Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
Bedzie kremowe z bordowym srodkiem 

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie tak jak powiedziała Kasia
Kupiłam je niekwitnące ale sprzedający taki właśnie podał kolor kwiatu
Nie mam pojęcia o co chodzi z tymi liśćmi, wszystkie zżółkły zaraz gdy do mnie przyszedł, myślałam, że przemarzł.. Później zasugerowano mi, ze w doniczce może być dużo sphagnum wiec wymieniłam podłoże i faktycznie była bryłka mchu, ale liście dalej żółkły.. teraz zostały tylko dwa na największej pseudobulwie, która własnie wypuściła nowy przyrost.. Ciekawe czy on w przyszłości będzie się zachowywać tak samo ;) No i szkoda, ze tylko jeden.. jakoś mizernie się to kwitnienie w ogóle zapowiada 3 pączki na dwóch pędach
no ale.. nie dawałam mu w ogóle szans, więc każdy kwiatek cieszy 

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Aniu trzeba się cieszyć tym co Nam dają a zobaczysz kiedyś doczekasz się bujnych krzaków a nie łysolców
po za tym ładny przyrost

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie dendrobium miało dokładnie tak samo więc obiecałam sobie trzymać się od nich z daleka, Twój przynajmniej wypuścił pędy wiec oznacza że wciąż żyje a to duża pociechaDufin pisze:Dokładnie tak jak powiedziała KasiaKupiłam je niekwitnące ale sprzedający taki właśnie podał kolor kwiatu
Nie mam pojęcia o co chodzi z tymi liśćmi, wszystkie zżółkły zaraz gdy do mnie przyszedł, myślałam, że przemarzł.. Później zasugerowano mi, ze w doniczce może być dużo sphagnum wiec wymieniłam podłoże i faktycznie była bryłka mchu, ale liście dalej żółkły.. teraz zostały tylko dwa na największej pseudobulwie, która własnie wypuściła nowy przyrost.. Ciekawe czy on w przyszłości będzie się zachowywać tak samo ;) No i szkoda, ze tylko jeden.. jakoś mizernie się to kwitnienie w ogóle zapowiada 3 pączki na dwóch pędach
no ale.. nie dawałam mu w ogóle szans, więc każdy kwiatek cieszy

Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
- Dufin
może Twój Beatko potrzebował więcej czasu aby wypuścić pędy? Albo nie miał z czego bo wszystkie pseudobulwy już kwitły i może należało czekać na nowe przyrosty? ja też miałam dylematy czy po takiego Dendrobium mogę czegoś oczekiwać, Actus mi wtedy pokazała swojego bez liści, który puścił przyrost wiec uznałam, ze dam mu trochę czasu, ale pierwszy pojawił się pęd co mnie totalnie zaskoczyło, bo myślałam, ze takie suche pseudobulwy to już nie funkcjonują i są tylko magazynem dla potencjalnych młodych roślinek
W każdym razie też jakoś nie zapałałam miłością do tego typu storczyka, może powinnam kupić drugiego aby przekonać się czy będzie zachowywać się tak samo, czy to tylko ten pierwszy taki wybryk natury 

- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
Możliwe Aniu, możliwe że nie dałam mu szansy 
ale mam jeszcze 2 inne takie ciupeńkie (nawet nie wiem co to jest, może nawet nie dendrobium tylko inny) i wszystko suche, już miałam robić papa gdy nagle coś zaczęło się dziać
więc czekam dalej a jutro lub może jeszcze dzisiaj wstawię fotke to sama zobaczysz.
Jedno jest pewne, czasem zaskakuja

ale mam jeszcze 2 inne takie ciupeńkie (nawet nie wiem co to jest, może nawet nie dendrobium tylko inny) i wszystko suche, już miałam robić papa gdy nagle coś zaczęło się dziać

Jedno jest pewne, czasem zaskakuja

Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Beata.
Oj skrywa ,skrywa.... 

- Dufin
Witajcie moi Drodzy
Dzisiaj szybciutko, bo nie ma się za bardzo nad czym rozwodzić. Pokazałam Wam ostatnio paczki u mojego D. phalaenopsis natomiast dziś zauważyłam, ze pierwszy z nich zaczął się otwierać. Ciężko było zrobić jakieś zdjęcie, bo zabrakło słonka a i kwiat nie otworzył się jeszcze jak powinien, ale już nie mogłam wytrzymać by się tym z Wami nie podzielić
Kupiłam je przekwitnięte, lecz według sprzedawcy kwiat miał mieć kolor kremowy:

a póki co mój kwiat wygląda jak Penelopa3 ( Pierwsza ma 3velyna a drugą Actus ;));:oj
Nie wiem czy sprzedawca się pomylił, czy kwiat tak wyblakł po opadnięciu, ze przypomina kremowy, czy raczej kwiat na moim Dendrobium jeszcze wyblaknie do kremowego.. Ciężko powiedzieć.. na zdjęciach wpada bardziej w żółć, ale jest soczyście zieloniutki
zresztą na zdjęciach pąków tez nie widać aby były jakoś wybarwione za wyjątkiem środka ;)

[url=http://www.fotosik.pl]
Na zdjęciach "od boku" kwiat wygląda jak babuszka z chustką na głowie

Dzisiaj szybciutko, bo nie ma się za bardzo nad czym rozwodzić. Pokazałam Wam ostatnio paczki u mojego D. phalaenopsis natomiast dziś zauważyłam, ze pierwszy z nich zaczął się otwierać. Ciężko było zrobić jakieś zdjęcie, bo zabrakło słonka a i kwiat nie otworzył się jeszcze jak powinien, ale już nie mogłam wytrzymać by się tym z Wami nie podzielić

a póki co mój kwiat wygląda jak Penelopa3 ( Pierwsza ma 3velyna a drugą Actus ;));:oj

Na zdjęciach "od boku" kwiat wygląda jak babuszka z chustką na głowie

- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
Twoje Dendrobium ma śliczny kolorek
Gratuluje kwitnienia 

Pozdrawiam Mariusz3357
Zaraz zaraz Ania
sprzedawca przecież nie powiedział jaki ten krem, czy cytrynowy czy waniliowy
Faktycznie znajomo wygląda, czekam na więcej

Faktycznie znajomo wygląda, czekam na więcej

[quote="Dufin"]Witajcie moi Drodzy
Kupiłam je przekwitnięte, lecz według sprzedawcy kwiat miał mieć kolor kremowy:
[/url
Cudne ,sliczniutkie malenstwo!!!!Powinnas byc z siebie dumna!
Jeszcze niedawno "plakalas" ze masz same badyle ,pamietasz?

- Dufin
Pff.. pamiętamactus pisze: Cudne ,sliczniutkie malenstwo!!!!Powinnas być z siebie dumna!Jeszcze niedawno "płakalas" ze masz same badyle ,pamietasz?

Mariusz, Tomku dziękuję za odwiedziny, kolor jest fantastyczny, tylko zastanawiam się jak bardzo później wyblaknie ;) Mój żółty phalaenopsis tez początkowo był taki żółto-zielony a teraz

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Bardzo ciekawie pokazane i pączkowanie i kwitnienie
A czy Ty aby nie martwisz się za bardzo na zapas?
Pozdrawiam

A czy Ty aby nie martwisz się za bardzo na zapas?
Pozdrawiam

- Dufin
Arku dziękuję za wizytę ;) Prawdę mówiąc nie przejmuje się zbytnio, bo dendrobium traktuje jako eksperyment ;) Nie dawałam mu żadnych szans a i tak zakwitł. Jednak nie ulega wątpliwości, ze jest bardzo wątły i słaby, liche pseudobulwy, marne kwitnienie (3 pączki w sumie mimo, że 2 pędy). Mimo wszystko traktuję go trochę olewczo, na zasadzie będzie co ma być.. ;)