Mój ogrodowy zakątek- Priam
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Przemku. Łubin posiałam jeszcze tego lata - wyczytałąm na jednej stronce, że mogę go posiać do końca lipca i zaraz jak zakwitnie ściąć i przekopać teren na którym rośnie. Mam duży problem z jednym kawałkiem ogrodu, gdzie chcę mieć żywopłot nieformowany i tam właśnie posadziłam ten łubin, Już jest dość dużyPriam pisze:Iwo27 - skoro masz gliniasta glebę, to dobrze byłoby:
- jesienią przekopać konkretny kawałek ogrodu i posiać nasiona łubinu
- na wiosnę przekopiesz łubin w całek okazałości i zdobędziesz naturalny nawóz i źródło azotu
- jeśli planujesz nasadzenie jesienią to tylko przekop ziemię i dodaj torfu i gruboziarnistego pisku dla dobrego drenażu
- w takich warunkach dobrze będą rosły lilie azjatyckie, możesz pokusić się o rododendrona
- standardowo możesz posadzić krokusy, przebiśniegi (sadząc fioletowe krokusy z białymi przebiśniegami osiągniesz fajny kontrast), tulipany i szachownice ;)
Zrobiłam sobie rabatę z samymi rh, ale okazało się, że trochę ja sknociłam - za duże pH - 6, więc radzono mi aby dodać siarki - jutro będzie właśnie operacja pt. Robimy dobrze rododendronom
Kupiłam sobie cebulki krokusów - zółte, białe i wrzosowe i także jutro je chcę posadzić, ale prawdę powiedziawszy nie mam jeszcze pomysłu gdzie
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Priamie widzę że działeczka rozkwita na całego.
Przestrzeń do zagospodarowania jest ogromna.
Mnóstwo możliwości i tylko jak będziesz miał więcej czasu to z pewnością powstanie jakaś nowa rabatka, czy zagajnik z mini drzewek i krzewów ozdobnych.
Chatka prezentuje się bardzo uroczo i sielsko.
Tylko brak malw, rudbekii i dalii.
Ale wierzę , że kilka lat będzie to prawdziwy skrawek raju na ziemi.
Przestrzeń do zagospodarowania jest ogromna.
Mnóstwo możliwości i tylko jak będziesz miał więcej czasu to z pewnością powstanie jakaś nowa rabatka, czy zagajnik z mini drzewek i krzewów ozdobnych.
Chatka prezentuje się bardzo uroczo i sielsko.
Tylko brak malw, rudbekii i dalii.
Ale wierzę , że kilka lat będzie to prawdziwy skrawek raju na ziemi.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie Moje Drogie!
Agnieszko - jak zapewne zauważyłaś mój powrót na Forum był chwilowy, ale już od poniedziałku będę na dużo dłużej ;) Kartka znad morza to tylko taki mały wyraz wdzięczności za cebulki. Skoro podoba Ci sie dalia to dobrze trafiłaś bo w tym roku ją dzieliłem - tak więc jesienią mogę Ci przesłać jedną sadzonkę ;)
Violetto - takie słowa sprawiają mi niezwykłą radość, bo dzięki nim wiem, ze to co robię ma sens. Dalię mam od zeszłego roku ale w tym roku tak fajnie się rozrosła.
Agness - lilie to moje ulubione wakacyjne rośliny. Niebawem zakwitnie ostatnia z nich - Vivaldi. Słoneczniczki rozświetlają ogród już od czerwca i oby tak dalej. szkoda tylko, ze bardzo się rozsiewają.
Ewo - miło mi że mogłem sprawić Ci radość moimi zdjęciami. JAki będzie ptak ?? Zobaczymy jak się dobrze "wypierzy".
Iwo - cieszę sie, zę korzystasz z mioich rad
Emalio - mieczyki są niesamowitrą ozdobą ogrodu i dlatego co roku je sadzę.
Grażynko - rudbekie, nagietki, dalie i mieczyki w moim ogrodzie są od dawna, ale do malw nie umiem sie przekonać- nie wiem sam czemu. Domek niebawem będzie trzeba ponownie pomalować ;)
Jolu - pracy z każdym rokiem mam coraz więcej, ale czego sie nie robi aby upiększyć ten kawałek ziemi.

