Mój ogrodowy zakątek- Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku-dzięki za yukki kwiat oraz grządkę gwiazdkową,czy ta ptasia ma być w pobliżu?Jakiś kondor?Nie da się ukryć,że jesteś rozwojowy działkowo.I jestem pełna podziwu jak odczyściłeś z chwastów cyprysiki,wrotycz jest straszny, chociaż podagrycznik chyba jeszcze gorszy...
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Priam pisze:Iwo27 - skoro masz gliniasta glebę, to dobrze byłoby:
- jesienią przekopać konkretny kawałek ogrodu i posiać nasiona łubinu
- na wiosnę przekopiesz łubin w całek okazałości i zdobędziesz naturalny nawóz i źródło azotu
- jeśli planujesz nasadzenie jesienią to tylko przekop ziemię i dodaj torfu i gruboziarnistego pisku dla dobrego drenażu
- w takich warunkach dobrze będą rosły lilie azjatyckie, możesz pokusić się o rododendrona
- standardowo możesz posadzić krokusy, przebiśniegi (sadząc fioletowe krokusy z białymi przebiśniegami osiągniesz fajny kontrast), tulipany i szachownice ;)
Witaj Przemku. Łubin posiałam jeszcze tego lata - wyczytałąm na jednej stronce, że mogę go posiać do końca lipca i zaraz jak zakwitnie ściąć i przekopać teren na którym rośnie. Mam duży problem z jednym kawałkiem ogrodu, gdzie chcę mieć żywopłot nieformowany i tam właśnie posadziłam ten łubin, Już jest dość duży :lol:

Zrobiłam sobie rabatę z samymi rh, ale okazało się, że trochę ja sknociłam - za duże pH - 6, więc radzono mi aby dodać siarki - jutro będzie właśnie operacja pt. Robimy dobrze rododendronom :lol: :lol: :lol:

Kupiłam sobie cebulki krokusów - zółte, białe i wrzosowe i także jutro je chcę posadzić, ale prawdę powiedziawszy nie mam jeszcze pomysłu gdzie :roll: , ale coś wymyślę. Pozdrawiam cię serdecznie
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O! Mamy takie same mieczyki :D Lilię menton miałam, ale ją potraktowałam roundupem :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Priamie widzę że działeczka rozkwita na całego.
Przestrzeń do zagospodarowania jest ogromna. :roll:
Mnóstwo możliwości i tylko jak będziesz miał więcej czasu to z pewnością powstanie jakaś nowa rabatka, czy zagajnik z mini drzewek i krzewów ozdobnych.
Chatka prezentuje się bardzo uroczo i sielsko.
Tylko brak malw, rudbekii i dalii.
Ale wierzę , że kilka lat będzie to prawdziwy skrawek raju na ziemi. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku ogród cudny i domek uroczy i jaki masz teren do zagospodarowania :roll: oj nudzić Ci się nie będzie a my będziemy bacznie obserwować Twoje poczynania
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Witajcie Moje Drogie!

Agnieszko - jak zapewne zauważyłaś mój powrót na Forum był chwilowy, ale już od poniedziałku będę na dużo dłużej ;) Kartka znad morza to tylko taki mały wyraz wdzięczności za cebulki. Skoro podoba Ci sie dalia to dobrze trafiłaś bo w tym roku ją dzieliłem - tak więc jesienią mogę Ci przesłać jedną sadzonkę ;)

Violetto - takie słowa sprawiają mi niezwykłą radość, bo dzięki nim wiem, ze to co robię ma sens. Dalię mam od zeszłego roku ale w tym roku tak fajnie się rozrosła.

Agness - lilie to moje ulubione wakacyjne rośliny. Niebawem zakwitnie ostatnia z nich - Vivaldi. Słoneczniczki rozświetlają ogród już od czerwca i oby tak dalej. szkoda tylko, ze bardzo się rozsiewają.

Ewo -
miło mi że mogłem sprawić Ci radość moimi zdjęciami. JAki będzie ptak ?? Zobaczymy jak się dobrze "wypierzy".

Iwo - cieszę sie, zę korzystasz z mioich rad :)

Emalio -
mieczyki są niesamowitrą ozdobą ogrodu i dlatego co roku je sadzę.

Grażynko
- rudbekie, nagietki, dalie i mieczyki w moim ogrodzie są od dawna, ale do malw nie umiem sie przekonać- nie wiem sam czemu. Domek niebawem będzie trzeba ponownie pomalować ;)

Jolu -
pracy z każdym rokiem mam coraz więcej, ale czego sie nie robi aby upiększyć ten kawałek ziemi.

;:1
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nie zauważyłam dalii i mieczyków bo komp mi ich nie otworzył. :roll:
Dopiero teraz je widzę. Szkoda, że nie możesz przekonać się do malw.
Są takie piękne i dają klimat a do twojego domku pasowałyby jak ulał.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Priamie-no to ptaka będę śledzić.Gdybyś jednak przekonał się do tradycyjnych malw, chętnie wyślę Ci nasionka.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - nie masz sie czym przejmować. Komputer jest tylko komputerem i czasami zdarzają mu się wpadki.
Z dalii mam dwa rodzaje: jedną odmianę dekoracyjną - tą z czerwonymi kwiatami i ciemnymi liśćmi oraz kaktusową - różowo-żółtą. Mieczyki po części mi się nie przechowały. Dlatego też wiosną dokupiłem kilka odmian. Niestety okazało się, ze te które zakwitły są całkiem inne od tych które kupowałem. Jedyny plus to to, że są ładne :) Pozostanie mi tylko problem z rozpoznaniem nazw :(

Ewo - - dziękuję ale na razie nie sporzystam z Twojej oferty ;) Mimo to jeśli coś mi się spodoba to na pewno do Ciebie napiszę :)

Dzisiaj zaczęła rozkwitać mi lilia którą kupiłem jako azjatycką Vivaldi, jednak sądzę, że będzie to orientalna Stargazer!!!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Przemku długo u Ciebie nie byłam ,pięknie kolorowo w Twoim ogrodzie ale chyba chwilę wcześniej robione te zdjęcia . Bo lilie to chyba już przekwitają liatria od czasu pewnego czasu kwitnie juka u mnie przekwitła .
A jak mnie nęci ta przestrzeń do zagospodarowania .
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Geniu - witam serdecznie :) Zdjęcia już lekko nieaktualne, ale z racji mojej długiej nieobecności w domu nie mam kiedy wstawić nowych. Do końca września będę na wsi a tuytaj nie mam możliwości zrzucenia zdjęć.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku ale to mi wcale nie przeszkadza tylko chciałam się upewnić czy u Ciebie jest tak samo z roślinkami .
Genia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Priamie tylko te zdjęcia rób, a potem nas zarzucisz.Miło będzie zobaczyć.Naprawdę.
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Przemku, bardzo się cieszę i dziękuję, bo Twoja dalia jest niesamowita
:lol:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Geniu - cieszy mnie to :) Z rośłinkami jest różnei bo np te sadzone tegorocznej wiosny jak np mieczykimimo, ze sadzone w tym samym dniu to są w różnej fazie rozwojowej. Priscila już przekwitły a Bl;ue Frost jeszcze nie zaczęły kwitnąć.

Ewo - zdjęć mam i to sporo. Dodatkowo dojdą widoki znad morza. Tak wieć proszę o cierpliwość.

Agnieszko - w końcu muszę Ci sie jakoś zrewanżować ;)

W piątek stworzę nową rabatkę więc też będziecie mieli co oglądać. Muszę przesadzić mojego 3 letniego Rh na inne miejsce bo zbyt gliniastepodłoże i południo\wa wystawa mu nie sprzyjają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”