Chińska róża(Hibiskus rosa-sinensis) cz.1
Re: Chińska róża (Hibiscus rosa-sinensis)
Czy to możliwe? Dwa różne kwiatki na jednej roślinie? 

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
młody hibiskus problem
Witam jestem świeżakiem na tym forum i sprowadza mnie tutaj problem z moim hibiskusem.
Na początku wszystko było dobrze rozwijał się. Jednak pewnego dnia został wystawiony z parapetu na zewnątrz po czym został zbyt mocno podlany. Od tego czasu na listach pojawiaja sie czerwone kropki po czym więdna listki

Prosze o diagnozę i wskazówki
pozdrawiam
Na początku wszystko było dobrze rozwijał się. Jednak pewnego dnia został wystawiony z parapetu na zewnątrz po czym został zbyt mocno podlany. Od tego czasu na listach pojawiaja sie czerwone kropki po czym więdna listki

Prosze o diagnozę i wskazówki
pozdrawiam
Re: hibiskus zrzuca pąki..
W sumie sam sobie odpowiedziałeś - zbyt mokro i zbyt chłodno -> zaszkodziło. Proponuję obejrzeć korzenie i wyciąć uszkodzone, miejsca cięcia zasypać sproszkowanym węglem aktywnym, przenieść do ciepłego miejsca, ewentualnie trochę spryskać środkiem grzybobójczym, nawozić delikatnie azotanem potasu, albo nawozem zawierającym potas w duzej ilości.
Fredek@ pochwal się zdjęciami kwiatów
Fredek@ pochwal się zdjęciami kwiatów

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: młody hibiskus problem
Przede wszystkim wyjmij tę sadzonkę z tej ziemi,obejrzyj korzonki,może gniją po tym przelaniu?
Wsadź do nowej ziemi i podlewaj b.umiarkowanie do czasu jak pojawi się nowy liść lub przyrost.
Wtedy zobaczysz w jakim będzie stanie i ewentualnie wtedy,jak bedzie potrzeba zastosujesz oprysk ...
Wsadź do nowej ziemi i podlewaj b.umiarkowanie do czasu jak pojawi się nowy liść lub przyrost.
Wtedy zobaczysz w jakim będzie stanie i ewentualnie wtedy,jak bedzie potrzeba zastosujesz oprysk ...
Kochani, dzisiaj zakupiłam Hibiskusa w supermarkecie i totalnie nie wiem, jak się go uprawia-proszę o cenne wskazówki.
Postawiłam go na stole, ale teraz czytam, że nie lubi być przestawiany, więc nie wiem, czy to dobre miejsce
pozdrawiam ciepło 

Ja swoje trzymam na parapecie, a latem część na balkonie, gdy rozkwitają, przenoszę na półkę koło stłu, żeby dłużej podziwiać. Podlewam, gdy ziemia wyschnie, nawożę (azotan potasu, siarczan żelazawy, trochę nawozu wieloskładnikowego), kilka razy w tygodniu zamgławiam. Kwitną jak najęte.
Co to znaczy "zamgławiam", bo nie mam pojęcia?
PS: podlewasz od dołu
PS: podlewasz od dołu

Biorę pusty rozpryskiwać po płynie do mycia szyb, płuczę solidnie, nalewam wody przegotowanej albo destylowanej (jak wysępię w labo) dolewam odżywki i rozpryskuję mgiełkę nad rośliną. Normalnie do doniczki wodę też wlewam i co 3-4 podlewanie zasilam nawozem, tak na wyczucie, żeby za sucho nie było, bo zrzuci pąki i za mokro, bo zgniją korzenie.
hiacynta a podlewasz go od dołu czy od góry?
Normalnie podlewam, do doniczki wlewam wodę. Z tym, że róże chińskie nie lubią być przelewane. Nadmiar wody musi wylecieć, a doniczka nie powinna stać w wodzie. Ja mam na to sposób, doniczkę z dużymi otworami i drenażem na dnie stawiam w osłonce na lekkim podwyższeniu z paru kamyków, korków, keramzytu, jak popadnie. Woda sobie ścieknie, nie zalega w korzeniach, a nadwyżka może sobie wyparować podwyższając wilgotność otoczenia.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy Wasze róże jeszcze mieszkają na balkonie czy już są w domu?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje jeszcze na polu- ale pewnie trzeba pomyśleć już o wniesieniu...Hibiskus nie lubi mocnych chłodów- a noce już coraz chłodniejsze. Poniżej 12 stopni opadną pąki...
[
[
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna kolekcja
. I jeszcze pytanie, które nasuwa mi się oglądając zdjęcia, one u Ciebie stoją w pełnym słońcu?

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak- słonka mają sporo. Ale dopiero od południa... Znoszą go bardzo dobrze- obficie kwitną i zawiązuja masę pąków. Ale pilnuję podlewania i solidnego nawożenia. Kwitną bardzo dorodnie- co mnie niezmiernie cieszy. Zamieniłam tego roku fuksje na róże chińskie- które bardzo zwiększyły swoją liczebność...
Ale moje róże zimują w piwnicy i pora zimowa to dla nich sen i spowolnione tempo życia...Na fotkach nie wszystkie- mam jeszcze za domem no i na balkonie...
Wszystkie maja przez większość dnia słonko- i myślę, że je lubią.

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Nelu Twoje hibiskusy są bardzo piękne, a przede wszystkim wyglądają zdrowo. Czy możesz nam zdradzić czym nawozisz, jak często i w jakich proporcjach?