Drugi zbiór. Nadal nie mogę znaleźć wycinaczki do szparagów.
Zbiór nadal z jednego pierwszego kopca. Na kolejnych pojawiają się pierwsze ,,cieniaski" więc je zistawiam by karpy jeszcze podrosły. Jak trafi się jakiś ładny, to pojedyncze podbiorę ale nic na siłę.
Ja kopie rów na sztycha łopaty, odrzucam na bok, podrównuje rowek, na dno rozkładam obornika, na to rzucam z 10cm ziemi i ukladam karpy tak by korzenie rozłożyć na boki i później zasypuje resztą ziemi. Dodatkowo z boków zgarniam ziemie usypując lekki kopiec. Tak zostaje do następnego roku. W sezonie ziemia się ubija delikatnie ale lekki kopiec zostaje.
Mam w tym roku porównanie odmian i chyba dokupię tych lepszych , odmiany nie pamiętam
niestety , może gdzieś odnajdę . Wyrastają równe grubiutkie . A moje wysiewane cieńsze , grubsze .
Równiutkie i grubiutkie to odmiany heterozyjne, które dodatkowo w 100% są roślinami męskimi. Niestety cena 500 nasion!!! to koszt od 460 zł( Cyganus F1) do 860 zł (fioletowa odmiana Erasmus F1). Ja ew. 100 nasion mógłbym zagospodarować ale skąd wziąć chętnych na pozostałe 400?
Dziś rozluźniłem ziemie w miejscu gdzie przesadziłem zeszłoroczne siewki szparaga i ku mojej uciesze pokazały się w 7 miejscach pierwsze wypustki A myślałem, że ślimaki załatwiły moje pierwsze szparagi.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad