jak pisałem powyżej. Potrzeba na to sporo miejsca ale akurat na poletkach pod dalie takie mam.

Kolejna grupa wiosennych kwiatów - zawilce:

Marysiu, będę pamiętał, chociaż mam kolurię od wielu lat i nie wytworzyła siewek. Czasem uda się podebrać kawalątek ale nawet kępka przyrasta bardzo wolno. Widocznie nie ma u mnie optymalnych warunków.
Tak, pierwiosnki pięknie kwitną i pojawiają się kolejne w moich pierwiosnkowych szpalerkach. A wśród nich zakwitł piękny kosaciec:

Krysiu, witam Cię serdecznie! U nas też chłodno ale to dobrze - wiosenne kwiaty nie lubią wysokich temperatur i szybko przekwitają.
Tak, chyba Cię nawet uprzedzałem, że wśród mieszańców Darwina mogą się zdarzyć tulipany Greiga 'Red Riding Hood'. Taką mieszankę kiedyś dostałem i nie jestem w stanie ich rozdzielić. Na szczęście miksują się tak, że nie ma pstrokacizny. Cebule te sadzę w plastikowe skrzynki do warzyw, jakich używa się w handlu. Wybieram te mniejsze i płytsze, by móc je w całości zakopać. Na chwilę obecną jeden z tulipanowych szpalerów wygląda tak:

Lidziu, słonko - fajna sprawa ale tulipany szybko przekwitają więc taka pogoda jest dla nich lepsza. Pamiętam, jak tulipany przekwitały w 2 dni, bo było za ciepło.
Fiołki super, choć rzadko chce mi się klękać przy nich, by je powąchać. Czasem jednak doleci ten zapach wyżej do mojego nosa

Dziękuję Lodziu
Co do sadzenia tulipanów - tak jak pisałem powyżej. Potrzeba na to sporo miejsca ale akurat na poletkach pod dalie takie mam.

-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Piękny szpaler tulipanowy. Właśnie takie najbardziej lubię. Uśmiecham się, bo patrzę na wazon w salonie.....a w nim identyczny ogromny bukiet czerwono żółtych tulipanów.
Pozdrawiam i słoneczko ślę
Pozdrawiam i słoneczko ślę
- JAKUCH

Podziwiam ten tulipanowy szpaler i kępkę Anemonów Blanda.Moje wciąż gdzieś sie rozchodzą i w różnych miejscach widzę pojedyncze sztuki
.Radosnego świetowania, bo pogoda w sam raz na spacery w każdym razie u mnie