Chińska róża(Hibiskus rosa-sinensis) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Re: Chińska róża (Hibiscus rosa-sinensis)

Post »

Czy to możliwe? Dwa różne kwiatki na jednej roślinie? :shock:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
cent
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2011, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

młody hibiskus problem

Post »

Witam jestem świeżakiem na tym forum i sprowadza mnie tutaj problem z moim hibiskusem.
Na początku wszystko było dobrze rozwijał się. Jednak pewnego dnia został wystawiony z parapetu na zewnątrz po czym został zbyt mocno podlany. Od tego czasu na listach pojawiaja sie czerwone kropki po czym więdna listki
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prosze o diagnozę i wskazówki
pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: hibiskus zrzuca pąki..

Post »

W sumie sam sobie odpowiedziałeś - zbyt mokro i zbyt chłodno -> zaszkodziło. Proponuję obejrzeć korzenie i wyciąć uszkodzone, miejsca cięcia zasypać sproszkowanym węglem aktywnym, przenieść do ciepłego miejsca, ewentualnie trochę spryskać środkiem grzybobójczym, nawozić delikatnie azotanem potasu, albo nawozem zawierającym potas w duzej ilości.

Fredek@ pochwal się zdjęciami kwiatów :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: młody hibiskus problem

Post »

Przede wszystkim wyjmij tę sadzonkę z tej ziemi,obejrzyj korzonki,może gniją po tym przelaniu?
Wsadź do nowej ziemi i podlewaj b.umiarkowanie do czasu jak pojawi się nowy liść lub przyrost.
Wtedy zobaczysz w jakim będzie stanie i ewentualnie wtedy,jak bedzie potrzeba zastosujesz oprysk ...
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

Kochani, dzisiaj zakupiłam Hibiskusa w supermarkecie i totalnie nie wiem, jak się go uprawia-proszę o cenne wskazówki. :D Postawiłam go na stole, ale teraz czytam, że nie lubi być przestawiany, więc nie wiem, czy to dobre miejsce :?: pozdrawiam ciepło :wink:
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Ja swoje trzymam na parapecie, a latem część na balkonie, gdy rozkwitają, przenoszę na półkę koło stłu, żeby dłużej podziwiać. Podlewam, gdy ziemia wyschnie, nawożę (azotan potasu, siarczan żelazawy, trochę nawozu wieloskładnikowego), kilka razy w tygodniu zamgławiam. Kwitną jak najęte.
_Ewcik_
200p
200p

Post »

Co to znaczy "zamgławiam", bo nie mam pojęcia?
PS: podlewasz od dołu :?:
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Biorę pusty rozpryskiwać po płynie do mycia szyb, płuczę solidnie, nalewam wody przegotowanej albo destylowanej (jak wysępię w labo) dolewam odżywki i rozpryskuję mgiełkę nad rośliną. Normalnie do doniczki wodę też wlewam i co 3-4 podlewanie zasilam nawozem, tak na wyczucie, żeby za sucho nie było, bo zrzuci pąki i za mokro, bo zgniją korzenie.
_Ewcik_
200p
200p

Post »

hiacynta a podlewasz go od dołu czy od góry?
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Normalnie podlewam, do doniczki wlewam wodę. Z tym, że róże chińskie nie lubią być przelewane. Nadmiar wody musi wylecieć, a doniczka nie powinna stać w wodzie. Ja mam na to sposób, doniczkę z dużymi otworami i drenażem na dnie stawiam w osłonce na lekkim podwyższeniu z paru kamyków, korków, keramzytu, jak popadnie. Woda sobie ścieknie, nie zalega w korzeniach, a nadwyżka może sobie wyparować podwyższając wilgotność otoczenia.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Czy Wasze róże jeszcze mieszkają na balkonie czy już są w domu?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Moje jeszcze na polu- ale pewnie trzeba pomyśleć już o wniesieniu...Hibiskus nie lubi mocnych chłodów- a noce już coraz chłodniejsze. Poniżej 12 stopni opadną pąki...

[
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Piękna kolekcja :D . I jeszcze pytanie, które nasuwa mi się oglądając zdjęcia, one u Ciebie stoją w pełnym słońcu?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Tak- słonka mają sporo. Ale dopiero od południa... Znoszą go bardzo dobrze- obficie kwitną i zawiązuja masę pąków. Ale pilnuję podlewania i solidnego nawożenia. Kwitną bardzo dorodnie- co mnie niezmiernie cieszy. Zamieniłam tego roku fuksje na róże chińskie- które bardzo zwiększyły swoją liczebność... :wink: Ale moje róże zimują w piwnicy i pora zimowa to dla nich sen i spowolnione tempo życia...Na fotkach nie wszystkie- mam jeszcze za domem no i na balkonie... ;:108 :D Wszystkie maja przez większość dnia słonko- i myślę, że je lubią.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Nelu Twoje hibiskusy są bardzo piękne, a przede wszystkim wyglądają zdrowo. Czy możesz nam zdradzić czym nawozisz, jak często i w jakich proporcjach?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”