Agnieszko - jak zapewne zauważyłaś mój powrót na Forum był chwilowy, ale już od poniedziałku będę na dużo dłużej ;) Kartka znad morza to tylko taki mały wyraz wdzięczności za cebulki. Skoro podoba Ci sie dalia to dobrze trafiłaś bo w tym roku ją dzieliłem - tak więc jesienią mogę Ci przesłać jedną sadzonkę ;)
Violetto - takie słowa sprawiają mi niezwykłą radość, bo dzięki nim wiem, ze to co robię ma sens. Dalię mam od zeszłego roku ale w tym roku tak fajnie się rozrosła.
Agness - lilie to moje ulubione wakacyjne rośliny. Niebawem zakwitnie ostatnia z nich - Vivaldi. Słoneczniczki rozświetlają ogród już od czerwca i oby tak dalej. szkoda tylko, ze bardzo się rozsiewają.
Ewo - miło mi że mogłem sprawić Ci radość moimi zdjęciami. JAki będzie ptak ?? Zobaczymy jak się dobrze "wypierzy".
Iwo - cieszę sie, zę korzystasz z mioich rad
Emalio - mieczyki są niesamowitrą ozdobą ogrodu i dlatego co roku je sadzę.
Grażynko - rudbekie, nagietki, dalie i mieczyki w moim ogrodzie są od dawna, ale do malw nie umiem sie przekonać- nie wiem sam czemu. Domek niebawem będzie trzeba ponownie pomalować ;)
Jolu - pracy z każdym rokiem mam coraz więcej, ale czego sie nie robi aby upiększyć ten kawałek ziemi.

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zauważyłam dalii i mieczyków bo komp mi ich nie otworzył.
Dopiero teraz je widzę. Szkoda, że nie możesz przekonać się do malw.
Są takie piękne i dają klimat a do twojego domku pasowałyby jak ulał.
Dopiero teraz je widzę. Szkoda, że nie możesz przekonać się do malw.
Są takie piękne i dają klimat a do twojego domku pasowałyby jak ulał.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Priam
- Przyjaciel Forum

Grażynko - nie masz sie czym przejmować. Komputer jest tylko komputerem i czasami zdarzają mu się wpadki.
Z dalii mam dwa rodzaje: jedną odmianę dekoracyjną - tą z czerwonymi kwiatami i ciemnymi liśćmi oraz kaktusową - różowo-żółtą. Mieczyki po części mi się nie przechowały. Dlatego też wiosną dokupiłem kilka odmian. Niestety okazało się, ze te które zakwitły są całkiem inne od tych które kupowałem. Jedyny plus to to, że są ładne
Pozostanie mi tylko problem z rozpoznaniem nazw 
Ewo - - dziękuję ale na razie nie sporzystam z Twojej oferty ;) Mimo to jeśli coś mi się spodoba to na pewno do Ciebie napiszę
Dzisiaj zaczęła rozkwitać mi lilia którą kupiłem jako azjatycką Vivaldi, jednak sądzę, że będzie to orientalna Stargazer!!!
Z dalii mam dwa rodzaje: jedną odmianę dekoracyjną - tą z czerwonymi kwiatami i ciemnymi liśćmi oraz kaktusową - różowo-żółtą. Mieczyki po części mi się nie przechowały. Dlatego też wiosną dokupiłem kilka odmian. Niestety okazało się, ze te które zakwitły są całkiem inne od tych które kupowałem. Jedyny plus to to, że są ładne
Ewo - - dziękuję ale na razie nie sporzystam z Twojej oferty ;) Mimo to jeśli coś mi się spodoba to na pewno do Ciebie napiszę
Dzisiaj zaczęła rozkwitać mi lilia którą kupiłem jako azjatycką Vivaldi, jednak sądzę, że będzie to orientalna Stargazer!!!
- Priam
- Przyjaciel Forum

Geniu - cieszy mnie to
Z rośłinkami jest różnei bo np te sadzone tegorocznej wiosny jak np mieczykimimo, ze sadzone w tym samym dniu to są w różnej fazie rozwojowej. Priscila już przekwitły a Bl;ue Frost jeszcze nie zaczęły kwitnąć.
Ewo - zdjęć mam i to sporo. Dodatkowo dojdą widoki znad morza. Tak wieć proszę o cierpliwość.
Agnieszko - w końcu muszę Ci sie jakoś zrewanżować ;)
W piątek stworzę nową rabatkę więc też będziecie mieli co oglądać. Muszę przesadzić mojego 3 letniego Rh na inne miejsce bo zbyt gliniastepodłoże i południo\wa wystawa mu nie sprzyjają.
Ewo - zdjęć mam i to sporo. Dodatkowo dojdą widoki znad morza. Tak wieć proszę o cierpliwość.
Agnieszko - w końcu muszę Ci sie jakoś zrewanżować ;)
W piątek stworzę nową rabatkę więc też będziecie mieli co oglądać. Muszę przesadzić mojego 3 letniego Rh na inne miejsce bo zbyt gliniastepodłoże i południo\wa wystawa mu nie sprzyjają.