Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Elusia a mnie te bezproblemowe wyginęły, a tyle lat je miałam . Ostatnio znów kupiłam lecz tylko 2 zakwitły ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadzinko nie wiem co jest przyczyną...masz gliniastą ziemię z tego co pamiętam. A może jakieś gryzonie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam gliniastej ziemi Elusia, więc nie wiem dlaczego giną te botaniczne gatunki. Możliwe ,że mają zbyt mokro przy tylu różach a rosną miedzy nimi
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Madziu, dzięki za info. Zatem moje pałczychy mają za mało próchnicy ale to się chyba nie zmieni, bo moim oczkiem w głowie są inne rośliny. Pałczychy muszą sobie radzić same. Nie śmierdzą zbytnio podczas kwitnienia, bo są w przewiewnym miejscu - w holu. W mniejszym i zamkniętym pomieszczeniu rzeczywiście ich zapaszek bywa nieznośny :twisted:
Pierwiosnki kwitną od miesiąca więc czas najwyższy poświęcić im post:
Obrazek

Grażynko, nic nie poradzimy, jak roślinie nie pasują nasze warunki ogrodowe. Botaniczne tulipany z racji wczesnego kwitnienia potrzebują szybko nagrzewającą się glebę i dużo słońca. Cebulki są małe więc potrzebują przepuszczalną glebę, by dały sobie radę.
Twój pierwiosnek ma niespotykany kolor, dlatego uwielbiam go:
Obrazek

Janko, tulipanów coraz więcej więc i Twój ogród niebawem się nimi zapełni.
Kilka krzyżówek-samosiejek podbiło moje serce ;:167 :
Obrazek

Tak Miłko, wśród tulipanów botanicznych są Batalina, Greiga, Hagera, Kaufmanna, Klusjusza i inne. Bogactwo gatunkowe tulipanów jest duże więc tworząc kolekcję nie są nawet potrzebne odmiany wielkokwiatowe. Dolomit pod tulipany? :shock: Może jestem zacofany ale dla mnie jedynym nawozem a zarazem podłożem pod cebule jest kompost :idea:
Kolejna udana krzyżówka:
Obrazek

Anido, bardzo dziękuję w imieniu tulipanów 8-) Botaniczne są naprawdę piękne!
Obrazek

Elżbietko zgadzam się, tarda to efektowny tulipan o ładnych proporcjach. Bardzo dobry na skalniak! Rzeczywiście ne ma z nim problemu.
A to już jakaś odmiana pierwiosnka lekarskiego:
Obrazek

Jadziu, czynników niepowodzenia w uprawie jakiejś rośliny może być wiele. Mi też tulipan Tarda wydaje się bezproblemowy i nawet sam się sieje ale tak nie musi być zawsze. Gryzonie, patogeny, nasz błąd, aura, coś nie tak z glebą, nasłonecznieniem, sąsiedztwem innych roślin itp. itd.
Miałem kiedyś pierwiosnka 'Gold Lace'. Zostały po nim bardzo ładne siewki:
Obrazek

Jedyny pierwiosnek ząbkowany, jaki mi został:
Obrazek

I najmniejszy z pierwiosnków:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie bardzo długo nagrzewa się gleba dlatego może tulipanom się nie bardzo podoba .Nic na siłę wymykają się z ogródka to gonić ich nie będę Pozostaną tylko te którym się podoba.Cudne prymulki wszystkie pastelowe kolory
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Rzeczywiście jest jak mówisz, choć zupełnie nie rozumiem dlaczego... Liście są maleńkie, ewidentnie od bulw przybyszowych palczychy, a po głównej nie ma śladu...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, pierwiosnki tylko nieliczne pastelowe. Raczej w jaskrawych barwach 8-)
W sprawie roślin, które nie chcą rosnąć - tak jak mówisz: nic na siłę. Wiosenne kwiaty muszą się spieszyć, by w krótkim czasie urosnąć, zakwitnąć i wydać nasiona, a to wszystko przy dużych skokach temperatury więc muszą mieć optymalne dla nich warunki glebowe i nasłonecznienie. To samo się tyczy ranników czy cieszynianek.
Ale dziś inny gatunek wcześnie kwitnący i roznoszący miły zapach po ogrodzie:
Obrazek

Obrazek

Loki, pisałeś, że u Ciebie było -11stC. Więc duże bulwy czy cebule mające sporo wody łatwiej przemarzają. Sprawdziłem to na przykładzie dalii. Przechowywałem je kiedyś w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Duże bulwy padły, natomiast cieńsze sobie poradziły.
C.d. fiołków:
Obrazek

miły "przybłęda":
Obrazek

piękny z liści:
Obrazek

zaczęły kwitnąć większe fiołki:
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Pewnie masz rację...

