Ogródek Pszczółki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.2

Post »

Nie ma za co Krysiu, jest pełno różnych odmian dzwoneczków i często gęsto są do siebie podobne.
A ten jest moim ulubieńcem ;:167
Przy okazji, życzę Ci dużo zdrówka i wysyłam moc buziaczków. ;:196
Trzymaj się dzielnie :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu!
Z wielką przyjemnością obejrzałam ( i wielu miejscach przeczytałam ) obie części Twego wątku. odkryłam przy tym, że kiedyś zaglądałam po cichutku do Ciebie. Bardzo mi się podoba Twój ogródek. Jest już taki "dorosły", zaplanowany ze smakiem. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy na temat róż i clematisów, a także samych tych roślin rosnących u Ciebie. Są niesamowite. Poza tym pokazujesz fantastyczne miejsca i imprezy. Obiecuję zaglądać częściej.
Jeśli wciąż masz jeszcze problem z tym suchym i cienistym miejscem to mam kilka propozycji: np. goździk kropkowany, dąbrówka rozłogowa, przylaszczki czy miodunki.
Podziwiam Twój zapał do siania roślin i możesz liczyć na nasiona ode mnie.Szczegóły na pw napiszę.
Mam pytanie odnośnie clematisów ( jesteś fachowcem!): po ilu latach od wysiania mogę liczyć na pierwsze kwiaty?
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Pszczólko !

To jeszcze raz ja tym razem pooglądałam u Ciebie ostanie strony.
Chryzantema piękna, dużo jeszcze kwitnących kwiatów. Sliczna jesień u Ciebie.
Dla mnie najpiękniejszy rudzielec kociak.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

tu.ja pisze:Witaj Wiesiu!
Z wielką przyjemnością obejrzałam ( i wielu miejscach przeczytałam ) obie części Twego wątku. odkryłam przy tym, że kiedyś zaglądałam po cichutku do Ciebie. Bardzo mi się podoba Twój ogródek. Jest już taki "dorosły", zaplanowany ze smakiem. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy na temat róż i clematisów, a także samych tych roślin rosnących u Ciebie. Są niesamowite. Poza tym pokazujesz fantastyczne miejsca i imprezy. Obiecuję zaglądać częściej.
Jeśli wciąż masz jeszcze problem z tym suchym i cienistym miejscem to mam kilka propozycji: np. goździk kropkowany, dąbrówka rozłogowa, przylaszczki czy miodunki.
Podziwiam Twój zapał do siania roślin i możesz liczyć na nasiona ode mnie.Szczegóły na pw napiszę.
Mam pytanie odnośnie clematisów ( jesteś fachowcem!): po ilu latach od wysiania mogę liczyć na pierwsze kwiaty?
Witaj Izuś, nie mówiłam Ci że jesteśmy prawie krajankami bo ja jestem z Gdańska. Cieszę się że mój ogród przypadł Ci do gustu. Niestety jest
malutki ;:14 nawet w porównaniu z Twoim. Zapraszam serdecznie wpadaj częściej. ;:136
Dziękuję Ci ;:196 za pomysły na cienisty kątek. Dąbrówkę już próbowałam ale jej się u mnie nie spodobało i pomimo przesadzeń szybko znikła.
Uwielbiam przylaszczki i miodunki. Skuszę sie na nie wiosną i spróbuje posadzić w tym trudnym kąciku.
Co do clematisów to żaden ze mnie fachowiec, staram się je chodować od kilku lat i chętnie sie dzielę moim skromnym doświadczeniem z sukcesów
i porażek w ich uprawie. Ale tutaj na forum sa prawdziwi eksperci powojnikowi którym chylę czoła. ;:180
Kochana, nigdy nie siałam clematisów i nie potrafię Ci powiedzieć kiedy zakwitną, ale wydaje mi się że długo nie trzeba czekać, bo one szybko się
rozrastają.
Tu masz wiele informacji na temat ich clematisów.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3w#p494327
Uściski :wit
goryczka143 pisze:Pszczólko !

To jeszcze raz ja tym razem pooglądałam u Ciebie ostanie strony.
Chryzantema piękna, dużo jeszcze kwitnących kwiatów. Sliczna jesień u Ciebie.
Dla mnie najpiękniejszy rudzielec kociak.
Krysiu, jesień u nas niestety też szybko postepuje i milin zaczyna już gubić liście. Będzie coraz bardziej łyso.
Dobrze że chociaż kot nie gubi sierści na zimę :;230
Buziaczki ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dużo jeszcze pięknych kwiatów u Ciebie Wiesiu. Patrząc na Twoją chryzantemę pomyślałam sobie, że zupełnie nie wiem co z moją zrobić kiedy przestanie kwitnąć. Czy obciąć gałązki ? Czy trzeba ją jakoś zabezpieczać przed zimą? Kompletnie nie wiem. Lawędę też się chyba przycina, ale na jaką wysokość. Szepnij słówko Pszczółko miła.Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pszczółko

Ja jednak zdecydowanie wolę w i o s n ę !
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

fela pisze:Dużo jeszcze pięknych kwiatów u Ciebie Wiesiu. Patrząc na Twoją chryzantemę pomyślałam sobie, że zupełnie nie wiem co z moją zrobić kiedy przestanie kwitnąć. Czy obciąć gałązki ? Czy trzeba ją jakoś zabezpieczać przed zimą? Kompletnie nie wiem. Lawędę też się chyba przycina, ale na jaką wysokość. Szepnij słówko Pszczółko miła.Obrazek
Feluś, ja nie przycinam chryzantemiki po kwitnieniu tylko dopiero jak gałązki są suche. Ot takie czyszczenie przedzimowe. Najpóźniej możesz
je podetnąć na wiosnę zanim wypuści nowe gałązki bo potem trudno je wycinać.
Ja swoje nie zabezpieczam na zimę a co dopiero u Ciebie w tropikach, na pewno nie potrzebujesz. :;230

Lawendę się przycina zaraz po przekwitnięciu w sierpniu albo wrześniu. Nie wiem czy teraz jej to na dobre wyjdzie. Tnie się ją jak najkrócej
ale nigdy nie tnie się w suchym drzewie bo ona nie odrasta z suchego. Zostawia się na przykład 2 cm liści. A jeśli jeszcze nie zdrewniała to tnij do
połowy gałązki i najlepiej w półkulę. To dobrze zakrywa później jej zdrewniałe części łodyg mało estetyczne. ;:108

A echium życzliwie Ci zazdraszczam. Piękne i ozdobne kwiaty ale niestety nie na mój klimat. Jestem przecież prawie w połowie drogi od Ciebie do Polski.
:;230 :;230 :;230
Cieplutkiego wieczorka a jutro u nas też ma padać :cry:
goryczka143 pisze:Pszczółko

Ja jednak zdecydowanie wolę w i o s n ę !
Ja też wolę wiosnę Krysiu, ale tylko dlatego że po niej jest LATOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;:63 ;:63 ;:63
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu jestem tego samego zdania co ty i goryczka najpiękniejsza jest jednak wiosna potem
lato, o jesieni i zimie nie będę się wypowiadać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Danuśku, jesień też jest ładna ale najczęściej najładniejsza niestety już z okna.
Zobacz sama jak się nie zachwycać. ;:108

Obrazek

Obrazek

A sąsiedzi już ścięli klona chociaż był taki śliczny w jesiennej szacie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wątki Pszczółki
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pszczółko

Piękna ta jesień u Ciebie nieważne, że oglądana przez okno.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

No to świetnie Wiesiu, jeszcze mogę przyciąć lawędę. We wrześniu ona ponownie zakwitła, choć dużo skromniej, ale jeszcze do tej pory zostało trochę kwiatków. Jutro jej sieknę czuprynkę. Już miałam wysłać tego posta i nagle zobaczyłam te piękne widoczki z okien. Jak Ty masz pięknie wokół siebie ;:138 ! Miłego wieczoru Wiesiu ;:196 .
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu u ciebie jeszcze piękne widoki z okna a u nas juz smutno. Wiesiu zachwyciłam się twoimi pomarańczowymi koleusami na tarasie,czy ich kupowałas, czy siałaś a może robisz sama sadzonki .Śliczny pomarańczowy kolor.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Goryczko i Felu, super że Wam się podoba jesień u mnie. :heja

Halinko-Eucomis
zawsze trzeba mieć jakieś zimowe roślinki aby nie było aż tak smutno jak spadną wszystkie liście.
Ten pomarańczowy koleus kupiłam jako sadzonkę bo nie ma tutaj takich nasionek w sprzedaży.
Nie zrobiłam sadzonek bo nie mam gdzie je trzymać, ale pozbierałam trochę nasionek. Nie wiem czy coś z nich wyrośnie
bo były jakieś dziwne i same się nie sypały. Chętnie Ci podeślę ale nie zapewniam efektu, za to zawsze można spróbować.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jesień Wiesiu u Ciebie przez okno piękna ale ja wole opatulić się na tarasie.

na str.1i2 cz.I ogródka tam jest róża żółta pnąca,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Pszczółko

U nas leje już od nocy .
Ja przyszłam przywitać Cię ciepło, wiosennie. Miłego dnia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”