Viola sororia... Boże, jakie to piękne... ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Florian wiesz, że jestem zbieraczką ciekawych roślin dzikich więc proszę pamiętaj o kolurii kuklikowatej gdyby była jakaś siewka ;:108
zaczynają swój festiwal fiołki motylkowe i nadal pięknie się prezentują pierwiosnki ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam świątecznie i cieplutko pozdrawiam :wit
Dla poprawy nastroju wiedziałam gdzie można pospacerować - wiosna u Ciebie kipi kolorowymi drobiażdżkami ale ... wszystkie cieszą.
Moje tulipany Darwina (cebulki od Ciebie) w pakach ale przystopowały bo zimno arktyczne zaatakowało nasze strony.
Czekam na ten spektakl z niecierpliwością , dojrzałam wśród nich 3 sztuki "Red Riding Hood" i bardzo mnie cieszą.
Florian Silesia pisze: a wszystkie tulipany mam posadzone w skrzynkach, by je zaraz po przekwitnięciu wyjąć, a na ich miejsce posadzić dalie. Taką metodę stosuję od lat. Zresztą wszystkie cebulki co roku wyciągam z ziemi więc sadzenie w pojemnikach jest bardzo praktyczne.
O jakich skrzynkach mowa i ile sztuk mieści się w nie ?
Moje posadzone w doniczki o średnicy ok 15 cm ... niezbyt pojemne stąd pytanie bo tez wyciągam po kwitnieniu i stawiam za krzewy.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Rozpoczyna się czas kwitnięcia tulipanów. I gdyby tak jeszcze słońce zechciało zaświecić, to pąki szybciej by się otwarły.
Fiołki urocze, szczególnie te wonne.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Kolekcja fiołków,robi wrażenie.Nie jestem przekonana,czy to zasługa "modelek",czy raczej profesjonalizm Fotografa.
Ciekawa jestem Twojej odpowiedzi nt. sadzenia cebulowych. ;:108
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, fiołki motylkowate mają bardzo ładne płatki - w paski bądź kropki. Są dość spore jak na fiołki.
Kolejna grupa wiosennych kwiatów - zawilce:
Obrazek

Marysiu, będę pamiętał, chociaż mam kolurię od wielu lat i nie wytworzyła siewek. Czasem uda się podebrać kawalątek ale nawet kępka przyrasta bardzo wolno. Widocznie nie ma u mnie optymalnych warunków.
Tak, pierwiosnki pięknie kwitną i pojawiają się kolejne w moich pierwiosnkowych szpalerkach. A wśród nich zakwitł piękny kosaciec:
Obrazek

Krysiu, witam Cię serdecznie! U nas też chłodno ale to dobrze - wiosenne kwiaty nie lubią wysokich temperatur i szybko przekwitają.
Tak, chyba Cię nawet uprzedzałem, że wśród mieszańców Darwina mogą się zdarzyć tulipany Greiga 'Red Riding Hood'. Taką mieszankę kiedyś dostałem i nie jestem w stanie ich rozdzielić. Na szczęście miksują się tak, że nie ma pstrokacizny. Cebule te sadzę w plastikowe skrzynki do warzyw, jakich używa się w handlu. Wybieram te mniejsze i płytsze, by móc je w całości zakopać. Na chwilę obecną jeden z tulipanowych szpalerów wygląda tak:
Obrazek

Lidziu, słonko - fajna sprawa ale tulipany szybko przekwitają więc taka pogoda jest dla nich lepsza. Pamiętam, jak tulipany przekwitały w 2 dni, bo było za ciepło.
Fiołki super, choć rzadko chce mi się klękać przy nich, by je powąchać. Czasem jednak doleci ten zapach wyżej do mojego nosa ;:306
Obrazek

Dziękuję Lodziu 8-) Modelki są najważniejsze ;:108
Co do sadzenia tulipanów - tak jak pisałem powyżej. Potrzeba na to sporo miejsca ale akurat na poletkach pod dalie takie mam.
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Piękny szpaler tulipanowy. Właśnie takie najbardziej lubię. Uśmiecham się, bo patrzę na wazon w salonie.....a w nim identyczny ogromny bukiet czerwono żółtych tulipanów.
Pozdrawiam i słoneczko ślę :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podziwiam ten tulipanowy szpaler i kępkę Anemonów Blanda.Moje wciąż gdzieś sie rozchodzą i w różnych miejscach widzę pojedyncze sztuki ;:222 .Radosnego świetowania, bo pogoda w sam raz na spacery w każdym razie u mnie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”